Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво става ако не спазиш предизвестие за напускане?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Какво става ако не спазиш предизвестие за напускане?

Здравейте, в трудовия ми договор пише, че е сключен в полза на работодателя и срока на предизвестие е 30 дена.Намерх си малко по-добра работа, но искат да започвам почти веднага.Какво ще стане ако просто спра да ходя на старата си работа?Някой сеща ли се какво пише в кодекса на труда за случаите ако не бъде спазено предизвестието ? (защото аз не намирам да пише нещо специално по този въпрос)...... лошото е, че остава доста време до заплати, и се чудя могат ли да НЕ ми приведат заплатата за предния напълно отработен месец, като санкция за неспазване на предизвестието (като такова санкциониране в договора ми не е предвидено) ...(май ако изпусна хубавата работа ще е ме е яд малко повече отколкото ако загубя една заплата)
    Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
    http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

От новата работа трябва да са наясно че щом работиш, трябва да напуснеш с предизвестие. Ако наистина искат да работиш за тях - ще те изчакат. По принцип ако спреш да ходиш на текущата работа , ще те уволнят дисциплинарно след 2-3 дена, което не е особено приятно да го пише в книжката ти.

Коментар

Колега, ако спреш да ходиш на работа за отсъствие вдва поредни дни работодателят има право да те освободи дисциплинарно. Наред с това ти спира и една брутна заплата. Ако наистина мислиш да напуснеш, и за да ти е чиста работата пусни молба, в която да упоменеш, че прекратяваш едностранно трудовото правоотношение считано от ........ и заявяваш, че ще заплатиш остатъка от неотработеното предизвестие. Ако обаче си от скоро на работа, виж дали си в изпитателен срок. Ако си и не е упоменато в чия полза е той, можеш едностранно да прекратиш трудовото правоотношение без да дължиш предизвестие.

Коментар

В изпитателен срок съм и е в полза на работодателя. Пуснал съм молба за напускане по взаимно съгласие без предизвестие (Чл.325), и в КТ пише, че до 7 дена трябва да ми отговори работодателя дали приема предложението за такова напускане. Къде го пише това, че дължа сума за дните от неспазения срок?

Коментар

защо просто идеш и не говориш с шефа си като човек???Аз не мога да разбера подобни хора,които напускайки известяват шефа си последен При напускането на предната си работа имах клаузата за преизвестието 1 месец,но просто говорих с шефа си той ме разбра и ме пусна...А преди това,предното ми напускане пак говорих с шефа си,той каза НЕ,казах му,че аз така или инъче ще напускам и няма как да дойда повече на работа,ако иска изкарам целия месец в болнични,да ми прави спънки...той мълча,мълча и накрарая ми вика,абе бягай от тук и подписа !!! За мен първо прекия ти ръководител трябва да научи за напускането ти,да разбере,че няма начин да те задържи и тогава да мислиш за варианти,ако не е съгласен да не работиш предизвестието си!
          ex.Мареа ТД100

Коментар

Естествено, че трябва да говориш първо с шефа си. Поне аз в такива случаи никого не спъвам човек. Щом е за по-добро. Това за предизвестието го пише в Кодекса на труда.

Коментар

Също така датите на трудовите договори не могат да съвпадат ( на старото и новото място).Което значи, че трябва да те уволнят, счетоводителката на старото място да обработи книжката и т.н. Както каза Оги - не е приятно да пише дисциплинарно уволнение.Тъй че по-добре се разбери с добро.
              Браво 1.6 16v 1996
              Рено Лагуна 2 1.9 dCI.

Коментар

вече на никой не му пука дали си бил си бил дисципл.уволнен,комунизма отмина,разберете го! Сега като търсиш работа никой не ти гледа предварително трудовата книжка и всички работодатели като им обясниш защо си бил дисциплинарно уволнен ще те разберат,те знаят как стоят нещата!!!
                ex.Мареа ТД100

Коментар

paralesa написа:
                  вече на никой не му пука дали си бил си бил дисципл.уволнен,комунизма отмина,разберете го! Сега като търсиш работа никой не ти гледа предварително трудовата книжка и всички работодатели като им обясниш защо си бил дисциплинарно уволнен ще те разберат,те знаят как стоят нещата!!!
                  Съгласен!Ето извадка от Кодекса на Труда, която очевидно те касае.Трудов договор със срок за изпитванеЧл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него. (2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни. (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор. (4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът. (5) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) За една и съща работа с един и същ работник или служител в едно и също предприятие трудов договор със срок за изпитване може да се сключва само веднъж.   Прекратяване на договора със срок за изпитванеЧл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие. (2) Трудовият договор се смята за окончателно сключен, ако не бъде прекратен по предходната алинея до изтичане на срока за изпитване. (3) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г.) В твоя случай, ти дължиш предизвестие в уговорения срок. Това е регламентирано тук:Обезщетение за неспазено предизвестиеЧл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието. (2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие. Накратко - ако не се разберете като хора с шефа ти, ще загубиш приблизително една заплата.

Коментар

Ако не идеш 2 дни последователно на работа, ще бъдеш дисциплинарно уволнен и пак ще си загубиш заплатата.Така че по-добре подай молба за напускане без предизвестие. Поне няма да е дисциплинарно... въпреки че няма никакво значение, според мен

Коментар

Благодаря! Този Чл. 220 не бях го чел.

Коментар

paralesa написа:
                        Не съм съгласен.Ако обясниш, че си намерил по-хубава работа и не ти се е чакало какво ще си помисли новия работодател? Това момче не спазва законите, ако и на мен ми върже така тенекия, обаче няма кой да върше неговата работа докато намеря нов човек- какво правим? По-добре да не рискувам.Аз така бих си помислил, ако съм работодател.Много зависи къде отиваш да работиш, разбира се. Не знам как е било при комунизма - 86 набор съм :P
                        Браво 1.6 16v 1996
                        Рено Лагуна 2 1.9 dCI.

Коментар

Е аз им казах на шефовете си, че ще остана още няколко дена като си пуснах молбата, но чак 30 не мога.... а между другото сега съжалявам, че от предната ми работа се водеше, че аз съм напуснал, а не, че са ме освободили, защото по този начин ако бях уволнен - щях да вземам много повече пари от бюрото по труда ... но нали заради автобиографията - писахме, че аз съм си тръгнал и духах супата.

Коментар

Имай едно на ум с новата работа, щом не са склонни да спазят закона, то какво ще стане ако трябва да те уволнят някой ден - не очаквай предизвестие, струва ми се. Очевидно не са коректни.

Коментар

niko_ymn къде ще почваш?
                              "Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."

ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
                              Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE

Коментар

Working...
                              X