Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Казус с данък в общината?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Казус с данък в общината?

Колеги, имам един въпрос относно парите платени за данъка на автомобила.Има някаква неразбория и лъжа в това нещо.Значи аз като съвестен гражданин си плащам всички данъци на всичко.Не искам нищо на никой да дължа.За това при възможност си плащам абсолютно всичко, когато мога.И излиза следния казус:Плащам данъка на автомобила ми за една година, както си му е реда.Излиза данъка около март месец, вадя и плащам за текущата година.Да ама да речем юни месец продавам колата. Отивам в данъчното и питам за възстановяване на сумата за срока, който автомобила не е мой.Дефакто половината от данъка не трябва да го плащам!Не знам да има закон, с който да те задължава да плащаш данък на нещо, което не го притежаваш Обяснението в данъчното е - новия собственик няма да плаща данък.Има ситуация, че един се задължава да плаща нещо, което друг използва. Не мога да го проумея как става това!А и още нещо:Ако не си коректен платец и не платиш данъка в срок е по-далавера защото, когато продадеш колата да речем 6-ти месец, отиваш в данъчното с договора за продажба и те ти смятат данъка само до 6-тия месец.Е добре де каква е далаверата в цялата тази ситуация Моля някой ако има запознат със ситуацията да коментира.НЕ искам коментари от рода:- Ти луд ли си да плащаш данък!- Аз данък на държавата няма да платя!- Аз не съм си регистрирал колата в данъчното, да не съм луд.И всякакъв от този вид.Благодаря
    A20DTH ЖТД ама не баш
    1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
    Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

e

Ами ,гледай сега ако си го платил предварително няма как да ти върнат пари за останалото време от годината,ако не беше го плащал ,щяха да те накарат да платиш само до тогава докато си бил собственик.То все едно някой да си направи гражданска за цялата година и като я продаде колата преди да изтече годината ,да си иска парите от застрахователя за оставащото време Верно кофти е ,ама кво да правим.Аз за това застраховка за цяла година никога не плащам,и данък винаги накрая на годината
    Nissan Primera 1.6 16v P11
    ex.Fiat Bravo 1.6 16v

Коментар

А половината винетка ще си резнеш ли и ще я махнеш ли от стъклото? Yellow_Flash_Colorz_PDT_05 Наистина няма как да стане, пиеш една студена вода и се кефиш на слънцето. Попринцип при покупко-продажба се изисква да си платил всички данъци.

Коментар

Ще ти кажа как стоят нещата, макар че не претендирам за 100 % точност, тъй като законите в България често се променят. В Закона не е описана точната процедура по възстановяване на този данък. Ако при продажба на колата си дадеш на новия собственик квитанцията за платен данък, за да я представи пред нотариус, се приема, че ти си уредил възстановяването на данъка чрез цената на автомобила, т.е. си го включил в цената. Ако обаче си запазил оригиналната квитанция в теб и след това подадеш пред Общината молба за прихващане или възстановяване на платения данък, като представиш и оригиналната квитанция и договора за покупко-продажба, от Общината ще назначат ревизия и има голяма вероятност да ти върнат взетия данък или да ти прихванат някое друго задължение с него.
        Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Да, но данъка за колата е МЕСТЕН данък, така че ако колегата от София продаде колата на някой в Пловдив стой та гледай дали няма да го накарат и той да си плати данъка. Така че е прав колегата и парите държавата трябва да ги върне.
          Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

Знам, че е местен. Колегата не е описал точно какъв е случая: дали колата остава в същата община или отива в нова. Но това, което казах аз, важи и за двата случая - една молба за възстановяване + квитанцията и договора за покупко-продажба. И общината е длъжна да разгледа молбата и най-вероятно резултатът ще бъде добър. Всичко останало са празни приказки, този служител казал така, другият мислел така и т.н.. Освен това, въпреки че данъкът е местен, някои общини признават квитанцията за платения данък в чуждата община и не карат новия собственик да плаща втори път за остатъка от годината.

Коментар

Ами точно ще се разбере скоро какво ще стане.Преди месец продадох Пунтото.Имаше път към общината и там си направих устата:- Извинете, платил съм данъка на автомобил, който го продадох тази седмица и искам да ми се върне данъка за оставащия период.- А това не може да стане, защото данъка е платен вече и купувача няма да плаща за него.До тук добре, описах накратко горната ситуация какво ми каза служителката от данъчната служба.За мен това не е законно обосновано ама както и да е.Да ама сега се сдобих с нова кола, на която е платен данъка и ще съм от другата страна - нещо от рода:- Добър ден. Да регистрирам една кола тука. Ето ви копие от талона, декларацията и... бележката за платен данък-?????Е след 2-3 дни ще разбера отговора.Ако отговора е от рода:- Ами не може - трябва да си платите данъка до края на годината...Ще стане една, ама ще видим де...
              A20DTH ЖТД ама не баш
              Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Няма да имаш проблем с данъка - никой няма да те кара да плащаш. Освен това не виждам какъв е проблемът - данъкът е на колата и върви с нея. АКо не го платиш и продадеш колата, той е дължим от следващия собственик, независимо за колко години става въпрос или колко собственика е сменил. Ако го платиш - следващият собственик няма да плаща за текущата година, както и ти няма да плащаш. Все пак не става въпрос за космически суми. Тъй като не знам колко е данъка на пунтото, ще дам пример с колите, които имам - на Бравото данъкът е 35 лева, на форда - 30. Дори ако става въпрос за цялата дължима сума, не виждам причина да губя един ден, да се редя по опашки, да подавам молби, после още поне 1-2 дни за проверка дали молбата е удовлетворена.... за някакви си 30 лева, а аз вероятно ще пръсна половината само по пътни разходи....
                Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ele написа:
                  Няма да имаш проблем с данъка - никой няма да те кара да плащаш. Освен това не виждам какъв е проблемът - данъкът е на колата и върви с нея. АКо не го платиш и продадеш колата, той е дължим от следващия собственик, независимо за колко години става въпрос или колко собственика е сменил. Ако го платиш - следващият собственик няма да плаща за текущата година, както и ти няма да плащаш. Все пак не става въпрос за космически суми. Тъй като не знам колко е данъка на пунтото, ще дам пример с колите, които имам - на Бравото данъкът е 35 лева, на форда - 30. Дори ако става въпрос за цялата дължима сума, не виждам причина да губя един ден, да се редя по опашки, да подавам молби, после още поне 1-2 дни за проверка дали молбата е удовлетворена.... за някакви си 30 лева, а аз вероятно ще пръсна половината само по пътни разходи....
                  Не ме интересува дали за теб 10-20-100лв са пари и какво би и какво не би правила за тях.Аз имам уважение и ценности, които спазвам.А и все още 160лв за мен са пари, толкова е данъка на Мареата.Когато мога да ти ги дам на теб (да ги изхвърля примерно) ще ти се обадя
                  A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

BO написа:
                    ele написа:
                    Не ме интересува дали за теб 10-20-100лв са пари и какво би и какво не би правила за тях.Аз имам уважение и ценности, които спазвам.А и все още 160лв за мен са пари, толкова е данъка на Мареата.Когато мога да ти ги дам на теб (да ги изхвърля примерно) ще ти се обадя
                    баси, човек да не изкаже мнение!!! Подай молба, ако се обосновеш добре, със сигурност ще ти върнат парите. Успех

Коментар

ele написа:
                      Няма да имаш проблем с данъка - никой няма да те кара да плащаш. Освен това не виждам какъв е проблемът - данъкът е на колата и върви с нея. АКо не го платиш и продадеш колата, той е дължим от следващия собственик, независимо за колко години става въпрос или колко собственика е сменил. Ако го платиш - следващият собственик няма да плаща за текущата година, както и ти няма да плащаш...
                      Тук има много неточности. Донякъде е вярно, че данъкът върви с колата, но само когато се продаде в рамките на една община. Дори и тогава не винаги е така. Когато колата отива от една община в друга, нещата не са никак ясни. Всяка община си има собствени наредби по въпроса, а нерядко въпросът се решава по личното усмотрение на някой местен началник. И всичко това не променя факта, че можеш да поискаш след продажба да ти се възстанови надвзетия данък. От опит глава не боли.

Коментар

snake написа:
                        ele написа:
                        Няма да имаш проблем с данъка - никой няма да те кара да плащаш. Освен това не виждам какъв е проблемът - данъкът е на колата и върви с нея. АКо не го платиш и продадеш колата, той е дължим от следващия собственик, независимо за колко години става въпрос или колко собственика е сменил. Ако го платиш - следващият собственик няма да плаща за текущата година, както и ти няма да плащаш...
                        Тук има много неточности. Донякъде е вярно, че данъкът върви с колата, но само когато се продаде в рамките на една община. Дори и тогава не винаги е така. Когато колата отива от една област в друга, нещата не са никак ясни. Всяка община си има собствени наредби по въпроса, а нерядко въпросът се решава по личното усмотрение на някой местен началник. И всичко това не променя факта, че можеш да поискаш след продажба да ти се възстанови надвзетия данък. От опит глава не боли.
                        До момента съм регистрирала 2 коли, закупени от различна област от тази на регистрация - една във Варна и една в Ямбол и за двете ми уважиха бележките за платен данък и не доплащах. Освен това решението се вземаше нна момента и не ме разтакаваха с дни. Миналата седмица регистрирах форда, но не взех бележката за платен данък. ДУмите на инспекторката бяха: Ако е платен данъкът, няма да плащате, само ми донесете квитанцията, да го отбележа. Колата беше с ямболска регистрация.

Коментар

ele написа:
                          ele написа:
                          Няма да имаш проблем с данъка - никой няма да те кара да плащаш.....
                          баси, човек да не изкаже мнение!!! Подай молба, ако се обосновеш добре, със сигурност ще ти върнат парите. Успех
                          Благодаря за мнението ти.А не разбрах само:
                          АКо не го платиш и продадеш колата, той е дължим от следващия собственик, независимо за колко години става въпрос или колко собственика е сменил.
                          От това разбрах, че ако не го платя 3 години да речем и продам колата, то следващия собственик дължи данък за 3 години назад, а не само до края на годината от датата на придобиване.По принцип май не е така, ама от написаното от теб точно така звучи
                          A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

BO написа:
                            От това разбрах, че ако не го платя 3 години да речем и продам колата, то следващия собственик дължи данък за 3 години назад, а не само до края на годината от датата на придобиване.По принцип не е така, ама от написаното от теб точно така звучи
                            Не би следвало да можеш да я продадеш без платен данък, не би трябвало нотариуса да ви изповяда сделката.

Коментар

Има си и начин сделката да мине пред нотариус без реално да е платен данъка. Пример: проблемна кола, данъкът не е плащан от няколко години, прехвърляна е от собственик на следващия такъв няколко пъти само с пълномощно или дори с пари на ръка без документ. Идва момент, в който колата трябва да се продаде истински, документално. Плаща се някаква символична сума по банков път по съответната общинска сметка и с копие от платежното сделката също ще мине пред нотариус. Абе почти всичко в системата за придобиване, деклариране, прехвърляне на МПС е мухлясало, издиша отвсякъде и плаче за промяна.

Коментар

Working...
                              X