Нищо никой не може да научи, ако самия той не осъзнава потребността от това...На мен лично казармата ми подейства добре, накара ме да преосмисля живота си (преди нея бях студент 1 година, прекъснах, работих още една година и чак тогава ме прибраха). Като влизах влязох с едни намерения, като излязох бях със съвсем други.Няколко разговора с едни умни хора, полковници,,, полковник Христов (преподаваше ни "тактика") и още един, на който за огромно мое съжаление съм забравил името... бяха достатъчни да се замисля какво правя.Осъзнавам обаче, че ШЗО-то не е обикновена казарама, където от сутрин до вечер има гърч за новобранците Може да се каже, че не съм бил в истинска казарма. Казармата ако не друго, ме научи да бъда по-сдържан. Да броя до 10 преди да кажа нещо на някой, който ме е ядосал. Брат ми не е ходил в казарма, и е доста по-импулсивен от мен.Не съм застъпник на казармата, не ме разбирайте погрешно. Радвам се, че я премахнаха. Просто споделям, че самият аз имам предимно хубави спомени от нея.Винаги обаче съм бил на мнение, че задължителната казарма ограничава свободата на хората, и не е нищо повече от един затвор, в който всеки мъж влизаше за известно време преди. Някои са откарали по 3 години, други едва по 6 месеца...
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Мъка в училищата!
Collapse
X
-
А темата е Плюсове и минуси от задължителната казарма може би?Ако е така, по-добре да изтрием 5% от мненията свързани с темата и да се преименува, поне да пишем в тази насокаA20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
BO написа:А темата е Плюсове и минуси от задължителната казарма може би?Ако е така, по-добре да изтрием 5% от мненията свързани с темата и да се преименува, поне да пишем в тази насока
Коментар
-
fihi
Immortal написа:BO написа:А темата е Плюсове и минуси от задължителната казарма може би?Ако е така, по-добре да изтрием 5% от мненията свързани с темата и да се преименува, поне да пишем в тази насока
Коментар
-
Относно разбитите семейства във връзка с казармата - това се случи с мен. Първият ми брак тръгна надолу докато служех. От психологическа гледна точка, службата ми беше истински кошмар поради горната причина. Като погледна сега назад, обаче, изобщо не съжалявам - нито за казармата, нито за развода (мъчно ми е само за големия ми син, който не виждам много често). Казармата възпитава много неща необходими на днешните разюздани, разхайтени и разлигавени поколения, макар че, сама по себе си тя едва ли е способна да излекува едно общество в морална криза.Много съжалявам задето синовете ми няма да карат военна служба. Майната им на рисковете - през тях сме минали и аз и баща ми и дядовците ми и всички. Хубаво е за един мъж да види и другата страна на живота, а не само "тате носи, мама меси". Хубаво е да се научиш на ред, дисциплина, подчинение, когато се налага да преглъщаш гордостта си, на отговорност и доста други важни в живота неща. Та дори и елементарни умения за боравене с оръжие...А за училището. Ужас и безумие! Преди 10 години преподавах в училище и знам какво беше още тогава. Страх ме хваща като си помисля сега какво е. Предполагам в обикновените второкласни училища малкото свестни деца просто се губят сред разпасаната тайфа от невъзпитани лентяи, негодяи и какви ли още не бъдещи престъпници.She was only a whisky maker but he loved her still.
Коментар
-
gantcho написа:Относно разбитите семейства във връзка с казармата - това се случи с мен. Първият ми брак тръгна надолу докато служех. От психологическа гледна точка, службата ми беше истински кошмар поради горната причина. Като погледна сега назад, обаче, изобщо не съжалявам - нито за казармата, нито за развода (мъчно ми е само за големия ми син, който не виждам много често). Казармата възпитава много неща необходими на днешните разюздани, разхайтени и разлигавени поколения, макар че, сама по себе си тя едва ли е способна да излекува едно общество в морална криза.Много съжалявам задето синовете ми няма да карат военна служба. Майната им на рисковете - през тях сме минали и аз и баща ми и дядовците ми и всички. Хубаво е за един мъж да види и другата страна на живота, а не само "тате носи, мама меси". Хубаво е да се научиш на ред, дисциплина, подчинение, когато се налага да преглъщаш гордостта си, на отговорност и доста други важни в живота неща. Та дори и елементарни умения за боравене с оръжие...А за училището. Ужас и безумие! Преди 10 години преподавах в училище и знам какво беше още тогава. Страх ме хваща като си помисля сега какво е. Предполагам в обикновените второкласни училища малкото свестни деца просто се губят сред разпасаната тайфа от невъзпитани лентяи, негодяи и какви ли още не бъдещи престъпници.
Коментар
-
evgeni85, ти май наистина мислиш, че казармата е нещото, което ще оправи болното ни общество? Само една казарма не може да накара един човек от престъпник, най-общо казано, да се превърне в дисциплиниран и отговорен човек с морал и ценностна система. Колко мангали са били в казармата? Аз не съм и какво? Те са повече от мен ли? Аз като не съм ходил съм недисциплиниран ли? Може би затова в САЩ ставах в 5 сутринта, работих по 16-17 часа на ден и си лягах в 1 сутринта и така 3 месеца? А можех спокойно да си бачкам на една работа и пак щях да си изкарам достатъчно пари. А и нали съм лигльо - можеше да чакам на нашите. Защо си мислите, че който не е ходил в казармата задължително е мамино синче и е лигльо?The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар
-
Но истината е, че ценностите се измениха... В училище уважавахме по-големите ( нас пък ни уважаваха по-малките ) и учителите си. Беше ни неудобно да седим на седалката в автобуса при положение, че в него имаше правостоящ възрастен и т.н. Тези неща ни ги втълпяваха в училище и колкото и да си кривим душата ще трябва да признаем, че зад всичките ни тези действия имаше СТРАХ, страх от наказание, намаляне на поведение, изключване от училище, ТВУ, дисцип (казармата) и др. Сега този ( страшен за някой ) механизъм "Страх" не съществува, а по-младите дори не са се "запознавали" с него.A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
style34 написа:evgeni85, ти май наистина мислиш, че казармата е нещото, което ще оправи болното ни общество? Само една казарма не може да накара един човек от престъпник, най-общо казано, да се превърне в дисциплиниран и отговорен човек с морал и ценностна система. Колко мангали са били в казармата? Аз не съм и какво? Те са повече от мен ли? Аз като не съм ходил съм недисциплиниран ли? Може би затова в САЩ ставах в 5 сутринта, работих по 16-17 часа на ден и си лягах в 1 сутринта и така 3 месеца? А можех спокойно да си бачкам на една работа и пак щях да си изкарам достатъчно пари. А и нали съм лигльо - можеше да чакам на нашите. Защо си мислите, че който не е ходил в казармата задължително е мамино синче и е лигльо?A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
gantcho написа:Хубаво е да се научиш на ред, дисциплина, подчинение, когато се налага да преглъщаш гордостта си, на отговорност и доста други важни в живота неща.
Коментар
-
Тук напълно споделям мнението на tomni. Ако военната служба беше основен фактор за формирането на качества като ред и дисциплина, то отдавна да сме като германците. Нищо подобно. Даже всеки знае, че по морално-волеви качества сме някъде в опашката...FIAT Idea 1.9 Multijet 2004 г.
FIAT Tipo 1.4i.e. 1995 г. - предишен. Служи вярно над 9 години!
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар