Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за Линукс гуру -> (NFS+Samba+Windows) проблем!

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Въпрос за Линукс гуру -> (NFS+Samba+Windows) проблем!

Дано има и други фенове на Линукс тук, че нещо го закъсах.Та накратко ситуацията.Имам 2 Линукс сървъри.Единия "А" от тях сервира Самба за Уиндоус машините. Всичко работи идеално!Другия "Б" условно "NFS сървър" предоставя още място са самбата на сървър "А".Всичко перфектно. Сървър А си монтира без проблеми по НФС дялове и така нататък.Правя symlink на директория от сървър А към маунт партишъна. Така. Вече започва да се вижда от Уиндоус машината през самба, през сим линка, който минава през НФС-а до сървър "Б".Проблема идва, че един вид не мога да създавам файл по-голям от 1кб. С две думи не мога да копирам файлове, а мога само да чета. Мога да създавам директории, защото те реално са 0кб. Създавам и празен файл, който само като се индексира е също 0кб. Ама и 1 символ да сложа в него автоматично става проблема.Уиндоус машината вади съобщението като на картинката.През MAC OS няма споменатия проблем и всичко работи както трябва!Къде може да е проблема?
    Прикачени файлове
    A20DTH ЖТД ама не баш
    1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
    Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Re: Въпрос за Линукс гуру -> (NFS+Samba+Windows) проблем!

BO написа:
    Дано има и други фенове на Линукс тук, че нещо го закъсах.Та накратко ситуацията.Имам 2 Линукс сървъри.Единия "А" от тях сервира Самба за Уиндоус машините. Всичко работи идеално!Другия "Б" условно "NFS сървър" предоставя още място са самбата на сървър "А".Всичко перфектно. Сървър А си монтира без проблеми по НФС дялове и така нататък.Правя symlink на директория от сървър А към маунт партишъна. Така. Вече започва да се вижда от Уиндоус машината през самба, през сим линка, който минава през НФС-а до сървър "Б".Проблема идва, че един вид не мога да създавам файл по-голям от 1кб. С две думи не мога да копирам файлове, а мога само да чета. Мога да създавам директории, защото те реално са 0кб. Създавам и празен файл, който само като се индексира е също 0кб. Ама и 1 символ да сложа в него автоматично става проблема.Уиндоус машината вади съобщението като на картинката.През MAC OS няма споменатия проблем и всичко работи както трябва!Къде може да е проблема?
    Не че разбирам чак толкова, а и може да ме напсуват са, ама мисля че проблема си е в самия Виндовс и потребителите които имат права за работа на САМБА-та, а и предимно съм по-фен на FreeBSD. Или са като се замисля, може и да е от конфигурациията на самата самба. Идеята мие, че *NIX системите използват за незначещ потребител Nobody (nobody), а Windows - Everyone. От там и положението, че OS X- са няма проблеми, тъй като по същество той си е BSD UNIX. Абе с 2 буми - погледни САМБА-та и това, кой може да пише като потребител. Другия проблем с който съм се сблъсквал аз лично е нивата на протоколите за представяне на САМБА пред Виндовс. Имаше голямо значение кои ти е минималния протокол и кой максималния. При мен минималния е CORE, а максималния NT1 (при различните положения ту не се четеше нищо, ту не излизаха написани като хората имената, ту може да четеш, но не може да пишеш). При следващия преинстал нещата се бяха променили и тези двата не сработиха така настроени. Но от както минах на САМБА3 нещата си идват до голямо положение вече конфигурирани по дефолт от тази гледна точка и сега пак работи безпроблемно при първото положение.Незнам дали си чувал или ползвал, но има един адски гъзогъделичкатор за конфигуриране точно на SAMBA - нарича се SWAT. Инсталираш го и после на порт 901 на машината със самбата ти отговаря приятен интерфейс за конфигуриране на всичко. Като всичко заспи - спираш услугата, дане дразниш разните там надъхани дечурлига...Другото което аз бях правил преди време беше, да изкарам Виндовс машина през БСД навън, като идеята беше, че нямах достатъчно място на сървъра и ако трябва да копирам нещо от вън в нас исках директно да се записва на работната станция. Тогава директно маунтвах една шерната директория от Виндовс (с пълни права за всеки) на сървъра (пак в директория с пълни права) и после, през FileZilla и sftp директно си пишех на работната станция. В fstab бян описал:
    Код:
    //Windows/share   /server/mountpoint  smbfs  rw,noauto 0 0
    а в crontab бях прибавил ред да проверява на всеки 10 минути и маунтва виндовския шеринг. Много важен момент беше самото rw,noauto, защото ако е на auto и сървъра се рестартира пробва да маунтне шеринга, но ако Виндовс-а е спрян цялата система зацикляше и изобщо не зареждаше, видиш ли, не може да си монтира сички дялове... В тоя ред на мисли, защо не пробваш с 2 самби вместо с NFS?Ами - това от мен, дано поне съм те насочил в някаква посока ако не съм помогнал.

Коментар

Working...
    X