Искам да попитам, ако някой се е сблъсквал с избора на едно от 2-те да ми даде съвет. Ситуацията е следната. На фона на кризата (на приятелката почти не и плащат заплатата, или ако я платят е половината), и съседите, ако се отоплявам на парно ... ще ми излезне не през носа ами през джоба. Всичките топлинни загуби ще трябва да ги плащам аз, защото те са с откачени радиатори. И решихме, че ще се топлим на ток. Поради големия ремонт който направихме не останаха пари за климатик, иначе се бяхме спряли на това решение. Сега избираме между конвекторен радиатор и маслен радиатор. И двата са по 2500 вата. Конвектора е .. поне от това което разбрах аз (така ми го обясни консултанта в магазина) по-голяма духалка. А масления радиатор, като го изключиш продължава да грее докато не истине. И сега се чудя кое. Масления радиатор по се връзва на интериора, и по бавно ще загрява стаята, докато пък другата по-бързо ще "отвръща въдуха". Кавайте сега
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Конвектор или маслен радиатор?
Collapse
X
-
Имахме навремето от българските маслени - СМядово - 3кв май. Още е тук , но изпълнява ролята на подвижна мебел.Топлеше максимум на около метър от него. За да се стоплиш добре трябва да го прегърнеш. А иначе самият радиатор беше много горещ , но някак си не успяваше да стопли стаята. В момента ползваме конвектор на Делонги - 2 кв - топли много по-добре от масления радиатор. А стаята е вярно че изстива бързо , но при недобра изолация само. Предполагам се досещаш че ако не си вземете климатик най-вероятно накрая на зимата ще се окаже че сте си го платили вече заради по-големите сметки за ток.Ако все пак се спрете на конвектор гледай да е с отделно копченце за вентилатора.Brava 1.6 ELX
-
Вижте сега. Спрял съм се на конвектор, защото имам много неща на изплащане то в един момент ще се окаже, че имам за изплащане повече от колкото получавам. Освен това тоя конвектор няма да работи постоянно. Тя работи 2 на 2. Аз по цял ден също щъкам наляво-надясно. Ще се пуска рядко, просто да отвърне въздуха.
Коментар
-
Понеже съм бил по квартири и съм ползвал и едното и другото - по-добре не си ги купувай. Препоръчвам ти да си закупиш "духалка" за стена на Diplomat. 2 киловата е и с керамичен нагревател, таймер, контрол на температурата, дистанционно и регулаж на посоката на въздушната струя. Вкъщи имам една такава в едната стая и стандартен климатик в другата. Ако щеш ми вярвай, но топли повече от климатика, по-тиха е, а е и по-евтина, дори и от твоите идеи за отопления.Fiat Tipo 1.4i.e. 72hp 1993 - истинският автомобил
Fiat Coupe 2000 16V 139hp 1995 - като хубавата жена - кеф ти е да си с нея, но ти къса нервите и джоба - продадена
-------------------------------------------------------------
Коментар
-
Аз използвам конвектор Adax - 2 киловата в стая 5,3 х 3,5 х 2,9 и ядове с топленето не съм имал - прави приятна плътна топлина. Аз лично го предпочитам пред маслен радиатор, стига да не е твърде голямо помещението. Не се подлъгвай да си взимаш конвектор с вентилатор, просто няма смисъл. Между другото конвектора по-бързо стопля.
