Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Конвектор или маслен радиатор?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Orcinus написа:
    Airfan написа:
    Само да вметна, че за всички климатици - инверторни или не, с падане на температурата им пада и ефикасността, като в един момент е все тая дали си с печка лъч или супер-дупер климатик за 1800 * 10е6 лв.
    Това е така, но за да започне един климатик да лапа 2 киловата и да отдава 2 киловата, трябва да е минус 25 градуса.
    По-скоро -15. Двата коефициента на перобразуване дадени в брошурите са при 7 градуса околна температура и някаква определена влажност, която незнам.

Коментар

...A да не говорим, че този коефицент на преобразуване е ясно понятие, но също толкова абстрактно в реалността "животно". Не знам пък при какви условности са изчислени британските термични единици BTU за различните по марка, произход, вид и цена уреди, но истината е, че климатик 24 000 BTU - куча марка може да има КПД в пъти по-малко от 12 000 BTU по - сериозна марка ( не е задължително обаче), но истината е една - придобиват се на висока цена. С нашите климатични особености трудно се изплащат навреме, а и пак казвам убедих се, че не са чак такъв келепир за зимата ( най-големия враг на българина ), докато за лятото - нямат аналог и там им е същината.
      A17DTС/S
      Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

ntodorov написа:
        ...A да не говорим, че този коефицент на преобразуване е ясно понятие, но също толкова абстрактно в реалността "животно". Не знам пък при какви условности са изчислени британските термични единици BTU за различните по марка, произход, вид и цена уреди, но истината е, че климатик 24 000 BTU - куча марка може да има КПД в пъти по-малко от 12 000 BTU по - сериозна марка ( не е задължително обаче), но истината е една - придобиват се на висока цена. С нашите климатични особености трудно се изплащат навреме, а и пак казвам убедих се, че не са чак такъв келепир за зимата ( най-големия враг на българина ), докато за лятото - нямат аналог и там им е същината.
        Това е така, защото колкото е по-малък климатикът, толкова по-висок му е коефициентът на преобразуване на енергията. Например, една девятка има такъв коефициент над 4, а скъпите марки дори до 5, докато твоята 24-ка, не знам каква марка е, сигурно има 2,5-2,8 коефициент. Не знам защо това е така, но съм я забелязал тази закономерност, още като си избирах климатика преди няколко години. Може би по-големите разчитат на повече мощност, за сметка на ефективността. Моят Панасоник, 12-ка, има коефициент някъде към 3,8-3,9, ако не се лъжа. Имаме в офиса няколко 21-ци или 22-ки бяха съответните модели, те са с коефициент 2,8.
        Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

@sugarboy: От огромно значение за COP фактора на един климатик е типът му: конвенционален, инверторен, хипер-инверторен. Също така и компресора (термопомпата) с каква геометрия и КПД е. По принцип най-добро КПД и съответно COP фактор имат климатичните системи Toshiba, Mitsubishi, Sharp и National (само японските модели, не и тези за останалия свят, с трафове са за 220-110V). Един от моделите на Тошиба е със COP 6.6 Toshiba RAS 281 BDR: Отопление 3,0(0,3 - 7,6)kW Консумация 0,45(0,05 - 2,0)kW; Охлаждане 2,8(0,3 -4,0)kW 0,52(0,05 - 0,94)kWСамо дето тоя добитък струва над 3000лв.
          Steliyan's Life!
          FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

BTU-тата, всъщност са BTU/h (British Thermal Units per Hour), 10.000 BTU/h се равняват на 2.93 kW.С BTU се означава ИЗХОДЯЩАТА мощност на климатика, т.е. топлината, която реално ви дава.Стойността на COP в техническата литература не е една стойност, а се дава при всички възможни условия в табличен вид.Това, което пише на климатика като стойност, обикновено е най-добрата стойност от всички възможни (естествено търговска хитрост).В повечето случаи обаче отдолу пише при какви условия са дадените характеристики.

Коментар

Immortal написа:
              BTU-тата, всъщност са BTU/h (British Thermal Units per Hour), 10.000 BTU/h се равняват на 2.93 kW.С BTU се означава ИЗХОДЯЩАТА мощност на климатика, т.е. топлината, която реално ви дава.Стойността на COP в техническата литература не е една стойност, а се дава при всички възможни условия в табличен вид.Това, което пише на климатика като стойност, обикновено е най-добрата стойност от всички възможни (естествено търговска хитрост).В повечето случаи обаче отдолу пише при какви условия са дадените характеристики.
              Мисля, че има стандарт за температурата за измерване на COP и EER и мисля са задължени точно данните от стандартните условия да се публикуват.

Коментар

Airfan написа:
                Мисля, че има стандарт за температурата за измерване на COP и EER и мисля са задължени точно данните от стандартните условия да се публикуват.
                Ето една такава таблица за климатик Тошиба: http://www.refteh.ee/popFile.php?id=...t=10Иначе стандарт има, той е EN14511:2007 и се отнася за начина и условията на измерване на мощностите (консумирана и отдавана), при които се изчислява коефициента на трансформация. Въпроса е дали китайските производители го спазват В този форум надълго и нашироко обсъждат този въпрос: http://forum.setcom.bg/index.php?PHP...topic=37212.40

Коментар

Working...
                X