Колеги незнам дали е имало подобна тема, но на мен лично ще ми е интересно всеки да сподели своето виждане по въпроса.Имаме ли в днешно време нужда от религия? Или тя е само за промиване на мозъци и контрол на масите? Прави ли хората по добри? Тя ли е начина човек да разграничава доброто от злото?Да споделя и аз моето мнение.....Според мен религията е възникнала от момента, в който човек е започнал да мисли и да търси отговор на въпроси. Тъй като в началото не е разбирал и не е могъл сам да си обясни, защо има слънце, защо всеки ден изгрява и залязва, защо вали, защо е топло, защо е студено и т.н. и т.н. и т.н. до момента, в който стига до въпроса защо умирам и какво става след това. Появили са се бог на слънцето, бог на въздуха, бог на морето, бог на земята, бог на вятъра и т.н. С развитието си, някои хора... по умни от масата, са осъзнали, че религията е нещо което може да контролира, всички тези които нямат отговори на въпросите. И са започнали да го правят, доста умело при това. Е с времето, някой по умни хора.... надскачайки мисленете на масите са започнали да дават постепенно отговори на всичките тези въпроси. И то обосновано и с доказателства.. т.е. всеки да може да го пипне, осмисли и разбере. Е това не се е харесвало на всички тези използващи религията за контрол, защото така контрола постепенно намалява. Имало е гонения, клади и т.н. В крайна сметка в днешно време имаме почти всички отговори с изключение на един.... какво става след смъртта. Е от там никой не се е върнал и никой не е дал отговор на този въпрос. И единствения останал бог е бога на Смъртта. Този, който те гледа там отгоре и ако не спазваш каноните му ще гниеш в ада. Дали все още този бог има контрол, мисля, че всеки сам за себе си може да си отговори на този въпросИма много какво още да се изпише по темата, но това беше нахвърляно така набързо... така, че вие сте
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво мислите за религията?
Collapse
X
-
Аз принципно мога да кажа, че съм вярващ, НО реално погледнато разсъждавам в малко по-различна посока, а именно - религията е измислица!Да, това не е лошо, а дори напротив, точно религията е дала на света много положителни черти в развитието на човечеството, НО си остава измислица.Хубаво е, правилно е, полезно е....
-
Според мен религията е възникнала от момента, в който човек е започнал да мисли и да търси отговор на въпроси. Тъй като в началото не е разбирал и не е могъл сам да си обясни, защо има слънце, защо всеки ден изгрява и залязва, защо вали, защо е топло, защо е студено
Коментар
-
В момента,в България,църквата е една огромна машина за пране на парички.И никой не може да ме убеди в обратното :DAlfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 200 hp Q-tronic + Alfa Romeo 156 1.9 JTD 1++ hp 2003,Inside Facelift. - Now.
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150 - The beautiful devil. - еx. // Stilo 1.9 JTD 1++ hp - еx
Вълкът е по-слаб от лъвът и от мечката, но никога не играе в цирка !!!
Коментар
-
Темата е изключително интересна, поздравления!Моето виждане, както и на много други хора, търпи развитие през годините.Към момента се определям като атеист, не вярващ, но... не вярвам в догмите на нито една от световните религии. Запознат съм доста добре и с християнството, и с исляма (поне на теория). С еврейската, хиндуистката и будистката религии не съм толкова запознат, но имам представа от основните им принципи.Съгласен съм изцяло с теорията на noriaga и не споделям нитоедна от религиите по точно тези причини.Вътрешно в себе си, знам, че има някакъв вселенски разум, нещо, което е подредило вселената по начина, по който изглежда (или по който ние я виждаме).Тази моя вяра се подпомага и от факти, нямащи нищо общо с религиите, но ето няколко от тях:- Йосиф Шкловски, виден руски астрофизик, биолог и изобщо изключително начетен учен, писалдоста трудове за възможността за наличие на извънземни цивилизации - в последната си статия се отказва от почти всичко което е писал и обяснява всичко с Бог...- Алберт Айнщайн, винаги е казвал, че е изключително религиозен.- не на последно място, мой приятел, завършил физика в Лондон, изключително добър физик (на времето го приеха в СУ без изпит, беше първи на Олимпиада по физика на национално ниво)...също е изключително вярващ човек. Казвал ми е, че физиката е само още едно доказателство за наличието на Бог.- разни случки от моя живот, които не могат да се обяснят по никакъв начин, освен със свръхестествена сила... (например като дете цял ден чаках на прозореца вуйна ми да си дойде от СССР, като нито се бяха обаждали, нито писали че ще си идва някой от тях - семейството на вуйчо ми. В късния следобед спря една кола пред къщи и от нея слезе вуйна ми с братовчед ми - тогава бебе. И досега никой не може да обясни как съм знаел,че ще си дойдат).
