Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Казус с данък в общината?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

BO: Да, така е. Пред мен миналата седмица имаше 2-ма такива собственика пред мен, на които касиерката им обясняваше, че данъкът не е платен не само при предишния собственик, но и от собственика преди него. Единият господин си тръгна, другият дойде по-късно да го плати за всичките години. Предполагам защото, ако купиш кола без данъкът реално да е платен, при подписване на договора се съгласяваш на условията на продавача, а именно, да платиш целия дължим данък. И аз не го разбирам и според мен не е правилно, но реално е така. А това, че платеният данък е задължителен атрибут при покупко-продажбата също не е вярно - брат ми си купи колата без да е платен данъка за текущата година и това беше отразено в договора, но имаше квитанция за предходната година. Имаше и едни промени, според които не можеш да купиш кола на символична сума, за избягване на плащане на 2% данъка, като минималната щяла да бъде 1000 лева, но не е вярно, пък може и аз да не съм разбрала Фордът на документи го купи 450 лева и платих 9 лева данък....
    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Септември миналата година купих от София Рено Лагуна,там ноттариуса не иска документ за платен данък.Същата кола я продавам тази година в началото/нали все драпах за ЖТД/тук в Плевен.Нашите нотариуси/питах няколко/ме пращат да си платя данъка от датата на придобиване до края на годината.Отивам в данъчното и служителката ми казва,ако предишния собственик е платил данъка си и аз й предоставя белешката ще ми върнат внесената сума.Така че според мен имаш пълното основание да си искаш парите и ще ти удовлетворят молбата,просто тази служителка не й се занимава.Данъка не върви с автомобила,той е на самия собственик за автомобила.Отделен е въпроса дали въпросната сума е включена в цената на колата при сделката.П.С.Е***и интернета имам,немога 10мин да си пусна мнението-БТК

Коментар

ele написа:
        BO: Да, така е. Пред мен миналата седмица имаше 2-ма такива собственика пред мен, на които касиерката им обясняваше, че данъкът не е платен не само при предишния собственик, но и от собственика преди него. Единият господин си тръгна, другият дойде по-късно да го плати за всичките години. Предполагам защото, ако купиш кола без данъкът реално да е платен, при подписване на договора се съгласяваш на условията на продавача, а именно, да платиш целия дължим данък. И аз не го разбирам и според мен не е правилно, но реално е така. А това, че платеният данък е задължителен атрибут при покупко-продажбата също не е вярно - брат ми си купи колата без да е платен данъка за текущата година и това беше отразено в договора, но имаше квитанция за предходната година. Имаше и едни промени, според които не можеш да купиш кола на символична сума, за избягване на плащане на 2% данъка, като минималната щяла да бъде 1000 лева, но не е вярно, пък може и аз да не съм разбрала Фордът на документи го купи 450 лева и платих 9 лева данък....
        По вероятно е да си платила 9 лв. такса на нотариуса при покупко-продажбата.Данък за колата се определя според мощността на двигателят и годините на МПС.Не знам някога да се плащал данък според стойността на МПС.И ти хитруваш на дребно за да си спестиш някой лев от такси Миналата година продадох една 20+годишна Жигула и си я обявих пред нотариуса на реалната стойност на сделката(700лв) Платих си 70 лева на нотариуса.
        FIAT FORUM BULGARIA
        Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

krasio_79bs написа:
          По вероятно е да си платила 9 лв. такса на нотариуса при покупко-продажбата.Данък за колата се определя според мощността на двигателят и годините на МПС.Не знам някога да се плащал данък според стойността на МПС.И ти хитруваш на дребно за да си спестиш някой лев от такси Миналата година продадох една 20+годишна Жигула и си я обявих пред нотариуса на реалната стойност на сделката(700лв) Платих си 70 лева на нотариуса.
          Не ме изказвай, че не знам какво съм платила. Таксата при нотариуса беше деветдесет и няколко лева, платих и въпросаните 2% такса придобиване по сметка на общината. Идеята за колко се продава колата не беше моя, а на нотариуса, даже и не разбрах кога е написал договора - докато се върна от банката, всичко беше готово за подписване. Съгласих се по ред причини, но не това е темата и ако може (много моля) да не скачаш върху мен по отношение на морал и подобни, защото най-накрая аз го отнасям без аз да съм започнала. Направи тема и ме оплювай там колкото искаш. Тук изобщо не става въпрос за данъка на автомобила, а за таксите, които се събират при покупко-продажба. Въпросната квитанция ми я искаха при декларирането на автомобила, ако я нямах, пак щях да я платя. От там нататък - ако данъкът не е платен, той се дължи от текущия собственик, за съжаление.

Коментар

Брейй че кръвопийци са тези нотариуси. На 450 лева да платиш 90+ си е пладнешки обир.А и такса придобиване не е данък МПС.
            FIAT FORUM BULGARIA
            Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

Не е възможно да няма регламентиран начин да се върнат парите от данъка Значи какво излиза - да речем колегата BO си е купил кола, и дължи данък 150 лева за годината. Отива, плаща го, но по някаква причина, колата трябва да бъде продадена. Продава я, с квитанция за платен данък пред нотариуса. Новият я купува, отива, регистрира си я, и съответно дължи данък от месеца на придобиване, до края на годината. И какво излиза - за едно и също нещо се дължи данък 2 пъти ? Не е възможно това. Колега BO - ще се поинтересувам тази вечер, имам една позната , която е данъчен някакъв си, и е много навътре с това кога и защо се дължат данъци, кога и защо могат да ти ги върнат, и т.н. И също - няма такава ситуация , че да дължиш данък за предишни години на предишен собственик Това противоречи на Конституцията на България , и можеш спокойно да осъдиш държавата за това

Коментар

Airfan,Не съм съгласен с теб. При покупко-продажба на регистриран автомобил не е задължително данъкът да е платен. Давам пример със себе си. Ходих да платя данъка на бившата ми кола в края на април месец за цялата 2009 година, тъй като и аз имах същата информация. Оказа се, че съм се набутал. Преди седмица прехвърляхме една Алфа на името на баща ми, собственикът не беше платил данъка, сега трябва да го плащаме. Това са двата лични примера, които давам. spark,е прав за местния данък. Пак давам пример - npace си продаде колата в София. Когато бяха да я прехвърлят с момчето, го накараха да плати в София някакъв местен данък, а бележката да я предостави пред нотариуса. Това ми е информацията от новия собственик на Бравото. Излиза, че ако двете страни са от един град, данъкът не е задължителен, ако не са - плаща се някакъв местен данък. (Нямам си на идея за какъв местен данък става дума, ще питам чичо гООгле)
                NOW: ???
                Ex: Fiat Bravo 1.6 16V 05.2000 - CA 3978 ??
                Ex: Fiat Bravo 1.2 16V 12.1999

Коментар

УжасТАбе хора,учудвате ме направо...Колегата snake ви е обяснил кратко и точно как се продава "проблемна" кола.От тук натам вие си правете изводи къде се намираме на картата...По темата:Връщане на платения данък за оставащия период според мен и набаза опита ми с данъчни е приблизително равен на шанса да чукнеш джакпотаот лотарията в Италия.Все ще намерят 2-3 неща,които не са свършени в сроки т.н.Друго,което ме изненада е твърдението,че "данъка си върви с колата" :D Щом имаш в ръка Договор за покупко-продажба на МПС единствено може дати поискат вх.№ от данъчното за Декларация за придобиване на МПС-и готово регистрираш...Не мога да твърдя на 100%,но според мен да плащаш за това,че някой е притежавал"нещо" известно време е леко ... налудничава мисъл.Всъщност в наша България може и да не е
                  ===============================
                  // ..."Денят не си личи по сутринта"... //
                  ===============================

Коментар

krasio_79bs написа:
                    Брейй че кръвопийци са тези нотариуси. На 450 лева да платиш 90+ си е пладнешки обир.А и такса придобиване не е данък МПС.
                    Краси, че не си наясно - е ясно , но че си на всяко гърне чубрицата - вече дразни. Данък придобиване на МПС се определя 2% върху застрахователната оценка. Обикновено в общиснките каси има едни хищни лелки, които ти пишат "оценка" на място. Моята Мареа и направиха оценка на 600лв., а аз бях тръгнал да плащам данък върху фактурата (132лв. срещу ... 12лв).Та моля те, спри да си топиш чушлето по места дето няма дори и сол...
                    Steliyan's Life!
                    FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

jenshen73 написа:
                      krasio_79bs написа:
                      Краси, че не си наясно - е ясно , но че си на всяко гърне чубрицата - вече дразни. Данък придобиване на МПС се определя 2% върху застрахователната оценка. Обикновено в общиснките каси има едни хищни лелки, които ти пишат "оценка" на място. Моята Мареа и направиха оценка на 600лв., а аз бях тръгнал да плащам данък върху фактурата (132лв. срещу ... 12лв).Та моля те, спри да си топиш чушлето по места дето няма дори и сол...
                      Направо да се чуди човек дали да ти отговаря?Колегата пусна тема за данък МПС.Не за такса придобиване или данък придобиване. BO Написа....[quote]Не ме интересува дали за теб 10-20-100лв са пари и какво би и какво не би правила за тях.Аз имам уважение и ценности, които спазвам.А и все още 160лв за мен са пари, толкова е данъка на Мареата.Когато мога да ти ги дам на теб (да ги изхвърля примерно) ще ти се обадя Wink[/quoteАз това го разбирам като годишен данък за МПС.Не като еднократна такса за придобиване.Ама както и да е.
                      FIAT FORUM BULGARIA
                      Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

Еле, в случая не си права относно данъка за автомобила и това кой го плаща.Твърдението ти, че данъкът си върви с автомобила е абсурдно и неверно.Данъкът си върви със собственика и е дължим единствено за времето, когато си притежавал автомобила. Дори и предишния собственик да не го е плащал с години.Дължи се от датата на придобиване до датата на продажба/бракуване. Ако си го предплатил за цялата година - или си го възстановяваш от новия собственик (включваш си го в цената), или ти връщат парите, както е обяснил snake. (Това второто и то е съмнително. Би трябвало, ако искаш да се възстанови данъка ти, да покажеш и квитанцията от новия собственик, че той го е платил от датата на покупко/продажбата нататък. Но той пък не дължи данък, в случай че ти си го платил за цялата година съгл. чл.58 от ЗМДТ)Ето цитати от Закона за местните данъци и такси:Чл. 53. Данъкът се заплаща от собствениците на превозните средства.Чл.58. (3) При прехвърляне на собствеността на превозното средство новият собственик не заплаща данъка, ако предишният собственик го е платил за времето до края на календарната година.Чл. 60. (1) Данъкът се заплаща на две равни вноски в следните срокове: до 31 март и до 30 септември на годината, за която е дължим. На предплатилите за цялата година в първия срок се прави отстъпка от 5 на сто.(2) (Изм., ДВ, бр. 112 от 2003 г., бр. 106 от 2004 г.) За превозните средства, придобити или регистрирани за движение през текущата година, данъкът се плаща в двумесечен срок от датата на придобиването им, съответно на регистрацията им за движение, в размер 1/12 част от годишния данък за всеки месец до края на годината, включително месеца на придобиването, съответно на регистрацията им за движение.(9) (Нова, ДВ, бр. 112 от 2003 г.) Извън предвидените случаи, при промяна на обстоятелство, имащо значение за определяне на данъка, данъчното задължение се изменя от началото на месеца, следващ месеца, през който е настъпила промяната.Мисля, че чл.60 (9) включва и продажба, т.е. данък не се дължи от началото на месеца, следващ месеца на продажбата. Т.е. ако сте продали автомобила на 15 август, не дължите данък от 1.септември (в случай че не сте го платили целия за годината).Нали си знаете, че след като продадете автомобил, трябва да занесете копие от договора за покупко/продажба в данъчното, за да ви "отпишат" автомобила? В противен случай, особено ако купувачът е от друга община, може да се окаже, че продължава да ви се начислява данък....

Коментар

Наистина чл.58 (3) звучи ясно и категорично, като че ли. Но в същото време има общини, които, вероятно с допълнителни разпоредби, събират данък МПС за остатъка от годината за автомобили, които са придобити от друга община. А може би това е незаконно ? Кой знае, вероятно си спомняте, че тук във форума за нула време установихме, че е незаконна наредбата на столичната община, с която си въведоха съвсем друг метод за изчисляване на данъка, противоречащ на ЗМДТ. А за възстановяване на данъка се споменава само в чл. 60 (5): "За унищожените или откраднатите превозни средства платеният данък се възстановява пропорционално на броя на пълните месеци до края на годината, считано от месеца на настъпване на събитието, след представяне на документ от съответния компетентен орган."Което пък не изключва вероятността да ви възстановят и платен данък при продажба на автомобила. Убеден съм, че ако някой заядлив и отракан адвокат се заеме с този казус, ще го спечели.
                          Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

ЗМДТ

Колегата Immortal го е казал много ясно.Отговора се крие в закона за местните данъци и такси и по конкретно на първият въпрос: При прехвърляне на собствеността новият собственик плаща ли данък ако старият е платил- одговора е НЕ и по конкретно чл.58, ал.3 ЗМДТВтори въпрос: Ако имаме идея да си продаваме колата какво правим с данъка:ами първо можеш да си го платиш първата вноска до 31 март и втората вноска до 30 септември- чл.60 ЗМДТ.Все пак ако имаш идея да продаваш няма да се набуташ с целият данък.Идеята на законодателят е да речем , че ти си продаде колата февруари месец данъка трябва да си го платил дори и за половината година защото ти си ползвал колата все пак януари и февруари.По този начин новият собственик като придобие той ще си плати остатъка.
                            предишна:Фиат Брава-1.2 16V-малък двигател малки емоции-голям разход
                            Настояща: Алфа Ромео 156 2.4 JTD 140 h.p.-върхът на сладоледа

Коментар

Immortal: Възможно е да не съм права, изказах мнение по отношение на случаи, на които бях свидетел. Би трябвало мнението на данъчните служители да се приема като вярно - това им е работата и за това им се плаща - да знаят закона.

Коментар

ele, знам че казваш това, което си видяла. Но аз лично съм се сблъсквал с толкова некомпетентни служители, че вече не се доверявам на никой.Научил съм се, преди да се заема с нещо, да проверявам цялата нормативна база, и след това да отивам подготвен.Поздрави на всички. Плащайте си данъците на време, за да не сте като мен (Аз изчаквам да минат 2 год. и 2 месеца, за да си регистрирам колата в данъчното, щото пропуснах срока - вече с година и половина - и ме застрашава глоба от 100 до 1000 лв - колата е на ЕТ-то. Мине ли горния срок - има давност за нарушението и ще си платя единствено данъците за 2-те години с лихвите).

Коментар

Working...
                                X