Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За Хората които карат зимно време с летни гуми...

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

me_to_u написа:
    Аз съм си преценил нещата, когато е гадно заснежено, заледено и всякакви такива гадни условия, оставям си колата и си взимам такси. С какво съм опасен? Защо трябва тогава да ме задължават да цакам зимни гуми, като няма да ми трябват?
    В неделя тръгваме в 16ч от Банско. В Благоевград вече от няколко часа има задръстване заради тировете и наш познат полицай от там ни казва да караме през града към Кочериново. Който е от там сега ще разбере какво говоря - изхода на Благоевград за Кочериново е на един баир. Тръгваме 3 коли натам, караме по всякакви стръмни улици, вали сняг от няколко часа, почти не е чистено, а ние трябва да се прибираме в София щото има и малки деца. Малко преди да се качим на баира има ляв 90 градуса завой. Аз минах с Браво-то с нови Гиславед Норд Фрост, след мен обаче Пежо 206 на 1г с оригиналните си Пирели всесезонни и Клио-то, пак на 1 год, не можаха. Спирам аз да ги чакам на върха и сам за 15 мин в канавката на този завой се събраха един Мерцедес новичък, едно Пунто, една Фиеста,още едно старо Клио и накрая една Ладичка се нацепи в Клио-то. Ръкомахах на всички да не минават, щото в завоя просто се пързалят навътре, но никой не слушаше. Един пич в БМВ Х5 ме послуша и спря, но след него един отворко със Соренто заора в канавката и си потроши бронята отпред. След два часа измъкнахме всички коли, но проблеми нямаха само тия с хубавите зимни гуми. Въпросът ми е в такава ситуация какво правиш с летните гуми ? И щеше ли въобще да има ситуация, ако всички бяха с хубави зимни гуми ?
    ОМВ Мусагеница. И аз бях там, и аз заредих... И после "замръзнах" ...

Коментар

Там на "зимните" гуми има едни неща наречени "ламели" Та въпросните ламели според формата и големината си имат функцияа да "заключват" снега който се намира в тах.Съответно се получава много по-голяма контактна площ и има за какво да се "захване" гумата.Изненадата идва когато няма за какво да се захване гумата (при чист лед) и остава единствено да действа чистата физика - триене върху контактна площ - това е сцеплението.А една лятна гума има много по-голяма контактна площ с леда и съответно се получава по-голямо триене.А от там идва и по-малкия спирачен път върху лед благодарение на лятната гума!
      A20DTH ЖТД ама не баш
      1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Последен въпрос - на последното рали Швеция с кви гуми караха, че не обърнах внимание ? Със страхотните летни гуми, които са направо блестящи на сняг в ръцете на добри пилоти или с некви гадни зимни боклуци ? Онази вечер гледах по Евроспорт репортажа, но точно пък гумите не се сетих да гледам кви са ... Предварително благодаря за отговора

Коментар

BRAVO написа:
          me_to_u написа:
          Аз съм си преценил нещата, когато е гадно заснежено, заледено и всякакви такива гадни условия, оставям си колата и си взимам такси. С какво съм опасен? Защо трябва тогава да ме задължават да цакам зимни гуми, като няма да ми трябват?
          В неделя тръгваме в 16ч от Банско. В Благоевград вече от няколко часа има задръстване заради тировете и наш познат полицай от там ни казва да караме през града към Кочериново. Който е от там сега ще разбере какво говоря - изхода на Благоевград за Кочериново е на един баир. Тръгваме 3 коли натам, караме по всякакви стръмни улици, вали сняг от няколко часа, почти не е чистено, а ние трябва да се прибираме в София щото има и малки деца. Малко преди да се качим на баира има ляв 90 градуса завой. Аз минах с Браво-то с нови Гиславед Норд Фрост, след мен обаче Пежо 206 на 1г с оригиналните си Пирели всесезонни и Клио-то, пак на 1 год, не можаха. Спирам аз да ги чакам на върха и сам за 15 мин в канавката на този завой се събраха един Мерцедес новичък, едно Пунто, една Фиеста,още едно старо Клио и накрая една Ладичка се нацепи в Клио-то. Ръкомахах на всички да не минават, щото в завоя просто се пързалят навътре, но никой не слушаше. Един пич в БМВ Х5 ме послуша и спря, но след него един отворко със Соренто заора в канавката и си потроши бронята отпред. След два часа измъкнахме всички коли, но проблеми нямаха само тия с хубавите зимни гуми. Въпросът ми е в такава ситуация какво правиш с летните гуми ? И щеше ли въобще да има ситуация, ако всички бяха с хубави зимни гуми ?
          глупости, ти да не би да си ходил на всеки, които е минал успешно да го гониш да му видиш зимни ли са му гумите?Има едно много важно нещо при шофирането и то е СЪОБРАЗЯВАНЕ С УСЛОВИЯТА, нарочно пиша общо условията, понеже това са много фактори, които образуват един. Ти, колега като видиш дупки намаляваш ли или си караш със 60 през тях? Ясно е, че намаляваш, също така падне ли снега- намаляваш, идва ли завой намаляваш, някой го каза - всичко идва от несъобразяването с пътните условия, какво искаш да кажеш, че ако мерцедеса беше със зимни гуми/между другото ме съмнява да е бил с летни ама както и да е/ щеше да мине ли? просто не са се съобразили хората.
          Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
          Fiat Bravo'97 1,6 16v
          Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

не знам защо ама имам чувството че една част от хората писали по темата искат да убедят другата част че през зимата едва ли не е по добре да си с летни гуми отколкото със зимни или поне няма разлика в поведението на колата което 100% не е вярно, ясно е че всеки сам решава за себе си с какви гуми да кара и дали ако има сняг въобще да кара , това е въпрос на лична преценка, но летните гуми нямат НИКАКВИ предимства пред зимните в зимни условия
            TEMPRA 1.8 SW.SLX-продадена и заменена със БМВ 318TDS
            UNO 1.0 FIRE

Коментар

Да, представи си, гледах ги Имах 2 часа на разположение Всички закъсали бяха с галоши. На моя приятел 206-цата танцуваше наляво-надясно и не мръдваше нагоре с милиметър Със всесезонните Пирели на 1 год И малките коли ги вадехме с бутане и едни вериги, които хлапетата с Клио-то си носеха Нали знаеш как работят веригите на сняг и лед И предлагам да престанем с тоя безмислен спор. Приемам, че сте страхотни шофьори и дори със сликове нямате проблеми в снега, но много моля всички останали 99% от шофьорите през зимата да карат със зимни гуми, щото ми писна от задръстванията по Околовръстното и къде ли не само защото някой Шумахер не е можал да спре или му е занесла колата странно знае как !

Коментар

BRAVO написа:
                Да, представи си, гледах ги Имах 2 часа на разположение Всички закъсали бяха с галоши. На моя приятел 206-цата танцуваше наляво-надясно и не мръдваше нагоре с милиметър Със всесезонните Пирели на 1 год И малките коли ги вадехме с бутане и едни вериги, които хлапетата с Клио-то си носеха Нали знаеш как работят веригите на сняг и лед И предлагам да престанем с тоя безмислен спор. Приемам, че сте страхотни шофьори и дори със сликове нямате проблеми в снега, но много моля всички останали 99% от шофьорите през зимата да карат със зимни гуми, щото ми писна от задръстванията по Околовръстното и къде ли не само защото някой Шумахер не е можал да спре или му е занесла колата странно знае как !
                аз поне не твърдя, че летните са подбри от зимните нито на лед нито на сняг. Мерси за комплимента колега :D Здрави коли желая на всички
                Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
                Fiat Bravo'97 1,6 16v
                Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Mazgarev написа:
                  колега me_to_u, има 18г шофьори - калпави, има и такива които карат по-добре и по-безопасно от хора с 2-3 години стаж... в крайна сметка нали всеки трябва да се научи... и нали за това е 18 годишен - за да поема сам отговорността... това че има на 18 години пълни дечурлига си е едно на ръка... но не всички са така...!!!
                  Ама нищо против, нали всички сме били преди мнооого години на 18 Точно това писах и аз, няма как да се поставят всички под НОК, сравнението беше просто със споменатата възраст.
                  BRAVO написа:
                  В неделя тръгваме в 16ч от Банско. В Благоевград вече от няколко часа има задръстване заради тировете и наш познат полицай от там ни казва да караме през града към Кочериново. Който е от там сега ще разбере какво говоря - изхода на Благоевград за Кочериново е на един баир. Тръгваме 3 коли натам, караме по всякакви стръмни улици, вали сняг от няколко часа, почти не е чистено, а ние трябва да се прибираме в София щото има и малки деца. Малко преди да се качим на баира има ляв 90 градуса завой. Аз минах с Браво-то с нови Гиславед Норд Фрост, след мен обаче Пежо 206 на 1г с оригиналните си Пирели всесезонни и Клио-то, пак на 1 год, не можаха. Спирам аз да ги чакам на върха и сам за 15 мин в канавката на този завой се събраха един Мерцедес новичък, едно Пунто, една Фиеста,още едно старо Клио и накрая една Ладичка се нацепи в Клио-то. Ръкомахах на всички да не минават, щото в завоя просто се пързалят навътре, но никой не слушаше. Един пич в БМВ Х5 ме послуша и спря, но след него един отворко със Соренто заора в канавката и си потроши бронята отпред. След два часа измъкнахме всички коли, но проблеми нямаха само тия с хубавите зимни гуми.Въпросът ми е в такава ситуация какво правиш с летните гуми ? И щеше ли въобще да има ситуация, ако всички бяха с хубави зимни гуми ?
                  Така е, не съм го отричал. Мисълта ми е, защо ще ме задължават със закон да си купувам зимни, като аз не излизам от града през зимата и не карам във влошени метеорологични условия? Който излиза да си купува, защо и аз да страдам от глупостта на други?? Не отричам ползата от зимните гуми, на старата си кола си имах комплект зимни, знам предимствата.

Коментар

me_to_u написа:
                    Така е, не съм го отричал. Мисълта ми е, защо ще ме задължават със закон да си купувам зимни, като аз не излизам от града през зимата и не карам във влошени метеорологични условия? Който излиза да си купува, защо и аз да страдам от глупостта на други?? Не отричам ползата от зимните гуми, на старата си кола си имах комплект зимни, знам предимствата.
                    Не знаеш кога ще ти се наложи. Ако знаеш в събота какво слънце беше на Банско, пътят натам сух, кеф ! И на следващия ден - сняг до колене. А трябва да се прибереш ... За мен пак кеф - много обичам да карам по утъпкан сняг / не гадна киша / с хубави гуми !

Коментар

аз предлагам да решиме спора веднъж завинаги .предлагам облог : всеки е добре дошъл с ЛЕТНИ ГУМенки !!!пред блока ми е прилично заледено ,засилваме се и набиваме спирачки -на всеки метър разлика по 100 лв. после може и на старт да се дръпнеме p.s.спора е безумен ??? Зимната гума през лятото е с пъти по добра от лятната ,вози спира ама е за еднократна употреба !!!!под 9 градуса си е престъпление да се кара с летни гуми .
                      фиатче Браво 2.0

Коментар

tomazo написа:
                        ... Зимната гума през лятото е с пъти по добра от лятната ,вози спира ама е за еднократна употреба !!!!под 9 градуса си е престъпление да се кара с летни гуми .
                        :P Вземи(те) и прочетете сравнението на зимни и летни гуми в "Аутобилд" ако не се лъжа неомври или декември месецТа там има доста изпитания при всякакви условия на много модели летни и зимни гуми. Виж коя къде се справя по-добре и после ми говори.Ама за целта трябва малко четене а не това каквото си чул и да се разпространява по веригата без да е проверено!Не се заяждам ама тука сме много хора и ще срешнем много мнения по въпросаБЕЗ спор зимните гуми са за зимата (е все пак така се казват) ама всичко не опира че ако не си със зимни гуми край това е ще караш и ще правиш задръствания нали?Аз ако имах много пари щах да карам само по един сезон със зимни гуми (направи си труда намери си Аутобилда и ще разбереш защо) а не да ми се хвали някой че е със зимни гуми ама вече 3-ти сезон и да ми разправя че са много добри и поне още толкова ще издържат!
                        A20DTH ЖТД ама не баш
                        1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                        Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Момчета закон за зимни гуми няма да оправи нещата . Нито един закон в България не се спазва. Като гледам как се спазват разпоредбите в закона за движение по пътищата съм песимист за всичко.По принцип колата трябва да е с хубави гуми било то зимни било то летни .Не бива да се осланяте на това че като е лошо времето и гумите са ти износени няма да я караш колата.Ето миналия петък беше слънчево време топло 14 градуса а в събота сутринта 20 см сняг и вали още. Ами ако в петък си отишъл в хубавото време до някъде как ще се прибереш в събота.? Още от ноемрви месец веригите и лопатата са ми в багажника .не знаеш в кой момент може да ти потрябват.В момента и на двете коли съм със зимни гуми а и през лятото карам със тях защото са по устойчиви при дъжд. Една уговорка само аз карам на близки разтояния и максимум изминавам по 1000км на месец та затова не виждам проблем през лятото макар и със зимни гуми.А сега през зимата не виждам също някаква разлика няма буксуване имат си хубав грайфер.
                          Фиат Панда 1.2 2006година
                          Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

ако шофьора си е калпав с каквито и гуми и с лопати и кво ли не ще се окопае целия,виждал съм един такъв пичкак се беше окопал в бистрица преди 1 година

Коментар

естествено че е по-добре зимата със зимни гуми! това е ясно... естествено че е по-добре лятото със летни! ...това е ясноно колегата в първия пост е засегнал друго нещо... според него трябва хората без зимни гуми през зимата да плащат глоби и да им се отнемат контролни точки...!!!и Аз съм на мнение, че това не е правилно...!иначе наистина спора че лятото е по-добре със зимни а зимата с летни е доста безмислен... но мисля че темата е за друго написана...?
                              FIAT Brava 1.4 SX CLIMA [09/1998]

Коментар

Mazgarev написа:
                                естествено че е по-добре зимата със зимни гуми! това е ясно... естествено че е по-добре лятото със летни! ...това е ясноно колегата в първия пост е засегнал друго нещо... според него трябва хората без зимни гуми през зимата да плащат глоби и да им се отнемат контролни точки...!!!и Аз съм на мнение, че това не е правилно...!иначе наистина спора че лятото е по-добре със зимни а зимата с летни е доста безмислен... но мисля че темата е за друго написана...?
                                Аз това се опитвам да поясня в предните постове Против съм мнението за необходимост от закона, за предимствата на зимните гуми няма какво да се спори, друг е въпроса вече в какво състояние са същите

Коментар

Working...
                                X