Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще се справи или ще се изложи Бойко Борисов и неговата ГЕРБ?

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Stefan Hadjov написа:
    Mай че ти не четеш.Статията цитирана от Melone,"компетентните и аргументирани" исказвания на gantcho точно това искат да подскажат,макар че не използват тази думичка.Никой не мрънка и никакви аргументи не давате а критики.Нищо не искам да доказвам и не искам да споря,въпреки че някои точно това търсят.Само твърдя за кой ли път да оставите човека да работи и ако се.......тогава започвайте...... и давайте акъл.
    Карам по ред.Malone, не Melone.Второто ми прилича на "Пъпешчо", но ти го прощавам, имайки предвид, че вероятно не си на "ти" с английския или немския.Каквото искам да кажа, аз съм го написал. Ясно и конкретно. Не ми вмъквай в устата изводи и квалификации, които не съм направил.Симеон Дянков не е това, което ни представят. И което той сам казва за себе си.Симеон Дянков е медиен герой, не знам дали ме разбираш. Направен от хартия, вестникарска.Доказателства дадох достатъчно.Доказателства за успешния му опит в държави в икономическа криза не видях. Нито едно.Не искам вече да слушам "оставете човека да работи, пък после критикувайте", много пъти се повтаря вече този филм.В момента не прави нищо, освен медийни фишеци.Закърпването на бюджета на една държава не се състои само от съкращаване на разходите на държавната администрация и задържането на плащанията към бизнес сектора.Държавата без пари не може да работи и няма да работи. Ще почне да краде, за да се издържа. И в прекия и непрекия смисъл.Да ти го кажа по друг начин.В бюджетна криза един финансов министър не бива да прави съкращения на разходите на държавата, а да намери механизъм да увеличи приходите.По голяма събираемост, а не по високи и повече данъци и по малки заплати.И то заплати на машината, която събира приходите в бюджета. НАП, Митници и т.н.Имаш ли представа, че може би сме единствената страна с повече полиция, отколкото армия?Имаш ли представа колко заплата се получава в МВР?А дори и да са в непроизводствения сектор, можеш ли поне грубо да определиш колко е икономическия ефект на работата на МВР?Съотношението между изхарчени и добити активи?Имаш ли представа, че 40% от МВР, не са оперативни служители. Ще рече техници, секретарки, чистачки, готвачки, домакини, вещеваци и т. н.Дали не беше уместно да почне от там с рязането, а не от НАП и Митниците?Само че няма как да стане, ще му загреят вратлето.Което ще рече, че го е грижа не за бюджета и страната а за вратлето.Та в тази връзка, стига толкова чакане.Допуснеш ли грешка, довиждане, няма нужда да ги натрупаш една камара и после да чакаме следващия икономически гений.Чичо Стефане, Стоян Александров пък къде го тикаш и него в гювеча?Трябва да си сляп, че да не прозреш същината на дипломатичното му изказване."Чакам да ме включите на "лапаницата", затова съм така мазен и дипломатичен. Мога да напиша много, но ще се въздържа, докато не ми намерите местенце".Стига с тази "ловешка" наивност бе, човек! Учудвам се на възрастта ти и на неподходящите ти розовки очилца.
    .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
    www.cyxap.com

Коментар

И тебе те причислявам към финансовите "експерти".На приказки сте много силни,на критики и черногледство още повече.Ако в постовете ти сменя името на Дянков с Румяна Желева-няма разлика в маниера на плюенето.Подхода ти е един и същ.

Коментар

Stefan Hadjov написа:
        Независимо езиковата грамотност на автора,който е написъл този текст,аз те съветвам да се стремиш поне отчасти да ги следваш.Ще видиш че притенциите ти ще придобият по ? реално покритие от възможностите които имаш.
        like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

style34 написа:
          Значи на теб не ти харесва, че са наложени рестрикции в държавните разходи и инвестиции. Според теб трябва да е обратното, понеже така се поражда ефекта на доминото - свиване на доходи, от там - на търсене, и разбира се - предлагане. Казваш, че според теб трябва да е обратно - което може да стимулира държавата - да го прави. Естествено, говорим за секторите, в които тя може значително да влияе. И така министърът направи обратното - сви разходите до максимум. Добре, според теб трябва да се развърже кесията. Е как да стане това като пари реално няма? Поне така се говори. Знаеш, че бюджетен дефицит не можем да си позволим точно сега. Няма как да развържеш кесията и да инвестираш, когато пари за това няма.И нашата банка откри 25 клона през 2008 година, а тази година ще открие 0. Криза е, пари за инвестиции няма. Казваш за фискалния резерв. Няма да ти обяснявам точно на теб за какво служи по принцип той, но оперирането с него не е шега работа. Когато Дянков заговори за вкарването на част от резерва в ТБ всички скочиха. И наистина това е изключително рисковано в условията на световна икономическа криза и банкови фалити, макар и сега парите да стоят реално замразени, с изключително ниска доходност, но и почти без риск. В крайна сметка този резерв гарантира стабилността на страната и оперирането с него е прецизна работа. Забавянето на ДДС-то наистина беше лошо за бизнеса, но според управляващите е било наложително, тъй като държавната хазна действително е била празна. Та идеята ти за стимулиране от страна на държавата е добра, но много добре знаеш, че това в никакъв случай не е толкова лесно колкото изглежда - държавата да пусне малко пари и да се завърти колелото. Не казвам, че решенията на Дянков са правилни обаче. Казвам, че е рано да се правят изводи.
          Пари има. При фискален резерв от 8 млрд. трябва да си много мотивиран за да кажеш, че пари няма. Фискалният резерв не служи за нищо, така че наистина няма да е лесно да обясниш за какво служи. Той просто фигурира и има неснижаемо ниво определяно от година на година със закона за държавния бюджет, ако не греша. Минимумът за миналата година беше около 6 млрд. значи при всички случай има 1.2 млрд лева, които могат да послужат все пак за нещо. Сега, отделен е въпросът, че с него действително трябва да се борави внимателно и не е редно да се изпапква по най-неразумен начин. Но да предположим дори за миг, че се изпапка. Това са пари пуснати в икономиката. Знаеш за мултипликатора (и за утечките в него ). Тези пари ще дадат тласък на икономиката, както казах, част от този тласък ще се изгуби в увеличен внос ако парите се инжектират ударно, но ВСЕ ПАК е нещо. Щеше да има положителен ефект. Какво направи Дянков. Не вкара пари в икономиката, а извади от нея. В това отношение отговорът на Malone е добър. И не само, че извади пари и сви разходите (с целия споменат вече ефект на доминото), ами и взе пари точно от онези, от които зависят приходите на държавата - тези, които са му в ръцете. За инвестиции - тъкмо бе даден някакъв тласък на проекта за АЕЦ Белене и дойде Дянков - не виждал много убедителна финансова обосновка и го забатачи. И ще мотае проекта сигурно още години. Но не смее да го спре, защото знае, че народът е силно ЗА този проект. Очевидно за забавянето на ДДС-то сме поне на едно мнение. Само че, аз мисля, че беше целенасочен политически ход в унисон с поредицата "доказателства" за (безспорната) некадърност на предходното правителство.Между другото, махнах онази печатна грешка от поговорката. Казах ти, че се излагаш, защото предполагам и сам оценяваш колко беше дребнаво да я споменаваш.
          She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

[quote="Lane Staley"]
            Stefan Hadjov написа:
            Независимо езиковата грамотност на автора,който е написъл този текст,аз те съветвам да се стремиш поне отчасти да ги следваш.Ще видиш че притенциите ти ще придобият по ? реално покритие от възможностите които имаш.
            Ами то, като не можеш да убедиш човек в това което твърдиш,то се хващаш за правописните грешки.Добре,допуснал съм ги в бързината,но това е далеч от темата.Радвай се щом това те впечатлява.

Коментар

gantcho написа:
              Между другото, махнах онази печатна грешка от поговорката. Казах ти, че се излагаш, защото предполагам и сам оценяваш колко беше дребнаво да я споменаваш.
              Ха, този пост съм ти го пропуснал. Обаче, изобщо не беше дребнаво, просто те закачих, затова и имаше сложен Mr. Green Естествено, че грешката е техническа. Колкото до фискалния резерв точно Костов, мисля, беше един от хората, които бяха твърдо против тази мярка. Тук мисленето "щом има пари трябва да се харчат" не е много актуално. Резервът гарантира стабилността на страната и ролята му не е да носи печалба. Това е риск, който Дянков мисля, не искаше да поема.
              The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

