Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ква е тая бира ма? Мммбира.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Ква е тая бира ма? Мммбира.

Загледах се аз в кутийката Шуменско, и кво да видя?"Произведено от Карлсберг Сърбия, по лиценз на Карлсберг Бъглария" По-късно в магазина позагледах етикетите и на други бири - Ариана-та, големите бутилки по 2 л, и те сръбски... Седя си днес на едно заведение до хотел Тунджа в Ямбол, пия си сръбската българска уж бира, покрай мен от хотела излязоха една сюрия работнички - румънки и се насочиха към спирката, от където ги взе автобус на една австрийска фирма, която уж направи завод в България за да работят българите в него.Сетих се, че и в друг завод в града, японски уж, работят цели линии литовки, румънки, чехкини... знам и че вземат по 35 евро на ден, отделно им се плаща храната и хотела. ...и изпадам в недоумение. Нас вече май съвсем за статисти ни взеха, мама му стара. Поне да ни дават по някой лев, дето играем във филма...

Може би не останаха хора в България ? Такива, които искат и могат да работят? Ако си построил завод и си инвестирал и няма кой да работи в него, това си е чиста загуба, и за да не губиш още повече, защо да не докараш и работна ръка, само и само заводът да не бездейства? в Чикаго, казват имало към 100 000 нашенци. Случи ми се да пътувам по малките пътища в района на Етрополе-Ловеч - малко встрани от магистрала "Хемус" и минавах през селата -- грозна и тъжна картина ! запустение, няма хора - изнесли са се ! а за бирата - е... си глобализацията! Карлсберг изнася производството в Сърбия. Странно, след като са инвестирали у нас - примерно в Благоевград - "Пиринско пиво". Явно да се произвежда в Сърбия е по-евтино. Или пием толкова бира, че се налага и да се внася?
    Тойота Приус

Коментар

Ариана не се произвежда в Сърбия а в Румъния и единствената причина е че Загорка не може да насмогне на тъсенето понеже капацитетът не е толкова голям . Според мен същото е и за шуменско
      FIAT - TIPO 2.0i.е

Коментар

За Арианата може и да бъркам марката, но беше някоя от тези по-нискокачествените бири, голяма PVC бутилка...А иначе поне в нашия район хора има, няма обезлюдени села поне в радиус 20 км от града. В японския завод работят предимно цигани и чужденци. Нищо против нямам, но българи не искат да работят там, поради тежката работа и сравнително ниското заплащане. Не че в Ямбол някъде другаде работник без образование може да вземе такава заплата, но работата им се вижда тежка. Във всички случаи, като виждаш че на съседната линия, колегата ти чужденец върши същата работа и взима 4 пъти повече пари, ти действа демотивиращо. Ако дадат дори половината от заплатата на чужденците на българи, ще се работи, въпреки "тежката" работа (която всъщност никак не е тежка). Просто не мога да разбера политиката на тези "инвеститори".То глобализация, глобализация, ама аз си я представях да направят тук заводи, в които да работим ние. А не да си докарат и работници?!?

Коментар

Immortal написа:
          ... Във всички случаи, като виждаш че на съседната линия, колегата ти чужденец върши същата работа и взима 4 пъти повече пари, ти действа демотивиращо. ...
          Или аз съм много тъп , или инвеститора, но не намирам разумна причина за една и съща работа някой да взема 4 пъти повече.
          Когда мне становится скучно, я отправляю сообщение на случайный номер: "Я спрятал тело... Что дальше?"

Коментар

Re: Ква е тая бира ма? Мммбира.

[quote="Immortal"]Сетих се, че и в друг завод в града, японски уж, работят цели линии литовки, румънки, чехкини... знам и че вземат по 35 евро на ден, отделно им се плаща храната и хотела. ...и изпадам в недоумение. [quote]Хм , като ходехме в началото да им пускаме разните услуги на Язаки , се говореше за заплати от порядъка на 400-500 лв за работниците. Едва ли работодателя не си прави сметката че може да наеме по-евтина работна ръка. Да не би да е нещо свързано с някакви изкарани курсове от работниците ? А пък едва ли са толкова тъпи мениджърския състав за да не знае как работи българина когато съседа чужденец до него взема 2-3 пъти повече.
            Brava 1.6 ELX

Коментар

Immortal написа:
              За Арианата може и да бъркам марката, но беше някоя от тези по-нискокачествените бири, голяма PVC бутилка...А иначе поне в нашия район хора има, няма обезлюдени села поне в радиус 20 км от града. В японския завод работят предимно цигани и чужденци. Нищо против нямам, но българи не искат да работят там, поради тежката работа и сравнително ниското заплащане. Не че в Ямбол някъде другаде работник без образование може да вземе такава заплата, но работата им се вижда тежка. Във всички случаи, като виждаш че на съседната линия, колегата ти чужденец върши същата работа и взима 4 пъти повече пари, ти действа демотивиращо. Ако дадат дори половината от заплатата на чужденците на българи, ще се работи, въпреки "тежката" работа (която всъщност никак не е тежка). Просто не мога да разбера политиката на тези "инвеститори".То глобализация, глобализация, ама аз си я представях да направят тук заводи, в които да работим ние. А не да си докарат и работници?!?
              все си мисля,че не самочуждия инвеститор е виновен,а и самите българи...защото всички които са тук,не искат да работят неща като хигиенист и т.н.,но отиват в чужбина и някоя евро повече чистят и кенефите на кравите... Колко хрантутници има в тая държава не е истина,какви ли неща не съм чувал и виждал. На един колега жена му напусна работа,щото на борсата една година щяла да взема само със 100 лв по-малко,а инъче нищо нямала да прави и щяла да си гледа детето(което е на 6 години вече) ,питам я какво ще работи след година и ми отговори,че не и пука,имало време. И да е само тя ОК,но така мислят вероятно 30% от българите и 99 процента от мангалите!!!
              ex.Мареа ТД100

Коментар

Тъй е то с глобализацията!Преди няколко години бях в Сандански и направо се смаях.Навсякъде рекламните надписи са първо на гръцки и после на български.Ей го на, преди малко си купих едно десертче "Република" и какво да видя,произведено в Литва.
                FIAT FORUM BULGARIA
                Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

Българските работници взимат между 350 и 500 лв, като горната стойност я взимат ако бачкат извънредно.За толкова дали ще дойдат чак от Литва да работят, или още повече от Чехия? И аз им търся логиката, но не мога да я хвана А ако ги видите какви са пацули тез литовки и чехкини, поне да бяха млади и хубави...

Коментар

Immortal искаш да кажеш че на чужденците им се плаща около 70лв. надница а на Ямболци в пъти по-малко ?Запознат съм че средната заплата в града Ви е ~ 400-450лв. за това и масово идват да работят в Бургас поне за летния сезон, но нещо ми се губи логиката в различното заплащане на чужденците и на българите.
                    Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
                    Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

Коментар

batproho написа:
                      Immortal искаш да кажеш че на чужденците им се плаща около 70лв. надница а на Ямболци в пъти по-малко ?Запознат съм че средната заплата в града Ви е ~ 400-450лв. за това и масово идват да работят в Бургас поне за летния сезон, но нещо ми се губи логиката в различното заплащане на чужденците и на българите.
                      какво ти се губи,ония идват и си правят завод тук и си довличат работниците...а месните плебеи,който всички смятат за по-долно качество хора,ако искат да работят за два пъти по-малко са добре дошли,ако ли не те си имат свои хора! В Европа ни мислят за цигани,факт,който скоро няма да се промени
                      ex.Мареа ТД100

Коментар

Ами губи ми се поради факта че по простички сметки примерно на Иванчо от Ямбол за 22-25 работни дни да му даде 750-800лв. ТОЙ инвеститора предпочита на Щефан от Чехия да преведе примерно 1500-1700лв.
                        Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

Коментар

Само дето Щефан има по-висока производителност на труда, смята за недопустимо да говори по джиесема в работно време и изпълнява два пъти нормата на Ганьо, не почва деня с кафенце и лафче, понеделника не е махмурлия и не го пише ’дъждовен’, петъка не запразнява от обяд, не краде (щото да бачкаш в консервен комбинат и да не краднеш - баси балъка), не си хвърля фасовете в продукцията, мие си ръцете след като излиза от тоалетната, няма ’еееее, падна на земята, я дай метлата и лопатата ще го бухнем обратно.... и т.н. и т.н. и т.н.

Коментар

Е не трябва да слагаме всички Българи под общ знаменател "Ганьо" макар че голяма част напълно препокриват изброените от теб навици на поведение и работа.

Коментар

Айде да си говорим честно - голяма част от потенциалните кандидати за тоя завод са баш такива.Българина...ок де....огромна част от българите са си въобразили че са големи спецове и в момента в който им направиш забележка реагират изключително остро. Давам пример. Идва един юнак да ни монтира щори и ни разказва мъката си. Преди няколко дена бил при клиентка която искала едикакси щорите. Той ги монтирал не баш така, щото незнам какво си, ама то все тая. Клиентката направила забележка и той и казал да си гледа работата, а тя имала нахалството да звънне в централата на фирмата и да се оплаче. Оттам го били накарали да оправи нещата. Той обаче пак не направил както клиентката иска, ама какво от туй, то все тая, и тя пак се ядосала. Какво иска толкоз тая патка от него и без това след година две ще ги смени щорите. И това тоя юнак го разправя на мен, клиента, докато монтира вкъщи. Разбира се ако питаш него клиентката е гевезана дето не знае какво иска и само му вгорчава кефа. Всеки един може да даде хиляди такива примери. Като почнеш от посещението при безумно отегчения доктор който гледа на теб като на необразован портфейл и се стигне до автомонтьора, който за пет лева образование няма, но те гледа от високо като че ли си плюнка, как смееш да му правиш забележка че олабва болт с чук. И най-странното е че те нямат абсолютно никаква идея че не са прави! Тях ако питаш те са перфектни работници и го вярват до мозъка на костите си. Ако имате шанс поговорете с някой шеф на фирма. Някой от онея дето са си заложили гъза за да започнат и се борят с държавата вече десетилетие-две. Питайте ги как работи българина, как се намират СВЕСТНИ работници. За мен в България е по-трудно да си шеф, отколкото наемен работник.

Коментар

Working...
                              X