ntodorov написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Конвектор или маслен радиатор?
Collapse
X
-
Orcinus
-
Orcinus
ogi28b написа:Браво ! И как точно ще монтираш това нещо в средностатистическа стая ? И след колко време ще се изплати инвестицията от спестена електроенергия за отопление?
Коментар
-
Orcinus, нека да спрем със спора. Ти където отиваш - аз от там се връщам. Ти си на път да направиш грешка, която аз направих и се опитах да предпазя някой. Ти сам каза "Плащай" - парите са си мои естествено, но млади ми човече, наистина ли си мислиш, че отоплител за 4000 лв. някога ще си възвърне цената от икономия на ток. Ако мислиш така - недей, послушай патилите. Даекин е машина, която имах в офиса. Закупена е през далечната 2001 год. В Бургас я продаваше само една фирма ( на пл. Кирил и Методий ), а по магазините всички цъкаха и фолклорираха Панасоник. Още тогава се доверих на тази марка и Тома неверниците ме обвиниха, че сме платили в пъти повече от един "звезден" малоазийски Панасоник. Е Даекина изкара след зверско ползване 7 години ( не си заслужаваше ремонта след това ) и на негово място сложихме Дженерал Фуджицу ( използваме ги много и през лятото). Разлика в работата им не намирам, но ако си драсна сметката може би съм му избил парите точно във време на скапването му. Аз ти говоря за лъчист отоплител, чиито икономии ( не толкова ефективни, като климатика, но в пъти по-практични и приятни, като отопление и с цени на придобиване в пъти по-ниски) и различия с твоите физични възприятия се основават на няколко неща в, които съм се убедил и ЛИЧНО:-високо прецизен ел регулатор; затопляне при ниска температура на въздуха; програмирано управление; автом. изключване при отваряне на прозорец; излъчва напред, няма загуби на топлина назад; хомогенност на топлина под-таван; вълнообразен нагревателен елемент ( алуминиев моноблок ), увеличена излъчваща площ, стъклото при серията Кампа е с по-големи способности да акумулира и отдава топлина , може да се монтира в баня и много, много още дрънканици, чията съвкупност определят и икономичността и високото КПД на тези уреди сравнен с обикновенните конвектори или радиатори. И тук пак казвам в климатизирана( достигната зададена температура ) стая 16 м2 с уред изчислен да отоплява до 25 м2 ( Аплимо 2000 вт.) добра изолация и ПВЦ дограма разхода ми за час е около 400 - 500 вт. с този уред. Иначе всеки може сам да си прави сметката и да обвинява физиката. Иначе Orcinus ти желая успех в начинанието и идеята да се климатизираш по описания от теб начин и дай боже си избиеш поне парите за вложението след 5 години, когато може да се топлим и от луната :DA17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
Благодаря на хората от форума, които са ме разбрали правилно. Мисля, че многократно съм доказвал, че се вслушвам в тях. Иначе е безсмислен престоят ми в този форум. И тук е мястото да се ИЗВИНЯ на автора на темата, че и аз имам вина да изкривя питането му. Отнесох се много встрани, но трябваше да "доказвам" препоръката си. Иначе питането беше конвектор или радиатор - аз съм за конвектор ( какъвто и да е той), но да е с естествена циркулация на въздуха.A17DTС/S
Коментар
-
И аз прочетох всичко до тук и ми се струва, че по-скоро прерасна в един голям спор за това кой е по-наясно с нещата, а не толкова кое ще свърши по-добра работа. Моят съвет е каквото и да си купува нашият съфорумник е да прецени дали е подходящо за помещението му и мебелировката му. Защото и аз преди малко повече от година питах разни приятели и "специалисти" какво да си взема, а сега една Midea 12" ми развява прическата пред компа и направо ми иде... А да не говорим, че в големите студове за подкрепление пускам и една духалка на помощ на климатика в помещение около 12-13кв. И после не ме питайте за каква икономия си говорим.Fiat Tipo 1.4i.e. 72hp 1993 - истинският автомобил
Fiat Coupe 2000 16V 139hp 1995 - като хубавата жена - кеф ти е да си с нея, но ти къса нервите и джоба - продадена
-------------------------------------------------------------
Коментар
-
@Orcinus: Аз отоплявам цял 90м2 апартамент само с 2 климатика, дори посред зима в апартамента (панелка) темепературата е около 22-23 градуса, варира според външната. Панелката е "термоизолирана" със 5см стиропор. На 2 от дупките наречени врато-прозорци имам PVC дограма с неизвестен брой камери. В едната стая работи чилър на National (Panasonic), който чилър след достигане на зададената температура харчи около 250W/час (6kW/Денонощие), през зимата не се изключва и никога не е замръзвал (работил е прекрасно при -22). Другият ми климатик, който играе поддържаща роля е NEO - изкарах с едно такова 4 години, нон-стоп работещо лято-зиме. Сега е на лозе, щото имаше бъг в електрониката, отстраниха ми го за 50лв. Та с тия двата климатика правя къщата да е топла. НО! През 2006, когато се роди малкия, карах цялата зима с изключен National и включен конвектор, монтиран под прозореца - настроен на 18 градуса, а в средата на стаята ВИНАГИ беше 23. Знаеш ли кое е най-интересното? Че и тогава с конвектора (не е някаква ХИПЕР-Дупер марка, наш, български е) и след това с Климатиците (тоя в коридора винаги си е работил) пак плащам еднакво количество електроенергия, не говоря за пари, говоря за киловати. Бургас и Варна си приличат по едно - всички климатици спират да са ефикасни при 3-5 градуса над нулата и стават хипер ефикасни при температури под -8 градуса. Познай защо, като си такъв разбирател.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Orcinus
jenshen73 написа:Бургас и Варна си приличат по едно - всички климатици спират да са ефикасни при 3-5 градуса над нулата и стават хипер ефикасни при температури под -8 градуса. Познай защо, като си такъв разбирател.
Коментар
-
jenshen73 написа:@Orcinus: Аз отоплявам цял 90м2 апартамент само с 2 климатика, дори посред зима в апартамента (панелка) темепературата е около 22-23 градуса, варира според външната. Панелката е "термоизолирана" със 5см стиропор. На 2 от дупките наречени врато-прозорци имам PVC дограма с неизвестен брой камери. В едната стая работи чилър на National (Panasonic), който чилър след достигане на зададената температура харчи около 250W/час (6kW/Денонощие), през зимата не се изключва и никога не е замръзвал (работил е прекрасно при -22). Другият ми климатик, който играе поддържаща роля е NEO - изкарах с едно такова 4 години, нон-стоп работещо лято-зиме. Сега е на лозе, щото имаше бъг в електрониката, отстраниха ми го за 50лв. Та с тия двата климатика правя къщата да е топла. НО! През 2006, когато се роди малкия, карах цялата зима с изключен National и включен конвектор, монтиран под прозореца - настроен на 18 градуса, а в средата на стаята ВИНАГИ беше 23. Знаеш ли кое е най-интересното? Че и тогава с конвектора (не е някаква ХИПЕР-Дупер марка, наш, български е) и след това с Климатиците (тоя в коридора винаги си е работил) пак плащам еднакво количество електроенергия, не говоря за пари, говоря за киловати. Бургас и Варна си приличат по едно - всички климатици спират да са ефикасни при 3-5 градуса над нулата и стават хипер ефикасни при температури под -8 градуса. Познай защо, като си такъв разбирател.A17DTС/S
Коментар
-
В тази връзка. Бургазлии си спомнят 3 дена около Новата 2008. Мъгла, дъжд, лапавица, температури малко над и малко под 0 градуса. Всички климатици бяха направили сталактити. Някои климатици работеха, други - не. Моя има функция за саморазмразяване на външното тяло и аз бях един от тези на, които им" работеха " климатиците, ама каква работа, какво преобразуване, каква ефикасност - само аз си знаех. Тогава се задържахме в стаята на детето. Кеф, приятна температура, никакъв дерт. В хангара ми в хола само виелици и покой на климата за поредното размразяване на външното тяло...Та тогава и аз се "светнах" за севте, че май-май съм се поизхвърлил на мокър пясък. Та така - сега ще поправям една грешка, която никога не мога да избия, но ще се радвам на комфорт и здрава температура. Както твърди и Женшен - убеден съм, че разлика в изразходвания ток няма да имам или, ако го имам той ще е минимален и несъизмерим с кефа от приятното топло...с дистанионно и мачове по Диема до дупка. :DA17DTС/S
Коментар
-
Изводът от цялата тема е - важното е човек да е намерил оптималния вариант за отопление, при който хем да му е комфортно, хем на джоба - по-леко. За мен инверторните климатици са ненадминати и затова съм много доволен и си ги ползвам с кеф, но при нас и климатът го позволява, за колегата от Бургас, с влажния климат, конвекторите са оптимални и той е доволен, а това е най-важното в крайна сметка.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
Добре бе, аз не разбрах какво се състезавате тука. За какво се борите?Човека още в първата тема е поменал, че има недостиг на пари и е попитал конкретно за мнение.Тука всеки започна да си вади незнам какво.Споменава се за системи от по 3-4000+ лв.Това не мога да го разбера.Ако някой може да спонсорира добре, но какво започвате да давате съвети, които няма да са от полза в конкретния случай.Не чух идеята да го пратите примерно на екскурзия за зимата в някоя топла страна. Така отоплението ще излезе най-евтино.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Orcinus
Airfan написа:Само да вметна, че за всички климатици - инверторни или не, с падане на температурата им пада и ефикасността, като в един момент е все тая дали си с печка лъч или супер-дупер климатик за 1800 * 10е6 лв.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар