Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Декларации за гласуване не по местоживеене

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Декларации за гласуване не по местоживеене

    Колеги, сутринта чух по новините, че на 20 щели да се подават декларации за да може да се гласува не по местоживеене, а там където си си бил в момента. Някой знае ли къде, как, защото нищо не казаха, и какво представлява това, че много нанагорно ще ми дойде да си се прибера в Сф замо за единия вот...

    #2
    Не на 20-ти, а ДО 20-ти. Аз вече си взех такава декларация, че в деня на изборите съм на море. Отиваш в общината по постоянно местоживеене и питаш в коя стая ги издават. Става за 5 минути. Отписват те от списъка и ти дават листчето. Подпечатваш го в Деловодството и готово. Успех!
    FIAT Marea Weekend HLX 2.0 20V (147 hp)
    LPG System BRC Just

    Коментар


      #3
      HLX написа:
      Не на 20-ти, а ДО 20-ти. Аз вече си взех такава декларация, че в деня на изборите съм на море. Отиваш в общината по постоянно местоживеене и питаш в коя стая ги издават. Става за 5 минути. Отписват те от списъка и ти дават листчето. Подпечатваш го в Деловодството и готово. Успех!
      Е съкс... Това значи, че пак требе до София да се ходи... На мен ми беше идеята, както съм си тука във Варна да стане това, да не ходя до София. Дали става това да се вземе от друг за мен? и после да се прати по поща/куриер?

      Коментар


        #4
        Доколкото ми е известно, Удостоверението се издава в общината по постоянен адрес или с нотариално заверено пълномощно.
        Tonight's the night and it's going to happen again and again...

        Коментар


          #5
          snake написа:
          Доколкото ми е известно, Удостоверението се издава в общината по постоянен адрес или с нотариално заверено пълномощно.
          Поредната глупост на нашите закони.Ей го на, както е случая с Бубачко - от Варна трябва да иде до София - дали за гласуването или за удостоверението - все тая.И аз съм така, но поне съм наблизо - по постоянен адрес (и местогласуване) съм в Сливен. Както и на изборите за ЕП, ще прескочим хем да гласуваме, хем да се видим с приятели.Но наистина си мислех, че се издават тези удостоверения от там, където си в момента, пък явно не е така.

          Коментар


            #6
            Този път напразно оплюхме законите . Попрочетох Закона за избиране на народни представители. Има разлика между гласуване на друго място и гласуване по настоящ адрес:"Чл. 36. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2009 г., в сила от 24.04.2009 г.) (1) Удостоверения за гласуване на друго място се издават от органите по чл. 26, ал. 1 в един екземпляр на избиратели, които предварително писмено заявят, че няма да гласуват в секцията по постоянния си адрес.(2) Удостоверенията се издават не по-късно от 14 дни преди изборния ден. (3) Органът по чл. 26, ал. 1 по постоянен адрес предава информация за издадените удостоверения по ал. 2 и копие от регистъра по ал. 5 на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството не по-късно от 12 дни преди изборния ден за автоматизираното заличаване на избирателя от избирателните списъци по постоянен адрес.""Чл. 36а. (Нов - ДВ, бр. 31 от 2009 г., в сила от 24.04.2009 г.) (1) Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Искането се прави писмено пред органите по чл. 26, ал. 1 по настоящия адрес на лицето и съдържа единния граждански номер на избирателя, вида и номера на документа за самоличност в страната и подпис. (2) Органът по чл. 26, ал. 1 по настоящ адрес предава информация за подадените искания по ал. 1 на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството не по-късно от 12 дни преди изборния ден за автоматизирано включване на избирателя в избирателните списъци по настоящ адрес и заличаването му от избирателния списък по постоянен адрес."Ако bubachko има настояща регистрация във Варна, постоянен адрес в София, а иска да гласува във Варна, се обръща към общината по настоящ адрес-Варна. Ако обаче той не се е регистрирал във Варна, вината си е негова, защото е бил длъжен да го направи.И все още не е късно да го направи: отива в служба Есграон по настоящ адрес, регистрира се, след което подава документи и за гласуване по настоящ адрес. Мисля, че оставащите дни до крайния срок ще са достатъчни.
            Tonight's the night and it's going to happen again and again...

            Коментар


              #7
              А някой знае ли как стои въпроса със студентите? Подразбрах от колеги от провицнията че ставало студентска книжка, но има ли някой по-запознат?
              FIAT Nuova Punto 1.2 8V
              FIAT Grande Punto EVO 1.4 8V
              ...and justice for all

              Коментар


                #8
                "Чл. 35 (11) Избирател, който е ученик или студент, може да гласува в избирателна секция по избор в населеното място, където се обучава, когато то е различно от населеното място по постоянен адрес, след представяне на документ за самоличност, надлежно заверена за съответната учебна година ученическа книжка или надлежно заверена за съответния семестър студентска книжка и декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място. Ученическата или студентската книжка се подпечатва с печата на секционната избирателна комисия и се подписва от член на комисията."
                Tonight's the night and it's going to happen again and again...

                Коментар


                  #9
                  snake написа:
                  Ако bubachko има настояща регистрация във Варна, постоянен адрес в София, а иска да гласува във Варна, се обръща към общината по настоящ адрес-Варна. Ако обаче той не се е регистрирал във Варна, вината си е негова, защото е бил длъжен да го направи.И все още не е късно да го направи: отива в служба Есграон по настоящ адрес, регистрира се, след което подава документи и за гласуване по настоящ адрес. Мисля, че оставащите дни до крайния срок ще са достатъчни.
                  Да си призная честно никак не ми е ясно как да докажа, че живея във Варна... Едно време със зеление паспорти имаше постоянен адрес и настоящ адрес и ми беше ясно. Сега обаче адреса е само един - постоянен по лична карта; няма вече домови книги дето да се записваш, едно време когат се бях зачел за личните карти се казваше, че трябва щом смениш местопребиваването да си смениш и личната карта, което ми се видя адски глупаво при положение, че живея на квартира и не мога да си плащам всеки месец ако сменям къщата и забравих за темата... За всички официални за мен неща - работодатели, извлечения за сметки и други си давам като настоящ този адрес на който живея, но той не е написан никъде черно на бяло, че живеч във Варна. Може ли някой да разясни точно как седят нещата... Инак, ще се разходя ако има реална възможност няма как да пропусна и тоя път....

                  Коментар


                    #10
                    Отиваш в служба Есграон на съответния район във Варна. Подаваш заявление-адресна карта за настоящ адрес. Не знам дали ще ти искат някакви други доказателства, че живееш на този адрес, като вписване в домова книга или някой съсед да потвърди. Мисля, че няма да е необходимо. Личната карта не се сменя при подаване на такова заявление.След като уредиш въпроса с настоящия адрес, подаваш и заявление за гласуване по настоящ адрес. Дано времето ти стигне и за двете неща.
                    Tonight's the night and it's going to happen again and again...

                    Коментар


                      #11
                      snake написа:
                      Отиваш в служба Есграон на съответния район във Варна. Подаваш заявление-адресна карта за настоящ адрес. Не знам дали ще ти искат някакви други доказателства, че живееш на този адрес, като вписване в домова книга или някой съсед да потвърди. Мисля, че няма да е необходимо. Личната карта не се сменя при подаване на такова заявление.
                      Поне през 2001г. никой не искаше да доказваш, че живееш на този адрес. Имах гадже от Видин итя си смени адреса с моя в София. Смени си и личната карта, но не се сещам дали я накараха или тя пожела.
                      Ex Fiat 126P
                      Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
                      Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
                      Alfa Romeo 147 1.6 TS
                      Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

                      Коментар


                        #12
                        Нищо не се иска. Не ти искат да доказваш каквото и да е. Просто отиваш в съответната община и си попълваш една бланка за настоящ адрес. Вписваш си съответния адрес, с каква цел е пребиваването, за колко време и др., плащаш си такса (мисля че) 2 лв и си готов. После вече може да си подадеш заявлението за гласуване по настоящ адрес.

                        Коментар

                        Working...
                        X