Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

зимата..........

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Princo написа:
    В нито една.Трябва ли задължително да съм ходил ?
    Не е, но можеш поне да се информираш, преди да приказваш глупости. Само в няколко страни са задължителни, и то само през най-студените месеци - 1 декември - края на февруари. Дори в едни от най-снежните страни в Европа няма такова изискване. Не виждам каква е причината ние да се пънем да слагаме зимни гуми още септември и да се изписват какви ли не глупости на български език, които в повечето случай са с комерсиална насоченост. Препоръчвам ви да прочетете малко и на други езици, информацията ми се струва много по-достоверна, отколкото от нашите медии, които много често пишат поръчкови статии с цел заблуждаване на хората. По-горе се даде пример как от 2-3 години се опитват да налагат мнението, че зимните гуми едва ли не са задължителни, без да има подобно изискване на закона. Все пак, не забравяйте, че съм живяла известно време в Норвегия и карането на сняг никак не ми е чуждо, нито пък техниките на каране през зимата, за които се опитвате да се подигравате.А за тези, които не знаят - хич не ми пука за мнението на другите. Имам приятели, които да попитам, ако искам някой да оцени мнението ми. Затова не си губете времето да се заяждате с мен - аз нося много и не си оставям магарето в калта. :D
    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ele написа:
      не трябва да имам зимни гуми, тук не пада сняг и температурите са под 0 зимата за не повече от 2-3 седмици. (Това не знам за кой път го повтарям, ама няма кой да го прочете)
      Колежке това е точно като това с колана, цялата работа идва от това в нормалните държави, че ако се случи нещо с теб застрахователите трябва да плащат. След това има други разходи да те извадят от дерето, да разрежат смачканият автомобил, да те закарат до болница и т.н. и всичките тези разходи може да са само заради това, че някой хора не желаят да проумеят, че не случайно има зимни гуми и се препоръчва карането с тях ако температурите паднат под 10*С и не забравяй, че температурата на пътната настилка е различна от тази на въздуха. Само да ти кажа, че да имаш контрол върху един автомобил на сняг не е толкова лесно в някой ситуации и това, че няколко години си карала на сняг не значи, че можеш да владееш положението Защото е пълно с хора които не усещат въобще поведението на автомобила, започва занасяне с не голяма скорост и водача се усеща чак когато започне да стой напреко с вратите на пътя. Аз карам от 20г и повече и не смея да твърдя, че съм безгрешен. Но за разлика от някой други съм си играл с часове зимата да поднасям и какво ли още не за да се опитвам да контролирам нещата. И най опасни са тези които никога не са изпадали в някакви ситуации и разчитат само на това, че карат с максимално разрешената скорост или по бавно. Точно такива миналата зима изпадаха от околовръстното с 5км/ч защото като натиснеха спирачката и не я пускаха докато не спрат.

Коментар

ele написа:
        koolio написа:
        Мда, ако правилата са да караш с 90 по хубав път с добра видимост това значи.
        айде бе! оше един състезател на пътя, който не го е грижа за останалите. Айде да не ти чета статистиката, можеш сам да я видиш. Правилата са законът и той е да се спазва. Но има хора, които се мислят за голямата работа и че законът не е за тях... много паднаха в жертва на тази кауза... много отнесоха невинни жертви за тази кауза. Затова предпочитам да карам пенсионерската, нищо че не съм учител, и да се моля някой подобен, дори и със зимни гуми, да не ме отнесе за каузата си. Щото вече ме е отнасял такъв, който си мисли, че законът не е за него - и не е много приятно, пък и бърка в джоба. не трябва да имам зимни гуми, тук не пада сняг и температурите са под 0 зимата за не повече от 2-3 седмици. (Това не знам за кой път го повтарям, ама няма кой да го прочете)Но благодаря за съвета. Но да не обръщаме темата. началото на зимата е добро време да замъкнете колата и да и направите основен преглед. Това е също толкова важно, колкото зимните ви гуми.Princo: Ти в колко нормални държави си бил, или само разчиташ на кой какво казал?
        Голяма греда уцели, колежке. Не съм състезател и полагам необходимата грижа за останалите. Ако става въпрос влачл съм се и със 70 по магистралата в проливен дъжд и съм карал половин час зад камиони с 60 когато няма условия да изпреваря. Ама недей и ти да ми говориш, че трябва да карам примерно по отсечката Луковит - Русе с 90 при сухо време и изправе автомобил. Такова движение е неадекватно на съвременните условия и създава доста повече опасности. Ако се чувстваш неуверен - ок, карай и с 60 ако искаш, но недей да пречиш на останалите. А по темата - мисля че написах, че ако наистина ВЪОБЩЕ не караш в зимни условия не е нужно да купуваш зимни гуми.
        Alfa Romeo 155 1.8 TS 8V - Ex
        Alfa Romeo 166 2.4 JTD - Ex
        Volvo S60 Sport 2.4D

Коментар

ele написа:
          koolio написа:
          Мда, ако правилата са да караш с 90 по хубав път с добра видимост това значи.
          айде бе! оше един състезател на пътя, който не го е грижа за останалите. Айде да не ти чета статистиката, можеш сам да я видиш. Правилата са законът и той е да се спазва. Но има хора, които се мислят за голямата работа и че законът не е за тях... много паднаха в жертва на тази кауза... много отнесоха невинни жертви за тази кауза. Затова предпочитам да карам пенсионерската, нищо че не съм учител, и да се моля някой подобен, дори и със зимни гуми, да не ме отнесе за каузата си. Щото вече ме е отнасял такъв, който си мисли, че законът не е за него - и не е много приятно, пък и бърка в джоба. не трябва да имам зимни гуми, тук не пада сняг и температурите са под 0 зимата за не повече от 2-3 седмици. (Това не знам за кой път го повтарям, ама няма кой да го прочете)Но благодаря за съвета. Но да не обръщаме темата. началото на зимата е добро време да замъкнете колата и да и направите основен преглед. Това е също толкова важно, колкото зимните ви гуми.Princo: Ти в колко нормални държави си бил, или само разчиташ на кой какво казал?
          Как да не пада сняг във Варна,07год. имаше 1 метър,забрави ли,и с тия летни сандали с които караш,каква е тая техника за която говореше.Може би и в Скандинавия карат с летни гуми и с техника за която ние не знаем
          Marea HLX 147ps

Коментар

like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Gofi написа:
              Как да не пада сняг във Варна,07год. имаше 1 метър,забрави ли,и с тия летни сандали с които караш,каква е тая техника за която говореше.Може би и в Скандинавия карат с летни гуми и с техника за която ние не знаем
              Имаше да, а сега си спомни и за колко време се стопи. Ако става въпрос, всяка зима има сняг за по една седмица. Техниката е тайна и ме докара от Ямбол до Варна, за разлика от други, които със зимните си гуми стигнаха до кривата круша. Кво ся - ако ще почваме с личните нападки - казвайте да се въоръжа за някоя предупреждение...
              Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ele написа:
                Gofi написа:
                Имаше да, а сега си спомни и за колко време се стопи. Ако става въпрос, всяка зима има сняг за по една седмица. Техниката е тайна и ме докара от Ямбол до Варна, за разлика от други, които със зимните си гуми стигнаха до кривата круша. Кво ся - ако ще почваме с личните нападки - казвайте да се въоръжа за някоя предупреждение...
                Без лични нападки ,но не ми се поставят вериги на -15 градуса навън.Правил съм го няколко пъти и изобщо не е приятно.
                Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
                Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

ele написа:
                  Gofi написа:
                  Не те нападам,но си мисля че е неразумно да си с летни гуми след октомври.
                  Marea HLX 147ps

Коментар

Браво ele аз те подкрепям. Колеги как да ви го обясни човек, че СКОРОСТТА УБИВА а не лятна или зимна гума, млад или стар шофьор, опитен или неопитен, сняг, дъжд или слънце. Съобразявате ли се с пътните условия и състоянието на автомобила, спазвате ли правилата не би трябвало да има проблеми. А това, че зимните гуми са плюс единствено за сняг и кал никой не оспорва. Не разчитайте на един или два плюса.
                    FIAT Punto ELX /1.6 / 90HP ГИ LOVATO EASY FAST

Коментар

marmil написа:
                      Браво ele аз те подкрепям. Колеги как да ви го обясни човек, че СКОРОСТТА УБИВА
                      Ми няма как да ми го обясниш това, защото не е вярно. убива лошата реакция, убиват изпреварванията без видимост, убива чивството за безнаказаност, може да убие и умората на водачите, но скоростта, когато е съобразена с условията, а не с "хранилките" не убива.Айде един казус за разсъждение - трябва да отида от София в Русе и да съм там в 10 сутринта. Дали е по-добре да стана в 6.30, да тръгна в 7 и да карам със 120-150 или да стана в 5, за да тръгна в 5.30 за да карам с 90-100?!?
                      Volvo S60 Sport 2.4D

Коментар

Ако питаш мен стани в 4.30 тръгни в 5 карай по спокойно спри някъде за кафе почини си и пак продължи. Може и по бавно да караш от 100 и пак ще имаш време.

Коментар

Двойка, колега! Недоспал водач, каращ с приспивно темпо е много по-опасен.
                          Volvo S60 Sport 2.4D

Коментар

Не така колега като не знаеш кога съм си легнал

Коментар

Като не можеш както и да караш все си е тая.http://www.vbox7.com/play:e0e13ef2ht.../play:739f6019

Коментар

Малее... пак няколко страници щуротии! :D При темперетури под 6 градуса по Целзий зимните гуми взимат превес пре летните, защото са направени от специален каучук, който не се втвърдява от студа. Колко пъти трябва да пишем едно и също, че на някои хора да им светне, че зимните гуми не са предвидени само за сняг?! Иначе щяха да се казват снежни гуми, не мислите ли? Ако не ми вярвате изчакайте да стане по-студено и опитайте с пръсти да стиснете грайфер на лятна и зимна гума и преценете дали има разлика. А между другото всичко това, което твърдя е на база личен опит с 15-16 годишен стаж зад волана!При темперетури под 5-6 градуса дори най-евтината зимна гума е по-добра от лятната!Скоро за акумулатори не сме си говорили, антифризи, добавки за нафтата, а... и "защо ми се запоти джама"! :D
                                Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Working...
                                X