Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кой с какво образование е?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Да допълня отговора си с оценката по Български и литература - имах си твърда 4-ка през целия среден курс, която беше потвърдена и от матура.Твърдя обаче, че пиша по-правилно от повечето отличници по същия предмет.Ако има някакво значение, освен магистратурата си, съм карал и две специализации, плюс започната докторантура, която никога няма да завърша Работя по специалността си, като пари ми докарват и двете ми специализации...т.е. нито един лев, вложен в образование при мен не е отишъл на вятъра.Повечето ми колеги обаче наблюдавам, че не работят по специалността си, дори повечето работят неща, за които не се изисква висше обраование. Излиза въпроса - защо, аджеба, са инвестирали 5 години от живота си и незнайно колко пари на родителите си, като след това не го ползват това образование?

Коментар

Immortal написа:
      ...Повечето ми колеги обаче наблюдавам, че не работят по специалността си, дори повечето работят неща, за които не се изисква висше обраование. Излиза въпроса - защо, аджеба, са инвестирали 5 години от живота си и незнайно колко пари на родителите си, като след това не го ползват това образование?
      Веднага отговарям с пример - брат ми има висше, автоматика информационна и управляваща техника (ако не се лъжа), но прави дограма. Разликата в заплатата се изразява в пъти. Много често всеки иска да работи нещо си, учи 4-5 години, но реално се оказва, че трябва да работи за 600-800 лева, ако става въпрос за малките градове е още по-малко. Висшето образование се обезсмисли и на висшистите не се гледа както се е гледало преди 15-20 години, а като включим и пародиите на изпити в университетите (не във всички, разбира се).... няма какво да коментирам. В скоро време ще е по-добре да си водопроводчик, отколкото изучен висшист.Иначе ценката по Български език няма значение - дори човек да е имаш 6, ако след това не е "практикувал", знанията му ще са за по-малко. Какво образование има човек също няма значени - важно е колко можеш и колко бързо се адаптираш към ситуациите и колко бързо можеш да се преквалифицираш. Не винаги образованието е решаващо за социалния статус на човек. По-важно е човек да се усъвършенства и да добавя нови неща, останалото е увереност в собствените възможности и инициативност. а за статистиката - имам прашлясала диплома от СУ и уча ветеринарна медицина, надявам се в следващите 2 години да завърша. Имам и няколко сертификата за различни нещаИмам 6 по български
      Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Съгласен съм, Еле, ама точно нашата професия си е доста добре заплатена.А между другото, една от отличничките на випуска ни след като завърши - продаваше известно време вестници, а след това стана шивачка в една фирма. Във всички случаи изкарва в пъти по-малко, отколкото ако работеше по специалността. Разликата от "зубрене" за оценки и истинско осмисляне на това, което учиш е огромна.Ама айде да не обсъждаме тези неща в анкетата...

Коментар

No_Name написа:
          Аз просто съм удивена колко много инженери сме се събрали в този форум.
          Абе като знам къв инж. съм ме е страх да отида но доктор

Коментар

средно: радио и телевизиявисше: електроинженер
            Ex. Fiat Marea 1,6-16V,98g.
            Ex.Opel Astra

Коментар

Средно: Шофьор кат. "С" и монтьор на ДВГ 4-ти разрядПолу висше: ИМТ Бургас - Управител на хотел и ресторантВисше: СУ - Организация на туризма и отдихаКвалификационен курс: Холандия, Хага - Обучение на кадри в туризма

Коментар

ele написа:
                Иначе ценката по Български език няма значение - дори човек да е имаш 6, ако след това не е "практикувал", знанията му ще са за по-малко.
                Оценката по български е много важна, защото ми писна всеки ден да чета малоумни и неграмотни постове, от хора, които собственото си име пишат с малка буква. И Вместо да пускам нова анкета за оценката по български език, изрових темата за образование. Като ми каже някой че по български едвам е изкарал тройка, поне няма да се чудя защо пише като индианец на собствения си език. Или може да не му е собствен...

Коментар

Дори да Му е собствен, практика трябва както подчерта и Колежката Елена, а с тези чатърски съкращения и т.н. Той се забравя.Лошото е че дори сравнително грамотни с течение на времето затъпяват поради тази причина.
                  Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
                  Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

Коментар

ogi28b написа:
                    ele написа:
                    Иначе ценката по Български език няма значение - дори човек да е имаш 6, ако след това не е "практикувал", знанията му ще са за по-малко.
                    Оценката по български е много важна, защото ми писна всеки ден да чета малоумни и неграмотни постове, от хора, които собственото си име пишат с малка буква. И Вместо да пускам нова анкета за оценката по български език, изрових темата за образование. Като ми каже някой че по български едвам е изкарал тройка, поне няма да се чудя защо пише като индианец на собствения си език. Или може да не му е собствен...
                    Мозъкът функционира доста добре, като "забравя" нещата, които не ни трябват. Какво ако някой преди 20-30 години е имал 3 или 6? Ако е имал 3 и после да му се е наложило да научи граматиката? А ако е имал 6 и за тези години не е трябвало да се изразява писмено? Пишат като индианци, защото не искат да се научат - все пак това е изключително трудна материя, някои хра нямат толкова акъл за това. м-да...
                    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Средно - Техникум по електроника/Промишлена електроника/Висше - Инженер по телекомуникации
                      Marea 1.6 16v

Коментар

По повод няколко от по-горните постове ще вметна, че аз също не работя по специалността, която изучавам ( макар и все още да не съм завършил ). Еле даде най-добрия пример - парите! Завършил съм Испанската гимназия преди това, знаех езика на много високо ниво, ходил съм 6 пъти в Испания ( баща ми живее там ), дори специализирах и взех диплома за екскурзовод още в 11ти клас и то с 4 езика - Български, Английски, Испански и Руски. Пробвах се като екскурзовод, но каквото и да си говорим агенциите плащат смешни пари и работа има от дъжд на вятър. Руският вече съм го забравил. Е, мога да чета и да превеждам, но не и да говоря свободно... Испанският усещам, че започвам да го забравям също, след като не го говоря често. Опитвам се да поддържам ниво като чета книги на чужди езици, но това не си е работа. Много хора наливат пари къде ли не, но и времената се менят адски бързо. Ето, аз имах намерението да уча в Испания, но така и не стана. Не ми се нравеше през целия ми престой там да съм бавачка на някоя баба, да работя на полето или във фабрика, за да си докарам някое евро... В крайна сметка на този етап съм решил, че оставам тук и ще развивам потенциалът си тук. Например, чак сега осъзнавам колко ми е интересна историята и политиката и ме е яд, че не кандидатствах по специалност "политика".
                        www.CarProfi-BG.com
                        Самонастройващ се газов инжекцион по OBD II.
                        Зареждане и ремонт на автоклиматици.
                        Най-атрактивните цени в София!

Коментар

Working...
                        X