Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

АЕЦ - Белене. Енергия за бъдещето. Вашата гледна точка!

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Immortal написа:
    Русия под Путин е една държава, на която не може да се има доверие.
    Колега,а би ли казал Русия под КОГО е била,когато е можело да и се има доверие.Исторически проследено,за мен под никого и никога не е можело да и се има доверие.Съюзът Сталин/Хитлер, и в по ново време вижте какво става около Грузия.Да не говорим за Чечня.Тази страна никога не може да се избави от империалистическата си нагласа и стремежи.

Коментар

Immortal написа:
      @vladim - сметките ти са изключително грешни. За 553 MWh са необходими 553 dka площ, или това е 0.5 кв.км (половин кв.километър). Приблизително.
      Прав си вероятно. Не съм разчел добре написаното на сайта. Но, защо се сравняваме с по-добре развити държави не мога да разбера!? Американците, които са най-големите прахосници на природни ресурси правят слънчеви електроцентрали в пустинята!?!? От тях ли трябва да се учим на опазване на околната среда, извинете? Пак повтарям, когато нивото ни се доближи поне до германското, тогава можем да вперим поглед в Слънцето. Дотогава ще гледаме в дупките за да не се пребием! А и атомната електроенергия е най-евтина!
      Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Immortal написа:
        Абсолютна глупост е, че нашият АЕЦ е конкуренция на Франция. Конкуренция за какво?!? За продаване на ел.енергия на Гърция? Това е най-малкото смешно.
        Разбира се, че е конкуренция - защото ако го закрият, от къде ще купуваме електричество - от Африка ли? Всичко е пари - спирането или пускането на АЕЦ (коя да е) е пари. Не знам защо си мислиш, че в политиката има морал и грижа какво ще стане ако случайно гръмне - няма такова нещо!!! Развитите индустриални държави, които нямат АЕЦ, са го направили не защото ги е грижа много, а защото са сключили по-изгодни сделки. Дадох пример с Австралия - ако цената на електричеството от въглищата там скочи драстично - веднага ще построят АЕЦ - в това съм абсолютно убедена. Франция има толкова АЕЦ-а защото няма друга алтернатива за производството на електричество.
        Immortal написа:
        Вижте, аз и по-горе ви казах. Не се връзвайте на популизма на политиците. Дали ще има в България 1, 2 или 5 АЕЦа, това с нищо няма да промени живота на обикновените хора. Тези централи ще се строят с частен чужд капитал и те ще си бъдат собственост на своите собственици. Печалбите от продажбата на електричеството ще си отива в техните джобове, а ние ще си плащаме тока на "международни" цени и толкоз.
        Ще има повече приходи в хазната, по-богата държава, възможно е да се намалят данъците за хората а със сигурност ще скочи стандарта на държавата като цяло - ползите не винаги са преки. За съжаление коствените ползи никой не ги брои.
        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Всичко е възможно, Ele, ама в едни други държави.

Коментар

Мда, миналата година имаше милиарди излишък, как ги наляха изведнъж и ни вдигнаха стандарта още не можем да изтрезнеем от купона .

Коментар

Абе хора - коли нямате ли че за уран спорите... Интересна тема се получи, само не ми стана ясно - тенденцията е да се намали потреблението на ток, или да се увеличи? Срещнах и двете твърдения. Вярно че все повече климатици влизат в употреба, като те харчат допълнителна енергия за охлаждане лятото, която досега не се е харчела. Но пък харчат по-малко за отопление зимата. Може би се компенсират нещата? Все повече уреди са енергоспестяващи, а ако си спомняте - в една тема коментирахме излизането от производство на лампите с нажежаема жичка, и навлизането на високо-ефективни лампи. Навлиза също и светодиодното осветление. Моите енергоспестяващи лампи вече стават на 3 години, и имат по над 1000 часа работа всяка. Мисля че тенденцията е към намаляване консумацията на енергия, и произвеждането на такава от възстановяеми източници. Дали ще вземем пример от американците или от други - факт е че до 2020 година трябва 18 или 20 % от източниците на енергия в България да са от възобновяеми източници. Може и да бъркам за точния %, но тоой се увеличава с всяка следваща година. Ако следваме точно заглавието на темата - АЕЦ Белене е загубена кауза според мен. Енергията за бъдещето е соларни панели - по покривите на сградите, в прозорците, по стените, навсякъде където може.

Коментар

ogi28b написа:
                Абе хора - коли нямате ли че за уран спорите... Интересна тема се получи, само не ми стана ясно - тенденцията е да се намали потреблението на ток, или да се увеличи? Срещнах и двете твърдения. Вярно че все повече климатици влизат в употреба, като те харчат допълнителна енергия за охлаждане лятото, която досега не се е харчела. Но пък харчат по-малко за отопление зимата. Може би се компенсират нещата? Все повече уреди са енергоспестяващи, а ако си спомняте - в една тема коментирахме излизането от производство на лампите с нажежаема жичка, и навлизането на високо-ефективни лампи. Навлиза също и светодиодното осветление. Моите енергоспестяващи лампи вече стават на 3 години, и имат по над 1000 часа работа всяка. Мисля че тенденцията е към намаляване консумацията на енергия, и произвеждането на такава от възстановяеми източници. Дали ще вземем пример от американците или от други - факт е че до 2020 година трябва 18 или 20 % от източниците на енергия в България да са от възобновяеми източници. Може и да бъркам за точния %, но тоой се увеличава с всяка следваща година. Ако следваме точно заглавието на темата - АЕЦ Белене е загубена кауза според мен. Енергията за бъдещето е соларни панели - по покривите на сградите, в прозорците, по стените, навсякъде където може.
                Какво общо имат колите с урана не ми е много ясно... :D Тенденцията за повишаване на консумацията на електроенергия се запазва поради няколко фактора. Младите хора масово се изнасят към големите градове и вече не живеят на едно място с мама и тати. По този начин всеки от тях образува ново енергийно "смукало" в квартирата си, или апартамента, който си е купил. Само един работещ хладилник прави 12-15лв. сметка на месец, не ми се изчислява, колко KW са това. Климатиците гълтат страшно много ток лятото и всяка година се купуват и монтират десетки хиляди такива! Много хора са отсвирили Топлофикация и се отполяват с климатици зимата - ето пак консумация на електроенергия. Енергоспестяващите крушки присъстват в много малко домове. Мислещите хора не са много и предпочитат да дадат 0.80лв. а не 12лв. за крушка. Да не говорим, че модата с гипскартонени тавани и лунички е анти енергоспестяваща, защото луничките светят със спотова светлина и е нужно разполагането на голямо количество от тях за да се освети добре една стая. В моята кухня са 12 броя по 20 вата... но пък си имам реостат! Извличането на енергия от слънце и въздух е скъпа технология, която е много далеч от нас. Потретвам се вече и спирам да пиша едно, и също по темата.

Коментар

Влади, що си мислиш, че битовите абонати са основните консуматори на ток?Една средно голяма фабрика, с няколко пещи например, гълта колкото едно малко градче.А в предприятията намаляването на консумацията на енергия е задача номер 1.П.П. Реостатът с нищо не намалява разходът ти на енергия.

Коментар

Построи ли се тая централа цената на тока ще се вдигне много. Питайте турците имат пресни впечатления от тяхната централа и колко им бръкна да не казвам къде. Тея милиарди инвестиции трябва да се избиват, а при положение че в региона няма чак толкова нужда от електроенергия, т.е. не всичко ще може да се продаде... и кой ще го плаща - познайте от 3 пъти!
                    Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

Деяне нещо не разбрах за реостата. Ако се явява като товарен резистор и така поема върху себе си излишното напрежение може разхода да е същият, но предполагам че е направено по-интелигентно да се намали напрежението към лампите, а от там тока протичащ през тях и от там и консумираната мощност.
                      Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
                      Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

Коментар

ilko-gd написа:
                        Деяне нещо не разбрах за реостата. Ако се явява като товарен резистор и така поема върху себе си излишното напрежение може разхода да е същият, но предполагам че е направено по-интелигентно да се намали напрежението към лампите, а от там тока протичащ през тях и от там и консумираната мощност.
                        Да, нещо и на мен не ми стана ясно... Ако се натовари реостата на макс. т.е. 500-600вата, ако работи, като резистор и яде ток то трябва да пече, като един реотан на печка Елба! :D А между другото не съм сложил реострат за да икономисвам електроенергия, а за да регулирам силата на светене. Ако исках да икономисвам нямаше да слагам десетки лунички в тавана

Коментар

ogi28b написа:
                          ...само не ми стана ясно - тенденцията е да се намали потреблението на ток, или да се увеличи? Срещнах и двете твърдения...
                          Даже и с всички енергоспестяващи уреди видяхме какво се случи зимата когат ни врътна’а кранчето на газта. И незнам за какво намалено потребление на ток говорите, като на мястото на старата Перла05 в момента работят чисто нова Зануси + миялна машина а другите всекидневни неща няма да споменавам. Климатик нямам, но скоро ще. Енергоспестяваща конвекторна фурна обаче няма да си купя, защото гледам що за дърво е и колко може да се готви на нея - съответно ще си харча ток на старата. А като сложим, че човечеството непрекъснато расте... така че, аз все си мисля, че тенденция за намалено потребления на ток няма, а който вижда такава - незнам как го вижда изобщо. България ТРЯБВА да е енерго независима поне в едно направление и след като няма как това да стане с газ, нефт или трвърдо гориво - защо да не е тока? А защо да не е с една, че и две АЕЦ, след като няма ама никаква тенденция за развитие на някаква по-йофтина технология, не че имам нещо против новостите или съм почитател на ядрената енергия. А цената на тока няма как да падне, това го знам. Дано поне скоро има орган, който да я контролира обаче. Очаквам също поне качеството на услугата да се повиши, което е по-вероятно, защото тук по Варна маса народ изкараха малка или голяма част тази нова година на тъмно, па ако ще и по 3 лева да си плащаме киловатчето...Май малко объркано се изказах, дано някой не ме разбере криво, но така ги виждам нещата.

Коментар

Първо на Бубачко да отговоря - много ще е хубаво България да е енергийно независима поне в една област, само че, за съжаление, с построяването на АЕЦ не ставаме енергийно независими, а още по-енергийно зависими. Защото кюмюра за ТЕЦ-овете си е наш, български, докато ядрено гориво не можем сами да си направим. Пак опираме до Дядя Ваня (в случая, до дядя Путя )... Пък и после трябва да си прибират отработеното гориво, щото няма къде и как да го съхраняваме...А относно реостата - не знам какъв ползвате, но ако е наистина "реостат" - товарът си е един и същ (както и по-горе сте го обяснили), от там и разхода. И да, грее, но не се усеща много, щото е 100W. Във всички случаи моят в спалнята е такъв (китайски, за 6 лв). Ако Влади е с по-модерен - нямам представа.

Коментар

Stefan Hadjov написа:
                              Airfan написа:
                              1. Съветите са доста.............
                              Щом ползваш израза "Съветите",явно живееш в други времена и си още отровен от комунистическата пропаганда и лъжи.Колко години трябва да минат за да стъпиш по здраво на краката си.Били напред??Нещо руско да си видял да се продава в BG или Европа.Аз не съм видял,освен руския нефт по принуждение купуван.А колко е качествен ние най добре си знаеме.
                              Заблуждаваш се, твърде съм млад, за да съм живял достатъчно в другия строй, за да ми окаже съществено влияние. Освен това тези реактори са съветски, а не руски, просто тогава Русия нямаше. Използвах "съветите", защото някой по-нагоре каза съветски.За ядрената бомба не сте разбрали, ако я гръмнем, то това ще даде отражение не само у нас, но в цяла Европа, т.е. това е механизъм за защита. Също така, при евентуално нападение от север, това е начин да се защитим с цената на много човешки жертви, ама айде да не ви разправям... не е тук мястото.Поздрави.

Коментар

Airfan, явно наистина си твърде млад.Бах тая "защита", дето ще избие половината население, а другата половина ще умре в следващите 10 години от радиоактивно заразяване. Това е синдромът на Кочо Честеменски...Предпочитам България да стане сръбска, турска, румънска или гръцка (временно), отколкото да стане пустиня(завинаги), в която няма да може да се живее следващите 200 години.Пък може и да не съм прав.

Коментар

Working...
                                X