Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос към компютърните спецове

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Въпрос към компютърните спецове

Диска ми е разделен на Д и С. Но Д, на който е Виндоуса е оставен само 5мб.Има ли начин да се увеличи Д за сметка на С безболезнено, без преинсталиране, форматиране и т.н. и т.н. Ако има - бихте ли описали стъпките като за компютърен идиот. Ако няма - бихте ли ми описали стъпките на възможния болезнен начин.
    VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
    VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
    VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
    VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
    Нека Силата на бъде с Нас...

Има начин. Предполагам на диска с уиндоуса са ти останали 5мб, а не че е 5мб .Има програмки разни, едната е PartitionMagic, обаче аз не се наемам да ти обяснявам точно как става номера. И все пак може да се опиташ да си оптимизираш уиндоуса така че да ти се отвори място на Д. Примерно да пуснеш един clean да ти поизчисти разните временни файлове. Също можеш да кажеш на уиндоуса да се swap-ва на C диска, няма да се учудя ако swap-а ти е да речем гигабайт и половина. Изключването на опцията за хибернация също пести към 300-400 мегабайта, а също и SystemRestore, макар че с него е добре да се подхожда внимателно. Та така. Ако те интересува разширяване на диска - да обяснят колегите дали с PartitionMagic дали с друго. Ако те интересува оптимизиране - кажи да изпадна в подробности по нещата които изброих (стига да си с ЕксПи)

Коментар

...

Аз ползвам това: http://www.partition-tool.com/personal.htmЛесно се работи и не създава проблеми.
      Fiat Marea Weekend 1.9TD 100 SX '98
      Peugeot 308 1.6HDI 90кс 2008

Коментар

PartitionMagic имаограничение за големината на харда.Ако е над 320гигабайта не може да работиш с нея.Иначе е изключително лесна за работа.Показва ти дяловете.Има опция за оразмеряване.задаваш и да ти увеличи Д на колко гигабайта искаш.Потвръждаваш че си съгласен с операцията,рестартира ти се компютъра автоматично и след 5-10 минути си готов(зависи колко ще добавяш)лично съм я ползвал 2-3 пъти за същата операция.Ето и статия за работа с програматаhttp://www.kaldata.com/articles.php?...ge=1&pagenum=1
        FIAT FORUM BULGARIA
        Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

http://www.acronis.com/homecomputing.../diskdirector/
          Alfa 159 SW 2.4 Ti
          Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
          "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

Един бърз начин да измъкнеш малко място е да намалиш обема на папката за временни интернет файлове, или да я пратиш на друго устройство:
            Прикачени файлове

Коментар

Ако имаш важни данни, си направи backup предварително. Те програмите си бачкат, но всичко се случва.
              Когда мне становится скучно, я отправляю сообщение на случайный номер: "Я спрятал тело... Что дальше?"

Коментар

Грешка - Д-то е 5 GB а не 5 мб, но има ли начин да стане примерно 7-8 GB - това питах.Иначе временните файлове г чистих, просто от ъпдейти и прочее се разшири.Утре ще пища, че сега едвам виждам вече.Предпочитам да оптимизирам, но ако не даде резултат - и другия вариант ще ми трябва. Гигабайт повече ще ме устрои предполагам

Коментар

ls1 написа:
                  Също можеш да кажеш на уиндоуса да се swap-ва на C диска, няма да се учудя ако swap-а ти е да речем гигабайт и половина. Изключването на опцията за хибернация също пести към 300-400 мегабайта
                  Представа нямам какви са тези две неща и какво ще изгуба или спечеля от местенето или изключването им.Иначе съм с XP - при това лицензирано и прочее и прочее - проблема дойде след като пуснах автоматичния ъпдейт и почна да се ъпдейтва, ъпдейтва... Стигна до сървиз пак 2 и продължи да ъпдейтва - качи IE 8 и продължи да ъпдейтва и така докато от 5 GB диск Д останаха 100-тина мегабайта. Клийнвах диска няколко пъти - вахнах няколко инсталирани неща , но пак не му стига място.Докога ще ъпдейтва това животно бре? Изключих автоматичния ъпдейт де...

Коментар

kiro_of_the_day написа:
                    ls1 написа:
                    Също можеш да кажеш на уиндоуса да се swap-ва на C диска, няма да се учудя ако swap-а ти е да речем гигабайт и половина. Изключването на опцията за хибернация също пести към 300-400 мегабайта
                    Представа нямам какви са тези две неща и какво ще изгуба или спечеля от местенето или изключването им.Иначе съм с XP - при това лицензирано и прочее и прочее - проблема дойде след като пуснах автоматичния ъпдейт и почна да се ъпдейтва, ъпдейтва... Стигна до сървиз пак 2 и продължи да ъпдейтва - качи IE 8 и продължи да ъпдейтва и така докато от 5 GB диск Д останаха 100-тина мегабайта. Клийнвах диска няколко пъти - вахнах няколко инсталирани неща , но пак не му стига място.Докога ще ъпдейтва това животно бре? Изключих автоматичния ъпдейт де...
                    Какви са тези ъпдейти?Ти ко ма напрай.То серивиз пак 3 откога излезе.Майко мила, с лицензиран уиндос си и не си теглиш ъпдейтите,а аз се правя на гявол и си ги тегля с разни кракове и чудесии.
                    FIAT FORUM BULGARIA
                    Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

krasio_79bs написа:
                      kiro_of_the_day написа:
                      ls1 написа:
                      Какви са тези ъпдейти?Ти ко ма напрай.То серивиз пак 3 откога излезе.Майко мила, с лицензиран уиндос си и не си теглиш ъпдейтите,а аз се правя на гявол и си ги тегля с разни кракове и чудесии.
                      Скоро го инсталирах лицензния, та маймунясах с тия ъпдейти...

Коментар

Swap - когато уиндоуса работи постоянно си чегърка нещо по диска (просто казано) и затова му трябва тоя файл, в него да прави тея работи а не да плюе навсякъде по диска (не че не го прави хехе). Та, по подразбиране тоя файл е на диска на който е сложена операционната система. Можеш да го изместиш така:1. Десен бутон на My Computer на десктопа ти. Избираш от излезналото меню Properties.2. Отваря ти се нов прозорец и в горната му част има разни таб-чета (General, Computer name, Hardware...и т.н.). Избираш Advanced.3. Сега в прозорчето има три части. Performance, User Profiles, Startup and recovery. В полето на Performance кликваш на Settings.4. Отваря ти се нов прозорец с нови таб-чета отгоре (Visual Effects, Advanced.....т.н.). Кликаш на Advanced.5. Ново прозорче. Най-отдолу в полето на Virtual memory имаш бутон Change. Кликаш на него.6. Отваря ти нов прозорец. Там в горната част са наредени дисковете ти. Селектираш D и по-надолу където пише Custon size, System managed size, No paging file избираш последното - No paging file. Можеш преди да го направиш да видиш в най-долната част колко в момента е заделено за swap под Currently allocated. Толкова ще освободиш като прехвърлиш swap-a на другия диск.7. Селектираш другия диск C и този път отдолу избираш Custom Size. Като стойности на Initial size въвеждаш да речем 1500. Като стойност на Maximum size въвеждаш 3000. Разбира се стойностите могат да бъдат и по-малки. Ако видиш че компютъра ти често често дращи по диска - увеличаваш. Ако не - можеш да намалиш. 8. Натискаш ОК и ОК на всички прозорци.На пръв поглед изглежда сложно но то е защото съм го обяснил наистина подробно.Толкова за swap файла.------------------------------Сега за хибернацията. Уиндоуса предлага ’хибернация’. Т.е. вместо да спираш компютъра и да го пускаш - го поставяш в хибернация, той спира, но всички отворени програми са запомнени как са отворени, кои файлове са заредени....сещаш се. Полезно при лаптопи за пестене на ток, когато не искаш всеки път да зареждаш всичко наново понеже си отишъл за половин час за кафе. Всичко това идва на цена - информацията коя програма е отворена се записва на харддиска. Ако теб не те интересува възможността за хибернация можеш да изключиш опцията и да си спестиш това място. Обикновено размера е с размера на паметта на компютъра ти, един вид се прави неин отпечатък на диска. Изключва се ето така:1. Десен бутон върху десктопа, избираш най-отдолу Properties. 2. От таб-четата на екрана който се отваря избираш Screen Saver.3. Долу вдясно имаш бутон Power, кликаш на него.4. Отваря ти се нов прозорец, от таб-четата отгоре избираш ’Hibernate’5. Размаркираш Enable hibernation. Можеш отдолу да погледнеш на ’Disk space required to hibernate’ колко място си спестил.6. Натискаш най-отдолу Apply, после ОК и с ОК затваряш всички прозорци.Толкова за хибернацията.-----------------------Сега да обясня за System Restore. Обикновено когато инсталираш драйвери, разни съмнителни програмки или изобщо ей така за всеки случай е хубаво да се прави System restore point. Ако нещо се скапе Уиндоуса после имаш възможност да го ’върнеш’ в положението записано в момента в който си създал Restore point. Разбира се всички програми инсталирани впоследствие заминават. Уиндоуса е настроен автоматично да записва от време на време такива ’точки’ за в случай че потрябват. Да речем заделя 10% от харддиска ти за целта. Т.е. от твоя диск да речем 500 мегабайта хвръкват за това. От една страна гадно - но от друга в даден момент може да ти спаси ситуацията, я някой вирус те наплескал, я някой драйвер...ако нямаш System restore point отиваш вероятно на преинсталация на целия Уиндоус. Ти си решаваш дали да пипаш тази опция, аз ще ти кажа откъде се променя.1. Почваме като за swap файла. Десен бутон на My Computer. 2. От табчетата отгоре избираш System Restore3. Ако искаш на цяло да изключиш тази опция директно маркираш Turn off System Restore on all drives.4. Ако искаш само да намалиш стойностите които са заети в момента - от прозорчето с дисковете селектираш диска си D и натискаш бутона Settings отдясно.5. В новото прозорче най-отдолу имаш един слайдер. Намали го колкото си решил, то изписва колко от диска ти ще ползва.6. Натискаш ОК и после с ОК от всички прозорци излизаш.Не мога да те посъветвам колко място да оставиш за System Restore, може би колегите ще помогнат. Но принципно за какво са ти 20 точки във времето назад записани? И 3-4 стигат, но колко трябва за записването на една точка....нямам идея.--------------------Извинявай ако твърде просто съм го обяснил ама...имал съм за цел да помогна, не да обидя. Ако колегите видят къде да ме коригират - даже ги моля да го направят, да не подведа без да ща.

Коментар

ls1 написа:
                          Извинявай ако твърде просто съм го обяснил ама...имал съм за цел да помогна, не да обидя. Ако колегите видят къде да ме коригират - даже ги моля да го направят, да не подведа без да ща.
                          Идеално обясни колега, за което ти благодаря.Преместих Уйндоуса да чегърта на другия диск и се освободиха около 800мб. Утре ще пусна пак ъпдейтите, - дано стигне място, ако не - ще искам помощ за да увелича размера на единия диск за сметка на другия.Сега лека нощ. :D

Коментар

И за финал няколко неща, които можеш да изтриеш безопасно. След всичките ъпдейти би трябвало да освободиш доста място.1. Пусни си да виждаш скритите и системни файлове.2. Отиваш в d:windows и изтриваш всички директории, започващи със знака $ (напр. $NtUninstallKB954708$)3. d:windowstemp - триеш всичко4. d:windowssystem32dllcache - триеш всичко5. documents and settingsтвоя потребителlocal settingstemp - триеш всичко6. documents and settingsтвоя потребителlocal settingstemporary internet files - триеш всичко
                            Когда мне становится скучно, я отправляю сообщение на случайный номер: "Я спрятал тело... Что дальше?"

Коментар

Абе Кире, как така Уин-а ти е на D?Не че е проблем, ама най-много мразя да виждам Уин на D (или друг дял)!Съвет! Аз правя така когато инсталирам нов компютър или преинсталирам стар.Правя дял C с големина 30-50 GB. Инсталирам там Уин. Ако потребителя използва малко програми ги инсталирам също на C. Ако са повечко - и на D. Премствам Май Документс на D и след това правя скрита папка на D с име Image и там правя силно компресран имидж на C-то (т.е. клонирам дяла C на един файл). След това слагам на тази директория (Image) атрибут Hiddent и тя вече не се вижда от юзъра. Когато Усер-а усе*е Уин-а или пипне животинки -> преинсталацията е готова за 10 мнути. По този начин си имаме ново C а всички важни неща са непокътнати на D.П.П. Програми, които инсталирам на D са Огромните приложения на Autodesk, SolidWorks, Adobe...

Коментар

Working...
                              X