Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Помощ от юристите ...

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Помощ от юристите ...

Хайде помагайте. Рових се днес в продължение на около 1 час, и не можах да открия. Работното ми място е до един прозорец. Температурата лятото става отвратителна. Шефа не иска да слага климатик (защото нямал пари), а не ми дава да сложа и щори защото ставало тъмно. Като отворя прозорците да става течение пък летят страници на поразия Не ми дава да ходя по къси гащи защото било непредставително, еле зорлем се спазарихме за риза с къс ръкав. Няма оправия. Тропнах по масата и казах, че има елементарни условия на труд. Спомням си бегло, че някъде бях чел нещо, че когато температурата на работното ти място е над 33 градуса се полагат по 15 мин почивка на всеки час (нещо такова беше). Шефа каза да му го покажа, и тогава ще ми осигурява на всеки час по 15 мин + обедната почивка Което на 8 часов работен ден си е 2 ч и половина скатаване у тая жега, което хич не е малко. Работата не ми тежи, но просто условията на труд са спартански според мен. Аз на ден давам по 10 лв за вода и сладоледи и на края на месеца като му задам въпроса "Ще има ли заплата и колко?" и да ми отговаря повдигайки рамене "МиИИииИИИииИИ ...." Рових се по кодекси на труда, по разни наредби ... нищо. Или ми е жега и го пропускам, или ... не знам. ПОМАГАЙТЕЕЕЕ !!!

Спокойно ,след седмица идва захлаждане
    Фиат Панда 1.2 2006година
    Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

Дама след захлаждането идва и застудяване. А радиаторите са свалени. Искам все пак да знам. Да го принтирам и да му го тресна в челото.

Коментар

коцев написа:
        Спокойно ,след седмица идва захлаждане
        С к’во ще се топлят тогава е немаловажен въпрос.

Коментар

Значи искам да кажа колегата да не търси над каква висока температура трябва да се дава почивка а на каква най ниска трябва да го пуснат от работа и да му плащат през това време....
          Фиат Панда 1.2 2006година
          Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

Утре ще прегледам нормативната база, че с безопасни и здравословни условия на труд - не съм се занимавал с изключение на лекциите по трудово право в университета, а това беше отдавна...
            VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
            VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
            VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
            VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
            Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Колега, дано това ти помогне.www.bia-bg.com/files/zakoni/518092002.pdf

Коментар

И аз не съм сигурен, сега не ми се рови, но в последната работа, в която работих за шеф, той осигуряваше минерална вода, като казваше че му е задължение.И кафе, и кола на корем. Поне това му признавам.Климатик в моята стая сам се сети да монтира, за щори - оплаках му се, че не виждам монитора след обяд като пекне слънцето, и каза "избери си щори, ще ги вземем и така направи", Иначе пак си беше гадняр, но за това не мога да си кривя душата.

Коментар

пий чай вместо сладолед :D
                  фиатче Браво 2.0

Коментар

Да бе, ще маам пръшки и сланина. Този линк не можах да го отворя, довечера като се прибера ще го пробвам.

Коментар

5. Микроклимат:а) температурата на въздуха е от 18 до 25С; при температура на външниявъздух над 25С се допуска температурата на въздуха в помещението да е до 28С;б) относителната влажност на въздуха е от 30 до 60 %; при температура навъншния въздух 28 С и повече относителната влажност на въздуха да е до 55 %;в) скоростта на движение на въздуха да не превишава 0,2 м/сек. за студенияпериод от годината и от 0,2 до 0,5 м/сек. за топлия период на годината.

Коментар

Температурата на въздуха е елемент на производствения микроклимат на работната среда. Изискванията за производствен микроклимат са регламентирани в глава пета, раздел ІІ на Наредба № 7 от 1999г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване (ДВ, бр. 88 от 1999 г.). Конкретните норми за температура на въздуха на работното място са посочени в БДС 14776-87 .Ето и извадка от наредбата: Чл. 82. (изм. доп. ДВ бр. 40/2008 г.) През работното време температурата на работните места, на които постоянно работят хора, трябва да отговаря на установените норми и да се съобразява с използваните методи на работа и физиологичните изисквания. Чл. 83. В големи производствени помещения (халета) и на други места, където през студения и преходните периоди на годината е технически невъзможно да се осигурят изискванията по чл. 82, се вземат допълнителни мерки за затопляне на работещите (отоплени помещения или кабини, топли въздушни душове, осигуряване на специални работни облекла и др.). Чл. 84. Изборът на отоплителните източници и системи се съобразява с изискванията и характера на работата и работното помещение и с нормите и изискванията за безопасност и здраве и пожарна безопасност. Чл. 85. При работа в помещения, в които по технологични причини се поддържат отрицателни температури, на работещите се осигурява специално работно облекло и се въвежда подходящ режим на работа. Чл. 86. При работни места с наднормени стойности на температурата се прилагат технически и организационни решения за ограничаването на вредното й въздействие. Чл. 87. Температурата в зони за почивка, помещения за дежурства, съблекални, бани, умивални, тоалетни, столови и стаи за оказване на първа помощ трябва да е подходяща за предназначението им. Чл. 88. (Изм., ДВ, бр. 88 от 2004 г. - в сила от 05.11.2004 г.) При наличие на високо ниво на слънчева радиация на работното място се прилагат мерки за предотвратяване на неблагоприятните въздействия. Тези мерки се съобразяват с характера на извършваната работа и спецификата на работното място и се прилагат и по отношение на прозорци, капандури и стъклени прегради. Чл. 89. Производствени процеси и работно оборудване, които предизвикват недопустими промени на температурата на работното място, се изолират в отделни помещения или се предприемат мерки за ограничаване на въздействието им. Чл. 90. При повърхностна температура на технологични съоръжения, по-висока от 55° С, се прилагат конструктивни решения, възпрепятстващи допира до горещата повърхност. Чл. 91. (1) Материали, нагрети в хода на технологичния процес, когато могат да оказват вредно въздействие върху здравето или безопасността на работещите, се изолират или изнасят от производствените помещения. Манипулирането с тях се извършва по дистанционен начин извън зоната на големите топлинни натоварвания. (2) За охлаждане на силно нагрети материали и изделия се предвиждат и проектират специални помещения или места. Когато това е технологично невъзможно, се осигуряват мерки за отвеждане на отделената топлина. Чл. 92. Командни и други органи на нагревателни пещи и друго подобно оборудване, с които се манипулира ръчно, не се допуска да имат температура, по-висока от 45° С. Чл. 93. Работните отвори на нагревателните пещи и на друго подобно оборудване се осигуряват с устройства или приспособления, предпазващи от топлинно облъчване. Чл. 94. При дейности, при които се получава прегряване на работещите, се осигуряват: 1. стаи или кътове с нормален микроклимат и условия за рационално охлаждане; 2. рационален питеен режим с оглед компенсиране на загубите на течности и минерални соли. Чл. 95. В производства, характеризиращи се с голямо влагоотделяне и относително ниски температури на въздушната среда, се осигуряват вентилационни инсталации за обезмъгляване. Чл. 96. При наднормени стойности на скоростта на движение на въздуха се вземат мерки за нейното ограничаване - вентилационни системи, въздушни завеси, паравани, прегради, врати, остъкляване и др.

Коментар

Демек с 2 думи никъде не пише това нещо което си спомням бегло. Може да е било в някой стар кодекс на труда Но съм сигурен, че имаше нещо от рода на това, че при температура над 33 градуса на работното място се полага по 15 мин почивка на всеки час Мамка му как не мога да го намеря То лятото свърши, ама да го имам за следващото живот и здраве. А и на много колги също може да им е полезно

Коментар

Предполагам си чел за работата с видео дисплей и компютър. Там наистина пише, че на всеки час работа ти се полагат по 15 мин. почивка ако цял ден работата ти е такава, че си на компютъра. Също работодателя трябва да ти осигури специални очила, като в оптиките предлагат с и без диоптър. Може да са само стъкла, без да променят фокуса, например при хора които имат напълно здраво зрение и не се нуждаят от корекция. Наистина като гледам монитор през такива очила има някакво пречупване на идващата светлина.Разбира се всичко това не се спазва масово. На предишната ми работа зимата вътре беше 8-10 градуса и шефа викаше че е супер топличко, а в офиса газова печка + духалка. Това беше помещение, в което основно се обслужваха клиенти и се хващаха за главата като видят колко показва термометъра.
                            Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
                            Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

Коментар

Working...
                            X