Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Запасявайте се със сто ватови крушки! :) Енергоспестяващи..

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

jenshen73 написа:
    Това с живака в луминисцентните лампи (пардон, енергоспестяващите) как го измислиха - не ми е ясно. Има газ, има луминофор (който честно казано не го знам от какво е) има 2 електрода които палят и горят газа и това е... Живак има в метал-халогенните лампи и в старите улични лампи, които "горят" живачни пари. Ама и аз съм чупил от всички видове лампи, дори и термометри с живак съм чупил, въртял съм си го и в устата даже... е па не съм умрял...
    Е па пийни си малко живачец, кво му е. Или пък си направи един инхалатор, налей си вътре и дишай - нищо няма да ти има... известно време.

Коментар

Airfan написа:
      Е па пийни си малко живачец, кво му е. Или пък си направи един инхалатор, налей си вътре и дишай - нищо няма да ти има... известно време.
      Колега... след като трима човека ти казахме, че живак в тези лампи няма не виждам смисъл от заяждане. По-адекватно е да е кажеш, че си сгрешил.@lov вероятно си прав за безсмисленото наливане на пари. От куча марка също рядко случвам на нещо читаво. Преди две години една куча марка енергоспестяваща изкара 3-4 месеца, а една закупена от Баумакс свети, но от време на време бръмчи, което е доста неприятно и ме води до мисълта, че няма да изкара дълго. Май ще опитам българските, или тези от Конрад, поне имат гаранция.
      Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Airfan написа:
        /offtopic: Баба ми го ядеше против стомашни проблеми - доживя до 89 годишна възраст, като си отиде и с акъла и стомаха даже целинички... Но пък и от майтап да не разбираш, чак ме е доядява, щото те знам, че не си толко лош P.P. Колкото отрови сме поели до сега без да знаем - живака да ни е проблема.
        Steliyan's Life!
        FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Vladim написа:
          Airfan написа:
          Колега... след като трима човека ти казахме, че живак в тези лампи няма не виждам смисъл от заяждане. По-адекватно е да е кажеш, че си сгрешил.@lov вероятно си прав за безсмисленото наливане на пари. От куча марка също рядко случвам на нещо читаво. Преди две години една куча марка енергоспестяваща изкара 3-4 месеца, а една закупена от Баумакс свети, но от време на време бръмчи, което е доста неприятно и ме води до мисълта, че няма да изкара дълго. Май ще опитам българските, или тези от Конрад, поне имат гаранция.
          Не, не съм сгрешил - има си живачни пари и като количестно са 3-5 милиграма. В термометрите имало 500 милиграма. И не се заяждам, а шеговито подмятам.
          Each CFL contains about 5 milligrams of mercury, just enough to cover the tip of a ballpoint pen. By contrast, a mercury thermometer contains 500 milligrams of mercury.
          @jenshen73 - Разбирам от майтап, иначе да съм се фръцнал и нацупил отдавна. Ама не се кефя зорлем да ми налагат да използвам нещо, което по-трудно се произвежда, по-трудно се рециклира и съдържа опасни съставки и всичко това с обяснението, че така пазим природата и пестим енергия (не, че ти го правиш, попринцип казвам). Бул шитс е всичко, аз ще си карам с нажежаема жичка или халогенни! А обяснението, че видиш ли сме поели толкова отрови, че още малко нямало да ни навреди не е меродавно, защото то си се трупа и сега ако не го усещаме, то след 10 години може и да го усетим.

Коментар

Информацията която имам е че към настоящият момент има минимално количество живак.За Филипсите даваха 2 мг ако ме не лъже паметта.Но това може да е проблем само ако счупиш самата крушка.А в стандартните луминесцентни лампи няма ли живак ?
            Alfa 147 1.9 JTDm '07 Q2 - хем червена, хем пуши черно;Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
            ex. Alfa 155 1.7 '93 ### ex, Alfa 147 1.9 JTDm '03 R.I.P. ###Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001,

Коментар

Имам как да няма даже в лама която не е пускана в употреба може да видиш капчицата живак по някога да се мандахерца из нея. Истината е че никой не знае на кой колко му действат всичките тези отрови. И нормите за безопастност ги определят по някакви си измислени критерии. Вярно лошо няма но понякога се стига до крайности. А от там и до страшна паника кога някой счупи живачен термометър примерно. Бе да сте чували някой доктор да е получил едно време живачно орявяне щот и те по кабинетите колко термометри са поломили. То от как се помня други освен живачните нямаше, че и апаратчетата за кръвно бяха пак с живак. А и да не би да се е старал някой на времето да чисти живака така старателно. Истината е повече в рекламните трикове кой да си пробута изделието на пазара. И като всяка техно;огия и тази на тези крушки умира. на дневен ред излизат светодиодите с още по голямата си ефективност бързодействие при запалване и най вече компактност. Играя си с едно диодче 900 лумена. Ми свети колкото един ксенонов фар на фиатката.Цената му е почти колкото на една маркова енергоспестяваща лампа. Еволюцията на техниката продължава догодина ще си приказваме сигурно за диоди. и колко е вредно производството им ама няма да стоим на тъмно де.
              BRAVA 1.4 12v - 1998г.

http://vbox7.com/play:124bedab

Коментар

Working...
              X