Коментар
-
Аз бих ти препоръчал френските лъчисти конвектори Аплимо - стахотни са. От 3 години съм с такава в стаята на детето. Разкошна топлина. При -8 гр. навън ми подържа 25 гр. у дома. Печката е 2 квт. и работеше в съотношение 3:1 ( около 15’ е активна за час ). Засичал съм я и при климатизирана стая разхода на ел.енергия не надвишава 300-400 вата за час. Стаята, която отоплявам с нея е източно изложение, 16 м2 с добра изолация, и голям панораменпрозорец. Скоро ще изръся парици и си купувам за хола ( 40 м2 ) "Кампа" 4 000 Вата - на същия принцип...Заебавам всякакво друго отопление. ПС: Цената на Аплимо в дистрибуторската им верига Ритони в Бургас е около 380 лв., но се убедих, а и мои приятели, че си заслужава всяко левче.Пропуснах: Безшумни са, без вентилация - естествена конвекция.A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
Airfan написа:Тези френските не съм ги чувал, но ще се поинтересувам, че аз искам да купувам още един. Иначе Адакс са норвежки.Между другото аз отоплявам с него стая без изолация и с много стара дървена дограма.A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
////Punto////, вие "разведохте" ли се напълно с "Топлофикация"? Да не се окаже на пролет, че им дължите някаква солидна сума, въпреки че не сте им ползвали услугите (за общи части напр.).Масления радиатор може да го разнасяш по стаите и да минеш с един отоплителен уред. Това, че "оставали топли след икл." го забрави. 5-10 мин. след изключване е със стайна температура. Много рядко се случва да протече масло от тях, но лесно се отремонтира. Има и преносими конвектори (на крачета) но при финансова възможност е по-добре по един закрапен под всеки прозорец.Мразя "духалките"! Много лесно ти издухват парите от джоба, а може и без дом да останеш
Коментар
-
Най-добрият вариант си остава климатикът! Ако в крайна сметка се решиш да си вземеш знай, че евтиното ще ти излезне скъпо. Или иначе казано за лично ползване си купи качествена стока. Аз ти препоръчвам Фуджитсу на този етап, а в момента е на промоция в Зора на 1299 лв, а иначе струва 1559, което никак не е малко намаление. Става дума за модела ASYA/AOYR12LGC, на кратко средната му консумация е 720 вата за сметка на отдавана топлина 4.23 кВ. Поинтересувай се и за кредит "енергийна ефективност". Много клиенти останаха доволни, защото най-малкото спестяваш лихвите, а може и повече, зависи от уреда, който купиш. Ако искаш повече информация за климатиците и това на каква цена мога аз да ти ги предложа пиши ми на лично.www.CarProfi-BG.com
Самонастройващ се газов инжекцион по OBD II.
Зареждане и ремонт на автоклиматици.
Най-атрактивните цени в София!
Коментар
-
Orcinus
ntodorov написа:Аз бих ти препоръчал френските лъчисти конвектори Аплимо - стахотни са. От 3 години съм с такава в стаята на детето. Разкошна топлина. При -8 гр. навън ми подържа 25 гр. у дома. Печката е 2 квт. и работеше в съотношение 3:1 ( около 15’ е активна за час ). Засичал съм я и при климатизирана стая разхода на ел.енергия не надвишава 300-400 вата за час. Стаята, която отоплявам с нея е източно изложение, 16 м2 с добра изолация, и голям панораменпрозорец. Скоро ще изръся парици и си купувам за хола ( 40 м2 ) "Кампа" 4 000 Вата - на същия принцип...Заебавам всякакво друго отопление. ПС: Цената на Аплимо в дистрибуторската им верига Ритони в Бургас е около 380 лв., но се убедих, а и мои приятели, че си заслужава всяко левче.Пропуснах: Безшумни са, без вентилация - естествена конвекция.
Коментар
-
Като специалист по топлотехника ще се въздържа от коментар на почти всички по-горни мнения. Разлика при начина на отопление при маслен радиатор и конвектор (без вентилатор) няма. Каквото и да вземеш - ще ти топли все толкова и ще ти гори все толкова. Разликата, че при някои един уред топли много, а същия уред при други не топли е единствено и само в характеристиките на помещението.При еднаква електрическа мощност на уреда не очаквай разлика в топлината, която ще дава."Духалките" и конвекторите с вентилатор имат предимството, че при първоначално пускане затоплят по-бързо, както и че струята топъл въздух може да се насочи към определено място.Недостатък им е, че ако са поставени на пода, вдигат много прах от него и наистина не ги препоръчвам за детски стаи.Избери си това, което повече ти харесва на външен вид и на цена. Единственото което трябва да направиш, е да съобразиш мощността на уреда с топлинните загуби на стаята. Мога да ти ги сметна ако искаш, но ще ми трябват данни (на лични).Климатик за отопление е добро, въпреки че има няколко недостатъка - най-големия е, че раздвижва много въздуха (създава течение), но то това и духалките го правят. Дургия недостатък е, че с падането на външната температура, КПД-то им сериозно намалява, а при много ниски температури хич не работи.Предимствата - има филтри, които пречистват въздуха и няма проблем с разнасянето на прах. Най-голямото обаче е неговата икономичност. Поради принципа му на работа е единствения уред, който дава повече топлина, отколкото използва от тока. И то в пъти - до 3-4, че и 5 (в зависимост от модела и цената )
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар