me_to_u написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
За Хората които карат зимно време с летни гуми...
Collapse
X
-
ОМВ Мусагеница. И аз бях там, и аз заредих... И после "замръзнах" ...
-
Там на "зимните" гуми има едни неща наречени "ламели" Та въпросните ламели според формата и големината си имат функцияа да "заключват" снега който се намира в тах.Съответно се получава много по-голяма контактна площ и има за какво да се "захване" гумата.Изненадата идва когато няма за какво да се захване гумата (при чист лед) и остава единствено да действа чистата физика - триене върху контактна площ - това е сцеплението.А една лятна гума има много по-голяма контактна площ с леда и съответно се получава по-голямо триене.А от там идва и по-малкия спирачен път върху лед благодарение на лятната гума!A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Последен въпрос - на последното рали Швеция с кви гуми караха, че не обърнах внимание ? Със страхотните летни гуми, които са направо блестящи на сняг в ръцете на добри пилоти или с некви гадни зимни боклуци ? Онази вечер гледах по Евроспорт репортажа, но точно пък гумите не се сетих да гледам кви са ... Предварително благодаря за отговораОМВ Мусагеница. И аз бях там, и аз заредих... И после "замръзнах" ...
Коментар
-
BRAVO написа:me_to_u написа:Аз съм си преценил нещата, когато е гадно заснежено, заледено и всякакви такива гадни условия, оставям си колата и си взимам такси. С какво съм опасен? Защо трябва тогава да ме задължават да цакам зимни гуми, като няма да ми трябват?Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
не знам защо ама имам чувството че една част от хората писали по темата искат да убедят другата част че през зимата едва ли не е по добре да си с летни гуми отколкото със зимни или поне няма разлика в поведението на колата което 100% не е вярно, ясно е че всеки сам решава за себе си с какви гуми да кара и дали ако има сняг въобще да кара , това е въпрос на лична преценка, но летните гуми нямат НИКАКВИ предимства пред зимните в зимни условияTEMPRA 1.8 SW.SLX-продадена и заменена със БМВ 318TDS
UNO 1.0 FIRE
Коментар
-
Да, представи си, гледах ги Имах 2 часа на разположение Всички закъсали бяха с галоши. На моя приятел 206-цата танцуваше наляво-надясно и не мръдваше нагоре с милиметър Със всесезонните Пирели на 1 год И малките коли ги вадехме с бутане и едни вериги, които хлапетата с Клио-то си носеха Нали знаеш как работят веригите на сняг и лед И предлагам да престанем с тоя безмислен спор. Приемам, че сте страхотни шофьори и дори със сликове нямате проблеми в снега, но много моля всички останали 99% от шофьорите през зимата да карат със зимни гуми, щото ми писна от задръстванията по Околовръстното и къде ли не само защото някой Шумахер не е можал да спре или му е занесла колата странно знае как !ОМВ Мусагеница. И аз бях там, и аз заредих... И после "замръзнах" ...
Коментар
-
BRAVO написа:Да, представи си, гледах ги Имах 2 часа на разположение Всички закъсали бяха с галоши. На моя приятел 206-цата танцуваше наляво-надясно и не мръдваше нагоре с милиметър Със всесезонните Пирели на 1 год И малките коли ги вадехме с бутане и едни вериги, които хлапетата с Клио-то си носеха Нали знаеш как работят веригите на сняг и лед И предлагам да престанем с тоя безмислен спор. Приемам, че сте страхотни шофьори и дори със сликове нямате проблеми в снега, но много моля всички останали 99% от шофьорите през зимата да карат със зимни гуми, щото ми писна от задръстванията по Околовръстното и къде ли не само защото някой Шумахер не е можал да спре или му е занесла колата странно знае как !Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
Mazgarev написа:колега me_to_u, има 18г шофьори - калпави, има и такива които карат по-добре и по-безопасно от хора с 2-3 години стаж... в крайна сметка нали всеки трябва да се научи... и нали за това е 18 годишен - за да поема сам отговорността... това че има на 18 години пълни дечурлига си е едно на ръка... но не всички са така...!!!BRAVO написа:В неделя тръгваме в 16ч от Банско. В Благоевград вече от няколко часа има задръстване заради тировете и наш познат полицай от там ни казва да караме през града към Кочериново. Който е от там сега ще разбере какво говоря - изхода на Благоевград за Кочериново е на един баир. Тръгваме 3 коли натам, караме по всякакви стръмни улици, вали сняг от няколко часа, почти не е чистено, а ние трябва да се прибираме в София щото има и малки деца. Малко преди да се качим на баира има ляв 90 градуса завой. Аз минах с Браво-то с нови Гиславед Норд Фрост, след мен обаче Пежо 206 на 1г с оригиналните си Пирели всесезонни и Клио-то, пак на 1 год, не можаха. Спирам аз да ги чакам на върха и сам за 15 мин в канавката на този завой се събраха един Мерцедес новичък, едно Пунто, една Фиеста,още едно старо Клио и накрая една Ладичка се нацепи в Клио-то. Ръкомахах на всички да не минават, щото в завоя просто се пързалят навътре, но никой не слушаше. Един пич в БМВ Х5 ме послуша и спря, но след него един отворко със Соренто заора в канавката и си потроши бронята отпред. След два часа измъкнахме всички коли, но проблеми нямаха само тия с хубавите зимни гуми.Въпросът ми е в такава ситуация какво правиш с летните гуми ? И щеше ли въобще да има ситуация, ако всички бяха с хубави зимни гуми ?
Коментар
-
me_to_u написа:Така е, не съм го отричал. Мисълта ми е, защо ще ме задължават със закон да си купувам зимни, като аз не излизам от града през зимата и не карам във влошени метеорологични условия? Който излиза да си купува, защо и аз да страдам от глупостта на други?? Не отричам ползата от зимните гуми, на старата си кола си имах комплект зимни, знам предимствата.ОМВ Мусагеница. И аз бях там, и аз заредих... И после "замръзнах" ...
Коментар
-
аз предлагам да решиме спора веднъж завинаги .предлагам облог : всеки е добре дошъл с ЛЕТНИ ГУМенки !!!пред блока ми е прилично заледено ,засилваме се и набиваме спирачки -на всеки метър разлика по 100 лв. после може и на старт да се дръпнеме p.s.спора е безумен ??? Зимната гума през лятото е с пъти по добра от лятната ,вози спира ама е за еднократна употреба !!!!под 9 градуса си е престъпление да се кара с летни гуми .фиатче Браво 2.0
Коментар
-
tomazo написа:... Зимната гума през лятото е с пъти по добра от лятната ,вози спира ама е за еднократна употреба !!!!под 9 градуса си е престъпление да се кара с летни гуми .A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Момчета закон за зимни гуми няма да оправи нещата . Нито един закон в България не се спазва. Като гледам как се спазват разпоредбите в закона за движение по пътищата съм песимист за всичко.По принцип колата трябва да е с хубави гуми било то зимни било то летни .Не бива да се осланяте на това че като е лошо времето и гумите са ти износени няма да я караш колата.Ето миналия петък беше слънчево време топло 14 градуса а в събота сутринта 20 см сняг и вали още. Ами ако в петък си отишъл в хубавото време до някъде как ще се прибереш в събота.? Още от ноемрви месец веригите и лопатата са ми в багажника .не знаеш в кой момент може да ти потрябват.В момента и на двете коли съм със зимни гуми а и през лятото карам със тях защото са по устойчиви при дъжд. Една уговорка само аз карам на близки разтояния и максимум изминавам по 1000км на месец та затова не виждам проблем през лятото макар и със зимни гуми.А сега през зимата не виждам също някаква разлика няма буксуване имат си хубав грайфер.
Коментар
-
естествено че е по-добре зимата със зимни гуми! това е ясно... естествено че е по-добре лятото със летни! ...това е ясноно колегата в първия пост е засегнал друго нещо... според него трябва хората без зимни гуми през зимата да плащат глоби и да им се отнемат контролни точки...!!!и Аз съм на мнение, че това не е правилно...!иначе наистина спора че лятото е по-добре със зимни а зимата с летни е доста безмислен... но мисля че темата е за друго написана...?FIAT Brava 1.4 SX CLIMA [09/1998]
Коментар
-
Mazgarev написа:естествено че е по-добре зимата със зимни гуми! това е ясно... естествено че е по-добре лятото със летни! ...това е ясноно колегата в първия пост е засегнал друго нещо... според него трябва хората без зимни гуми през зимата да плащат глоби и да им се отнемат контролни точки...!!!и Аз съм на мнение, че това не е правилно...!иначе наистина спора че лятото е по-добре със зимни а зимата с летни е доста безмислен... но мисля че темата е за друго написана...?
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар