Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Модерната дума "реплика"?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Най-сериозната си изпуснал

Коментар

Ама много обичаме да осираме темите, нали Я някой модератоайзер да почисти щанда!

Коментар

Humppa написа:
        Ама много обичаме да осираме темите, нали Я някой модератоайзер да почисти щанда!
        къф модератор бе, бъди "модерен", използвай мърчандайзер
        Fiat Bravo 1.6 99г. - Г.И.
        Fiat Stilo 1.6 02г. - Г.И.

Коментар

Или супервайз(е/о/ъ)р

Коментар

тейк а дийп брийт ма брадърс енд систарс :D :D :D
            Powered by Emzo

Коментар

Езикът се променя. Както се пише в книгите - той е жива система, т.е. развива се, а не стои на едно място.Я вижте българския преди 100 години, ами преди 200 или 300 какво е било?! Така е и с всички други езици, затова има понятията старобългарски, старогръцки, старонемски и т.н.И нещо друго - употребата на езика е важна за това, дали дадена чуждица ще се наложи или не. Това мърчандайзер, предполагам, че ще го изплюе шайбата след няколко години - просто е грозна дума. За жалост в последните години се налагат много други чуждици от английски предимно. Хубави български думи пък се забравят и излизат от употреба, напр. глаголът ’сърадвам се’, т.е. радвам се заедно с някого за успеха му да речем. Какъв хубав глагол, ама вече що не се използва...?!
              Alfa 147 JTD 115 hp
              ex Punto SX 1,2 (73 hp), 1994 +LPG

Коментар

наложените ни чуждици ме дразнят...Миналия ден щтракам каналите и се спирам на някакъв канал гледам пише ’следва вечерен нюзрум’ добре де...как да се съглася с това..наистина езика ни се променя но тези чуждици взети от английския са отвратителни. в едно предаване на купувачи викаха ’баиъри’ пфф.....
                Powered by Emzo

Коментар

chandler написа:
                  Хубави български думи пък се забравят и излизат от употреба, напр. глаголът ’сърадвам се’, т.е. радвам се заедно с някого за успеха му да речем. Какъв хубав глагол, ама вече що не се използва...?!
                  Не се използва, защото българинът НЕ се радва на такива неща, напротив!!!
                  BMW E90 320D
                  ех. FIAT COUPE 2.0 16V
                  ex. FIAT BRAVO 1.6 16V
                  ex. ALFA ROMEO 145 BOXER engine

Коментар

Или както се казваше в един прекресен стар български филм:"Мислим да реализираме и "Тайната вечеря". -- А, да реализирате "Тайната вечеря"?[b:ceecdf8a54]"Вече не се казва "Да скова кочина", вече се казва "Да реализирам кочина!
                    Lupo - The Monster
                    Е83 3D

Коментар

Мърчандайзерите не са ли хората от село Мърчаево ? И мен супер много ме дразни когато се използва някаква ново-измислена дума, чуждица, вместо да се използват българските думи. - Сейлс-мениджър, или просто директор по продажбите.- Акаунт-мениджър трябва да е счетоводител.- Бизнесменът е чисто и просто - предприемач. Но не - важно е да сме модерни. Затова и колите ни не са с автоматични климатици, ами са с климатроници. И всякакви -троници. А най пък ме дразни когато някой българин , отишъл да живее за 3 месеца в чужбина, и като го питаш после нещо - забравил вече български, и ти говори с някакви думи на някакъв език... А в Перник като питаш някой какво работи - уеб-дизайнер , а той е обикновен хлебопекар.Забравих за култовата професия - "сисадмин"

Коментар

ogi28b написа:
                        А най пък ме дразни когато някой българин , отишъл да живее за 3 месеца в чужбина, и като го питаш после нещо - забравил вече български, и ти говори с някакви думи на някакъв език...
                        Това и на мен ми прави впечатление. Не зная точно, дали ме дразни или ми е смешно. Но до известна степен ги оправдавам, защото като си в друга среда, говориш на местния език да кажем и в ежедневието използваш определен набор от словесния си запас на този чужд език. Ако не общуваш с българи, а само с чужденци, може да се случи и за 2-3 месеца, да ти е по-лесно да се изразяваш на български с добавка на чужди думи. Но моята теория е, че това се случва с 2 типа хора. Едните са тези, които имат по-слаби умствени възможности. Защото, ако ти сече пипето, веднага ще намериш подходящата българска дума, а няма да прибегнеш до по-лесния вариант да използваш нейния сурогат на чуждия език (защото често се слува така, че първо чуждата дума ти идва в главата и я казваш неволно). И вторият тип хора са тези, които се превземат, т.е. виж ме кой съм, живял съм в чужбина и изказът ми даже се е променил, наред с всичко друго покрай него.
                        Alfa 147 JTD 115 hp
                        ex Punto SX 1,2 (73 hp), 1994 +LPG

Коментар

Няма ли тук някоя Хостеса сега да промотира нещо си ?
                          Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
                          Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

Коментар

[quote:82eeb9dd59="geo_g"]Или както се казваше в един прекресен стар български филм:"Мислим да реализираме и "Тайната вечеря". -- А, да реализирате "Тайната вечеря"?[b:82eeb9dd59]"Вече не се казва "Да скова кочина", вече се казва "Да реализирам кочина!
                            VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                            VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                            VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                            VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                            Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

chandler написа:
                              Но до известна степен ги оправдавам, защото като си в друга среда, говориш на местния език да кажем и в ежедневието използваш определен набор от словесния си запас на този чужд език. Ако не общуваш с българи, а само с чужденци, може да се случи и за 2-3 месеца, да ти е по-лесно да се изразяваш на български с добавка на чужди думи.
                              Според мене единствения вариант да забравиш (дори и от части) родната реч е ако си напуснал България много малък.Тук има българчета които почти не говорят български,за което вината е изцяло на родителите.Приятелката ми е учителка в българското училище в Нюрнберг и се учудва всеки ден,но това е съвсем друга тема.А по темата,радвайте се че не се използват много немски думи.Ако се използваха щяхме да имаме чуждици с по 19 букви от които 14 съгласни
                              Fiat Coupe 20V Turbo & Audi A4 2.5TDI Quattro & Fiat Punto Evo
                              Сутрин вечер моторизъм,здрав и бодър организъм!

Коментар

_жоро_ написа:
                                А по темата,радвайте се че не се използват много немски думи.Ако се използваха щяхме да имаме чуждици с по 19 букви от които 14 съгласни
                                Как да нямаме ? Ами цвайне гугуткен подскачкен по керемидкен? (Знам и едно подобно, ама не знам дали е вярно: Цвайне гугуткен шпацийрен по керемиден)

Коментар

Working...
                                X