style34 написа:
                Ха, този пост съм ти го пропуснал. Обаче, изобщо не беше дребнаво, просто те закачих, затова и имаше сложен Mr. Green Естествено, че грешката е техническа. Колкото до фискалния резерв точно Костов, мисля, беше един от хората, които бяха твърдо против тази мярка. Тук мисленето "щом има пари трябва да се харчат" не е много актуално. Резервът гарантира стабилността на страната и ролята му не е да носи печалба. Това е риск, който Дянков мисля, не искаше да поема.
                Дянков искаше да го вложи в разни банки за по-висока лихва, но го спряха.Всъщност, това са пари - каквото и да ги направиш, все ще се намери някой да каже нещо. В момента те си лежат в БНБ и ни носят колосалната лихва от 0.5% на година Дали да стоят там и да НЕ служат за нищо и да гарантират финансовата стабилност, която е гарантирана вече и от свръх обезпечения валутен борд? Дали да бъдат вложени в търговски банки за по-висока лихва и ако да - кои банки и за каква нерискова лихва? Дали да бъдат вкарани в икономиката за да влязат добавят БВП? Дали да бъдат пък вложени в държавни инвестиционни проекти с гарантирана печалба (ако има такова нещо)?Най-добрият вариант е последният, може би. Най-лошият - сегашният. Защото много пари, които държавата е измъкнала от поданиците си през последните години стоят извън икономиката и не носят нищо. Като икономист знаеш какво е пари под дюшека. Според мен дори и изпапкването на тези пари е по-добро от стоенето им там за нищо...Апропо, току що гледах по Панорама Илиян Михов, спрягания за нов министър в кабинета. Първи впечатления - несравнимо по-добър от Хер Флик. Просто несравнимо...

Коментар

gantcho написа:
                  Всъщност, това са пари - каквото и да ги направиш, все ще се намери някой да каже нещо. В момента те си лежат в БНБ и ни носят колосалната лихва от 0.5% на година Дали да стоят там и да НЕ служат за нищо и да гарантират финансовата стабилност, която е гарантирана вече и от свръх обезпечения валутен борд? Дали да бъдат вложени в търговски банки за по-висока лихва и ако да - кои банки и за каква нерискова лихва? Дали да бъдат вкарани в икономиката за да влязат добавят БВП? Дали да бъдат пък вложени в държавни инвестиционни проекти с гарантирана печалба (ако има такова нещо)?Най-добрият вариант е последният, може би. Най-лошият - сегашният. Защото много пари, които държавата е измъкнала от поданиците си през последните години стоят извън икономиката и не носят нищо. Като икономист знаеш какво е пари под дюшека. Според мен дори и изпапкването на тези пари е по-добро от стоенето им там за нищо...Апропо, току що гледах по Панорама Илиян Михов, спрягания за нов министър в кабинета. Първи впечатления - несравнимо по-добър от Хер Флик. Просто несравнимо...
                  Еми ето - Дянков искаше да инвестира 2 млрд. от тези 8 в търговски банки. Това пак е инвестиция, въпреки, че доста рискова с оглед нестабилното положение на банковата сфера в момента. Другото, което казваш - държавни инвестиционни проекти с гарантирана печалба е вариант, но ти го каза - не е ясно има ли такова нещо. Общо взето голяма печалба и малък риск рядко се срещат в икономиката. А и варианта с ТБ щеше да донесе най-бързо приходи. Така че, в това отношение Дянков опита да направи така, че да пълни хазната като увеличи приходите, вместо да орязва разходите. В тази насока бяха дадени обещания в началото на мандата още за борба с контрабандата например, от която всеки ден държавата губи милиони. Но дори и да има желание за подобни промени те стават бавно. Естествено много по-бързо ще спечелиш от пари, които са готови, както казах стоят напрактика замразени (0.5% лихва е нищо), но те така го нападнаха всички - разбира се опозицията, начело с Орешарски, споменах за Костов, че напрактика го отказаха изобщо да пипа резерва.
                  The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

И как ще пребори контрабандата и ниската събираемост на данъци?Като намали заплатите на бирниците?Трябва да си малоумен за да разчиташ на метода: "Аз ще ви оставя гладни, за да работите повече". Няма държава, в който този метод да е проработил.Ревизоро каза в едно предаване, нещо на Танов [Агенция "Митници"], което обаче беше насочено към Дянков.Написаното беше в смисъл, че не можеш да повеждаш войните си на война и да им кажеш "Вие се бийте, но аз преди и по време на битката ще ви режа главите".Няма как да стане, мотивацията изчезва.Нямам никакво намерение да се впускам в полемики колко черни са данъчните и митничарите, въпроса е принципен. Дай на хората си злато, за да печелят битките. Ако нямаш злато, дай им от събраното. Колкото повече съберат, толкова повече ще имат.Това е положението, друг вариант нямаш, като ти е окъсана кесията.
                    www.cyxap.com

Коментар

Malone написа:
                      И как ще пребори контрабандата и ниската събираемост на данъци?Като намали заплатите на бирниците?
                      Е, Malone. Естествено, че не. Исках да кажа, че контрабандата и ниската събираемост на данъци са проблеми, които не могат да бъдат решени за 2-3 месеца. А пари трябват сега.

Коментар

Могат, могат ...Звучи еретично днес да дадеш заплата от 3 000 лева, но точно в този сектор могат да се вземат подобни мерки.Специален кризисен Закон. Бирника получава твърдо заплата от 3 000 лева [да речем 70% от заплатата на бирника в нормална европейска държава].При всеки случай на корупция, бърза процедура. Уволнение без право на държавна работа, незачитане на стажа в администрацията за пенсия, а ако е нужно и затвор.След първите 15 в затвора, останалите ще си се радват на 3 000 лева заплата и ще събират 30 000 месечно. И една кутия кибрит няма да искат.Така се прави. Пари се събират с пари.IRS в САЩ са едни от най-добре платените служители. От там и поговорката, че в Америка две неща са сигурни: Смъртта и данъците.Не е нужно да се измисля колелото и точно Симеон Дянков би трябвало да го знае прекрасно.Но щом нищо не прави в тази светлина, изводите са, че целите са му други, не повече пари в хазната.
                        www.cyxap.com

Коментар

Естествено, че целите са други.... абсолютно същото е и с глобите за нарушения по който и да е закон - по-високата глоба в никакъв случай НЕ означава предотвратяване на нарушенията!Дреме ми на гъза, че глобата е 1000лв. като няма кой да я наложи

Коментар

@MaloneПрав си и не си. Само си представи каква ще е обществената реакция ако заплатите на бирниците станат 3000 лева. И защо те трябва да взимат 3000 лева, а аз примерно 1000? Не защото те работят повече, не защото са по-компетентни, а защото аз работя в частна фирма и не мога да крада, а те могат? Нещо не е както трябва. Един вид държавата ги подкупва и ги моли да не крадат, защото няма друг начин да се справи с корупцията. Не може при средна работна заплата 6-700 лева, те да взимат 3000. Нека ги има същите мерки, които предлагаш, но не и подкуп, изразен с нереално високи заплати. Ако са им малко - да не работят. Знаеш ли колко хора, не по-малко можещи от тях ще работят за заплати малко над средните и пак няма да крадат, стига да има сурови санкции и кой да ги налага. И тук мнението на KuKu. Те дори и да взимат 3000 лева, дори и да има затвор за корупция и злоупотреби, като няма кой да налага наказанията, защо да не си изкарат още 3000, освен заплатата. Апетита идва с яденето, нали знаеш. С Америка няма как да се сравняваме. Там пред Макдоналдс има машина за re-fill на кока-кола, спрайт и т.н., така че веднъж като си купиш кока-кола, например, можеш да си пиеш до утре. Ама при нас няма как да стане това. Разбираш ме какво искам да кажа с този елементарен пример. Манталитета ни е мааалко по-различен, за съжаление.

Коментар

Malone написа:
                              Бирника получава твърдо заплата от 3 000 лева [да речем 70% от заплатата на бирника в нормална европейска държава].
                              Това ще е връх на човешката глупост. Ако това се случи аз съм пръв пред парламента.

Коментар

style34 написа:
                                Е, Malone. Естествено, че не. Исках да кажа, че контрабандата и ниската събираемост на данъци са проблеми, които не могат да бъдат решени за 2-3 месеца. А пари трябват сега.
                                В момента контрабанда има единствено на цигари май. (Е, и наркотици, но те не са проблем на Дянков). И контрабанда на цигари винаги ще има заради огромните акцизи на тютюневите изделия. Които и Дянков вдигна. Естествено, че ще има контрабанда след като държавата се гъбарка с нас. И аз пуша контрабандни цигари. Само контрабандни цигари. Ако се оставят тези акцизи за едно 4-5-6 години напред, търсенето на цигари ще се увеличи, а контрабандата ще намалее от самосебе си. Респективно, държавата ще започне да пълни бюджета по-успешно. Ама не - трябва да увеличаваме всяка година. От мен поне няма да вземат и стотинка, обещавам им го. Държа да отбележа, че именно това бе една от причните, поради които ме дразнеше и политиката на Орешарски. Сега, обаче, имам министър, който води същата политика в това отношение, само че свръх това прави и купчина други глупости и приказва такива. Затова и предпочитам Орешарски.Събираемостта на косвените ни данъци е чудесна. Не знам по отношение на ДДС дали не сме на едно от първите места в Европа. Но сме и на едно от първите места по източване на ДДС... И, да, тези проблеми не се решават за 2-3 месеца, но от политиката на Дянков изобщо не личи желание да ги реши. Дори обратното.

Коментар

Working...
                                X