26-годишна дари живот на четирима18 юни 2009 / News.dir.bgПочинала след катастрофа 26-годишна кинезитерапевтка от Кюстендил стана донор на сърце, черен дроб и бъбреци. Органите й, дарени от нейните близки, могат да спасят четири човешки живота, пише "Труд".Жената е в мозъчна смърт от неделя след жестока катастрофа край Долни Дъбник, която отнела и живота на 27-годишния й приятел.Повече от година у нас не бе правена трансплантация на сърце, но тази вечер лекарите от "Света Екатерина" се подготвяха за животоспасяващата операция. Черният дроб на момичето бе изпратен за присаждане във ВМА, а бъбреците в Александровска болница.Към 15 ч вчера три линейки с екипи от "Св. Екатерина", ВМА и Александровска болница тръгнаха с пилотни коли от МВР към плевенската болница, където бе донорката. Още в късния следобед успешното експлантиране (вземане) на четирите органа беше приключило. А реаномобилите тръгнаха да се връщат в София.Повече от година в България не е присаждано сърце. По тази причина новината за органа донесе много радост и надежди на екипа на "Св. Екатерина" и на записаните за трансплантации в листата й пациенти с гаснещ живот. Очакваше се късно снощи да стане ясно името на рецепиента на органа.42-ма са българите, които спешно се нуждаят от ново сърце. Сред тях има 25-годишен пациент в много тежко състояние. Ако дареният орган не е от неговата кръвна група и няма нужната съвместимост с донора, ще му бъде поставено изкуствено сърце.Изследванията показаха, че черният дроб на момичето от Кюстендил ще върне към живот неин връстник - 26-годишен младеж. Той е с цироза и жълтеница, състоянието му също е тежко и животоспасяващата операция е единственият му шанс, заявиха от ВМА. Това ще е 12-ата чернодробна трансплантация във ВМА, една от тях е от жив донор.811 българи се нуждаят от нов бъбрек. Днес ще се разбере кои двама ще получат органите от Кюстендил.Нещастието с починалото момиче станало през нощта. Фолксвагенът, в който пътувало с приятеля си, бил начело на колона от автомобили, връщащи се от автошоу край Плевен. Вероятна причина за катастрофата е несъобразената висока скорост. Голфът бил смачкан до неузнаваемост в крайпътни бетонни тръби, а телата - изхвърлени в канавката.Поклон пред паметта им.Поредните млади хора отишли си без време.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
26-годишна дари живот на четирима .
Collapse
X
-
Поклон.Дано органите и послужат за спасяване на живота на получателите.И дано има по малко нуждаещи се от органи и по малко донори следствие на катастрофи..:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
-
Познавам момичето, което е първа братовчедка на мой близък приятел - трагедията е неизмерима.Поклон пред решението на родителите! п.п. Знам и колата - голф тунингован по всички изисквания на голфаджийския тунинг... Мрежи, ауспуси, спойлеки, крила, антикрила, силна музика... Стила и стойката на каране бяха не по-малко типични... Не, че има някакво значение вече... За огромно съжаление!VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Коментар
-
доколкото разбрах скоростта е била 100-120 и каруца с 3 мангала без светлини изскача, момчето прави опит да заобиколи каруцата, успява, но при камшика подася и се удря в орех, след това в бетонна стена някаква. не че има значение де. рип на момичето, за съжаление точно то няма никаква винаLancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
ls1 написа:Отвратително е с тези каруци по пътищата. Да ме прощават мангалите, ама не им е мястото на пътя. Кой век сме?!Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
Относно мангалите и каруците - днес бях свидетел на трактор, движещ се по автомагистралата, а отзад имаше дискова брана, която се клатеше като на коча онези работи около трактора. Движеше се от Пловдив до Чирпан - първо го настигнахме малко след Пловдив, после спряхме на Белозем на Лукойла, пихме кафета и др., след което пак настигнахме трактора малко преди Чирпан. Думи нямам!!!!Относно органите - поклон пред родителите!Аз съм заявявал неколкократно пред близките ми, ако не дай Боже нещо се случи с мен, да ме раздадат за органи на колкото се може повече хора. Така поне частица от мен ще продължи да живее.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар