Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос към компютърните спецове

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

едно време се справих с тоя проблем като инсталирах GRUB от някакво боот CD или флашка. най-вероятно това на Hiren. що не го разгледаш Hiren’s BootCD 15 в частта "MBR (Master Boot Record) Tools" - не може да няма някой боот менажер, който да ти открие лоудера на седмицата. и като палне веднъж - от конзолата, дето излиза с F8 трябва да стане. все пак по-сигурно е, ако си намериш ДВД за твоя уин, щото на HBCD има доста опасни инструменти.п.с. може да си седиш и с груб, ако го сложиш.
    браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

slonikon написа:
      едно време се справих с тоя проблем като инсталирах GRUB от някакво боот CD или флашка. най-вероятно това на Hiren. що не го разгледаш Hiren’s BootCD 15 в частта "MBR (Master Boot Record) Tools" - не може да няма някой боот менажер, който да ти открие лоудера на седмицата. и като палне веднъж - от конзолата, дето излиза с F8 трябва да стане. все пак по-сигурно е, ако си намериш ДВД за твоя уин, щото на HBCD има доста опасни инструменти.п.с. може да си седиш и с груб, ако го сложиш.
      Тези неща не са ми много ясни, да не казвам никак, защото не се занимавам с компютери по принцип и честно казано не съм пил 1 ракия, ама на 4 бири въобще не ми е ясно за какво говорите... Имайте предвид, че на вас като са ви ясни тези неща, ги казвате отгоре -отгоре и се разбирате сами себе си, но когато чете някой като мен, който не е на ясно за какво иде реч, малко му е трудно да разбере и да направи правилното нещо. А и вместо да чета други форуми 10 минути, по-лесно ми е да чакам 10 дена някой да ми отговори тук

Коментар

Оги и аз бях с подобен проблем. За да стане това което ти предлагам, ще ти трябва диска с инсталирания ХР. Ето тук чети как става: http://www.sevenforums.com/tutorials...dows-7-xp.html Твоя случай е втората опция. След като вече имаш възможността да влезеш в Windows 7 можеш да махнеш диска с ХР и правиш ето това: http://www.howtogeek.com/howto/17903...ot-menu/Ако нещо не ти е ясно, питай. Може да има и друг начин, но аз за сега знам този.

Коментар

ogi28b написа:
          slonikon написа:
          Тези неща не са ми много ясни, да не казвам никак, защото не се занимавам с компютери по принцип и честно казано не съм пил 1 ракия, ама на 4 бири въобще не ми е ясно за какво говорите... Имайте предвид, че на вас като са ви ясни тези неща, ги казвате отгоре -отгоре и се разбирате сами себе си, но когато чете някой като мен, който не е на ясно за какво иде реч, малко му е трудно да разбере и да направи правилното нещо. А и вместо да чета други форуми 10 минути, по-лесно ми е да чакам 10 дена някой да ми отговори тук
          ами дано някой друг да помогне, щото аз съм го правил само веднъж преди около 2 години, това което предлагам, и не мога да го обясня по-подробно. порових преди да пиша и май опциите са си само тия двете - инсталационно ДВД за 7 и слагане на външен софтуер, т.е. GRUB, който да намери инсталираните операционни системи. първата е лесната. втората е с много четене. сори. сигурно може да се пробва и с нова инсталация на произволен уиндоус 7 (при ХР минаваше номера, за 7 не съм пробвал), който почти сигурно ще познае предишния и ще го включи в боот лоудера си, ама е много некрасиво и леко рисково.а това, което предлага колегата, мисля че не може да стане, ама утре като се включат професионалистите ще кажат.
          браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

peho написа:
            Оги и аз бях с подобен проблем. За да стане това което ти предлагам, ще ти трябва диска с инсталирания ХР. Ето тук чети как става: http://www.sevenforums.com/tutorials...dows-7-xp.html Твоя случай е втората опция. След като вече имаш възможността да влезеш в Windows 7 можеш да махнеш диска с ХР и правиш ето това: http://www.howtogeek.com/howto/17903...ot-menu/Ако нещо не ти е ясно, питай. Може да има и друг начин, но аз за сега знам този.
            Пехо бе, той няма буут меню, щото XP-то му е засрало MBR-а на 7цата. Общо взето без инсталационен диск за Windows 7 няма да мине. Оги, ако имаш къде да запишеш ДВД със 7цата - мога да ти пусна 32/64 битова версия на Ултимат. След като се стартира инсталационния диск се влиза в конзола чрез Shift-F10 и се пишат следните неща:bootsect /nt60 C:След като натиснеш Enter и горната програма се изпълни, рестартираш компютъра и е твърде вероятно след това да се оправи. Ако пуснеш Repair има огромна вероятно да стигнеш до много задънена и неприятно прокопана улица...
            Steliyan's Life!
            FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Имам тамън две ДВДта с Ултимат: едното е с български език, другото не е. Мога ли да ги използвам?

Коментар

jenshen73 написа:
                Пехо бе, той няма буут меню, щото XP-то му е засрало MBR-а на 7цата. ...
                Нали заради това му казвам да си вземе обратно хард диска със ХР. На него прави нещата от първия линк и след това вече на 7-цата, прави показаното на втория линк.

Коментар

peho написа:
                  jenshen73 написа:
                  Пехо бе, той няма буут меню, щото XP-то му е засрало MBR-а на 7цата. ...
                  Нали заради това му казвам да си вземе обратно хард диска със ХР. На него прави нещата от първия линк и след това вече на 7-цата, прави показаното на втория линк.
                  Би важало с пълна сила, ако беше ситуацията наопаки, а тя не е. Windows XP омазва стартиращият запис на по-старшата OS, докато Windows 7 не го прави. Но няма да споря с теб не защото си прав, а защото НЕ искам.
                  Steliyan's Life!

Коментар

Какво означава "по-старша OS"? Ако правим аналогия с казармените традиции, XP-то е старото куче, на което седмицата трябва да козирува :D
                    Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
                    ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

dikanio написа:
                      Какво означава "по-старша OS"? Ако правим аналогия с казармените традиции, XP-то е старото куче, на което седмицата трябва да козирува :D
                      Windows операционните системи освен кодови имена имат и версии. В случая Windows XP е по-ниска версия от Windows 7. Как предлагаш да я наречем? По-нова? По-голяма? В този случай е недоразумение на Microsoft, че когато е писана стартиращата програма (boot loader) не е предвидено в нея да запазва стартиращата такава на по-нова версия на Windows. Стана ли ти ясно сега? Няма козируване, а недъзи.
                      Steliyan's Life!

Коментар

колегата предлага да се инсталира външен (third party) боотменажер под ХР-то. после той да стартира седмицата. и после да се влезе в репаир конзола и да се ребилдне боотсектора. това би трябвало да стане. въпросът е кво се прави без работещ къвто-и-да-е уиндоус и без инсталационно двд.
                        браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

slonikon написа:
                          колегата предлага да се инсталира външен (third party) боотменажер под ХР-то. после той да стартира седмицата. и после да се влезе в репаир конзола и да се ребилдне боотсектора. това би трябвало да стане. въпросът е кво се прави без работещ къвто-и-да-е уиндоус и без инсталационно двд.
                          Намираш един работещ компютър и си записваш едно DVD с подходящата версия на Windows 7 - като е важно да е 32/64 и няма значение каква е от Home Premium нагоре. След това се отива на прецакания компютър и се прави това, което съм написал по-горе. Ако си на полуостров Чукотка и си единственият карък с компютър - тогава вече се качваш на някое кану и плаваш до място с повечко такива и процедираш с описаните стъпки. Докато си чешехме пръстите - можех да изпратя 2 диска на Оги и вече да си е свършил работата...
                          Steliyan's Life!

Коментар

jenshen73 написа:
                            След като се стартира инсталационния диск се влиза в конзола чрез Shift-F10 и се пишат следните неща:bootsect /nt60 C:След като натиснеш Enter и горната програма се изпълни, рестартираш компютъра и е твърде вероятно след това да се оправи. Ако пуснеш Repair има огромна вероятно да стигнеш до много задънена и неприятно прокопана улица...
                            Компютърът е на линия, след като направих точно това, което пише. Само с една малка корекция, вместо "c:", написах "c:". Не знам дали е решаващо. Иначе стана бързо и лесно.

Коментар

Working...
                            X