Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Седемте рилски езера

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #16
    Какви действия?

    Коментар


      #17
      Кое ще е по-ефективно? Да се обърнем към Министерствяото на околната среда и горите?Да направим кампания в интернет за чиста и красива БългарияДа си изберем позиция - мърлячи или достойни туристи, ценящи природата.Дори 10 човека да се замислят четейки тази тема пак има полезен резултат.Докато седим и наблюдаваме цъкайки с език нищо няма да се промени.Чакам предложения и то от хора, които са компетентни в тази област.Ако имах ясна представа какво да предприема щях да го сторя.Имам желание да променя нещата и търся съдействие.Предложете действия, а недейте само да седите и чакате някой да ви даде готовото решение.Какво чакаме?Някой да ни реши собствените проблеми в собствената ни държава заради прекрасните ни черни очи? Все повече и повече наблюдавам пасивността и безличието у хората и не мога да си обясня какво чакат?
      == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

      На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

      Коментар


        #18
        Там безобразията следват едно след друго и едно върху друго.Ето само 1 пример: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=388785
        VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
        VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
        VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
        VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
        Нека Силата на бъде с Нас...

        Коментар


          #19
          Слав, ти искаш да се бориш с едно от проявленията на всеобщата простащина обхванала народа. Няма как. Трябва да бръкнеш много, много надълбоко и да влияеш на ниво нямащо нищо общо с туризма, за да оправиш и културата на туриста. И понеже сме в автофорум, все едно като нямаш акумулатор ти да се чудиш що нямаш искра.

          Коментар


            #20
            Съгласен съм Съгласи се и ти, че независимо какъв е форума се посещава от хора. Хора! И то тези същите, които евентуално биха цапали, същите хора, които евентуално биха помогнали, същите хора, които ще казват на децата си, че България е хубава страна с прекрасна природа и как е важно да я опазим такава.Проблема не е локален.Не засяга само част от обществото...проблема е актуален за цялото ни общество, за цялата ни държавица, която е потънала в недоразумения и безхаберие, НО за която има надежда и докато я има можем да се борим за нея Все пак мисля, че на никого не е навредила темата, а напротив - накарала е някои хора да се замислят - тези, за които все още има надежда да се осъзнаят и да накарат и други хора да се замислят...поне малко Знам, че в автофорум ползата е почти равна на нула, но имах желание да изкажа възмущението си.Ще пусна теми и в други форуми, които са съпричастни с проблема.
            == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

            На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

            Коментар


              #21
              Като сме автофорум, тона не означава, че тук влизат само автоманиаци! На 1 човек да повлияе тази тема - значи не е напразна.
              VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
              VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
              VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
              VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
              Нека Силата на бъде с Нас...

              Коментар


                #22
                Виждала съм стар планинар, който си крие найлоновите торбички под камъни. Виждала съм и пишман-панинари, натоварени с няколко торби с бутилки и боклук. Типично българска черта е да се пишем много големи чистници, у дома да блести от чистота, а отвън, пред блока, къщата, да е пълна кочина. Това дали някой ще пази зависи от възпитанието му, не от това колко запален планинар е. А това, че някой иска да изкара история и е разхвърлял боклук, за да я направи - това е отделен въпрос.
                Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

                Коментар


                  #23
                  Преди години като нямаше PVC бутилки,найлонови торбички и алуминиеви кутиики от бира и безалкохолно навсякъде беше чисто ,а сега тънем в мизерия.Всички които си изхвърлят отпадъците /бутилките и др./ на отбивките или през прозореца на колата са тъпанари/обиждам всички които хвърлят и замърсяват по този начин/.
                  Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
                  Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

                  Коментар


                    #24
                    А, изобщо не казвам че темата е излишна! Или че не е за автофорум!

                    Коментар


                      #25
                      Преди време имаше някъде тук тема за кампания (подписка някаква) срещу проекта "лифт" до горе.Тогава казах, че съм в първите редици на доброволците, едва когато организаторите на протеста заговорят за тротил!!!Преди около месец решихме с жената да се качим до езерата отново - трябваше да се подготвяме за изкачване на Ерджиас и решихме да разнообразим маршрутите с една разходка до "Раздела" през "Харамията" - един милион пъти съм ходил там и нито един път не съм се качвал на тая черна скала...Въобще не знаех, че са направили тъпия лифт преди да наближим х.Пионерска.Долу беше абсолютна лудница - коли, хора... Все едно попаднахме в София.Естествено по пътреката нямаше с кой едно добър ден да си кажеш - цялата лавина от народ ни се точи над главата до хижата.Далеч не може да се види това например - Тогава пък беше сложно разминаването Друго обаче исках да кажа - въпреки, че горе, естествено беше също като в Южния Парк събота сутрин останах шокиран от факта, че не намерих мърсотията, която очаквах. Наистина.Всъщност това, от което е провокирана темата аз не го видях.Та съм малко Очуден - моите наблюдения са други.С което изобщо не променям личната ми позиция - точно това уникално място трябваше да се запази поне до известна степен от подобно нашествие.Този лайновоз, който беше построен и последвалия човекопоток просто ще го унищожат и то никога няма да е същото.А иначе тук има снимки от тогава.Ето го и лайновоза.Под него всичко е както преди - до кога ли...Забелязвам и възход на ТАКСИ услугите там, горе, което предполагам компенсира замирането на подобната услуга долу, в ерата, когато на хората им са налагаше да вървят цели 2 часа от пионерска да първото езеро... И накрая - труден е пътя на връщане - малък капацитет, дейба....А старата хижа, дето са я затворили е малко мизерия.Не, че виждам някаква логика в затварянето и.Аргументите биха били просто нелепи, ако става въпрос за хижа и за туризъм като цяло.Обаче в предвид повишената концентрация на хора в официално облекло, хора с джапанки и изобщо клиентите на лайновоза, затварянето е съвсем естествен ход.П.С: Не издържах и се захилих просташки на следната ситуация:Минаваме покрай младеж и девойка по Жапанки, и двамата таман слезли от седалката.Та девойката възкликна към младежа, сплесквайки се на масичката пред хижата: "Виж, виж - ето ги седемте езера!"Всъщност гледаше към едно а не към седем езера.Пък и точно гьола пред хижата изобщо не влиза в броенето седемте рилски езера... Боже, боже... Ела си узни вересиите....
                      I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...

                      Коментар


                        #26
                        Ето нещо от днешната преса по въпроса:Опасност Рилските езера да станат блата Седемте рилски езера се заблатяват все повече заради присъствието на неограничен брой туристи в защитената територия около тях, обявена за зона с ограничено човешко присъствие, алармираха вчера "Граждани за Рила", предаде "Медиапул". Организацията заплашва, че ще сигнализира Върховната административна прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция за неправомерното разпореждане с държавна и общинска собственост от фирмата "Рила спорт", която стопанисва лифта и изгражда ски комплекса "Супер-Паничище" в Националния парк Рила.Дирекцията на парка признава, че липсва оценка за броя на посетителите, които крехката екосистема около езерата би могла да издържи. Туристите извършвали редица нарушения, като палели огън, хвърляли монети и фасове в най-чистите езера в Европа, унищожавали рядка растителност и причинявали неограничено шумово и биологично замърсяване, твърдят еколозите. Над 60 000 туристи са посетили езерата през лятото, обяви Стефан Кирилов - старши експерт в "Национален парк Рила", цитиран от "Фокус". Кирилов призова хората, които ще се включат в предстоящото на 3 и 4 октомври почистване на Националния парк да ползват само маркираните туристически пътеки около езерата.

                        Коментар

                        Working...
                        X