С червените номера даже и не ги спират да им проверят документите. Не знам ако си сложа фалшиви такива дали ще ме спрат. Виждал съм лично два пъти в тъмното как им вадят палка и като доближат и видят червените номера им правят знак да продължават. Закона никога не е бил и няма да е еднакъв за всички. Или по-скоро няма да важи за всички.
Виенска Конвенция за Дипломатическите Отношения - пълен имунитет от всички органи на държавната власт на приемащата страна. :D
Ебати тъпата конвенция. Значи ако сгази 2 деца на пешеходна пътека си тръгва като пич? Ама аз какво се изненадвам? То всеки сульо с повече пари излиза чист от такива ситуации, че тези ли няма.
The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
С червените номера даже и не ги спират да им проверят документите. Не знам ако си сложа фалшиви такива дали ще ме спрат. Виждал съм лично два пъти в тъмното как им вадят палка и като доближат и видят червените номера им правят знак да продължават. Закона никога не е бил и няма да е еднакъв за всички. Или по-скоро няма да важи за всички.
Виенска Конвенция за Дипломатическите Отношения - пълен имунитет от всички органи на държавната власт на приемащата страна. :D
Точно така - и в повечето страни има дипломатическа полиция, пред която отговарят, местните власти не ги закачат. А за номерата по темата - не са фиктивни, а се наричат оперативни. Колегите горе са го написали - при нерегламентирана проверка (разбирай някой кримиелемент с връзки) в базата данни да не излиза истинския собственик - в случая ДАНС, а примерно Петър Петров от Младост 3 гр. София. ДС, какво да правиш
Точно така - и в повечето страни има дипломатическа полиция, пред която отговарят, местните власти не ги закачат.
За пръв път чувам такова нещо Не го отричам, но ми се струва малко невероятно. Дипломатическият имунитет е почти абсолютен и много по-сериозен от, примерно, депутатския, затова не ми се вярва някой да се откаже от него в полза на каквато и да било полиция. Затова и ярко отличаващите се червени номера. Всъщност, доколкото съм чувал, практиката дори и в най-полицейската държава на света - САЩ - е следната: в края на всеки месец или седмица се публикуват номерата на дипломатически автомобили извършили някакви дребни нарушения - номер, нарушение, от кое посолство. По този начин просто биват порицани публично без да им се нарушава имунитета. Нещо като - shame them into submission style34 - За съжаление си прав. Пази Боже да не се случва нищо такова, те са абсолютно неуязвими по отношение на българския закон. Обаче съответният дипломат може да бъде обявен за персона нон-грата. Изпращащото правителство го оттегля и си го прибира. В собствената си държава той отговаря за извършеното пред собствения си закон. Ако това е една сериозна държава - жална му майка. Ако това се случи на дипломат от моето посолство, в държавата му ще има сериозни последици. Ако се случи на, примерно, афганистански дипломат - не бих се обзаложил
She was only a whisky maker but he loved her still.
Същото могат да кажат и немските граждани за нашите дипломати.Да, в България Конституцията се е произнесла в такъв смисъл, че дипломатическите представители са по важни от гражданите на страната.Предполагам, че и в другите страни има подобна разпоредба в техния "Закон за законите", не е само "Виенската конвенция".Никакви дипломатически полиции няма в цивилизованите държави.На дипломатическите полиции обикновено им викат контраразузнаване.
.:: Just because I am unique does not mean I am useful ::. www.cyxap.com
примерно ако наш дипломат се прави на герой по немските пътища...или каквото и другонай-малкото ще го нахокат, а тук ще потулят историятаа ако става въпрос за дипломат от Русия, САЩ, Германия, Франция, Англия изобщо може и да не се чуе дума
по принцип даобаче набързо се сещам за онзи герой, на който му пращаха алкохол с дипломатическата пощане за лична консумация, а за търговия :D или пък онзи луд дядка, когото пратиха в една от бившите руски републики
по принцип даобаче набързо се сещам за онзи герой, на който му пращаха алкохол с дипломатическата пощане за лична консумация, а за търговия :D или пък онзи луд дядка, когото пратиха в една от бившите руски републики
Злоупотреби винаги са ставали. Аз пък си спомням навремето преди няколко години имаше случай дипломати от Северна Корея да внасят контрабандни стоки от Турция. Дали нямаше и някаква игрица с наркотици... Чак съм забравил точно.По принцип приемащата страна може да извърши проверка и на дипломатически автомобил, но за целта трябва да има "сериозни" основания и съмнения за нарушение. Казано по друг начин, ако полицаи спрат дипломатически автомобил и го претършуват без да открият сериозно нарушение, става много сладък дипломатически скандал.
She was only a whisky maker but he loved her still.
Всъщност, доколкото съм чувал, практиката дори и в най-полицейската държава на света - САЩ - е следната: в края на всеки месец или седмица се публикуват номерата на дипломатически автомобили извършили някакви дребни нарушения - номер, нарушение, от кое посолство. По този начин просто биват порицани публично без да им се нарушава имунитета. Нещо като - shame them into submission
Има и такова нещо, но също от БГ дипломат в САЩ знам че редовно си плаща глобите за паркиране - просто няма измъкване там, нищо че е с имунитет.
Malone написа:
Никакви дипломатически полиции няма в цивилизованите държави.
Има, има ... ето една английска такава (все пак имайте предвид че техните задължения са да пазят съответните дипломати, а не в общия смисъл на думата полиция, т.е. не ме разбирайте погрешно - все пак по белите държави "полиция" значи повече "emergency" отколкото "gestapo"; е то и в БГ полицията трябва да пази гражданите, но повече важи репликата "кво ше праим сега?")
Коментар