@MaloneПрав си и не си. Само си представи каква ще е обществената реакция ако заплатите на бирниците станат 3000 лева. И защо те трябва да взимат 3000 лева, а аз примерно 1000? Не защото те работят повече, не защото са по-компетентни, а защото аз работя в частна фирма и не мога да крада, а те могат? Нещо не е както трябва. Един вид държавата ги подкупва и ги моли да не крадат, защото няма друг начин да се справи с корупцията. Не може при средна работна заплата 6-700 лева, те да взимат 3000. Нека ги има същите мерки, които предлагаш, но не и подкуп, изразен с нереално високи заплати. Ако са им малко - да не работят. Знаеш ли колко хора, не по-малко можещи от тях ще работят за заплати малко над средните и пак няма да крадат, стига да има сурови санкции и кой да ги налага. И тук мнението на KuKu. Те дори и да взимат 3000 лева, дори и да има затвор за корупция и злоупотреби, като няма кой да налага наказанията, защо да не си изкарат още 3000, освен заплатата. Апетита идва с яденето, нали знаеш. С Америка няма как да се сравняваме. Там пред Макдоналдс има машина за re-fill на кока-кола, спрайт и т.н., така че веднъж като си купиш кока-кола, например, можеш да си пиеш до утре. Ама при нас няма как да стане това. Разбираш ме какво искам да кажа с този елементарен пример. Манталитета ни е мааалко по-различен, за съжаление.
Обществената реакция не е важна, ако са напълни бюджета и това се покаже на обществото.Те ще вземат 3000 лева на месец, защото всеки от тях носи на държавата по 30 000. Проста сметка. Когато ти с труда си в банката, почнеш да и носиш по 30 000 лева чист приход, нямам нищо против да ти ги дава. Ако не ти ги дава отиваш да работиш за държавата. Труда е стока и се продава.Не всички бирници са крадци, бъди сигурен в това. Повечето дори не са. Но с такава заплата ... поддават се на изкушения. Трудно ще направиш дребна далавера с човек, на който държавата му е осигурила всичко, няма да има нужда да рискува просто. За 100, 200 или 300 лева.Пък големите далавери най-често не зависят от редовите бирници.Казваш ... "ако са им малко, да не работят". Е има ли ефект тогава от вестникарските реформи? Пак бай Ганьовски манталитет.Нали целта не е "Държавата ни лъже, че ни плаща, ния я лъжем, че работим"?Целта е да се повишат държавните приходи от работата на държавната администрация, а не да се имитира дейност.Като Костов на времето. На Капитан Андреево е легендарен следния диалог:-Господин Костов, няма ли някаква възможност за вдигане на заплатите, данъчна и митническа администрация останаха на дъното на таблицата?-Абе ... не мога да ви разбера ... ’Що не си пушите Marlboro-то и да си траете?И айде сега .. Нямало кой да налага наказанията, оправдания ...Нека се вземе такова решение, специален кризисен закон в тази светлина, сериозна заплата и сериозна отговорност, пък нека да не ги вкарват в затвора или да не предприемат мерки.
LiGuru написа:
Malone написа:
Бирника получава твърдо заплата от 3 000 лева [да речем 70% от заплатата на бирника в нормална европейска държава].
Това ще е връх на човешката глупост. Ако това се случи аз съм пръв пред парламента.
Разбира се, за теб не съм се и съмнявал, пред парламента винаги ще има хора, които предпочитат да люпят семки и да викат, вместо да мислят и смятат. То и затова сме на тоя хал.Затова и върховно глупавите американци за 234 години са направили от държавата си това, което ние не за 1300, а за 2300 няма да направим.Защото тук все ще има хора дето ще гледат в канчето на съседа. И ще му се струва много.
.:: Just because I am unique does not mean I am useful ::. www.cyxap.com
Бирника получава твърдо заплата от 3 000 лева [да речем 70% от заплатата на бирника в нормална европейска държава].
Това ще е връх на човешката глупост. Ако това се случи аз съм пръв пред парламента.
Разбира се, за теб не съм се и съмнявал, пред парламента винаги ще има хора, които предпочитат да люпят семки и да викат, вместо да мислят и смятат. То и затова сме на тоя хал.Затова и върховно глупавите американци за 234 години са направили от държавата си това, което ние не за 1300, а за 2300 няма да направим.Защото тук все ще има хора дето ще гледат в канчето на съседа. И ще му се струва много.
Почвай google и се поинтересувай за финансовата история на Щатите и от какви основи се крепи... После докладвай. Успех!
Интересна полит-икономическа полемика сте си спретнали.Имам следното питане:Всички говорят за повишаване на събираемостта. На някой минава ли му през акъла, аджеба, по каква причина събираемостта е малка?Задлъжнял съм, да речем, на държавата от данъци...не съм ги платил, когато съм имал по мои си причини. Голяма сума. Сега пък заради кризата (да речем), нямам достатъчно пари, нито достатъчно работа. Нямам и обезпечение за такава сума.... Кво ще ми вземе на мене бирника, ако ще не 3000 лв, ами 30000 да му е заплатата?Ако погледнете в списъците на длъжниците, публикувани в сайта на НАП, ще видите, че има такива, даже ЕТ-та, които дължат МИЛИОНИ (!!!).За да се повиши събираемостта на държавата, трябва да се повиши "събираемостта" на данъкоплатеца...Дотогава каквито и мерки да се взимат, все ще са безуспешни.IMHO. (дет’ вика Малоун )
Не великата логика е свързана с това, че когато даваш на един човек голяма (за някой) заплата, то той няма да гепи ...Това е разковничето на нашата оправия според, някои форумни лъвове.Някой трябва да провери значението на думата Ламер ...
Интересна полит-икономическа полемика сте си спретнали.Имам следното питане:Всички говорят за повишаване на събираемостта. На някой минава ли му през акъла, аджеба, по каква причина събираемостта е малка?Задлъжнял съм, да речем, на държавата от данъци...не съм ги платил, когато съм имал по мои си причини. Голяма сума. Сега пък заради кризата (да речем), нямам достатъчно пари, нито достатъчно работа. Нямам и обезпечение за такава сума.... Кво ще ми вземе на мене бирника, ако ще не 3000 лв, ами 30000 да му е заплатата?Ако погледнете в списъците на длъжниците, публикувани в сайта на НАП, ще видите, че има такива, даже ЕТ-та, които дължат МИЛИОНИ (!!!).За да се повиши събираемостта на държавата, трябва да се повиши "събираемостта" на данъкоплатеца...Дотогава каквито и мерки да се взимат, все ще са безуспешни.IMHO. (дет’ вика Малоун )
Нали си чувал за "Простирай си краката според чергата"?Крайно време е хората да се научат да си управляват финансите. Не на 400 лв заплата да имат 250 лева заем за 200 коня кола, която да не регистрират в данъчното.
like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair
Нали си чувал за "Простирай си краката според чергата"?Крайно време е хората да се научат да си управляват финансите. Не на 400 лв заплата да имат 250 лева заем за 200 коня кола, която да не регистрират в данъчното.
За това съм съгласен.Ама те сегашните задължения няма да се оправят от само-себе си, ако да и от утре всички почнат да си упрвляват финансите.А не можеш ли да допуснеш, че като е теглил заем, тоз човек е взимал не 400, а 1400... а сега е без работа? Примерно?
А не можеш ли да допуснеш, че като е теглил заем, тоз човек е взимал не 400, а 1400... а сега е без работа? Примерно?
Допускам.Но истината е, че хората със заплати 1400 лв са по-квалифицирани и по-лесно могат да си намерят работа. Та дори и новата да е за 900 лв.Да имаш 8ми клас и да вземаш 1400 лв.... ами да, ама все пак трябва да се досещаш, че няма да е вечно.
like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair
Не, великата логика е свързана с това, че когато даваш на един човек голяма (за някой) заплата, то той няма да гепи ...Това е разковничето на нашата оправия според, някои форумни лъвове.Някой трябва да провери значението на думата Ламер ...
Другата ни българска черта е, че мерим всичко по собствените си мерки."На мен и 5 000 лева да ми дават, пак ще гепя. Дали работно време, дали парици, все тая."И щом той така, значи и всички ще са така. Бай Ганьовщина.Но то си опира до "втория етаж", някои българи не могат да надраснат себе си.
Immortal написа:
Оправдания много, Immortal.За такъв който няма ... има затвор друже. Като поседи четири, пет месеца при мазните манафи от софийския затвор, сигурен съм, че незнайно как ще намери нужната сума за погасяване на задължението. Все ще се намери я леля, я вуйчо, който случайно ще намери 2-3 милона лева, въпреки, че цял живот е блъскал в "Кремиковци".Доста подобни примери има, нали?Баба Цеца Димитрова я съдят за 200 000 лева неплатени данъци.
Другата ни българска черта е, че мерим всичко по собствените си мерки."На мен и 5 000 лева да ми дават, пак ще гепя. Дали работно време, дали парици, все тая."И щом той така, значи и всички ще са така. Бай Ганьовщина.Но то си опира до "втория етаж", някои българи не могат да надраснат себе си.
Написаното от мен няма нищо общо с психологията на българина.И защо реши, че 3 000 лв. е точната цена за борба с корупцията. Колко %-та са това от един камион цигари ...Опитваш се да разсъждаваш логично, но определено логиката ти е популистка и няма стойност, има принципи във всяка сфера... Напиши си домашното.
Написаното от мен няма нищо общо с психологията на българина.
Прав си, няма. Има с твоята психология, но исках да съм по дипломатичен.
LiGuru написа:
Опитваш се да разсъждаваш логично, но определено логиката ти е популистка и няма стойност, има принципи във всяка сфера... Напиши си домашното.
Вече няколко поста очаквам да ми напишеш "принципите" в тази сфера, нещо стойностно, но ... уви, виждам само голословни забележки и остроумия към мен, без да се обосновеш.Най-същественото беше, че ако служителите от приходните агенции получават 3 000 лева заплата, ти ще си първия протестиращ пред Народното събрание.Очаквах най-малкото да напишеш защо.
Ще съм на площада не защото някой си взима мноооого пари, а защото това е отвратителна политика. А и не виждам какво стойностно да ти напиша ... Самия факт, че ти приемаш подобна теза обезсмисля какъвто и да е диалог. Има толкова много стратегии за "подобряване" работата на чиновника, че това дето пишеш си е соц. лозунг, утопия... ако ме разбираш!Пари се дават за резултати, има си атестации и ДМС-та. Който работи получава. Преди две години Масларова раздаде по 10 000 лв. на средни чиновници за Коледа и к’во от това?!?
Ще съм на площада не защото някой си взима мноооого пари, а защото това е отвратителна политика.
Кое е отвратителното?Че някой ще носи на работодателя си 30 000 лева и ще получава за това 3 000? Аз не виждам нищо по нормално от това.
LiGuru написа:
Има толкова много стратегии за "подобряване" работата на чиновника, че това дето пишеш си е соц. лозунг, утопия... ако ме разбираш!
Напиши ми няколко такива стратегии. Или поне една. Стратегия, която да кара този, когото държат гладен, да пази кацата с мед без да се нахрани.Поне една такава стратегия.Това е утопия. Натурална.
LiGuru написа:
Пари се дават за резултати, има си атестации и ДМС-та. Който работи получава. Преди две години Масларова раздаде по 10 000 лв. на средни чиновници за Коледа и к’во от това?!?
Ама разбира се, че получава. Въпроса е колко. И дали заплатата му заедно с ДМС за тримесечията не позволява на всеки цървул да купи почтеността му.И точно така ... "Масларова раздаде по 10 000 лв. на средни чиновници за Коледа и к’во от това?!?".И аз това се питам, к’во от това?Ако тези средни чиновници взимаха достойна заплата, нямаше да вървят по гайдата на шефката си и да вършат удобни за нея безумия за да си спечелят нейното благоразположение, изразяващо се в 10 000 лева.Това е извратената умишлено създадена роля на атестациите и свързаното с тях ДМС. За съжаление.Не ме закачай на тази тема, че мога дисертация да ти напиша.
Добре де, защо да е отвратителна политика? Аз също смятам, че всеки работи за пари и може да бъде стимулиран по този начин. Колкото по-добре си платен, толкова по-солидни трябва да бъдат корупционните стимули за д се поддадеш. А според мен има едно определено ниво на осигуреност, след което биха се корумпирали само най-долнопробните измекяри.Давам елементарен пример - ако заплатата ти е 400 лева и веднъж месечно преминава камион с нелегални цигари за който да си затвориш очите срещу 1000 кинта, вероятно ще го направиш, защото от това зависи дали ще имаш пари да купиш памперси за бебето. Все пак това са 250% от дохода ти. Но ако заплатата ти е 2000 лв, това са само 50%. Много ще се изкушат и ще го направят. Но повечето не биха - стимулът е 5 пъти по-слаб отколкото в първия случай.
She was only a whisky maker but he loved her still.
Коментар