Здравейте, в трудовия ми договор пише, че е сключен в полза на работодателя и срока на предизвестие е 30 дена.Намерх си малко по-добра работа, но искат да започвам почти веднага.Какво ще стане ако просто спра да ходя на старата си работа?Някой сеща ли се какво пише в кодекса на труда за случаите ако не бъде спазено предизвестието ? (защото аз не намирам да пише нещо специално по този въпрос)...... лошото е, че остава доста време до заплати, и се чудя могат ли да НЕ ми приведат заплатата за предния напълно отработен месец, като санкция за неспазване на предизвестието (като такова санкциониране в договора ми не е предвидено) ...(май ако изпусна хубавата работа ще е ме е яд малко повече отколкото ако загубя една заплата)
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво става ако не спазиш предизвестие за напускане?
Collapse
X
-
Колега, ако спреш да ходиш на работа за отсъствие вдва поредни дни работодателят има право да те освободи дисциплинарно. Наред с това ти спира и една брутна заплата. Ако наистина мислиш да напуснеш, и за да ти е чиста работата пусни молба, в която да упоменеш, че прекратяваш едностранно трудовото правоотношение считано от ........ и заявяваш, че ще заплатиш остатъка от неотработеното предизвестие. Ако обаче си от скоро на работа, виж дали си в изпитателен срок. Ако си и не е упоменато в чия полза е той, можеш едностранно да прекратиш трудовото правоотношение без да дължиш предизвестие.
Коментар
-
В изпитателен срок съм и е в полза на работодателя. Пуснал съм молба за напускане по взаимно съгласие без предизвестие (Чл.325), и в КТ пише, че до 7 дена трябва да ми отговори работодателя дали приема предложението за такова напускане. Къде го пише това, че дължа сума за дните от неспазения срок?
Коментар
-
защо просто идеш и не говориш с шефа си като човек???Аз не мога да разбера подобни хора,които напускайки известяват шефа си последен При напускането на предната си работа имах клаузата за преизвестието 1 месец,но просто говорих с шефа си той ме разбра и ме пусна...А преди това,предното ми напускане пак говорих с шефа си,той каза НЕ,казах му,че аз така или инъче ще напускам и няма как да дойда повече на работа,ако иска изкарам целия месец в болнични,да ми прави спънки...той мълча,мълча и накрарая ми вика,абе бягай от тук и подписа !!! За мен първо прекия ти ръководител трябва да научи за напускането ти,да разбере,че няма начин да те задържи и тогава да мислиш за варианти,ако не е съгласен да не работиш предизвестието си!ex.Мареа ТД100
Коментар
-
Също така датите на трудовите договори не могат да съвпадат ( на старото и новото място).Което значи, че трябва да те уволнят, счетоводителката на старото място да обработи книжката и т.н. Както каза Оги - не е приятно да пише дисциплинарно уволнение.Тъй че по-добре се разбери с добро.Браво 1.6 16v 1996
Рено Лагуна 2 1.9 dCI.
Коментар
-
вече на никой не му пука дали си бил си бил дисципл.уволнен,комунизма отмина,разберете го! Сега като търсиш работа никой не ти гледа предварително трудовата книжка и всички работодатели като им обясниш защо си бил дисциплинарно уволнен ще те разберат,те знаят как стоят нещата!!!ex.Мареа ТД100
Коментар
-
paralesa написа:вече на никой не му пука дали си бил си бил дисципл.уволнен,комунизма отмина,разберете го! Сега като търсиш работа никой не ти гледа предварително трудовата книжка и всички работодатели като им обясниш защо си бил дисциплинарно уволнен ще те разберат,те знаят как стоят нещата!!!
Коментар
-
paralesa написа:вече на никой не му пука дали си бил си бил дисципл.уволнен,комунизма отмина,разберете го! Сега като търсиш работа никой не ти гледа предварително трудовата книжка и всички работодатели като им обясниш защо си бил дисциплинарно уволнен ще те разберат,те знаят как стоят нещата!!!Браво 1.6 16v 1996
Рено Лагуна 2 1.9 dCI.
Коментар
-
Е аз им казах на шефовете си, че ще остана още няколко дена като си пуснах молбата, но чак 30 не мога.... а между другото сега съжалявам, че от предната ми работа се водеше, че аз съм напуснал, а не, че са ме освободили, защото по този начин ако бях уволнен - щях да вземам много повече пари от бюрото по труда ... но нали заради автобиографията - писахме, че аз съм си тръгнал и духах супата.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар