iuly_vn написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос към компютърните спецове
Collapse
X
-
Юли, има верни неща в това което си написал - но има и доста, хм, поизмислени. И понеже цитираш Майкрософт ето цитат от техния сайт:’To enhance performance, it is good practice to put the paging file on a different partition and on a different physical hard disk drive. That way, Windows can handle multiple I/O requests more quickly. When the paging file is on the boot partition, Windows must perform disk reading and writing requests on both the system folder and the paging file. When the paging file is moved to a different partition, there is less competition between reading and writing requests. ’Вкратце - уиндоуса пише/трие в системната си директория и в пейдж файла. Съответно ако едното е на един диск - другото на друг (па макар и физически на един) се облекчава работата.Освен това нямам идея откъде ти хрумна че пейдж файла трябва да е 12% от инсталираната памет. Ето какво казват Майкрософт:’The default paging file size is equal to 1.5 times the total RAM.’Ако си говорим как е най-добре да се разположи пейдж файл - правиш му отделен партишън само за него си, за да не се фрагментира. За програмите коя къде се инсталира - моля моля, изобщо не е проблем да се инсталира на друг диск. Не знам отде е тоя фатализъм сакън ако не е на системния диск уиндоуса ще се разсърди. Напротив. Ако имаме един диск и на него има УИНДОУС и ПРОГРАМА на двете им се налага да се ’изчакват’ една друга коя да ползва диска. Когато УИНДОУСА е на един диск, а ПРОГРАМАТА на друг - това изчакване го няма. Е, реално ’усещането’ как работят програмите няма да е много по-различно когато става дума за браузване, офис и подобни. Според мен всеки с годините си е напаснал някакъв модел на архитектура на инсталацията си. Проблема е, че после ги обявяваме едва ли не като единствено верни и правилни. И твоя вариант е правилен и съдържа и задължителни, и пожелателни неща, и моя. Дай да не ги обявяваме за десетте божи заповеди.Едно последно нещо да добавя. Преинсталирането и докарването на моя компютър до желаната от мен софтуерна конфигурация ми отнема десетина дни. Така че гледам да ми се случва по-рядко . Сега засега - някъде на около 2 години.
Коментар
-
Да, всеки си е изградил своя методика на работа, но основните неща са задължителни. Ето какво се случва когато една програма е инсталирана не в системния том. Повечето софтуер е написан, да използва в частност своя но по време на инсталацията и уиндоус инсталера. Това е така, защото чрез него се пише в регистрите на оп. система, която ако стартираме .exe. -то се обръща към тях и стартира програмата в съответствие по направините промени или изменения. Ако си забелязал, при инсталиране на програма в друг дял, тя задължително прави папка и в програмни фаилове и на куп още места в системния дял. Независимо че е и е посочено да се инсталира D: да речем. Ти като посочваш дял D: за инсталация, то софтуера се разархивира само там, но отговорните файлове за нейната работа се инсталират в системния партишън в пр. файлове и в скритите - Documents and Settings, Application Data, Local Settings и т. н. Ето после какво се случва. Стартираме програмата и четеца на харда започва да се мести от едно място на друго докато нахвърли всичко в системната памет и това продължава докато работим. Точно тук се получава бавене и проблеми със забиване ако нещо не е наред във втория паришън или хард. Така че не трябва да се робува на езика и да се съобразяваме с това че го е писал едно нещо англичанин или американец или.... Аз също съм регистриран в Майкрософт на първо ниво и мога да пиша там, но това не значи че мнението ми е верно или правилно. Това се касае и за пейдж фаила. Преди съществуваше мнение, че е по добре тоя файл да се слага на най бързия хард, защото преди години хардовете се различаваха много по своята бързина на обработка на данни. Сега обаче не е така и ако си забелязал почти всички хардове имат горе долу еднаква бързина на четене-запис. Така че вече е по добре пейдж файла да е в системния партишън и то в най външната му част, където специфичната скорост е най голяма. Затова и при инсталация на чисто, като се форматира целия хард, първо се създава системния партишън с цел, да в най-добра позиция а за D: и другите дялове се създават после след инсталацията на целия работен софтуер. Или по точно поне програмите които се ползват по-често се исталират преди да са създадени други партишъни. Едно време това не се учеше колега, по простата причина че го нямаше. Сега практиката е създаваща второто висше и то заради развитието на технологийте.Fiat Marea TD100
Коментар
-
Колега варненски, само ще ти кажа, че от Компютри и Софтуер не разбираш и дрънкаш квото си прочел от аджамиите по форумите... Дрън-дрън-дрън... Заучени реплики. И защо Windows къвто и да е той трябва да е на C?? Какво по-специално има в тая буква освен отживелицата? И какво лошо има на оразмеряването на диска в движение? Правил съм го хиляди пъти и ... снижаване на производителност или проява на лоши сектори не съм забелязал. Виж, ls1 ти е писал - ако обаче Windows е на един дял (диск), а SWAP (временната памет на Windows, за която ls1 просто все се бърка) е на друг дял (по-добре друг физически диск) ще се увеличи производителността. Както не съм ти писал нищо по темата с кореселина и смукателния колектор - щото нищо не разбирам, моля те и ти не пиши по теми, които са ти далечни. Ето виж какво мисли стартиращата програма на Windows за буквите на дисковете:Код:multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
ls1 написа:Объркването ми идва от това, че ’едно време’ тоя файл се е казвал win386.swp, а след NT вече е pagefile.sys. В днешно време двата термина по подразбиране се припокриват. Поне по отношение на Windows.Код:Windows 3.x 386PART.PAR C:WINDOWS - не подлежеше на местенеWindows 95 / 98 / ME WIN386.SWP C: - не подлежеше на местенеWindows NT / 2000 / XP PAGEFILE.SYS C: - може да се мести.
Steliyan's Life!
Коментар
-
Не съм коментирал нищо за буквите. По точно не съм твърдял това. Напротив, това е твой коментар. А за теб не съм чувал във Варна, въпреки че се занимавам професионално с това повече от 14 г и то минимум 8 часа на ден. Интересно че с всички колеги се познаваме във Варна и обменяме опит, а за теб нищо не се говори. Всъщност хапливият ти тон ми е познат от форума, така че не ми се коментира повече.Fiat Marea TD100
Коментар
-
iuly_vn написа:Не съм коментирал нищо за буквите. По точно не съм твърдял това. Напротив, това е твой коментар. А за теб не съм чувал във Варна, въпреки че се занимавам професионално с това повече от 14 г и то минимум 8 часа на ден. Интересно че с всички колеги се познаваме във Варна и обменяме опит, а за теб нищо не се говори. Всъщност хапливият ти тон ми е познат от форума, така че не ми се коментира повече.iuly_vn написа:Да, всеки си е изградил своя методика на работа, но основните неща са задължителни. Ето какво се случва когато една програма е инсталирана не в системния том. Повечето софтуер е написан, да използва в частност своя но по време на инсталацията и уиндоус инсталера. Това е така, защото чрез него се пише в регистрите на оп. система, която ако стартираме .exe. -то се обръща към тях и стартира програмата в съответствие по направините промени или изменения. Ако си забелязал, при инсталиране на програма в друг дял, тя задължително прави папка и в програмни фаилове и на куп още места в системния дял. Независимо че е и е посочено да се инсталира D: да речем. Ти като посочваш дял D: за инсталация, то софтуера се разархивира само там, но отговорните файлове за нейната работа се инсталират в системния партишън в пр. файлове и в скритите - Documents and Settings, Application Data, Local Settings и т. н. Ето после какво се случва. Стартираме програмата и четеца на харда започва да се мести от едно място на друго докато нахвърли всичко в системната памет и това продължава докато работим. Точно тук се получава бавене и проблеми със забиване ако нещо не е наред във втория парTишън или хард. Така че не трябва да се робува на езика и да се съобразяваме с това че го е писал едно нещо англичанин или американец или.... Аз също съм регистриран в Майкрософт на първо ниво и мога да пиша там, но това не значи че мнението ми е верно или правилно. Това се касае и за пейдж фаила. Преди съществуваше мнение, че е по добре тоя файл да се слага на най бързия хард, защото преди години хардовете се различаваха много по своята бързина на обработка на данни. Сега обаче не е така и ако си забелязал почти всички хардове имат горе долу еднаква бързина на четене-запис. Така че вече е по добре пейдж файла да е в системния партишън и то в най външната му част, където специфичната скорост е най голяма. Затова и при инсталация на чисто, като се форматира целия хард, първо се създава системния партишън с цел, да в най-добра позиция а за D: и другите дялове се създават после след инсталацията на целия работен софтуер. Или по точно поне програмите които се ползват по-често се исталират преди да са създадени други партишъни. Едно време това не се учеше колега, по простата причина че го нямаше. Сега практиката е създаваща второто висше и то заради развитието на технологийте.Steliyan's Life!
Коментар
-
Точно пък ти недей да ми говориш за компютри. Човек който ми спомене за партишън меджик не искам и да го чуя. С тая програма съм се занимавал още в началото и през годините когато ти самия не знаеш къде си бил. Но утре ще попитам за тебе и съм сигурен какво ще ми отговорят. Защо ли си мисля за една личност, от които много клиенти ми се оплакват и тая личност е от моя район. Дали е съвпадение или не, ще разбера след като го изкоментирам с Омирчев.Fiat Marea TD100
Коментар
-
Какво сте се задъвкали тук.Всичко може да стане лесно и бързо.Може да се разширяват дисковете в движение, може да се инсталират всички файлове навсякъде, както толкова?дали ще е на Ц или Д няма значение.Ще видите след време как вече няма да има Ц и Д и няма да има такива безсмислени спорове.Аз пък си инсталирам уиндоусът да работи от рам драйв Х Как такъв "пич" си изяде краката, защото наби доста пари в новите "раптор" дискове, и аз със същата инвестиция, но със около 400% повече памет и с около 200% по-голяма скорост му показах как се прави, без да се четат много "модните" списанийца :DA20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
jenshen73 написа: Само едно ще ти дам като пример - SWAP файла, заедно с временните файлове (set temp=x:temp) ако са на различен ФИЗИЧЕСКИ диск ще е в пъти по-добре отколкото ако УСПЕЕШ някак си да докараш същият тоя файл да е в ПЕРИФЕРИЯТА на диска, където била най-голямата скоростFiat Marea TD100
Коментар
-
Колега jenshen73 от всичките ти 2000 и няколко мнения почти не се срещат такива, в които не се заяждаш и не спориш някой ! Замисли се кой е кривия най-накрая! А по темата бих казал, че никога който и да е самоуважаващ се компютърен специалист няма да предложи на клиентите си делене със "секирата", а именно партишън меджик пред това да раздели дяловете след формат. (изключвам тези, които много ги мързи и/или само се мислят за специалисти). Не съм софтуерен специалист, попринцип работя в областа на телекомуникациите и по-точно мрежите, но от 10-11 години съм като цяло в областа на компютрите и знам това онова. А от както работя не съм чул и видял от системните ни администратори да ползват такива "мързеливи и бъгави" софтуери, които ти силно препоръчваш. Не искам да влизам в спорове, затова спирам да пиша в тази тема.Fiat Bravo 1.8 GT 113Hp++
Lancia Lybra 1.8 131Hp
Коментар
-
Аз не мога да ви разбера. Човека (автора на темата) поиска помощ като описа за какви условия става дума. Цел - освобождаване на място. Не ’по-бърза работа с 0.5%’, не ’къде да си инсталирам софта’ и не ’как да правя формат’. Получи помощ, освободи си място и сигурно вече е забравил. Тука обаче веднага ’спецове’ запредлагаха формат, едва ли не ако не направи формат - след 10 дни в 14.30ч ще му се скапе компа. И понеже сме автомобилен форум, нека дам такъв пример. Когато някой ви чукне калника не отиваш на цялостно пребоядисване, с печене в пещи и последващо пастиране, нали? Е, може би това ще е най-верния вариант, но само теоритично.
Коментар
-
@ls1: Когато "специалистите" бъдат засегнати в област, която практикуват, но не разбират започват да ти вадят вода от десет кладенеца. Колегата "колега" не е наясно, че SWAP/Page файлът на уиндоус е един от малкото файлове заключени от операционната система по време на работата и. Няма как да бъде местен или дефрагментиран точно поради тази причина. Дори преди години Speed disk на Norton изрично указваше този файл като "непреместваем"... Както и да е, няма да споря повече, явно тук капацитетите бъкат като от пробил кондензатор. @bachev: Тебе пък къде ти бръкнах, че и ти се газираш бе? Партишън меджик не съм споменавал нийде, казах, че не е разумно да се затриват данни и програми, след като диска може да се "преоразмери" в движение. Аз ползвам софтуер на Paragon. И който мрази Партишън Меджик явно толкова може да я ползва. @Киро: Извинявай, че ти осрахме темата, но винаги се намира опозиция, която да си мери "знанията" по неподходящ начин...Steliyan's Life!
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар