Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Детско столче на предната седалка?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Детско столче на предната седалка?

Не мога да намеря информация, според ЗДВП, разрешено ли е возенето на малко дете (~година, 11 кг.) в столче на предната седалка? Нямам еърбег, столчето е обърнато по посока на движението. Интересува ме нормативния (позволено/забранено), а не моралния (най-добре го дръж на задната седалка/в къщи) аспект на въпроса. Благодаря предварително

...

Чл. 133.(1) Забранява се превозването на по-голям брой пътници от определения в свидетелството за регистрация на моторното превозно средство. Допуска се в лек автомобил да се превозва допълнително на задната седалка още две деца до 7 години или едно до 14 години.(2) Превозването на деца до 10-годишна възраст е забранено на задната седалка на мотоциклет или мотопед и на предната седалка на лек автомобил, освен ако за детето е поставена допълнителна специална седалка.Според този текст ми се струва, че може с допълнителна седалка на предната седалка...
    Fiat Marea Weekend 1.9TD 100 SX '98
    Peugeot 308 1.6HDI 90кс 2008

Коментар

Разрешено е. Ако имаш еърбег - само с лице напред, ако нямаш - и в двете посоки.

Коментар

Много благодаря

Коментар

Immortal написа:
          Разрешено е. Ако имаш еърбег - само с лице напред, ако нямаш - и в двете посоки.
          Грешка!Tomny, когато има дете на предната седалка, седящо в специално столче, то задължително се изключва въздушната възглавница на това място! Ако нямаш такава възможност, то по-добре монтирай столчето на задната седалка. Недопустимо е да има дете в столче на място с въздушна възглавница! Не си играй с тези неща. Знам това отдавна, а и на моята кола това е обяснено в книжката на колата, както и с лепенки с картинки по сенника на пътника до водача. П.С. Сега виждам, че нямаш въздушна възглавница за пътника до водача, т.е. няма проблем да возиш дете на тази седалка, ползвайки специално столче. Но няма да трия горното, може на някой друг да е полезно.

Коментар

На Тойотата на кръстника пък има стикери на сенника, които потвърждават казаното от мен. (моята няма еърбег от дясно)Тъй като това не е указано в закона, явно всеки производител сам за себе си решава. Иначе не оспорвам казаното от cheruna.

Коментар

Предполагам мислиш така, защото стикерът е с картинка на детско столче, което е обърнато с облегалката към посоката на движение. И тази картинка е задраскана, като става ясно, че при действаща въздушна възглавница е забранено да има столче в това положение.... На много коли съм ги виждал тези стикери, на моята е пак такава картинка. Но аз мисля, че това е символ на наличие на детско столче отпред, а не указва положението на самото столче. Все пак не могат да нашарят сенника и таблото (защото аз имам тези картинки и на двете места) с разни стикери, които да показват всяко едно възможно положение. Освен това в книжката на колата са отделили почто една страница по този проблем. И там е описано какво, как и защо. Най-общо има две положения:1. Не се препоръчва да се вози дете на предната седалка, дори и в столче.2. Ако все пак се налага по някакви причини, то задължително се изключва въздушната възглавница. Никъде в текста не се коментира връзка между положението на столчето и наличие на включена въздушна възглавница.Аз за себе си съм решил как да действам, важно ми се струва и трябва добре да се преценява. Подобни неща имат значение рядко, но пък когато се наложи-последствията могат да са много сериозни.

Коментар

Working...
              X