Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще се справи или ще се изложи Бойко Борисов и неговата ГЕРБ?

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Immortal написа:
    Явно и някои колеги не са наясно с пенсионните системи в повечето държави в ЕС.Парите, които се дават като пенсии не са пари от бюджета. Това са пари, спестени от самите пенсионери, докато са били работещи.Техни, лични пари.Много ми е интересно как на някой германец ще му каже Меркел - от утре няма да получаваш твоята си пенсия, а ще получаваш 1/3 от нея, а останалите ТВОИ пари ще дадем на някой, дето никога не е работил...
    Това абсолютно не е така - във всяка държава се отпуска държавна пенсия, била тя и малка, и всеки работещ е задължен да я плаща. Това се прави с цел като остарееш да не се налага държавата да ти плаща помощи в случай, че не си получиш другата пенсия. От там нататък се осигуряващ сам, колкото ти душа иска. Държавната пенсия се получава при пенсиониране и навършване на възраст и не се орязва до минималната, ако си плащал по-малко години, тъй като е въз основа на внесени средства, до почти навсякъде трябва да си плащал определен брой години. Частната пенсия можеш да си я получиш и по-рано или по-късно в зависимост от договора. Единствената прилика е, че (без да претендирам, че важи за всички държави) и там няма държавен пенсионен фонд, а пенсиите се изплащат от бъдещите пенсионери, с тази разлика, че събираемостта е доста по-висока и държавата може да си позволи да плаща по-високите пенсии, докато в България просто няма как да стане.
    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Ele, извинявай, ама нищо не ти разбрах...

Коментар

Сметката ти в частен пенсионен фонд си е твоя, т.е. тя е като влог/депозит на твое име и никой не може да ти я отнеме. Това ти е допълнителна или ІІ-ра пенсия, която можеш да изтеглиш една година преди пенсиониране или да получаваш някаква сума в продължение на избран от теб брой години. Това е законовото паложение у нас в момента.Става дума за т.нар. пенсия за старост, която се отпуска от държавата. А това, че в България средствата натрупати от пенсионерите в годините преди прехода са изядени, изнесени, разпилени, разграбени и прочие е отделен въпрос. Да не забравяме, че имаше деноминация, която бе предизвикана от хиперинфлацията 1997 година след Жан Виденовата Зима!
        Няма начин да няма начин!

Коментар

положението на българските пенсионери общо взето е както се казва в онази знаменита реплика в онзи добър стар филм - История на света - "да го д.хат бедните"
          Fiat Punto 1.1-Синята птица
          Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
          Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

nikolovvd написа:
            Сметката ти в частен пенсионен фонд си е твоя, т.е. тя е като влог/депозит на твое име и никой не може да ти я отнеме. !
            Е тука те точно си в грешка! Боко и Дянков могат и го направиха!
            VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
            VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
            VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
            VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
            Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

kiro_of_the_day написа:
              nikolovvd написа:
              Сметката ти в частен пенсионен фонд си е твоя, т.е. тя е като влог/депозит на твое име и никой не може да ти я отнеме. !
              Колегата nikolоvvd е прав.Майка ми се пенсионира скоро и ходихме в пенсионен фонд доверие да си изтегли парите.

Коментар

bobizdr написа:
                kiro_of_the_day написа:
                nikolovvd написа:
                Колегата nikolоvvd е прав.Майка ми се пенсионира скоро и ходихме в пенсионен фонд доверие да си изтегли парите.
                Колегата Киро също е прав - през 2010 ако не се лъжа имаше частична национализация на професионални пенсионни фондове, което съдът отмени, но НОИ няма да връща взетите пари. Immortal: Във всички държави има държавна пенсия.

Коментар

Колегата Киро също е прав - през 2010 ако не се лъжа имаше частична национализация на професионални пенсионни фондове, което съдът отмени, но НОИ няма да връща взетите пари. Ами аз имам осигуровки в п.ф. доверие от 2002 до 2005 и си ги проверявам в сайта им.Паричките още ми стоят ,даже имам лихви в моя полза

Коментар

Бъркате, ставаше дума за пенсионите фондове за ранно пенсиониране, а не за доброволното пенсионно осигуряване, което май от 2012 ставаше задължително, но е много вероятно тук да не съм прав. Причината за това прехвърляне бе, че часните професионални пенсионни фондове не бяха набрали достатъчно средство и вместо (примерно) един млад пенсионер да взема допълнително 200-300 лв. щеше да взима 40-50 лв. максимум. От друга страна това са хора с доста големи пенсии, достигащи и надвишаващи тавана от 700 лв.От друга страна кризата също удари доста тези фондове и активите чувствително намаляха.

Коментар

nikolovvd написа:
                      Бъркате, ставаше дума за пенсионите фондове за ранно пенсиониране, а не за доброволното пенсионно осигуряване,
                      за първа категория труд.... миньори, докери и прочее...
                      Fiat Punto 1.1-Синята птица
                      Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                      Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

nikolovvd написа:
                        Бъркате, ставаше дума за пенсионите фондове за ранно пенсиониране, а не за доброволното пенсионно осигуряване, което май от 2012 ставаше задължително, но е много вероятно тук да не съм прав. Причината за това прехвърляне бе, че часните професионални пенсионни фондове не бяха набрали достатъчно средство и вместо (примерно) един млад пенсионер да взема допълнително 200-300 лв. щеше да взима 40-50 лв. максимум. От друга страна това са хора с доста големи пенсии, достигащи и надвишаващи тавана от 700 лв.От друга страна кризата също удари доста тези фондове и активите чувствително намаляха.
                        Това няма особено значение - национализираха се частни партиди, точно като на колегата, с което се наруши правото на частната собственост. Не мога да разбера ти защитаваш ли национализацията? Какво като са хора с високи пенсии - изработили са си ги, имат право да ги получават, освен това какво като надхвърлят 700, таванът е 700 и няма да вземат и лев отгоре. Сега като ги национализираха какво, да не мислиш, че ще вземат повече - който е плащал 10 години, ще духа супата.bobizdr: Имай си и се радвай, че не са ти приватизирали парите и че съдът вече се произнесе, че подобна мярка не е законна.

Коментар

Това че са в НОИ не означава, че не се знае кой колко пари е натрупал, просто са прехвърлени партидите. Освен това няма никакво значение кой каква пенсия получава, защото този човек си е заслужил както по-ранното пенсиониране, така и голямата пенсия, а целта по-скоро е тези хора да получават една по-сериозна добавка към пенсията си, а не някакви си 40-50 лв., които са подигравка за хората. Да не забравяме, че предишното правителство носи отговорността за тези проблеми, като години на ред отлагаше реформите в пенсионната система, а часните пенсионни фондове си правеха каквото искат. Това бе и основната причина за прехвърлянето на тези партиди - лошото им управление. Как иначе да си обясним, че 10 години внасяш пари някъде, а като дойде време да си ги вземеш обратно някой почва да кърши пръсти и да ти обяснява как кризата ти е изяла парите и повече от един стек цигари на месец не може да ти плаща! Все едно да внеса 1000 лв. на годишен влог и след една година да ми изплатят 600.

Коментар

Именно поради тази причина преустанових вноските се за допълнително доброволно пенсионно осигуряване. Близо 4 години внасях по 20 лв. на месец без да се интересувам какво става с парите ми и в един момент се оказа, че при внесени над 1000 лв. по сметката ми има 860 лв., който веднага изтеглих. Обяснението беше, че поради лошите икономически условия доходността била отрицателна?! каквото и да означава това. Не ми и се споменава дори името на пенсионния фонд.
                            Peugeot 301
                            Punto 1.9 JTD - на жената

Коментар

Напротив, пиши та хората да го научат и да няма повече излъгани!

Коментар

детелината на Стара Загора
                                2015 Renault Megane Expression GT
                                2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
                                Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

Working...
                                X