Коментар
-
mitakkk написа:... Но отговори от вида "Как е възникнала вселената? Какво е имало преди големия взрив и какво е предизвикало този взрив? или пък Защо вселената експандира и докога ще го прави? и така нататък...все още няма.Когда мне становится скучно, я отправляю сообщение на случайный номер: "Я спрятал тело... Что дальше?"
Коментар
-
Не мога да кажа, че съм религиозен, но съм вярващ. Вярвам, че има някаква сила, вярвам, че за всичко има възмездие ( и за лошо и за добро ). Иначе съм суеверен. Пожелавам си Нещо ( най-често живот и здраве за моето семейство ), извинявам се на Нещо, когато греша, сърдя се на Нещо когато ме ощети живота, но на какво - не знам. Само знам, че е свързано с вярата ми това Нещо и не е материално. Що се касае за смъртта, надали ще разберем приживе загадката, но не съм сигурен, че и отвъд ще ни стане ясно Иначе има много религии и повечето ( почти всяка ) ни подготвят за задгробния "живот" и то така, че да сме праведни, смирени, духовно възвишени и т.н. в земния си път.ПС: Това аз ли го мисля ??? :DA17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
ntodorov написа:Що се касае за смъртта, надали ще разберем приживе загадката, но не съм сигурен, че и отвъд ще ни стане ясно Иначе има много религии и повечето ( почти всяка ) ни подготвят за задгробния "живот" и то така, че да сме праведни, смирени, духовно възвишени и т.н. в земния си път.Fiat Croma 1.9 16v Mjet автомат
Коментар
-
Но какви надзакония може да има, ако презумпираме религиозната идея, че всички би трябвало да бъдем равни пред бога и смирени пред Него. За съжаление хората сме много и все различни, както църквите и изповядваните в тях религии. За себе си имам една истина: Живота е кратък и много, много просто устроен. Никой не ни е дал време да се взимаме насериозно. Иначе си прав-религията е била инструмент и е движела историята, създавала е войни и т.н. Що се касае за вярата в Нещо - се надявам, че си ме разбрал правилно. Вярвам в някаква сила. Суеверието ми е подчинено изцяло на тази СИЛА ( каквато и да е тя )и касае здравето и живота на мен, моите приятели и семейството ми. Моля се за тях. Иначе всичко друго мога да контролирам. Поне се надявам. Лично аз не обичам смиреността, като послушание към пошлите неща, а в първия си пост имах предвид смирение пред Господ ( който и да е той ).A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
Хората трябва да вярват в нещо. Това е идеята на религията. Аз лично не вярвам и не съм суеверен. Не може някой да ме убеди че едно 12 годишно дете заслужава да умре в катастрофа а 50 годишен педофил да се разхожда на свобода. Човек е жертва на собствените си действия.Fiat Bravo 1.9 JTD 105 HP
-------------------------------------
1f Y0u C4N rE4D Th1S, i7 1s t1Me T0 7uRn 0FF Y0Ur PC 4Nd Ge7 Life!
Коментар
-
Животът е такъв, какъвто си го направиш Хората имат нужда да вярват в нещо и да имат цел. Религията е била един от начините да се "впрегне" мисленето на хората в една цел, за да е сигурно, че няма да се занимават мозъците им с други варианти на истината.Гадно, но върши работа. За мен религията е долна манипулативна система, която не уважавам. Да не говорим за своеволията на църквата.Пак казвам, че вярвам в БОГ, Върховният абсолют, Цялото или кой както иска да си го нарече. Религията, когато говорим за подобен род сили за мен няма почти нищо общо.Темата е много обширна и доста интересна. Знаете ли, че дори най-развитите хомо сапиенс ползват по-малко от 10% от мозъка си ?== Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp
На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар