Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво става ако не спазиш предизвестие за напускане?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Колега зимата от жена и от работа не се бяга http://www.karieri.bg/forum/job.php?...1103776&view=1
    I drift not because it is a quicker way around a corner, but it is the most exciting way......

Коментар

Да знам, особено в тази криза - вече даже дойдоха заместниците, които са ми намерили и почнах да ги обучавам. Ще се прехвърлям в хранително-вкусната индустрия ... в една Румънска фирма, ама нека да стане, пък тогаз ще раздуя, че още нищо не сме подписвали с тях.
      Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
      http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

Коментар

Стискам палци, и после да обадиш
        "Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."

ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
        Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE

Коментар

Ами пускаш си един отпуск, пускаш си и предизвестието и отиваш, на новата работа. Тук, при нас, голяма част от хората правят така.
          NOW: ???
          Ex: Fiat Bravo 1.6 16V 05.2000 - CA 3978 ??
          Ex: Fiat Bravo 1.2 16V 12.1999

Коментар

svetkos_ написа:
            Ами пускаш си един отпуск, пускаш си и предизвестието и отиваш, на новата работа. Тук, при нас, голяма част от хората правят така.
            Колега отпуска и болничния могат да се считат за част от предизвестието само със съгласието на 2-те страни.Ако си бил освободен, а не напуснал щяха да ти плащат помощи 6 месеца , а не 4 , но разликата в парите едва ли щеше да е значителна.Да споделя малко опит че 2008 смених 4 работи и на всякакви се нагледах и покрай това изучих из основи кодекса на труда.Първо говориш със шефа си. Ако няма да понесе финансови загуби или твоите колеги няма да се натоварят много докато ти намерят заместник има голяма вероятност всичко да мине безболезнено и за двете страни. Ако все пак се запъне за срока на неспазеното предизвестие дължиш заплата ама брутна или нетна не помня. работодателя е длъжен да ти изплати заплатата за работеното време каквито и претенции да има към теб , а ти съответно си длъжен след това да си изплатиш твоите задължение. Това обаче е теорията , а на практика повечето ти удържат от последната заплата това което имат да вземат. Да не забравиш неползвания отпуск - длъжни са да ти го изплатят. Ако искаш можеш да упражниш известен натиск с оплакване до инспекцията по труда. Реагират сравнително бързо , а глобите им са достатъчно високи за да се замислят работодателите.Препоръчвам ти обаче да се разберете с добро.
            Brava 1.6 ELX

Коментар

ruNNer написа:
              Ако си бил освободен, а не напуснал щяха да ти плащат помощи 6 месеца , а не 4 , но разликата в парите едва ли щеше да е значителна....Препоръчвам ти обаче да се разберете с добро.
              "Со кротце, со благо и со малце кютек."Самоче има разлика как ще те освободят - понеже на уволнениете докато са на борсата им се плаща 80% от това на което са били осигурявани, а на тези, които сами са напуснали се плаща 80% от минималната работна заплата. А в продължение на колко месеца - зависи от това колко време си работил преди да станеш безработен - ако е под 1 година и 8 месеца при последния работодател - даже нямаш право на нищо.Аз мисля, че при мен всичко ще се нареди с напускането - само стискайте палци да не се провали новото назначаване!

Коментар

Айде дано всичко мине добре за теб, и на Италфеста ще почерпиш по повода

Коментар

Дай линк за това мероприятие! То се знае.Нали за това лапваме по по-големите заплати - за да има парички за бендзин и за срещи и мероприятия.

Коментар

Срещи и мероприятия -> Съобщение: ИТАЛФЕСТ 2009

Коментар

Казус

Правят струват, все ме завъртат със заплащането. Сега пак имам подобен въпрос. На 7ми Август си пуснах предизвестие, че ще напусна до 7-ми Септември (30 дена беше по договор и за двете страни), да обаче на 23-ти Авг ми изтече срока на изпитание от 6 месеца по договора, и сега ми излизат с твърдението, че нямам валиден договор в момента и трябвало да си подпиша новия договор за да имам договор до 7-ми. Аз искам да питам: НЕ СЕ ЛИ ПРЕВРЪЩА СРОЧНИЯ ДОГОВОР В БЕЗСРОЧЕН ако продължаваш да се явяваш на работа следващите дни след края на изпитателния срок, и няма назначен друг на твоето място? Имам такъв спомен от ровене из кодекса на труда.Ако подпиша нов договор, по който дължа ново предизвестие и на 15-тия ден си тръгна с изтичането на предизвестието от предния договор - няма ли да ми удържат част от заплатите равна на неспазения срок за предизвестие по новия договор защото той ще е с дата след датата на молбата за напускане от първия договор (копие от която си имам с вход. №)?Писна ми да ме прецакват, а уж долу горе си знам правата, за това все още се правя на разсеян и не подписвам. Самоче, се опасявам да не излезе, че като ми е изтекъл договора съм работил за тоя дето духа.Ако някой има подобен опит ще се радвам да сподели.

Коментар

Re: Казус

niko_ymn написа:
                        Аз искам да питам: НЕ СЕ ЛИ ПРЕВРЪЩА СРОЧНИЯ ДОГОВОР В БЕЗСРОЧЕН
                        Точно така. А по-нагоре, относно обезщетенията на борсата - получаваш ги само ако си съкратен, тоест съкратена е длъжността, на която си работил. Ако си освободен, тоест уволнен или си напуснал сам, не получаваш такива.
                        Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
                        ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

Добре де, щом ти казват, че в момента нямаш валиден трудов договор, какво те притеснява? Тия са големи хиени
                          "Без сърца, сме просто машини"
                          Toyota Prius 1.5 Hybrid
                          EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

Re: Казус

niko_ymn написа:
                            Правят струват, все ме завъртат със заплащането. Сега пак имам подобен въпрос. На 7ми Август си пуснах предизвестие, че ще напусна до 7-ми Септември (30 дена беше по договор и за двете страни), да обаче на 23-ти Авг ми изтече срока на изпитание от 6 месеца по договора, и сега ми излизат с твърдението, че нямам валиден договор в момента и трябвало да си подпиша новия договор за да имам договор до 7-ми. Аз искам да питам: НЕ СЕ ЛИ ПРЕВРЪЩА СРОЧНИЯ ДОГОВОР В БЕЗСРОЧЕН ако продължаваш да се явяваш на работа следващите дни след края на изпитателния срок, и няма назначен друг на твоето място? Имам такъв спомен от ровене из кодекса на труда.Ако подпиша нов договор, по който дължа ново предизвестие и на 15-тия ден си тръгна с изтичането на предизвестието от предния договор - няма ли да ми удържат част от заплатите равна на неспазения срок за предизвестие по новия договор защото той ще е с дата след датата на молбата за напускане от първия договор (копие от която си имам с вход. №)?Писна ми да ме прецакват, а уж долу горе си знам правата, за това все още се правя на разсеян и не подписвам. Самоче, се опасявам да не излезе, че като ми е изтекъл договора съм работил за тоя дето духа.Ако някой има подобен опит ще се радвам да сподели.
                            Ако след изтичане на срочния ти договор са изминали 7дни,то той автоматично се превръща в такъв за неограничено време или безсрочен.По принцип се договори с тях за по-кратък период.
                            FIAT BRAVO 1.6
                            FIAT COUPE 1.8-POWER OF LOVE-EX
                            LANCIA LYBRA 1.8 SW-NOW

Коментар

Няма такива неща, като 7 дни!!! Тия 7 дни без договор ли ще работи??? Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.(2) Трудовият договор се смята за окончателно сключен, ако не бъде прекратен по предходната алинея до изтичане на срока за изпитване.
                              Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Аз също не ти разбирам казуса - щом ти е изтекъл договора - казвай им "la revedere" и толкоз.Не им дължиш нищо, щом не са ти продължили договора.Има разлика между "срочен договор" и постоянен трудов договор със "срок на изпитване".Ако си на "срочен договор" - при него нещата седят така: Чл. 69. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.Ако за длъжността вече има назначени нови хора, то явно няма как да се приложи при теб и ти на практика си уволнен вече.Ако си на постоянен трудов договор със "срок на изпитване", то той автоматично се превръща в постоянен след изтичане на указания срок на изпитване и тогава са те излъгали че нямаш трудов договор към момента. Най-добре си прочети трудовия договор като какъв е сключен и съгласно кой член на КТ.КТ го има тук: http://www.az.government.bg/Legislation/KT.html

Коментар

Working...
                                X