такааааааа... след като направих маркетингово проучване почти навсякъде - Бриколаж, Практикер, Баумакс, Мастерхаус, Карфур, Метро, Била, Кауфланд... сичкото енергоспестяваща крушка е он КНР туй Филипс, осрам, разни други известни и неизвестни марки... сичкото китайско...купих си от Метро една Осрам за 5.50... за проба... после отидох в един магазин тук в Бургас - на Дени лайтинг - между Метро и Карфур се намира. Те са вносители на Филипс за България... та от там взех 3 различни крушки - по 1.99 и 3.40 - на примоция, като тея от по 1.99 са с жълта светлина. явно ги произвежтат специално за тях - марката им е Риъл лайтинг... курдисах ги в къщи и съм доволен... другия месец още 3 и така...
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Запасявайте се със сто ватови крушки! :) Енергоспестяващи..
Collapse
X
-
Доста обезпокоително четиво видях днес:http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2523751Малко цитати...Икономичните крушки, които заменят традиционната на Томас Едисон, просъществувала над 100 години, могат да предизвикат увреждания на очите, дерматологични заболявания, нервни и епилептични разстройства, мигрена, безсъние, стрес, рак на кожата и на гърдата, хормонален дисбаланс....Според Британската агенция за защита на здравето девет от 53 тествани от нея енергоспестяващи лампи излъчват UVC светлина (нискочестотна, под 280 нм).Изпращана от слънцето, по принцип тя не достига земята, защото се поглъща от озоновия слой, но е много по-разрушителна за ДНК от популярните UVA и UVB лъчи....Синята светлина в икономичните крушки може да предизвика стрес и безсъние, защото възпира производството на хормона на съня мелатонин, предупреждават от германското сдружение "Строителна биология".Според д-р Александер Вунш, един от най-известните специалисти по светлината и въздействието й върху здравето в Германия, това може да причини и рак на гърдата, защото ниските нива мелатонин предполагат по-силно действие на сексуалните хормони като естроген - а той е виновен за някои видове рак на млечната жлеза...Ха сега де. Дали не ни заложи ЕС бомба с 20 годишен закъснител?
Коментар
-
Запасявай се народе...
Изчетох доста статии за т.нар. енергоспестяващи крушки и извода е такъв в пъти по-вредни са и са в пъти по-скъпи ще има в пъти по-голяма печалба от тях за производителите и за еуропейскио съюз.Оказва се, че ако се използват продължително и се стои в близост до тях може да хванеш тен, голям кеф както и рак на кожата, е няма пълно щастите. Вредят на очите, защото работят с около 1000 пъти по-високи херцове и произвеждат невидими за възприятията трептения. Тестове са доказали, че плъхове губят зрението си за 3 дена в близост от такива крушки. Икономия- глупости на търкалета, за производството на енергоспестяващите отиват около 10 пъти повече енергия, а и колко енергия би отишла за рециклирането им като се има в предвид, че съдържат живак.И на всичкото отгоре не са и токова издържливи както разправят, а съм го видял и лично вкъщи една крушка в коридора не толкова често използвана загуби поне 50% от светлината си за 3 години, докато нормалната крушка свети до край и умира изведъж(също като козата и форда)....Как стана така, че всички се борят да спрат УВ лъчите и да се предпазят от тях(слънчеви очила, диоптрични очила, кремове, дрехи.....) а в един момент всички решиха да слагат силни източници на УВ лъчи във веки дом и всяка стая?Застъпали сме мненията с колегата отгоре, но пишем общо взето за едно и също.--Старата ръжда любов не хваща!--
156 sportwagon 1,9 jtd 115
ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;
Коментар
-
Скоро си купих енергоспестяваща крушка, чисто и просто от интерес. Доволен съм от спектъра на светлината максимално се доближава до конвенционалната крушка, да не кажа че няма разлика. Въпросът е колко време реално ще изкара без да и падне КПД-то. Относно вредата от тях по скоро тя идва от рециклирането им.Bravo 1.6 16v 97г. + АГУ
Коментар
-
Поредно разочарование от Филипс... От пет закупени крушки Филипс до сега две дадоха фира много по-рано от предвиденото. Едната година след закупуването, а втората една седмица! Последната я закупих от Баумакс, води се Philips Economy WW 827 20 watt и уж свети, като 100. Струваше десет лева и си отиде за по-малко от десет дни! :D На корпуса пише Made in P.R.C. ама хайде.. някой казват, че вече всичко се произвежда там. Вчера както светеше от крушката се чу прас и загасна. Заедно с това падна и бушона осветлението. Разглобих крушката, смених три диода от грец схемата и резистора на входа. Сглобих, монтирах и светна. Днес обаче при запалването крушката светна много слабо жълто, след това започна постепенно да загрява и след 5 секунди загасна. Отворих я, мерих, проверявах... по едно време без да искам я бутнах и падайки на пода тръбичките се счупиха и приключих съвсем с тази крушка! :D От тук нататък мисля мина на Осрам, или евтини крушки от Конрад, които обаче са с гаранция! Само да спомена, че двете заминали си преждевременно крушки бяха монтирани на различни места!@van_dal като досега сме гледали телевизори мигащи с честота 50Hz не сме окьоравяли, нали? А защо мислиш, че производителите на екрани постоянно вдигат честотите на опресняване на екрана? Не знам колко ултравиолетови лъчи излъчва една такава крушка, но по тази логика лятото, като ходим на море и на планина да сме умрели! А че карат много дълго... започвам да се разубеждавам и аз!Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
След няколко подобни случая с различни марки енергоспестяващи лампи, избрах ТЕЗИ. Видях ги случайно на Пловдивския панаир 2009 и до сега не съм имал никакви проблеми с тях (все пак всички монтирани все още са в гаранционния си срок).А пък и уж били произведени в БГ.Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Коментар
-
Airfan написа:И сега си имаш живак в къщи. Кеф, а?Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
Това с живака в луминисцентните лампи (пардон, енергоспестяващите) как го измислиха - не ми е ясно. Има газ, има луминофор (който честно казано не го знам от какво е) има 2 електрода които палят и горят газа и това е... Живак има в метал-халогенните лампи и в старите улични лампи, които "горят" живачни пари. Ама и аз съм чупил от всички видове лампи, дори и термометри с живак съм чупил, въртял съм си го и в устата даже... е па не съм умрял...Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Vladim написа:Не знам колко ултравиолетови лъчи излъчва една такава крушка, но по тази логика лятото, като ходим на море и на планина да сме умрели! А че карат много дълго... започвам да се разубеждавам и аз!
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар