Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Еврооптимисти или Европесимисти?

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Еврооптимисти или Европесимисти?

    Колеги, много ми е любопитно да видя дали поне сред нас цари доволство от членството на страната в ЕС или напротив.Мен лично много ме дразни факта, че откакто сме членове не само не се чувства никакъв финансов просперитет, ами напротив - нещата вървят на зле. Освен това всяка простотия, която се върши в държавата, се оправдава (и то основателно...) с изисквания на ЕС - увеличаване на акцизи, забрана за пушене, нови документи с биометрични данни... Примерите изобилстват във всички сфери на обществения живот.Аз съм песимист.
    She was only a whisky maker but he loved her still.

    #3
    В ЕС няма страна членка, в която доволните от ЕС да са повече от недоволните от членството.И имайте предвид, че се изразявам много меко.Ще рече, че ако има референдум в евросъюза, край с ЕС.
    .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
    www.cyxap.com

    Коментар


      #4
      Аз съм доволна от членството - много по-бързо и лесно придвижване из Европа, стъпване на българския пазар на евтини авикомпании, което понижи и цената на самолетните билети като цяло. Много по-лесна комуникация с партньори от ЕС по отношение на счетоводство, пак в това отношение - въвеждане на някои положителни практики. Много повече възможности за обучение и реализация. gantcho: за теб какво е по-добър живот - да пушиш където искаш, без да се съобразяваш дали на другите им е приятно или не? Проблем ли са новите документи с биометрични данни? може би трябва да преминем на хвърчащи листчета кой кой е, които са раздавали преди 200 години или да върнем зелените паспорти. Така по-добре ли ще е? А акцизът... има достатъчно инфо как да произвеждаш биодизел - произвеждай си, ще караш по-евтино. Глупаво е да очакваш за няколко години да постигнем задоволителен стандарт. ЕС и регулациите му не са виновни за лошото управление на страната, в случая, не ЕС има вина, че България е бедна държава. Между другото, преди да влезе в ЕС, Ирландия е била изключително бедна, почти колкото България. Сега е една от страните с най-висок стандарт на живот. изводите оставям на теб.
      Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

      Коментар


        #5
        Malone написа:
        В ЕС няма страна членка, в която доволните от ЕС да са повече от недоволните от членството.И имайте предвид, че се изразявам много меко.Ще рече, че ако има референдум в евросъюза, край с ЕС.
        Това от кой пръст си го изсмука? Някакви официални данни в подкрепа на твърдението ти?
        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

        Коментар


          #6
          1. Ирландия стана богата страна мааааалко преди ЕС.2. И преди се придвижвах бързо в Европа, никога съм нямал проблеми с визи.3. Същите авиокомпании не ги е създал ЕС. Те не се изхранват само от румънци и българи.4. Новите документи са само тук ele, останалите членки си карат със старите баници. Личния документ в Италия е лист картон, сгънат на две. Зелените ни паспорти бяха чудо на техниката в сравнение с италианската баница. Ганчо ти е написал кой плаща сметката.Ето го:5. За няколко години членките намалиха значително стандарта си, вероятно точно заради членството и валутната реформа. Справка "покупателна способност в страните членки".6. Относно счетовоството ... какви бяха пречките ти за комуникация преди, а сега ги няма?7. Кои точно "счетоводни практики" имаш предвид? Израза ли ти звучи по джиджаво или можеш да напишеш нещо конкретно?8. Кое ти пречеше да се образоваш в Европа преди влизането ни в ЕС? Или да се реализираш професионално. И защо сега не си се реализирала, като имаш възможност, а мрънкаш по форумите за ниското си възнаграждение?.:: EDIT ::.
          ele написа:
          Това от кой пръст си го изсмука? Някакви официални данни в подкрепа на твърдението ти?
          Лични впечатления.
          .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
          www.cyxap.com

          Коментар


            #7
            ele написа:
            gantcho: за теб какво е по-добър живот - да пушиш където искаш, без да се съобразяваш дали на другите им е приятно или не? Проблем ли са новите документи с биометрични данни? може би трябва да преминем на хвърчащи листчета кой кой е, които са раздавали преди 200 години или да върнем зелените паспорти. Така по-добре ли ще е? А акцизът... има достатъчно инфо как да произвеждаш биодизел - произвеждай си, ще караш по-евтино. Глупаво е да очакваш за няколко години да постигнем задоволителен стандарт. ЕС и регулациите му не са виновни за лошото управление на страната, в случая, не ЕС има вина, че България е бедна държава. Между другото, преди да влезе в ЕС, Ирландия е била изключително бедна, почти колкото България. Сега е една от страните с най-висок стандарт на живот. изводите оставям на теб.
            Благодаря, ele! Като видях, че си писала, бях сигурен, че ще ме сгълчиш 1. Да, искам да пуша където си искам - достатъчно зрял човек съм за да знам кога, къде и с кого да се съобразявам. Също така, мразя да ми забраняват. Не обичам и да ме поучават лелките с агресивен тон, но това е друг един въпрос 2. Виждам, че по въпроса за акцизите си се изказала мъдро и компетентно и, както винаги, си предложила най-удачното решение. Не знам дали знаеш, обаче, че с акцизи се облагат и други стоки - не само горивата. Обещавам да се вслушам в мъдрите ти наставления и да започна да си произвеждам сам биодизел - само мир да има. Тогава ще мога да ти продавам и евтино олио за салатка . Особено ако обичаш вкуса на рапица 3. Въвеждането на документи с биометрични данни не е проект финансиран от ЕС - всички ние ще платим сметката. Освен това, данните които ще се съдържат няма да са само няколко снимки, а най-вероятно ще бъдат доста по-лични и деликатни, касаещи миналото ни, досиета и т.н. (Сега знам какво ще кажеш, но да те светна - нямам досие и съм с безупречно чисто криминално минало). Въпреки това, според мен тези документи ще доведат да повече полицейщина и нарушаване на личните свободи на хората. 4. Много ти благодаря задето ме светна за Ирландия - аз почти не бях чувал за наличието на такава държава. България, обаче, усвоява минимален процент от отпуснатите й еврофондофе и то само тези, които все още не са спрени. За сметка на това пък ни се налагат всички безумни правила.И всъщност, даденото от мен бяха само примери. Всеки сам може да обясни дали и защо е доволен от нещо. Не е нужно да ме апострофираш и да се опитваш да спориш по същество по (икономически) теми, по които разбирам повече от теб. Освен това, вероятно ще спечелиш повече уважение ако морализаторстваш по-малко - това не ти се казва за пръв път.
            She was only a whisky maker but he loved her still.

            Коментар


              #8
              Не ми пука за отворените граници, нито за евтините самолетни билети. Не ми пука, защото не мога да си позволя "лукса" да ида и до Румъния дори. Големите фирми стъпили на нашият пазар отдавна са разбрали за какво става въпрос тук и ни цоцат колкото могат. Примери колкото щеш. Като се започне от големите банки, та се стигне до големите вериги магазини. Айде сметнете си сами колко заплата взема една касиерка в "Карфур" във Франция примерно и колко тук в БГ, при положение, че цените и стокооборота са сходни. Де го Европейският съюз тук и защо не ни "помага"???Истината е, че с всяка изминала година се чувствам по-зле и финансово и всякак...
              Alfa 159 SW 2.4 Ti
              Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
              "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

              Коментар


                #9
                Аз гласувах с "ДА", само защото имам някаква надежда, че след време ще се промени нещо и живота ще стане по-.... спокоен. Да, точно така, това е което липсва на много хора - спокойствие!Спокойствие, че щом днес е ходил на работа ще има вечеря за семейството му, че децата му няма да станат наркомани, че няма да му оберат апартамента докато е на почивка, че в поликлиниката няма да му изпишат сироп за кашлица при болки в коляното и т.н., и т.н..... И ако правилно ми следите мисълта, никъде не споменах нищо за ЕС

                Коментар


                  #10
                  gantcho: Ne съм имала за цел да те сгълчавам. Не мисля, че ЕС е виновен за положението, в което сме. Не мисля, че е редно да хвърляме помия по другите и да ги сочим с пръст, а да не погледнем в собствения си двор. За положението, в което сме, имат вина единствено и само управляващите, последвани от целия български народ. Не може да искаме нови детски градини, да плюем образованието и прочие, но да работим в сивия сектор, да не плащаме данъци, да хвърляме боклуци по улиците. От друга страна, ако няма изграден добър климат за бизнеса, никой няма да може да оцелее с една мижава заплата и сивият сектор е добре дошъл.... кръгът се затваря, но в собствената ни държава и не е работа на ЕС да ни оправя кашите, въпреки че в интерес на ЕС е да го направят, което се изразява в огромните глоби, които се плащат от нашия джоб. Колкото до уважението: тези, на които държа, ме уважават дори когато се държа като задник (с извинение). Не обичам да ме уважават само на маса, след порядъчно пийване ("Ти мен уважаваш ли ма" и "аз тебе мноо та уважавам") или ако плащам сметката - някакси не се връзва с определението "приятели". Избор на всеки е дали да ме уважава или не, не живея с илюзията, че целият свят трябва да ме харесва и уважава. С поведението си много добре филтрирам хората, с които бихме си допаднали... Malone Мисля, че и друг път съм ти казвала преди да пишеш да прочетеш внимателно как аз съм написала. Не помня някога да съм се оплаквала от реализация и заплата по форумите. Колкото до Ирландия - това не са мои думи - има много познати в Ирландия (ирландци) и това са техни твърдения. Ако искаш, Бих могла да помоля да ти напишат подробна справка какво е било преди и след влизане в ЕС.Колкото до счетоводството - нещата доста повече се опростиха след влизане в ЕС - разбира се по отношение на бизнес отношения с компании в страни-членки на ЕС. Вече не е необходимо да посещавам администрацията на съответната страна и да мъкна документи, издадени в България, за да си спестя двойното данъчно облагане. Не е необходимо да изпращам двата екземпляра от фактурата за задължителния подпис от ответната страна. Данъчната администрация, макар да звучи несериозно за някои, работи много по-добре и много по-ефективно, макар и недостатъчно добере, а това не е в резултат на местни амбиции. това е накратко... За авиокомпаниите - то и преди идваха в България, но едва след влизането в ЕС нискотарифните компании влязоха в България. Спомням си, че преди, билет до Лондон с Малев през септември ми струваше над 250 Евро (ако не се лъжа, беше 264), преди няколко дни си купих за Септември за 120 евро. Мисля, че разликата е очевидна. Преди време летях до Осло за 370 евро, сега подобен билет с нискотарифна компания е под 200 евро. Нямам какво повече да добавя.За документите за самоличност - може би си прав. Във Великобритания нямат такива, но нека не забравяме, че това е традиция за тях. Аз нямам нищо против, още повече, както се очертава, САЩ няма да пуска без такъв паспорт, а аз имам желанието да отида там .
                  Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

                  Коментар


                    #11
                    ele написа:
                    gantcho: Ne съм имала за цел да те сгълчавам. Не мисля, че ЕС е виновен за положението, в което сме. Не мисля, че е редно да хвърляме помия по другите и да ги сочим с пръст, а да не погледнем в собствения си двор. За положението, в което сме, имат вина единствено и само управляващите, последвани от целия български народ....
                    Едва ли някой е толкова примитивен, че да хвърля вината за състоянието ни на ЕС. Аз също съм далеч от тази мисъл. За мен, обаче, негативите от членството на страната в ЕС надвишават ползите. Затворете тази АЕЦ - ние имаме достатъчно. Ще загубите милиарди евро, но за сметка на това ще ви приемем при нас. После ще се окаже, че дори и парите, които успеете да усвоите от еврофондовете няма да са достатъчни да покрият тези загуби. А и без това тока ви е много евтин. Не може така - трябва да е скъп като при нас. Няма да си варите ракия и да си правите вино. Хайде, от нас да мине - може, но ще си плащате акциз. Няма да пушите на публично място. Даже, най-добре изобщо да не пушите. И ако пушите, ще плащате луди пари в акциз.Горивата са ви прекалено евтини. Нашите са по-скъпи. Направете и вашите скъпи. Вдигнете с пъти акциза.Искаме документите ви да се едикакви си. Ще си извадите пари от джоба и ще си ги направите такива.Няма да гледате по 2-3-4 крави/прасета/козички... както сте правили стотици години. Това не отговаря на нашите стандарти. Не отглеждайте нищо - ние ще ви продаваме генетично модифицирани боклуци........Може да се продължава и още, но няма смисъл.Що се отнася до т.нар. бюджетни авиолинии, то те са относително нова тенденция в глобален мащаб. При нас навлязоха малко по-късно, както обикновено, просто защото не сме някакъв могъщ пазар. И това съвпадна с влизането в ЕС, но това си е едно съвпадение. Отпускаме ви, примерно, 3 млрд евро. Но вие сте мошеници и няма да можете да ги ползвате и без това. По същата логика можем да ви отпуснем и 300 млрд, все тая, не можете да ги оползотворите. Наистина, не виждам нищо толкова хубаво след приемането ни в ЕС. Не съм го усетил по никакъв начин по джоба си. За сметка на това пък, съвсем скоро след поредното безумие продиктувано от ЕС, най-вероятно съседът ми ще придобие правото на ми дава наклон на х.. и да ми казва как той иска от мен да си подкастрям ливадката, например. Щото в ЕС е така, не може тук да има свобода...
                    She was only a whisky maker but he loved her still.

                    Коментар


                      #12
                      ЕС никога не са искали да не развиваме земеделие и животновъдство - напротив - има пари, но няма кой да ги раздаде на хората. Спряха милиони - Вината на ЕС ли е? Никъде не е казано, че не можеш да гледаш 2-3 крави или кози - напротив, в ЕС се подпомагат основно този тип производители, а ако произвеждаш и натурални продукти (да си сертифициран като производител, използващ единствено и само естествена тор и естествена храна за животните) - още повече ти дават. Вина на ЕС ли е, че в България се изопачават тези неща? Да, спряха АЕЦ - къде блееха българите, когато се преговаряше за компенсации? Вина на ЕС ли е, че преговарящите са некадърни? Вина на ЕС ли е, че дадените пари потъват в нечий джоб? За виното не мисля, че има ограничения - за ракията - да, защо не. Не виждам какъв е проблемът с това. В никой документ на ЕС не е казано на какви цени трябва да се продава. Има акциз, защо да няма, държавата трябва да живее от нещо нали? Ако разчита на приходите от данъци и такси дали ще има пари за образование и подобни. Защо си мислиш, че този акциз отива в ЕС?ЕС никога не са отказвали да отпуснат пари с мотива, че няма да ги оползотворим - но това е вярно - няма институции, които да са достатъчно компетентни, за да организират и да дадат парите. Вина на ЕС ли е, че ние не можем да се организираме?ЕЦ е много по-различно нещо от това, което ни се представя. Не виждам защо да не контролират парите, които ни дават - това са пари на данъкоплатци - за разлика от България, ЕС ги е грижа къде им отиват парите и с право. Никой данъкоплатец не би искал парите му да отидат в някоя мастита мутра в България - ти би ли искал? Защо си мислуте, че България би била по-добро място за живеене ако не бяхме станали член в ЕС? Сега има кой да размахва пръст, представям си ако нямаше кой да го прави как щяхме да сме.П.П Българските политици много умело хвърлят вината за собствените си издънки върху ЕС, защо изобщо им вярвате. В момента се сещам, че имаше един случай, в който български политик беше казал, че ЕС не иска да ни дава някакви пари, въпреки че са обещани. По-късно прочетох в онлайн медиа, че представител на ЕС опровергава това твърдение и казва, че парите не се отпускат, защото България не е проявила интерес да ги получи, но в българските медии не се появи подобно нещо. За съжаление в момента не се сещам точно за какво става въпрос - беше свързано с парите за животновъдите и земеделците.
                      Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

                      Коментар


                        #13
                        Уфф, кой си мисли, че акцизът отива в ЕС? Много добре знам къде отива. Но продължаваме да сме под натиска да вдигаме акцизите именно заради ЕС- щото не може нашите да са по-ниски. Като всеки човек, макар и напълно наясно с икономическата логика (или липса на такава) на нещата, аз си гледам от моята камбанария:Заради съмнителното удоволствие да мога на теория да отида до, say, Франция без виза, аз ежечасно, ежедневно и ежегодно:1. Плащам повече пари за да си купя цигари.2. Плащам по-скъп алкохол.3. Плащам по-скъп ток, и оттам и всичко останало.4. Плащам по-скъпа ГО, защото нали с това оправдаха преди няколко години вдигането на премиите - изисквания на ЕС за по-високо покритие, което не означава, че реално се изплащат по-високи обезщетения.5. Ако реша да си извадя скоро документи за самоличност ще трябва да се бръкна не с 10-20-30 лева, а с минимум 50. Което ако се умножи по броя на членовете на семейството си става сериозна сума.6. Пълня си много по-скъпо гориво.+ всичко останало, за което дори не се и сещам...Плюс всички останали безумни ограничения.Е, не, благодаря, не ми е нужен ЕС
                        She was only a whisky maker but he loved her still.

                        Коментар


                          #14
                          gantcho написа:
                          ...
                          Защо си мислиш, че ако не България не беше станала член на ЕС щеше да е по-евтино?[/quote]
                          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

                          Коментар


                            #15
                            ?

                            Много интересно. Всички коментирате цени. Хайде да съпоставим заплатите на сходни професии в евросъюза с тези в България , нали и ние уж сме еврочлен.
                            ПОДКУПИ ПРИЕМАМ САМО В ПЕТЪК !!!

                            FIAT CROMA 2000ie 8V 1987год.

                            Коментар

                            Working...
                            X