nikolovvd написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
АЕЦ - Белене. Енергия за бъдещето. Вашата гледна точка!
Collapse
X
-
Immortal написа:Vladim написа:Е и? Ако някой от вас е измислил по-безопасна алтернатива на АЕЦ-овете да ходи да я сподели, където трябва и да става милиардер! Абсурдно е да се мисли, че днешният Свят може да съществува без такъв тип електроцентрали. Както споменах, ако тук недай си Боже ни сполети подобно земетресение, не знам дали ще остане някой жив, че да му пука, какво се случва в Козлодуй!ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.
Коментар
-
SUS SCROFA написа:nikolovvd написа:Проблема е дошъл от взаимодействието на охлаждащата вода с опаковката на касетите за ядрено гориво, при което се е отделило голямо количество водород. Ако на някой му е любопитно мога да му препоръчам един опит, за да придобие представа колко избухлив е този газ. Иначе още на десетата секунда защитата се е задействала и реакторите са били спрени, но поради огромната маса времето, за което е дошло цунамито е било крайно недостатъчно за извеждане на реакторите в охладено състояние.Няма начин да няма начин!
Коментар
-
SUS SCROFA написа:nikolovvd написа:Проблема е дошъл от взаимодействието на охлаждащата вода с опаковката на касетите за ядрено гориво, при което се е отделило голямо количество водород. Ако на някой му е любопитно мога да му препоръчам един опит, за да придобие представа колко избухлив е този газ. Иначе още на десетата секунда защитата се е задействала и реакторите са били спрени, но поради огромната маса времето, за което е дошло цунамито е било крайно недостатъчно за извеждане на реакторите в охладено състояние.N.Y. State of Mind
Коментар
-
sachma написа:SUS SCROFA написа:nikolovvd написа:Проблема е дошъл от взаимодействието на охлаждащата вода с опаковката на касетите за ядрено гориво, при което се е отделило голямо количество водород. Ако на някой му е любопитно мога да му препоръчам един опит, за да придобие представа колко избухлив е този газ. Иначе още на десетата секунда защитата се е задействала и реакторите са били спрени, но поради огромната маса времето, за което е дошло цунамито е било крайно недостатъчно за извеждане на реакторите в охладено състояние.ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.
Коментар
-
SUS SCROFA написа:Прав си! НО.......себестойността на тази енергия е много висока. Скъп е, а глобалният икономически модел не харесва такива продукти. Няма как при наличието на по-евтина енергия, да се ползва многократно по-скъпият източник. Такъв е моделът, такова е съзнанието. Този модел е виновен и за друго. Защо преди един касетофон или една кола се правеше много по-здрава и много по издръжлива? Всички знаем, че едно хитачи работеше по 20 години. Моделът обаче не харесва това, защото колкото повече и по-често продаваш, толкова повече печелиш!
Коментар
-
Immortal написа:SUS SCROFA написа:Прав си! НО.......себестойността на тази енергия е много висока. Скъп е, а глобалният икономически модел не харесва такива продукти. Няма как при наличието на по-евтина енергия, да се ползва многократно по-скъпият източник. Такъв е моделът, такова е съзнанието. Този модел е виновен и за друго. Защо преди един касетофон или една кола се правеше много по-здрава и много по издръжлива? Всички знаем, че едно хитачи работеше по 20 години. Моделът обаче не харесва това, защото колкото повече и по-често продаваш, толкова повече печелиш!ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.
Коментар
-
Разковничето на понижаването на цената на слънчевите батерии е в тяхното масово производство.Спомнете си колко струваше един компютър, един мобифон, един телевизор и т.н. през 1995 година.Само да припомня:Компютър 386 с 1 МВ памет и 200 МВ диск - около 500 $Мобилин телефон Моторола -2200 лв., Нокия 150 - 1500 лв.Телевизор под 7-800 лв. нямаше. За плазми и дума да не става.Лаптомите бяха над 5000 $.Ако се повиши производството на слънчеви батерии 10 пъти и цените ще паднат поне 5 пъти. Тогава ЕРП-тата ще сложат 100 лв. такса електромер! :DНяма начин да няма начин!
Коментар
-
Immortal написа:Влади, Слънцето доставя на Земята енергия, много пъти повече, отколкото ни е необходима за съвременния свят. Само за една година на Земята пада слънчева енергия, 10 пъти повече от всички енергийни запаси на Земята за всички времена.Единственото което трябва да се направи, е да се намери начин тя да се усвоява по-ефективно.Мисля си, че ако финансовите потоци, които се използват за строеж на АЕЦ-ове, спокойно могат да се пренасочат към развитие на нови технологии, усвояващи пълноценно слънчевата енергия. Засега в експериментални условия са достигнати 40% улавяне на енергията (т.е. около 400 вата от кв.м.). Ето тук за слънчевата енергия: http://solar.bghot.com/Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
Няма нужда да се изселва Африка. Достатъчно е да гръмнат няколко АЕЦ-а още , а това рано или късно ЩЕ стане.А и Сахара и без това за нищо не се ползва...На мен ми трябват само 10 панела с 40% улавяне на енергията на къщата отгоре и съм готов. Флуктуациите в захранването ще ги туширам с добри акумулатори. Говорим разбира се, за технологии, които сега са изключително скъпи. Но както казах, при подходящо насочване на паричните потоци (енергийните милиарди) - това не би било така в близкото бъдеще.Само че, като си сложа 10 панела на къщата и се "откача" от ЕВН, те няма да са много доволни, нали?А термоядрения ми реактор ще работи поне още 4 милиарда години
Коментар
-
Humppa
Ха сега, понеже производството на панели и акумулатори е "зелено" и при него не се отделят вредни емисии, а оловото в акумулаторите е полезно като шоколада... Yellow_Flash_Colorz_PDT_14 Зимно и нощно време тези слънчеви панели ще са паметници на покрива...Всъщност според мен истината е в биомасата, разумното изсичане и залесяване на гори, комбинирано с изгарянето на добитата дървесина и биомасата от земеделието (слама, черупки, костилки, дървесни газове) в малки ко-генераторни и три-генераторни инсталации в домакинствата. Но за да стане това реалност, правителствата ще трябва яко да дотират и насърчават домакинствата.А енергията от АЕЦ например да се използва предимно за промишлеността. Т.е. домакинствата да бъдат енергонезависими, че дори и да произвеждат електроенергия.За съжаление в България това е химера. В момента законодателството е такова, че малка домашна фотоволтаична инсталация на покрива, дори и да е с мошщност под 5kWp, се води трета категория строителство заедно със всички произточащи от това трудности, бюрокрация, бумащина и корупция.П.П. А не рабрах кое, казано от мен по-горе е та*ак...
Коментар
-
Humppa написа:П.П. А не рабрах кое, казано от мен по-горе е та*ак...
Коментар
-
Humppa
Съжалявам, колеги, не съм разбрал правилно, пък и съм изнервен напоследък.И благодаря за добрите думи!
Коментар
-
Някои хора си направиха извода, че щом в Белене няма начин да се появи цунами значи всичко е наред.А аз си направих извода, че като всяка технология и атомната енергетика не може да осигури абсолютно 100% гаранция за безаварийност, независимо в коя държава, с колко високи технологии. Само дето ако ми се счупи радиото свивам рамене, а като се счупи един аец България няма да я има.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар