Най-силният метеоритен дъжд ще е днесАстрономите се подготвят за най-силния момент на годишния метеорен дъжд Персеиди днес, 12 август, предаде Би Би Си.Персеиди се появява на небето, когато Земята преминава през потока от отломъци на кометата Суифт-Тътъл. Остатъците от нея се сблъскат с атмосферата, те изгарят, често оставяйки ивици светлина в небето - така наречените "падащи звезди". Метеорите изглеждат, като че ли идват от място в съзвездието Персей, откъдето идва и името Персеиди.Очаква се в "най-натовареното време" да падат десетки метеорити на час, които ще бъдат видими без специална екипировка, отбелязва БГНЕС. Астрономите предупреждават, че биноклите може да помогнат, но също така ще ограничат обзора до по-малка част от небето.Два варненски екипа от 17 души любители астрономи и професионалисти от НАОП
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Персеиди....наблюдавайте небето тази вечер!!!
Collapse
X
-
Явор МитевЕтикети: –
-
maiska
Страхотно Явка, ако го гледаш и ако успееш да направиш и снимки - пусни ги после да ги гледаме... щото аз и да снимам - мойте няма да станат като твойте
Коментар
-
Явор Митев
maiska написа:Страхотно Явка, ако го гледаш и ако успееш да направиш и снимки - пусни ги после да ги гледаме... щото аз и да снимам - мойте няма да станат като твойте
Коментар
-
Спомних си едно време, когато като млад астроном-любител гледах Персеидите от местността Брезовец в котелския Балкан. Случвало се е и с Варненския клуб да ходим на тяхната база в Аврен (която вече не съществува, доколкото знам), както и със старозагорския клуб на СЗ минерални бани... или пък на Рожен... изкарахме там незабравими мигове...и дъжд ни валя на една поляна край Рожен...Явка, славни времена бяха, а?
Коментар
-
Явор Митев
Immortal написа:Спомних си едно време, когато като млад астроном-любител гледах Персеидите от местността Брезовец в котелския Балкан. Случвало се е и с Варненския клуб да ходим на тяхната база в Аврен (която вече не съществува, доколкото знам), както и със старозагорския клуб на СЗ минерални бани... или пък на Рожен... изкарахме там незабравими мигове...и дъжд ни валя на една поляна край Рожен...Явка, славни времена бяха, а?
Коментар
-
Явор Митев
coolboby написа:На Арбанаси дали ще има възможност да гледаме?
Коментар
-
Миналата година по време на лунното затъмнение се случихме на една полянка с кемпера и аз съвсем случайно го забелязах докато шетах преди сън наоколо. Наистина да наблюдаваш небето сред природата и на чист въздух е голям кеф. Жената заспа, но аз си изкарах едно столче да погледам.Тая вечер докато разхождаме бебето край морето ще се оглеждам, че и желанийца съм намислил десетина .
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар