Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще се справи или ще се изложи Бойко Борисов и неговата ГЕРБ?

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

gantcho, ако продължиш да разсъждаваш в тази посока сам ще стигнеш до фундаментални заключения, колко погрешна е тази логика.Вие сте икономически грамотни (каквото и да значи това) хора. Би трябвало да знаете, че материалния стимул е най-слаб що се отнася до лоялност.Ако един човек се корумпира за 1000 лв. то той ще го прави и за 2000 и за 10 000лв. Това са елементарни стълбове в управлението на човешки ресурси. Дали днес няма да ти стигат 500лв за памперс или 50 000 за елитен колеж на детето, извинения няма. Има специален индекс за измерване на склонност към корупция използван в Италия и (не помня къде още)... Expected Value или +EV- ако този показател е минус, то обекта е лесно податлив на корупция. И за да не се правя на много знаещ ще ви кажа от къде съм го научил, това е модел използван при покер математиката, в него се включват множество променливи, като най-малка тежест има месечното заплащане .....Malone когато си приравнявах тапиите с тези от Стопанския ми сложиха един рецензент, Дедо Мони, чиито единствен плюс бе, че владее приличен английски. Та той беше защитил докторат на тема "Увеличаване млеконадоя на кравите с числени методи", та в тоя ред на мисли не виждам нищо лошо и ти да се пробваш ...А относно примери за това как да се подобрят нещата ... Боже опази, ако се налага аз да измислям топлата вода. Достатъчно е да погледнеш държавите с най-нисък корупционен индекс и да видиш там как се работи, а спокойно можеш да провериш дали има заплати в държавната администрация, по-високи от +30% от средните за сектора. Поздрави на плановата икономика ...

Коментар

LiGuru написа:
      Пари се дават за резултати, има си атестации и ДМС-та. Който работи получава.
      Не и в БГ администрация. пич, не и тук...
      VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
      VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
      VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
      VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
      Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

LiGuru, доста широко използваш шаблони като "фундаментални изводи", "елементарни стълбове" и подобни, без нито едно доказателство. Това е характерно за определен вид политици, не за практиците.Второ, да използваш методология, приложима в покера, за измерване на корупцията, не е по далече от прилагането на числени методи за увеличаване на млеконадоя. Това във връзка с поредния ти опит да бъдеш остроумен.
        LiGuru написа:
        Ако един човек се корумпира за 1000 лв. то той ще го прави и за 2000 и за 10 000лв. Това са елементарни стълбове в управлението на човешки ресурси.
        Що за безмислица?!Можеш ли да посочиш доказателства за този "елементарен стълб в управлението".Питам те за пореден път защото досега не видях никакви доказателства за добрата ти поне теоретична подготовка по управление на човешките ресурси.Говорим за хора със минимум средно ниво на интелигентност.Иначе в лудниците, да ги наречем "лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ" може да има такива, вероятно има такова заболяване, подобно на клептоманията.За теб очевидно не е, не можеш да го осмислиш, не ме учудва, но за мен е важно дали ще вземам 30 години по 3 000 лева на месец или ще се продам, ще взема един път 30 000 лева и ще рискувам да загубя професията си, свободата си, социалните придобивки, осигуряването си, а и достойнството.Когато обаче губиш 400 лева на месец, които бих вземал където и да почна работа, сметката не е толкова лесна, изкушението е в пъти по голямо.Това е "елементарен стълб" при лоялността, а не разказите на пенсионерите пред блока.И накрая завършваш с желанието заплатите в страната да се приравняват по сектори. Всички да вземат еднакво.Ще рече, не да е важно кой колко приходи носи, а е важно заплатите долу горе да са едни и същи.И мързеливата и работливата администрация да получават долу горе едно и също.Е, по планова икономика от това, здраве му кажи.Неслучайно си фен на Наредбата за допълнително материално стимулиране.
        .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
        www.cyxap.com

Коментар

Човешката алчност е безгранична и затова корупция има по цял свят в едни или други размери. Премахването на нищетата, обаче, е едно добро начало за борба с нея. Както и внимателният подбор на кадрите.Няма човек издържащ семейство със заплата 400 лева, който да не се поддаде на изкушението. А след като веднъж се е поддал - апетитът идва с яденето.
          She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Пак се опитваш да ме изкараш някакъв сух теоретик, което е дълбоко погрешно.Имено твоя е идеята да се унифицират заплатите, като предлагаш някаква сума за борба с корупцията. И добро или лошо (най-вероятно опорочено) ДМС има подобна цел, да се узаконят различните вземания.И да навсякъде по света, заплатата е секторна, има браншови организации, които определят минимално заплащане за определен труд, за всеки техен член.И като на всякъде има хора, които получават повече от други, но това действително зависи от личните им качества.Характерно за плановата икономика бе да се стимулира, някои сектори с цел лоялност. Едно време (твоето време), бе нормално бакшишите, милиционерите, военните, барманите да са облагодетелствани с една камара привилегии за сметка на обикновените даскали, лекари, прости бачкатори. Защо?!? Много е елементарно съгласи се, вторите са образовани имат прилична култура и са респектирани от всякакъв репресивен апарат. Дори влизайки в Японския за по ром с кола, се облизваш на обслужващия персонал защото той е повече от теб.Ние бяхме държава на бакшиша и милиционера!Твоето предложение е същото, ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ ... Защо питам аз! Нека толерираме втората част този път, нека дадем на даскалите, лекарите, а останалите да бъдат под зоркия поглед на репресивния апарат. Ти твърдиш, че ако взимаш сумата от 3000 вместо 400, то ти няма да се корумпираш за 2000. Но ако ти взимаш 400 и твоя началник изисква от теб да взимаш РПД* къде отива променливата на твоя приход.Ще ти дам другия пример, ако ти се корумпираш със заплата 400 лв. за 2000 и си преценил, че за 30г. ще си материално добре, можеш да помислиш, как би изглеждала картинката, ако ти 6 месеца взимаш по 2000-5000-10000 лв. и следващите 8 (осем) години прекараш в СГЗ.И докато съм на тази тема, ще те питам не е ли малко егоистично да предпочетеш събираемостта на държавата пред по-доброто лечение, обучение и развитие на собствената си челяд с цел да им вмениш някои полезности, като да си плащат данъците, сметките и най-важното да не им се налага да работят за заплата под социалния минимум.Това, че аз не давам конкретен пример за борба с лошите практики в Държавната Администрация се дължи на факта, че и Господ да слезе, не може да се оправи с нея.За да можеш да си мислиш ще ти кажа едно име, шеф на Държавно Предприятие - Техноекспортстрой, г-н Емил Коцев.... Колко според теб трябва да е неговата заплата за да не е корумпиран и колко трябва да получават неговите благодетели за да не се възползват от неговата корумпираност. 3000 ?!@#?!Поздрави на Първо Главно ...
            gantcho написа:
            Човешката алчност е безгранична и затова корупция има по цял свят в едни или други размери. Премахването на нищетата, обаче, е едно добро начало за борба с нея. Както и внимателният подбор на кадрите.Няма човек издържащ семейство със заплата 400 лева, който да не се поддаде на изкушението. А след като веднъж се е поддал - апетитът идва с яденето.
            Е продължаваш ли да твърдиш, че заплатите в един сектор на администрацията решават проблемите с нищетата. Ако 30 г. си взимал РПД и не е имало каквито и да е санкции с/у теб, какво би те притеснило да взимаш по-големи РПД.И втория абзац не важи ли и за други сектори, образование... медицина?!?*Рушвет, Подкуп и Други

Коментар

Malone, Аз пак ти казвам, защо според мен подобна политика не може или трудно може да се наложи в България. Ти казваш - носиш на работодателя 30000 лева, нормално е да взимаш 3000. Така, обаче, кажи ми на колко места служителите взимат такъв процент от заработеното? Говорим за България. Сигурен съм си чувал за мултимилионери, които се чудят с какви екстри да е поредната им яхта, но пари за заплати на хората им трудно се намират. Та пак казвам - не може аз и бирника да докарваме по 30000 на месец на работодателя, но той да взима 3000, а аз 1000, щото той може да краде, а аз не.И ок, ако даден служител може да взима подкупи 2000 лева на месец, като му дадеш 3000 заплата, може и да не взима, макар да е съмнително. Едно е 3000 на месец, друго е 5000. Но да кажем 3000 му стигат и решава да не е корумпиран. Ами на служител, който има позиция, от която може да взима подкупи за 20000 лева, 30000 ли трябва да му е заплатата, за да не краде милия? Пак казвам - нека заплатите им са над средните, но не и 3000.
              The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

LiGuru написа:
                Пак се опитваш да ме изкараш някакъв сух теоретик, което е дълбоко погрешно.Имено твоя е идеята да се унифицират заплатите, като предлагаш някаква сума за борба с корупцията.
                Идеята ми е да се унифицира минималната заплата за сектора, а не заплатата изобщо. Да се гарантира от държавата това, което ще бъде предложено на бирника от измамника или контрабандиста.
                LiGuru написа:
                И да навсякъде по света, заплата е секторна, има браншови организации, който определят минимално заплащане за определен труд, за всеки техен член.
                Да, защитават минималното заплащане пред работодателя, а не се борят за уравниловка на заплатите в сектора.
                LiGuru написа:
                Характерно за плановата икономика бе да се стимулира, някои сектори с цел лоялност. Едно време (твоето време), бе нормално бакшишите, милиционерите, военните, барманите да са облагодетелствани с една камара привилегии за сметка на обикновените даскали, лекари, прости бачкатори.
                За пръв път чувам, че държавата е облагодетелствала бакшишите и барманите за да има лоялността им.Някакъв фактор ли са били?
                LiGuru написа:
                Твоето предложение е същото, ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ ... Защо питам аз!
                Написах по-горе. За да осигурим на бирника законно да получава това, което му се предлага от сивата икономика.И за да изключим моралния аспект, когато го вкарваме в затвора, ако не е лоялен.
                LiGuru написа:
                Ти твърдиш, че ако взимаш сумата от 3000 вместо 400, то ти няма да се корумпираш за 2000. Но ако ти взимаш 400 и твоя началник изисква от теб да взимаш РПД къде отива променливата на твоя приход.
                Не мога да отговоря, не знам какво означава абревиатурата РПД.
                LiGuru написа:
                Ще ти дам другия пример, ако ти се корумпираш със заплата 400 лв. за 2000 и си преценил, че за 30г. ще си материално добре, можеш да помислиш, как би изглеждала картинката, ако ти 6 месеца взимаш по 2000-5000-10000 лв. и следващите 8 (осем) години прекараш в СГЗ.
                Да, знам каква ще е картинката. Ще ми трябва вазелин.И затова, ще предпочета да вземам 30 години само по 3 000, вместо 3 месеца по 400 + 30 000 под масата, докато ме хванат и се наложи да купувам лубрикант.
                LiGuru написа:
                И докато съм на тази тема, ще те питам не е ли малко егоистично да предпочетеш събираемостта на държавата пред по-доброто лечение, обучение и развитие на собствената си челяд с цел да им вмениш някои полезности, като да си плащат данъците, сметките и най-важното да не им се налага да работят за заплата под социалния минимум.
                Не, не е егоистично, държавнически е.Лечението, обучението и развитието на собствената ми челяд става с пари. За училища, за болници и за кадърни учители и медици.Тези пари идват от държавата.И чрез доброто заплащане от страна на държавата към хората, които се грижат за приходите и, тя ще си гарантира събираемостта.Ще има повече, респективно ще се полагат и дават повече за "добро лечение, обучение и развитие на собствената ми челяд".Достатъчно ясно ли ти го написах?
                LiGuru написа:
                За да можеш да си мислиш ще ти кажа едно име, шеф на Държавно Предприятие - Техноекспортстрой, г-н Емил Коцев.... Колко според теб трябва да е неговата заплата за да не е корумпиран и колко трябва да получават неговите благодетели за да не се възползват от неговата корумпираност. 3000 ?!@#?!
                Първо ... какъв господин Емил Коцев, какъв "Техноекспортстрой"?Какво общо има това, конкретно с темата, със заплащането на администрацията, пряко свързана с приходите на държавата?Колко е цената на помощник треньора на "Атлетик" - Тръстеник за да не продаде мача с "Черноломец" - Острица.
                .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                www.cyxap.com

Коментар

И колко ще стане рушвета, за да те назначат за "бирник" при такива гарантирани доходи?

Коментар

Immortal написа:
                    И колко ще стане рушвета, за да те назначат за "бирник" при такива гарантирани доходи?
                    Поне толкова колкото се плаща сега за да те назначът за митничар,или колкото се плащаше в миналото да те назначът на бензиностанция.

Коментар

style34 написа:
                      Malone, Аз пак ти казвам, защо според мен подобна политика не може или трудно може да се наложи в България. Ти казваш - носиш на работодателя 30000 лева, нормално е да взимаш 3000. Така, обаче, кажи ми на колко места служителите взимат такъв процент от заработеното? Говорим за България. Сигурен съм си чувал за мултимилионери, които се чудят с какви екстри да е поредната им яхта, но пари за заплати на хората им трудно се намират. Та пак казвам - не може аз и бирника да докарваме по 30000 на месец на работодателя, но той да взима 3000, а аз 1000, щото той може да краде, а аз не.И ок, ако даден служител може да взима подкупи 2000 лева на месец, като му дадеш 3000 заплата, може и да не взима, макар да е съмнително. Едно е 3000 на месец, друго е 5000. Но да кажем 3000 му стигат и решава да не е корумпиран. Ами на служител, който има позиция, от която може да взима подкупи за 20000 лева, 30000 ли трябва да му е заплатата, за да не краде милия? Пак казвам - нека заплатите им са над средните, но не и 3000.
                      Доколкото разбирам, притесняваш се от появата на диспаритет между заплащането в държавния и частния сектор. Не се безпокой - държавата е най-големият работодател и ако тя наложи някои норми, останалите работодатели ще се принудят волю-неволю да увеличат заплатите за да не остане там да работи утайката на работната сила.Помислете за митничарите в Германия, например. Или в Холандия или Франция, Италия... Те са най-обикновени държавни служители - нито много по-добре нито много по-зле платени от всички останали. Само че няма такава корупция както при нас. Нито пък подкупи за да бъде назначен човек на длъжността. Защо е така? Защото това е една обикновена работа, а не "златна мина" както тук. Защото там никой не мизерства за 200 евро на месец. Въпрос и на достойнство е, а и страх от закона. Разбира се, че и там има корупция, но едва ли на такива завидни висоти като нашите. И би било прекалено елементарно да се обясни единствено с родния манталитет. У нас човек е готов да плати подкуп за да го назначат в митницата само и единствено да краде, а не за да има нормална работа - т.е. априори всички служители там са мошеници, защото са си платили за да могат после да си го избият с корупция.

Коментар

gantcho написа:
                        Помислете за митничарите в Германия, например. Или в Холандия или Франция, Италия... Те са най-обикновени държавни служители - нито много по-добре нито много по-зле платени от всички останали. Само че няма такава корупция както при нас. Нито пък подкупи за да бъде назначен човек на длъжността. Защо е така? Защото това е една обикновена работа, а не "златна мина" както тук. Защото там никой не мизерства за 200 евро на месец. Въпрос и на достойнство е, а и страх от закона. Разбира се, че и там има корупция, но едва ли на такива завидни висоти като нашите. И би било прекалено елементарно да се обясни единствено с родния манталитет.
                        Е да де, нали и аз казвам същото. Това е работа, като работа. Няма на какво отгоре тези чиновници да взимат 2-3 повече от другите работещи хора. А че заплатите в страната са по принцип ниски е друг въпрос.
                        The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

style34 написа:
                          Е да де, нали и аз казвам същото. Това е работа, като работа. Няма на какво отгоре тези чиновници да взимат 2-3 повече от другите работещи хора. А че заплатите в страната са по принцип ниски е друг въпрос.
                          Все от някъде трябва да се тръгне. Тези, които осигуряват финансите на държавата работят под Дянков. Има логика да се започне с тях. Има логика да се започне с много от държавните институции.Но не както направи Дянков - да започне с данъчните откъм рестрикции и съкращаване на доходите им.

Коментар

Malone написа:
                            За пръв път чувам, че държавата е облагодетелствала бакшишите и барманите за да има лоялността им.Някакъв фактор ли са били?
                            Да всички тези симпатични професии имаха най-висока категория труд, право на закупуване на жилище и право на бакшиш.РПД, съм написал какво е "Рушвет, Подкуп и Други".Добре продължаваш да твърдиш, че Държавата трябва да ти плаща за да не крадеш. Ми да ми плаща и на мен, аз също не крада ....За Емил Коцев няма да говоря, щом не си ме разбрал значи не те интересуват подобни сравнения ....

Коментар

LiGuru написа:
                              Malone написа:
                              Да всички тези симпатични професии имаха най-висока категория труд, право на закупуване на жилище и право на бакшиш.РПД, съм написал какво е "Рушвет, Подкуп и Други".Добре продължаваш да твърдиш, че Държавата трябва да ти плаща за да не крадеш. Ми да ми плаща и на мен, аз също не крада ....За Емил Коцев няма да говоря, щом не си ме разбрал значи не те интересуват подобни сравнения ....
                              Не говорим за държавата само. Всеки един работодател плаща за лоялността на своите служители. Когато възнаграждението осигурява нормално съществуване, а не мизерия, ще крадат несравнимо по-малко хора.

Коментар

gantcho написа:
                                Не говорим за държавата само. Всеки един работодател плаща за лоялността на своите служители. Когато възнаграждението осигурява нормално съществуване, а не мизерия, ще крадат несравнимо по-малко хора.
                                Не аз пиша само и единствено за държавата, като работодател. Аз за лоялност не плащам, плащам за труд и свършена работа. Ако си намериш работно място, където да работиш по-малко и да получаваш повече.... прав ти път!Айде съгласих се, даваме по 3000 брутни пари на чиновниците. Следващата стъпка мисля се подразбира. По 1000 лв. на всеки сиганин за да не крадне.Каква е тая идеология вашата да защитавате чиновника, при положение, че живеете в хала на РБ. Ако за всичко са виновни ниските заплати, ОК! Аз мисля, че проблема е друг и той е в самия чиновник... Спокойно сравнете трудовата характеристика на един чиновник и един офис сътрудник в частна фирма .... Плаче ми се! Против съм да се толерира изтривалката на обществото за сметка на редовния работник... Отпуска, данъчна тежест това аз го плащам....Те не работят, каквото могат прибират, останалото са кьорфишеци ....

Коментар

Working...
                                X