Всъщност и аз съм търсил отговор на подобни въпроси! Истина ли е религията или зблуда, покълнала някъде в миналото... Има две основни и недоказани теорий. Едната е религията, за произхода на вселената и човека - доста неясно описана в Библията. Другата на Дарвин за произхода на живота - пропукваща се с Липсаващото звено! Има обаче и трета и това е Науката. Доказала безброй явления, на които сме били свидетели, без отговор. Като уникалноста на Вселената, със нейната подредба и закономерност. И тя е не само в материята а и в съзнанието ни. Нека погледнем назад и да видим и обощим накратко, как са се развивали хората с появата им. За няколкостотин хиляди години, човек не е измислил нищо освен огъня, колелото, примитивните оръжия... Толкова много време. А сега за дсетилетия, след създаването на ДВГ, радиото и само за няколко години високите технологий. Как само преди 20-30 години мобилния телефон беше фантастика, а сега се е привърнал в компютър със завидна процесорна мощ. Странно нали? Разсъждавайки върху всичко това, намирам и своя отговор - има Бог и той е Вселената като съвкупност от енергия и материя! Със нейните закони и порядък. Уникалният и строеж! Тази вселена, която сякъш милиарди години, е вървяла към едно - създаването на живота и еволюцията му до висш разум. Ето какво за мен е Бог. Енергията която е създала живота, която го и подържа и която управлява материята. А каква е следващата стъпка - това го знае само Вселената.П.П. Всъщност сега се хващам че това е описано и в Библията. Бог -светия дух е енргия, сила. После раждането на Исус Христос - превъплащението на енергията в материя. Възкръсването - превръщането на материята в енергия, (сила дух).
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво мислите за религията?
Collapse
X
-
Не съм религиозен в общоприетия смисъл, т.е. не изповядвам никаква официална религия. Не стъпвам в църква, приемам църквите и манастирите за туристически обекти. Имам си обаче мои вярвания и суеверия, които най-общо се изразяват в това, че смятам, че има значение какво правиш и дори какво мислиш и пожелаваш. Абе накратко, "някой те гледа". Един ден, когато излезем от шоуто, може би ще разберем за какво става дума. Но едва ли ще ни бъде дадена възможност да споделим с някой наученото ...Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
snake написа:... Един ден, когато излезем от шоуто, може би ще разберем за какво става дума. Но едва ли ще ни бъде дадена възможност да споделим с някой наученото ...Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
evgeni85 написа:добре де...ако след като умре човек се пренася в рая...?... то рая ще е претъпкан със население поради причината че там не се мре а тук постоянно се раждат и умират хора...сигурно пра пра пра пра пра дядо ми е там от 400 години и се чуди ко стаа
Коментар
-
Аз няма в какво да те убеждавам. Откъде-накъде? Просто ми се стори наистина тъжно, без да има значение кой прав кой греши.Представи си че си човек отпреди 500 години. Аз идвам и ти казвам ’Възможно е да има една кутия, в която ще се показват неща дето се случват на хиляди километри. Освен това ще можеш да прескочиш от Европа до Америките за няколко часа. Освен това няма да съществува чумата, е само затворена в една кутия. Също ще можеш с един изстрел да изтриеш един град. А, между другото има гравитация, и колкото и да е странно - Земята е кръгла и се върти около Слънцето, а не то около нея’. Предполагам и тогава твоя аналог е казал ’Ай убеди ме и ще ти повярвам’.Защо аз трябва да доказвам че има нещо (съществуване или както щеш го наречи) след смъртта? Защо пък ти да не си тоя дето трябва да докаже че работата е щрак - край?Как да не съжаля човек, който вижда брега? И как да не завидя на човек, който вярва че на брега го чака път?Преди малко повече от месец се роди дъщеря ми. Аз понеже работя вкъщи имам щастието да расте пред очите ми. Много внимателно я наблюдавам и започвам да си задавма въпроси. Аз за нея в момента съм един глас, миризма и голямо размазано петно, което бавно започва да се избистря. Как да и обясня толкова неща? Средството ни за комуникация са докосването, тона ми, милувката. Как да и обясня как се яде с нож и вилица? Ако имам възможност да се докосна до съзнанието и как мога да споделя знанията си? Нейното съзнание ще ми каже ’Ами...докажи ми’. Не, то даже няма изразните средства да го направи. Така че аз продължавам, бавно и търпеливо, всеки ден откриваме нещо ново, аз за нея, тя за мен. Аз че като изплюе бибата ето така значи иска вода, тя че като съм я взел веднъж на ръце това не значи че постоянно трябва да е на ръце. Ден след ден.Ти искаш да знаеш какво има отвъд? Искаш да знаеш кой си, къде си, какво си? Как да ти обясни някой, след като все още знанията ти за Вселената са милиардна част от това което едно бебе знае в края на своите първи 40 дни?Отговорите не са в това да си убеден че знаеш какъв е света. Отговора е в това да оставиш съзнанието си отворено за възможностите. ’Не го виждам, значи го няма, нямам доказателство, значи го няма’. Що за абсурд?!
Коментар
-
ls1, и аз като Евгени по-горе казах, че мисля, че след смъртта идва голямото нищо, но след твоите думи взех да размислям Всъщност НИКОЙ не знае какво има "отвъд", и има ли изобщо "отвъд"... На всеки му се иска да има едно по-хубаво място, и на всеки му се иска да попадне там... Ама пред алтернативата да ида във вечния огън и при вечните мъки...май по-добре да ми се ще да няма "отвъд" Знам ли го Свети Петър за какво ще се заяде? Ми ако се окаже, че исляма е "правата" вяра и сме живяли цял живот в грях... или пък юдаизма?Ще каже, бе ти помниш ли като беше 8 годишен как пукна главата на своя приятел?...Айде в пъкъла... Всъщност ми се ще да си мисля, че душата, разума, след смъртта ни се слива в общия вселенски разум...Ама...кой знае...
Коментар
-
Евгени, изобщо не става дума за попове, ходжи, ритуали и т.н. Изобщо не сме го обсъждали това с теб. Имортал, както не знаем дали има отвъд, така и не знаем дали няма. Това коя религия е права според мен няма значение. Дали си нарисувал небе с водни боички или с пастели - каква е разликата? Хвани 1000 човека да ти опишат едно цвете - ще получиш 1000 описания. Защо 1001-вия човек да си избира някое от тея предишни 1000? Ние хората отпечатваме собствения си характер върху околността, криво ти е - проклета локва, хубаво ти е - цоп цоп локва кеф, а то все си е локва.Качеството на предмета се определя от наблюдателя (но спирам дотук че навлизаме в едни книжки със ситен шрифт...).Аз със сигурност не съм формирал докрай в главата си представата за света около мен, сигурен съм че няма и да стане, защото нямам нужния капацитет, опит и гледна точка. Имам някакъв временен модел, който с времето се изменя. Гледам да ми свърши работа в живота. Както нютоновата физика ти върши работа да сметнеш за колко време от А до Б, без да задълбаваш в квантовата физика. Модела ми не включва попове, имами, лами и т.н. Напоследък подозирам че няма ’ей тук аз’ и ’ей ти там’. Мозъка ни за да си свърши работата ни е отделил едни от други, но всъщност в съществуването ние сме едно. Когато те обидя аз обиждам себе си, когато те излъжа лъжа себе си, когато ти се подиграя се подигравам на себе си. Но и когато ти се усмихна се усмихвам на себе си, когато ти сторя добро правя добро на себе си. Изведнъж нещата стават много по-лесни и приятни. Защо да чакам ти да ми сториш добро, след като аз мога на теб (и оттам на себе си) да сторя добро? О, не винаги успявам, все пак аз съм човек, мъж, и агресията е в гените ми, но съм намерил някакъв свой път и когато заплета крака в тревите отстрани все успявам да се върна на пътя.Може на някои да им изглежда наивно, но какво от това. Мен ми върши работа, кара ме да се чувствам добре, помага ми не да налучквам и живота да живее мен, а аз да живея живота си.Едно знам (от многократно изпитам на собствен гръб опит) - ВСИЧКО се връща. И лошото, и доброто. И щом е така - мяташ ден след ден добро след добро и ден след ден те се завръщат. Религия? Хм, защо се занимаваме със шрифта на книгата а не със самата книга?!
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар