Immortal написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
АЕЦ - Белене. Енергия за бъдещето. Вашата гледна точка!
Collapse
X
-
-
Immortal написа:Какъв АЕЦ, какъв ВЕЦ... те русите една кола не могат да направят... Това беше майтап, разбира се. Руският гений е всепризнат гений. Русите в определени области са добри, признавам. Например в ракетната техника, космонавтиката (не ми се спори кой е по-добър - русите или янките. Да приемем, че и двете нации са добри в таз област.Не е въпроса дали АЕЦа да е руски или чешки, или френски. Руските реактори по нищо не отстъпват на френските по безопасност ВЕЧЕ. Не напразно инженерите от АЕЦ Козлодуй ходят в командировки не в Русия, а във Франция. Поне през 1993 година беше така, като служих със сина на един от шефовете на АЕЦа.За отърваването от войни - и аз се зачудих, та се сетих само за една - като гонихме турците в края на 80-те, турската армия беше в пълна бойна готовност да влиза в България, но от Москва ги заплашиха, че ще вземат Цариград и комшиите се кротнаха. Може би това има предвид Владим. Иначе са ни вкарвали русите във война, в която иначе нямаше да влезем - говоря за втората световна. Ние формално бяхме на страната на Германия, но български войски не бяха напуснали територията на България, с изключение на "присъединените" Македония и Беломорска Тракия. След като дойдоха русите обаче ни подкараха пред тях чак до Драва-Соболч в Унгария...За парите които ще се направи един АЕЦ - 2 милиарда евро, ще се построят 10.000 вятърни генератора с по 200 kW всеки - 2 GW мощност (точно колкото АЕЦа). Или пак с такава мощност соларни електростанции.
Коментар
-
Добра седянка сте си спретнали. И аз се включа по темата с твърдо ДА. Да си енергийно независим е най голямото предимство. Само че не си правя илюзията че още 2 такива централи да направим пак няма да сме независими.. От друга страна алтернатива за добив на енергия няма кой знае какви ресурси. Не съм противник на вятърните генератори даже и на тях казвам да. Но проблема е че местата на които могат да се разположат са съсем малко. Това че на нивото на земята често усещатае вятъра не е показател че там можете да ползвате тази енергия. Всъщност тези ветрове съвсем не се и ползват за добив на енергия. За цената на инвестицията и възвращаемоста както и за цената на добиваната енергия няма да говоря. А ако някой има мерак мога да му уредя една почивка в такъв ветрогенераторен парк за една седмица, Предлагам всички удобства климатик вода чисти завивки приятен романтичен изглед. Но не вярвам някой без да си наложи волята да изкара и толкова. Шума от витлата и самите генератори е ужасен и най- лошото е че излъчва звуци и то с голяма мощност както в инфразвуковия диапазон така и в ултрзвуковия. Те не се чуват но се чустват от тялото. Та за това и има и ограничения за отстояние от населените места. Което у нас със сигурност е намалено. И една от малките подробности която никой не споменава че в доста от държавите има вече наложени ограничение относно строежа на тези съоръжения. И да обърна внимание и на соларните системи. На тях мога да кажа че съм им фен и повече от 20 години си ползвам такова съоръжение. Даже бях пуснал и такава тема. За съжаление при този тип съоръжение имаме най-малък добив на ел. енергия от тази която ни праща слънцето. И с тази подробност че ако се добива само топло енергия тогава имаме голяма ефективност. Да ама не с тия панелки в които живеем както и да се мъчиш няма да постигнеш нищо. Или поне ще е с голяма цена. В случая съм се примирил че ще ползвам само топла вода през летния сезон и колкото успея да открадна през есента и пролетта. А фотосоларите за директен добив са свързани и с акомулатори и инвертори и не само че добива от единица площ е малък ами и тези допълнителни неща оскъпяват още повече. И понеже дядо господ ни е отредил да живеем тука в студени зими и горещи лета все ще опираме до енергия за отопление или охлаждане. Дали ще ползваме климатици или налагащите се вече термопомпи вода-вода за тия които има тая възможност. Пак опираме до тока. И понеже много се изприказва за енергиноефективни уредиуц да си намалим консумацията. Само че пропускаме другата подробност невъзможноста ни да се откажемот всички удобства с които сме свикнали. Щото в такъв случай дайте да се откажем от компютрите си и така ще решим проблема. Може да изглежда смешно и наивно но същото количесвто енергия е ползвала моята баба само че преди 40 и повече години за цяла селска къща колкото харчи и тоя комп на който пиша сега. Та проблема е не че не ни трябва ами интересите които се сблъскавт около избора на производител и огромните комисионни които се раздават. И после ще ни излезнат през носа . Никой да не си прави илюзията че няма да ги платим ние. А това че ще си плащаме на най високите цени пак няма да е лъжа. С тия продажни политици до сега какво да очакваме. Добре си заминаха че още еоновци чезовци можеха да ни докарат. То не че и вярвам и на ББ щото си има една стара поговорка "Никога не се радвай на малко прасе и нов началник щото не се знае и двамата какви свине могат да станат",
Коментар
-
Humppa
-
Humppa
-
Humppa написа:Гледахте ли снощи министър Трайчо в бТВ новините?VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Коментар
-
Humppa
Не мога да ги разбера тези ГЕРБери. Вчера "тази Белене няма да я бъде", днес "строим с кредит от Русия"...Иначе, Киро, и мен не ме кефи Дяконов, но моето бъдеще е свързано с тази централа, не само моето, а на още хиляди семейства, да не кажа и цяла България. Вече си замина едно поколение (в смисъл пенсионира се), което очакваше АЕЦ, заминаха си безславно, пенсионираха се, или ги посъкратиха на предпенсионна възраст и с 30-годишен трудов стаж на площадката... Не искам и мен да ме сполети това!Всъщност, ако няма развитие следващите няколко месеца, май ще стагам куфари за Зимбабве или Бангладеш...
Коментар
-
Humppa
[quote:cd938f04da]София и Москва приеха "пътна карта" за АЕЦ "Белене"Борисов оцени на 6-7 млрд. евро "най-добрия проект в света"Двамата с руския вицепремиер недоумяват къде изтичат парите от високите газови цениВладислава Пеева6 Юли 2010
Коментар
-
Позволявам си да извадя тази тема от архивите и да добавя към нея едно изключително грамотно и полезно мнение, което прочетох и си позволявам да споделя с вас относно ползата (или не) от нов АЕЦ.[i:75b3fbf842]Когато говорим за АЕЦ трябва да сме на ясно, че тази енергия е възможно най-вредната и най-опасната, но и възможно най-скъпата за нас. Кои са ония допълнителни разходи, за които ядреното лоби мълчи и никой не иска да говори?ПЪРВО - производството на един АЕЦ покрива цената на горивото си само ако има кой да потребява и плаща всичката произведена от него енергия, което е мечта за всеки производител. Разликата е, че АЕЦ работи по технология, която не позволява да се регулира количеството на производството. Има даже такъв критерий за безопастност - ,,Брой намалявания на мощността с повече от 20%
Коментар
-
никога не съм се замислял че има толкова зависимости при строежа и ползването на АЕЦ ,предполагам че ще е на печалба по света ,там имат подобни проблеми ,ако се калкулира всичко това и се тегли калема ,ама да се видят и други оферти ....В Гърция мисля че цената на тока е доста висока ,познати са ми казвали че било пълно с фотововолтаици ,особено по островите,ама ако ще ми вдигат цената на тока ,само за да кажа че съм енергонезависим......то на вискока цена ще има и вносен ,без да се налагат инвестицийтипо 1.4 карбуратор вечеCNG(бившо)
хюндай акцент 1.5 CNG
киа каренс +метан
Коментар
-
Humppa
Точно пък мнението на Мартин Димитров е пристрасно "против".Статийката започва с една голяма глупост:АЕЦ работи по технология, която не позволява да се регулира количеството на производствотоцените на резервните части и ремонт монополиста може сам да си определя
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар