От известно време се заглеждам по пътниците в другите автомобили с които изчаквам на светофарите.Наблюденията ми са основно на това дали пътниците в автомобилите са си поставили коланите.Установявам че повечето от пътниците са без колани за разлика от седящият до тях водач.Всеки знае какви са рисковете когато се качи в автомобил.Всеки знае че никой не е застрахован от инциденти и въпреки това не си поставят коланите.Имам приятели и познати с които съм стигал до караници в опита си да ги принудя да си поставят коланите.Повечето отговарят с "Ииийй ти пък ся,за 5 минути път ще ме караш да се беся". Направо полудявам в такива ситуации.Обикновено с репликата от моя страна-"Щом си се качил при мен и аз като водач съм отговорен за живота ти,ще си поставиш колана или ще слезеш" нещата се решават бързо.Но това ме накара да се замисля, имат ли пътниците инстинкт за самосъхранение???Не мога да проумея как така не им пука за собственият им живот.Същото важи и за катастрофите с пияни водачи и техните спътници.Седели ма маса,яли и пили един срещу друг.Знаят че водача е пиян и въпреки това се качват в колата.Защо???Как аз ще знам че пиян и ще му поверя живота си.Всеки ден четем в черните хроники за пияни водачи ,затрили спътниците си.Не мога да си го обесня що за безотговорност е това?За мен голям удар беше и смъртта на Емил Трифонов-Кембъла.Много уважаван от мен водещ и човек.Не заспивах преди да съм му гледал предаването по ББТ "55 минути".Винаги съм му се възхищавал за твърдата му позиция против пияните водачи.Така до един мартенски ден през 2007г. в който по обед ми се обади приятел с думите че Кембъла е загинал като пътник в катастрофа с пиян водач.В началото отказах да приема че е вярно,но това си беше горчивата истина. От тогава се опитвам да открия отговора на въпроса "Имат ли пътниците инстинкт за самосъхранение???"Така и до днес не съм намерил отговора на този въпрос.Останал съм с впечетлението че някак си голяма чат от пътниците са "Безръсъдни пътници!!!"
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Безразсъдни пътници!!!
Collapse
X
-
Аз също имам наблюдения когато чакам в колата паркирал някъде. Но резултатите са положителни отнасящи се за шофьорите. Повече от половината са с предпазни колани!Аз също казвам на всеки, който за първи път се качва в колата ми да си слага кола, другите имат навик вече!Само един не мога да убедя да сложи колан, кара ме се и накрая ми трясва вратата и си заминава само защото не иска да си сложи колана.А същия тоя шоф. му книжка виси на косъм да му бъде отнета заради дребни нарушения, които като се съберат остава без точки!
-
Всички са ЗА коланите, ПРОТИВ карането пил, но само когато се отнася за другите. Има една точна българска поговорка - сит гладен вяра не хваща. Перефразирано: докато на мен не се случи, никога няма да повярвам, че такива неща могат изобщо да ми се случат.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Преди един месец, приятел от Honda-форума, т.е. когато ние бяхме на Милеви скали 14-15.06.2009 Honda са имали някъде до Търново национална среща и като се прибират с приятелката си влиза бързо в завой, след завоя мост за една кола и на моста кола, а той още в завоя (от голямата скорост) е посукал Honda-та и за да избегне удара с колата се удря челно с 50км в парапета на моста и задницата му отскача 2м на горе, той и приятелката му (пътничка) са били с колани, иначе през прозореца и в реката и двамата, та ако приятелката му (пътничка) е била без колан какво става ?! Шофьора жив и на съд, а пътника...ужас неискам да го напиша! ЗА ТОВА ВСИЧКИ В КОЛАТА С КОЛАНИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ !!!Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD, 16V m-jet '04
Ex Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD '04; Ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD '01; Ex Fiat Coupe 2.0 '95; Ex Fiat Tipo 1.6 i.e. '93; Ex Fiat 131 Mirafiori 1.4 i.e. '82; Ex Opel Vectra C 1.9 CDTI '05 Elegance, Automatic
Коментар
-
kosta написа:Преди един месец, приятел от Honda-форума, т.е. когато ние бяхме на Милеви скали 14-15.06.2009 Honda са имали някъде до Търново национална среща и като се прибират с приятелката си влиза бързо в завой, след завоя мост за една кола и на моста кола, а той още в завоя (от голямата скорост) е посукал Honda-та и за да избегне удара с колата се удря челно с 50км в парапета на моста и задницата му отскача 2м на горе, той и приятелката му (пътничка) са били с колани, иначе през прозореца и в реката и двамата, та ако приятелката му (пътничка) е била без колан какво става ?! Шофьора жив и на съд, а пътника...ужас неискам да го напиша! ЗА ТОВА ВСИЧКИ В КОЛАТА С КОЛАНИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ !!!"Не търсете възмездие.Рано или късно всеки плаща."
Ванга
Коментар
-
мойта булка от време на време забравя да си го сложи /колана / и се усеща като трябва да слизаме ама който не е усещал ползата от колан - той не знае... аз примерно щях да съм си разбил физиономията във волана преди 2 години...Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
Immortal написа:Аз бях пускал едни клипчета, какво става при челен сблъсък с/без колани. Сега пиша от телефона и ми е трудно да ги намеря, но като се прибера, ще ги намеря.Винаги съм се чудил на майки, които си возят децата без седалки и без колани...
Коментар
-
Много често виждам родителите отпред с коланита а детето стърчи между седалките одзад право. Назнам тия хора сигурно всеки си мисли че няма да се случи нали ей до там ще идем а при един удар това дете излита като ракета напред. Гледал съм клипове с удари и пътника без колан одзад убива водача при удара в седалката му та трябва за наша безопасност и отзад да ги вързваме с колана.Обичам си работата.
Коментар
-
Аз пък моята булка дълго време я учих да си слага колана. Ама сега, когато се качва в колата, рядко се случва да напомня. Първо нещо, което си слагам, когато се кача, е коланът. Пък и без него ми е неудобно, а се чувствам и гузен.NOW: ???
Ex: Fiat Bravo 1.6 16V 05.2000 - CA 3978 ??
Ex: Fiat Bravo 1.2 16V 12.1999
Коментар
-
Само 1 човек не съм успявал да убедя да си сложи колана и това е бащата на един приятел, който като си науми нещо - става на неговото... Обикновено когато някой не си сложи колана до мен - напомням му... но когато някой не иска да си го сложи в началото - обикновено не минават и 2 минути преди да го сложи с огромно желание Първото, което правя е да набия спирачки от около 30-40 км/ч , след това ако не се получи - ръчна в някой завой... до сега не е имало друг, който да не си сложи колана...
Коментар
-
Що се отнася до колан, това е въпрос на навик. До сега който се е качвал в колата, винаги когато съм му казвал да си сложи колана не се е противил. И на мен ми е правило впечатление ,че доста хора има които си мислят че са самоуверени в себе си,карат безрасъдно и не си слагат коланите. Но едно ми е било интересно,кога ли на човек ще му стане навик да си слага колан....макар и за някои да е твърде късно за съжаление.Уважавам тези,които ме уважават!
Clube do Marea!
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар