Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Малко помощ за Excel

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Малко помощ за Excel

Здравейте,Имам нужда от малко помощ за една табличка в Ексел, ще се опитам да опиша ситуацията възможно най-пълно.Значи, имаме две колонки А и В, и в тях от друго място поставяме данни, съответно в колона А наименование на артикул (a,b,c и тн) и в В количество от съответния артикул (5,9,15 и тн). Значи към момента имаме в колона А и В, артикул а - 5 бр, артикул b - 9 бр и артикул с - 15 бр.Сега под гореспоменатите артикули искам да поставя други такива от друго място, но наименованията са еднакви, значи под вече поставените артикул а - 5 бр, артикул b - 9 бр и артикул с - 15 бр добавям други артикул а - 10 бр, артикул b - 20 бр и артикул с - 30 бр.Тук е момента, в който ми трябва решение което съответно да ми сумира всички артикули а, b и с и в други две колони да ми даде съответните сборове, артикул а - 15 бр, артикул b - 29 бр и артикул с 45 бр, спрямо конкретния пример.Идеята ми е да мога да поставям количества за повтарящи се артикули и програмата сама да различава наименованията им и да ги сумира с предходни количества зададени за съответните артикули.Дано сте ме разбрали!Извинявам се предварително ако въпроса ми ви се стори твърде лаишки.Благодаря ви предварително!
    Fiat Punto, 1,2 cc, 1997, но нищо не разбирам от автомобили

трябва да поставиш артикулите и броят им в отделни полета. Ако искаш в разпечатка да са като едно поле, можеш спокойно да направиш линиите между тях невидими, така че да се появят в сиво при работа с Ексела.т.е. вмесно да имаш поле А за артикули а, б и в и поле Б за количество. разделяш поле А на 3 за всеки артикул и поле Б на 3 за количество за всеки артикул. Така всеки артикул и количеството му ще си имат собствено поле и ще може лесно да сумираш каквото ти трябва с формулка, по-лесно ще ги местиш, ако се налага и др.Надявам се да съм разбрала въпроса правилно
    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Първо уточни къде искаш да виждаш сумираните резултати. Доколкото разбрах държиш формата на този Sheet да е само с двете колони и да допълваш само нови редове в него.Ако не е проблем сумите да са в нов Sheet, си правиш Pivot Table и като област на работа му посочваш целия Sheet с данните, а не само запълнените клетки. Така при добавяне на информация в данните, само с натискане на бутона Refresh на Pivot таблицата ще имаш актуалните суми.Ако, обаче, искаш сумите да са в същия Sheet става по-сложно. Тогава трябва по-хубаво да обясниш каква ще е структурата на данните. При всеки ъпдейт на данни ли ще има ред за всеки артикул или ще понякога ще се изпуска по някой?
      FIAT Marea Weekend HLX 2.0 20V (147 hp)
      LPG System BRC Just

Коментар

Решението:
        Прикачени файлове
        A20DTH ЖТД ама не баш
        1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
        Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

леко барнато решение , надявам се да няма обидени
          Прикачени файлове

Коментар

Уоу .... благодаря на всички за помощта.Относно варианта на u_bo и на bo, благодаря, но за съжаление броя на артикулите е доста голям и трябва да има доста въвеждания в SUMIF-чето.Решението дойде с 3 клика - Pivot TableБлагодаря ви още веднъж за помощта колеги. Очевидно в добър автофорум можеш да намериш в пъти повече помощ отколкото в компютърно насочен такъв. Поклон пред знанията и желанието за помощ на всички колеги!
            Fiat Punto, 1,2 cc, 1997, но нищо не разбирам от автомобили

Коментар

Working...
            X