Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

поредната глупост на депутатите

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

u_bo написа:
    незаконно <> противозаконно
    Що да бъркаме понятията? Незаконно - 1. Противозаконен; който не е съобразен със закона или го нарушава. Незаконно деяние. 2. Който не се основава на закона. Незаконна търговия. противозаконно - Който противоречи на закона.Както виждаш думите са синоними. jenshen73: Незаконни деца викаш... и ко да ги правим, да ги изпратим в Белене да копаят? Как може едно дете да е незаконно? Може да е извънбрачно, но незаконно няма как да е. По тази логика не трябва да му се издава акт за раждане, паспорти, документи. Не трябва да фигурира в никой списък... или да вземем да осъдим майката, че родила незаконно дете? Да я пратим и нея в Белене? А ако някоя майка си захвърли детето и не могат да я открият - то двойно незаконно ли е? Да му приложим бой с пръчка да си каже? Прочети пак какво си написал и се замисли.
    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Колеги, мисля, че бъркате нещо. С този закон никой не цели насила да си кажете, че живеете с някого. Няма как да ви накарат насила да отидете и да декларирате, че с дадена жена/мъж живеете на семейни начала. Закона в крайна сметка е бая недомислен и безсмислен. Може би се опитват по още един законов начин да събират пари (такси) или да спрат пари за някоя и друга самотна майка. Все тая....в крайна сметка няма да го бъде така или иначе. Нещо не им се отвори парауша. Този закон щеше да е още една безсмислена точка от бг законодателството. Все пак който иска да си е семейство пред закона ще отиде и ще се подпише, който не, ще си живее щастливо и толкова. Лично според мен брака леко променя нагласата, но това си е мое мнение. За сега, знам само какво е да живееш на семейни начала и смея да твърдя, че съвместното съжителство не ме прави семейство с дадения човек и е въпрос на нагласа, когато живееш с него (някои се чувстват семейство други не), докато хората с брак поне са с нагласата, че са семейство ако не друго.

Коментар

ele написа:
        jenshen73: Незаконни деца викаш... и ко да ги правим, да ги изпратим в Белене да копаят? Как може едно дете да е незаконно? Може да е извънбрачно, но незаконно няма как да е. По тази логика не трябва да му се издава акт за раждане, паспорти, документи. Не трябва да фигурира в никой списък... или да вземем да осъдим майката, че родила незаконно дете? Да я пратим и нея в Белене? А ако някоя майка си захвърли детето и не могат да я открият - то двойно незаконно ли е? Да му приложим бой с пръчка да си каже? Прочети пак какво си написал и се замисли.
        ele, мисля че много се вживяваш. Надали се има точно това в предвид като се използва думичката "незаконен". Думичката не е много на място, но се използва, защото извънбрачното дете е родено извън законовия съюз между родителите му. Просто няма какво да се лъжем, има закон и той включва и брачния съюз, който си е вид договор. Който не иска да сключва този договор си живее без договор, но съюза му не е регламентиран от закона. "незаконно дете" е просто още един парадокс от българския език, който хората са наложили с годините. За съжаление, няма как да се промени това, защото няма как да убедиш 7.5 мил. българи да не го използват.

Коментар

Аз пък с мойта госпожа живях така година и половина, докато не разбрах, че дневна смяна има и още един (поне наем да си плащаше, вода, ток нещо...) И касиерката на входа един ден вика ти плащаш за 1, а 3ма живеете там- Yellow_Flash_Colorz_PDT_23 та и бюстители на реда идваха да ми кажат, че е незаконно.

Коментар

Marea Bipower ... скъса ме с този пост ... заклевам се ...Ако имаше тук рейтинг, веднага щеше да има +1 от мене ... Yellow_Flash_Colorz_PDT_06
            .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
            www.cyxap.com

Коментар

Изчетох всичко и мисля, че никой не е схванал за какво иде реч.Изобщо не става въпрос за деца, за разводи, за преференции и т.н.Единственото нещо, което е различно при съжителство без брак, и съжителство с брак е имуществената страна.Живеете от 10 години без брак. Купили сте заедно жилище, мебели, кола. Ако сте се писали и двамата съсобственици - добре, обаче ако не сте?Какво става, ако след 10 години решите да се разделите? Нямате брак, имате 2 деца?Със законовото встъпване в брак се въвежда понятието СИО (съпружеска имуществена общност) - каквото и да се придобие след подписването на брак, то е законово притежание и на двамата съпрузи, независимо чие име пише на документите. При евентуален развод - всичко се разделя.Когато нямате брак, тези неща няма как да се уредят - не всяко имущество има написан собственик. Аз съм привърженик на съжителството без брак в рамките на година - две - докато наистина установите, че сте един за друг. Поне ние направихме така.След това идва следващата стъпка - брак.Децата - когато им е писано.Най-честите разводи са при семейства, които не са живели предварително съвместно.

Коментар

Immortal успя да каже почти всичко, което ми се въртеше из главата само с 3 изречения.

Коментар

Immortal написа:
                  Изчетох всичко и мисля, че никой не е схванал за какво иде реч.Изобщо не става въпрос за деца, за разводи, за преференции и т.н.Единственото нещо, което е различно при съжителство без брак, и съжителство с брак е имуществената страна.Живеете от 10 години без брак. Купили сте заедно жилище, мебели, кола. Ако сте се писали и двамата съсобственици - добре, обаче ако не сте?Какво става, ако след 10 години решите да се разделите? Нямате брак, имате 2 деца?Със законовото встъпване в брак се въвежда понятието СИО (съпружеска имуществена общност) - каквото и да се придобие след подписването на брак, то е законово притежание и на двамата съпрузи, независимо чие име пише на документите. При евентуален развод - всичко се разделя.Когато нямате брак, тези неща няма как да се уредят - не всяко имущество има написан собственик. Аз съм привърженик на съжителството без брак в рамките на година - две - докато наистина установите, че сте един за друг. Поне ние направихме така.След това идва следващата стъпка - брак.Децата - когато им е писано.Най-честите разводи са при семейства, които не са живели предварително съвместно.
                  Всеки си има мнение за брака само ми кажи какво е това БРАК и по добро ли едно законо семейство от едно което не е сключило брак.И още нещо когато се купи нещо то трябва да има собственик предварително се разбирате за това.Какво е една свадба да направиш кефа на роднините,комшиите да те видят,обичам да ходя на свадби ама не и на моята.

Коментар

В бг-мама доста усърдно са се впуснали в обсъждане на темата...Леле колко жени имали "незаконни деца" не е истина Та тези коментари според мен са си точни и изчерпват спора, трябва ли или не да има такъв закон.
                    Неженените двойки, като искат да имат уредени със закон отношения помежду си и между роднините си, да вземат да сключат брак. Аз ли нещо съм извън пътя, другите ли, ама не е ли точно това функцията на брака? Който иска да няма формални и регламентирани със закон отношения с половинката си, не отива и не подписва граждански онази важна хартийка. Който иска всичко да му се урежда по книга го прави. За чий.... ни е да се узаконяват съвместните съжителства? Узаконените такива се наричат "граждански брак". Новите как ще се казват, че ми е странно?
                    Узаконяване на съжителство без брак - все едно да подпиша договор, според който работя без договор, без осигуровки и т.н.

Коментар

Immortal написа:
                      Не знам кой е схванал, ама ти не си схванал за какво иде реч. Това е целта на закона, да уреди отношенията между хора, които не желаят да сключват брак. При условие, че тези хора реално съществуват, не виждам какъв беше проблемът (освен мнимата моралност) законово да бъдат уредени техните взаимоотношения посредством (ако желаят) сключване на предбрачен договор. Каква е разликата между това законът да уреди кой ще вземе колата и кой къщата и договорът да посочи кой как е се разпорежда с имуществото след влизането му в сила???? Освен една разлика - при евентуален развод разделянето на половина може да се превърне в кошмар, докато в един договор това може да бъде избегнато. Не виждам и какъв е проблемът на хората да бъде даден избор. Ти искаш, сключил си брак - всеки ли трябва да мисли по този начин? При условие, че няма данни съжителството да оказва негативно влияние върху възпитанието и отглеждането на децата, не засяга останалата част от обществото по негативен начин - защо да не бъде регламентирано. Законът няма за цел да казва кое е и кое не е морално, целите му са съвсем други.
                      Най-честите разводи са при семейства, които не са живели предварително съвместно.
                      Те сега всички живеят съвместно преди да се оженят, това не им пречи след 1-2 години да се разведат.

Коментар

nai7: сваТба, идва от сваТ, а не от сваДа, въпреки че понякога става последното. Граждански брак, бракосъчетание, както писах вече - брак ми звучи като за нещо бракувано..., но това е българският език Семейството е по-добро с това, че жената има гарантирано от закона право на 50% от придобивките по време на законовото Ви съжителство + издръжка на евентуалните деца. Сега ще се получи твърде дълга дискусия за съвестни и безсъвестни бивши съпрузи... Другото е примерно, че все още много наши съграждани робуват на стари схващания, че "Какво е това семейство без подпис", но според мен подписа е формално, вярно - минал съм я, но по настояване на половинката ми.
                        Steliyan's Life!
                        FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

jenshen73 написа:
                          nai7: сваТба, идва от сваТ, а не от сваДа, въпреки че понякога става последното. Граждански брак, бракосъчетание, както писах вече - брак ми звучи като за нещо бракувано..., но това е българският език Семейството е по-добро с това, че жената има гарантирано от закона право на 50% от придобивките по време на законовото Ви съжителство + издръжка на евентуалните деца. Сега ще се получи твърде дълга дискусия за съвестни и безсъвестни бивши съпрузи... Другото е примерно, че все още много наши съграждани робуват на стари схващания, че "Какво е това семейство без подпис", но според мен подписа е формално, вярно - минал съм я, но по настояване на половинката ми.
                          Като сключиш предбрачен договор какво? жената няма да има право на това, което пише в него ли? Пак ще повторя: Законът, ако беше приет, НЕ задължаваше хората да не сключват брак, а уреждаше отношенията на тези, които не искат да сключват брак. Който иска да го направи - да го прави. При условие, че хората, които съжителстват, съществуват и ще продължават да съществуват, нямаше пречки да не им се уреди статута. А който смята, че бракът е задължителен - да го сключва, но да не налага мнението си на другите. Явно не чаткате за какво става въпрос, ами се забихте в съвсем други теми.

Коментар

jenshen73 написа:
                            Приемам забележката колега.

Коментар

No_Name написа:
                              В бг-мама доста усърдно са се впуснали в обсъждане на темата...Леле колко жени имали "незаконни деца" не е истина Та тези коментари според мен са си точни и изчерпват спора, трябва ли или не да има такъв закон.
                              Неженените двойки, като искат да имат уредени със закон отношения помежду си и между роднините си, да вземат да сключат брак. Аз ли нещо съм извън пътя, другите ли, ама не е ли точно това функцията на брака? Който иска да няма формални и регламентирани със закон отношения с половинката си, не отива и не подписва граждански онази важна хартийка. Който иска всичко да му се урежда по книга го прави. За чий.... ни е да се узаконяват съвместните съжителства? Узаконените такива се наричат "граждански брак". Новите как ще се казват, че ми е странно?
                              Узаконяване на съжителство без брак - все едно да подпиша договор, според който работя без договор, без осигуровки и т.н.
                              Абсолютно на място !!!

Коментар

Интересно пък държавата какво я бърка имуществената страна на въпроса, че да се налага чак приемането на Закон.Не мисля, че е това причината.
                                .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                                www.cyxap.com

Коментар

Working...
                                X