Не мога да намеря информация, според ЗДВП, разрешено ли е возенето на малко дете (~година, 11 кг.) в столче на предната седалка? Нямам еърбег, столчето е обърнато по посока на движението. Интересува ме нормативния (позволено/забранено), а не моралния (най-добре го дръж на задната седалка/в къщи) аспект на въпроса. Благодаря предварително
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Детско столче на предната седалка?
Collapse
X
-
...
Чл. 133.(1) Забранява се превозването на по-голям брой пътници от определения в свидетелството за регистрация на моторното превозно средство. Допуска се в лек автомобил да се превозва допълнително на задната седалка още две деца до 7 години или едно до 14 години.(2) Превозването на деца до 10-годишна възраст е забранено на задната седалка на мотоциклет или мотопед и на предната седалка на лек автомобил, освен ако за детето е поставена допълнителна специална седалка.Според този текст ми се струва, че може с допълнителна седалка на предната седалка...Fiat Marea Weekend 1.9TD 100 SX '98
Peugeot 308 1.6HDI 90кс 2008
-
Immortal написа:Разрешено е. Ако имаш еърбег - само с лице напред, ако нямаш - и в двете посоки.
Коментар
-
Предполагам мислиш така, защото стикерът е с картинка на детско столче, което е обърнато с облегалката към посоката на движение. И тази картинка е задраскана, като става ясно, че при действаща въздушна възглавница е забранено да има столче в това положение.... На много коли съм ги виждал тези стикери, на моята е пак такава картинка. Но аз мисля, че това е символ на наличие на детско столче отпред, а не указва положението на самото столче. Все пак не могат да нашарят сенника и таблото (защото аз имам тези картинки и на двете места) с разни стикери, които да показват всяко едно възможно положение. Освен това в книжката на колата са отделили почто една страница по този проблем. И там е описано какво, как и защо. Най-общо има две положения:1. Не се препоръчва да се вози дете на предната седалка, дори и в столче.2. Ако все пак се налага по някакви причини, то задължително се изключва въздушната възглавница. Никъде в текста не се коментира връзка между положението на столчето и наличие на включена въздушна възглавница.Аз за себе си съм решил как да действам, важно ми се струва и трябва добре да се преценява. Подобни неща имат значение рядко, но пък когато се наложи-последствията могат да са много сериозни.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар