Имам един чисто правен въпрос - става въпрос не за МПС а за каравана всъщност:Има ли давност времето, през което подлежа на акт заради това, че не съм я регистрирал в данъчната служба?Значи пропуска го установих в началото на тази година.Попаднах обаче на свестна служителка там, която ми обясни, че след определен брой години + 3 месеца вече не могат да ми напишат акт за дължимите данъци при обявяването и.Посъветва ме да не подавам декларация на момента - тогава не беше минало това време пък и забравих колко точно каза.Имам спомени за 3 години и 3 месеца.Та интересува ме дали това е истина и ако е какъв е точно този период.Вярно, че пропуска е мой но е изцяло неволен. Някак не ми се дават 500лв ( май там някъде са актовете ) за този пропуск
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Акт за регистрация на МПС в данъчното - давност
Collapse
X
-
Срока е 2 години и 2 месеца.Обаче в случай, че данъчните не се поинтересуват за МПС-то.И аз чаках да мине този срок, обаче преди няколко седмици получих писмо от данъчното, да се явя в 14 дневен срок за да си регистрирам МПС-то с рег.номер еди кой си... Явно са взели справка от КАТ.Съответно давностния срок вече не важи, или почва да тече наново от датата на уведомяването ми.Актовете във всяка община са различни.В община Ямбол и община Тунджа са от 20 до 100 лв за физически лица и от 100 до 1000 за фирми. Тъй като мойта кола е на фирмата ми, затова се спотайвах досега
-
След като не си я обявил в определения срок по - добре изобщо не я обявявай в данъчното.Тези неплатени данъци може само да ти попречат при продажбата на МПС-то след време, защото нотариусите искат бележка за платен данък.Но ако опре до продажба можеш да си платиш данъка за последната година по банков път, като в основанието на плащане задължително пишеш, че е за данък на МПС No еди-кой си. С платежното нареждане отиваш при нотариуса и си продаваш возилото Yellow_Flash_Colorz_PDT_06M-Benz E 250 TD 150hp
M-Benz 200d 75 hp
Peugeot Bipper 1,3 HDI много малко конски сили
Коментар
-
Immortal написа:Срока е 2 години и 2 месеца.Обаче в случай, че данъчните не се поинтересуват за МПС-то.И аз чаках да мине този срок, обаче преди няколко седмици получих писмо от данъчното, да се явя в 14 дневен срок за да си регистрирам МПС-то с рег.номер еди кой си... Явно са взели справка от КАТ.Съответно давностния срок вече не важи, или почва да тече наново от датата на уведомяването ми.Актовете във всяка община са различни.В община Ямбол и община Тунджа са от 20 до 100 лв за физически лица и от 100 до 1000 за фирми. Тъй като мойта кола е на фирмата ми, затова се спотайвах досегаmsotiroff написа:След като не си я обявил в определения срок по - добре изобщо не я обявявай в данъчното.Тези неплатени данъци може само да ти попречат при продажбата на МПС-то след време, защото нотариусите искат бележка за платен данък....I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...
Коментар
-
Ей тук има една дискусия на тази тема, чети последните мнения (най-отдолу): http://www.odit.info/?s=6&i=58446&f=2Така казаха и на бившия ми шеф, щото и на неговата фирма едната кола (Рено Еспейс) не е регистрирана в данъчното. Позната нему служителка го посъветвала да иде след 2 год и 2 месеца, за да няма глоба.Пък той посъветва мен. Само че той е в община Ямбол, пък аз съм в Тунджа, и нашите явно са я закъсали, та са взели справка от КАТ и ни подгониха. И други мои познати са получили "покана" да идат да си регистрират колите в данъчното...
Коментар
-
имам едно малко впросче , преди около година някаде си закупих колата от един колега които я беше купил от фирмата в която работим , самоче тои не я беше прехварлил на негово име , та тогава на мене ми се падна честа да я прехварля направо на мое име . кактои да е прехварлих я но тогава ашефа ми ми спомена че трябжа да я регстрирам в кат като моя собственост , ма пуста работа неми остави вре аи трябва регистрацията да я направа по местоживеене което е сварзано с патуване и така,тасега я карам сас стария талон . какво да направя че да не ям чак толкова голямо дарво.мерси предварително
Коментар
-
gipsa написа:по договор се води на мене но не сам я прехварлил в КТА и за това сам сас стария талонSteliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Без значение как е прехвърлена колата, след придобиването в рамките на месец (30 дни) трябва да я пререгистрираш в КАТ.Не бой се, аз 4 години не бях пререгистрирал Темпрата, имах си само договор за покупко-продажба и я бях регистрирал в данъчното (тогава се регистрираше първо там).При прехвърлянето в КАТ, за закъснение 4 години ми написаха акт за 30 лв. Не бой се, не съдират кожи.Иначе Женшена е прав - ако е от фирма - единствено фактура е начина за прехвърляне.
Коментар
-
jenshen73, Immortal: Служебен автомобил се продава с фактура и с нотариално заверен договор за покупко-продажба. Дали ще плаща или не ДДС зависи дали е регистрирана фирмата по ДДС, ако не е - за какво ДДС говорим? Единствено с фактура се продава ако колата не е регистрирана в България. Веднъж регистрира ли се - продава се с договор и фактура. gipsa: Нещо си се объркал. Въпросните документи трябва да са на името на твоя приятел, не на твое име. Освен ако вече не ти я е продал, но не миля, че ще се намери нотариус, който да се разпише за подобна продажба, освен ако приятелят ти не е имал пълномощно от фирмата.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Ele, за първото може и да си права. Само съм купувал от фирма (Дедрата), до сега не съм я продавал (на фирмата ми е).За второто не мога да те разбера?!? Или не си прочела какво е написал колегата, или наистина търсиш да се заяждаш?Колата официално се води на фирмата. Това, че я е купил от негов колега, който преди това я е купил от фирмата, но не е оправил документите, какво общо има. Под купуване се разбира "на ти ключовете, дай парите".Мога да ти кажа, че Опелът, който стои в гаража ми за резерв, се води на един комшия, а аз го купих от друг комшия. Като тръгна някога да му оправям документите (едва ли), няма да търся този, от когото съм го "купил" аз, а този, на когото се води по документи.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар