Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Справедливо ли е глобите до 50 лв вкл да не се обжалват?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

И дайте сбита информация какво и как Колегата хубаво казва ние сме си длъжни ама имаш 24 часа , а те не стигат за нищо ако си по натоварен и доста хора не са информирани не заради това , че те не искат , а просто не им е възможно.А за това да се посочи ,че полицайте нямат право да стоят в засада - http://store1.data.bg/broadcast/KAT.pdf Там е написано и мисля ,че колежката ele това имаше впредвид ,че чакалеят като всъщност им е забранено....
    Lybra 2.4jtd intensa 06.2002
    Marea 1.9 TD100 HLX -07/97
    Punto 1.2 16v Sporting -11/97 еx - На части

Коментар

Напълно ми е ясно какво иска да каже адвокат Ивайло Ганчев, но държа да подчертая, че е хубаво Закона да се чете в дълбочина, а не като дявола Евангелието.Разпоредбата на чл. Чл. 165. ал. 1, т. 1 гласи:
      Чл. 165. (1) Определени от министъра на вътрешните работи служби: 1. контролират спазването на правилата за движение от всички участници в движението и техническата изправност на движещите се по пътя пътни превозни средства, като за целта служебните лица са длъжни при проверка да се обозначат ясно, осигурявайки необходимата видимост;
      което обаче не означава, че трябва да стоят в средата на шосето с пуснати светлини и звукова сигнализация, само на прави участъци без завои, а че при извършване на проверка, в момента когато решат да те спират, трябва да подадат сигнала за спиране достатъчно ясно, достатъчно видимо, самия той [подаващия сигнала] да е достатъчно видим в момента на подаване на сигнала, да му личи, че е полицай, както и това да стане от такова разстояние, че да можеш да реагираш на сигнала без да създаваш предпоставки за ПТП със спирането си.Могат да си стоят където си искат, но на такова място, че да могат да изпълнят горните условия.Разбира се, както и да са застанали, можете да се оправдавате, че не сте спрели защото не сте ги видели, но ако сте спрели и са ви санкционирали, акта си е съвсем редовен документ и мястото на проверяващите не го прави нищожен.Друг е въпроса, че би могло да последва преследване и принудително спиране, ако се напънат да ви гонят "ушеви" и тогава нещата стават малко по неприятни, най малко от административна, респективно финансова гледна точка.Та съвета ми е да не лягате на това рамо, "ама те бяха в храсталака" и ме изненадаха. Естествено е да ви изненадат, когато извършвате нарушение, това е част от работата им.
      .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
      www.cyxap.com

Коментар

Kuku написа:
        ele написа:
        И да допълня - в България имаш пари - имаш права. Нямаш пари - нямаш права.
        Че 20лв. пари ли са в днешно време?!
        За някои хора това са седмичните пари, за други - 12% от заплатата им. Иначе съм добре, мерси, че ме споменаваш тук там - мой пропуск, че не ти обръщам внимание.Malone: ти май не си виждал как изскачат от храстите, а колата е спряна на поне 5-6 метра навътре и не се вижда. Ей това имах предвид. За щастие, тази практика се изостави в последно време.
        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Напротив, виждал съм, е и?Какъв е проблема, че не ги виждам от 500 метра?Ако не извършвам нарушение, не ме бърка къде са, ако ще и на клоните на дърветата да са.А ако са решили да ме спрат, независимо дали съм извъшил нарушение или ... не съм извършил, но те са решили да си го измислят, ще ме спрат, ако ще и на средата на пътя да са и пак ще имам разправии.Какво те бърка къде са?Това, че не можеш да реагираш и намалиш да кажем преди те да са те засекли?Не е ли по лесно да спазваш правилата и да не те интересува къде са?Аз понякога не ги спазвам, но и не мърморя против системата.Правя се на пич зад волана, някой път си доставям удоволствие с по висока скорост или се опитвам да спестя време и нерви, навлизайки в забранени участъци, но си плащам за гяволъка, когато ме хванат.Ако нямам възможност, разбира се, ще бъда внимателен, за да нямам излишни или непосилни разходи.Те не са виновни, че са направили нужното за да те изненадат и те хванат когато нарушаваш правилата, защото това им е работата, да контролират. Виновни сме аз и ти, че не ги спазваме.Разбираш ли колко е парадоксална тази претенция за видимостта, когато действително извършваш нарушение?А ако се лигавят е абсолютно без значение къде ще са, решили ли са, дори и да ги видиш, ще те спрат и ще ти извиват ръцете.
          www.cyxap.com

Коментар

Malone написа:
            ....
            Бърка ме, защото с моите данъци им се плаща заплатата. И поради тази причина, която сама по себе си е достатъчна, трябва да си вършат работата както трябва, което включва да спазват задълженията си. Не може КАТ да изисква ние да спазваме закона, а при тях това да е избираемо, да залягат по канавките и да се правят на интересни!!! Няма да спомена и дискриминацията по отношение на мъжете, защото съм абсолютно убедена, че ако направя нарушение, мен няма да ме глобят, но за същото нарушение биха глобили някой мъж. Това не е начина, по който трябва да процедират. Затова в последно време се навъдиха едни куклички с едни скъпи играчки, с които не могат да си играят, ама на тях още по-лесно ще им се размине, отколкото на мен. За да освободя колата си, за което писах по-горе, трябваше да жертвам един ден и много нерви. Вместо да вдигат моята кола, биха могли да вдигнат някой, който наистина е спрял в нарушени - това е отчитане на дейност, а не добре свършена работа. За съжаление, за това ни отиват данъците.

Коментар

С моите също, но както казах, това не означава, че можем да правим каквото си искаме. Всъщност можем, но си понасяме отговорността.И що се отнася до проверките, мисля, че обясних моето мнение за смисъла на горната разпоредба. Ти разбира се, не си длъжна да се съгласиш, можеш да си я тълкуваш както искаш, въпроса е как ще я приеме съда при евентуално обжалване на акт, с мотива, че си извършила нарушение защото не си видяла контролните органи навреме. Закона би трябвало да се спазва постоянно, а не само когато очакваш да те проверят.Сексизъм има, да, склонен съм да се съглася, но не го намирам за странно. Дразни ме, но не е нещо ненормално."Ушеви" и те са хора и не са защитени от оръжията, които притежавате вие дамите. Говоря за чар, за външен вид и т. н.Дай боже повече дами контролни органи на улицата, за да изравним резултата. Ще глътна малко коремчето, ще изпъча перките, ще се просълзя развълнувано, може и да ми минат номерата, знам ли ...И има полза от загубеното ти време за колата. Сложили са нужния знак и да се надяваме, че за в бъдеще там няма да има спрени коли, които да пречат на автобуса да спре на спирката.Така че не се коси, усилията ти не са били напразни.
              www.cyxap.com

Коментар

Malone написа:
                "Ушеви" и те са хора и не са защитени от оръжията, които притежавате вие дамите. Говоря за чар, за външен вид и т. н.
                Значи не си вършат съвестно работата - да бъдат безпристрастни и да се водят от закона, не от други неща. А времето за колата си беше загубено - очакваме от КАт да знаят ЗДП, а се оказва, че някои и това са проспали. Сега може да поспорим и по въпрос дали трябва да те глобяват за знак, който трябва да е там, ама го няма.

Коментар

Не трябва разбира се и е нямало пречка да обжалваш действията на контролните органи, ако искаш. Аз не бих се колебал.Ама струва пари ... ами струва, но ако си сигурна че ще спечелиш, довереника ти уведомява за това съдията и той почти сигурно ще присъди съдебните разходи на загубилия делото, в случая КАТ.А ако не си сигурна в себе си и в правотата си ... не знам.Не са безпристрастни разбира се. Както не съм безпристрастен аз, както не си безпристрастна ти. Не ме карай да вярвам, че ти си лишена от недостатъци и притежаваш само положителни качества.Аз не съм олицетворение на морала и затова не съм твърде строг и краен в критиките си.Ще си позволя един цитат:
                  Йоана 8:3-5, 7, 9:Учителю, тази жена биде уловена в самото дело на прелюбодейство. А Мойсей ни е заповядал в закона да убиваме такива с камъни; Ти, прочее, що казваш за нея?... Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък на нея...А те, като чуха това, разотидоха се един по един, като почнаха от по-старите и следваха до последните; и Исус остана сам , и жената, гдето си беше, насред."
                  www.cyxap.com

Коментар

@Malone, спри се бе, човек Разбрахме те. Стига й "яде дроба" на @ele.Откъде го извади този "купешки" език? У автофорум сме, все пак.
                    Когда мне становится скучно, я отправляю сообщение на случайный номер: "Я спрятал тело... Что дальше?"

Коментар

Malone написа:
                      Не трябва разбира се и е нямало пречка да обжалваш действията на контролните органи, ако искаш. Аз не бих се колебал.Ама струва пари ... ами струва, но ако си сигурна че ще спечелиш, довереника ти уведомява за това съдията и той почти сигурно ще присъди съдебните разходи на загубилия делото, в случая КАТ.А ако не си сигурна в себе си и в правотата си ... не знам.Не са безпристрастни разбира се. Както не съм безпристрастен аз, както не си безпристрастна ти. Не ме карай да вярвам, че ти си лишена от недостатъци и притежаваш само положителни качества.Аз не съм олицетворение на морала и затова не съм твърде строг и краен в критиките си.Ще си позволя един цитат:
                      Йоана 8:3-5, 7, 9:Учителю, тази жена биде уловена в самото дело на прелюбодейство. А Мойсей ни е заповядал в закона да убиваме такива с камъни; Ти, прочее, що казваш за нея?... Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък на нея...А те, като чуха това, разотидоха се един по един, като почнаха от по-старите и следваха до последните; и Исус остана сам , и жената, гдето си беше, насред."
                      Да бе.... и аз съдих една фирма, която подписа приемно-предавателен протокол, че не са свършили работа за 3000 лева, съдът отсъди, че не са свършили работа за 80 лева! Тез работи с българския съд ги остави - загуба на време и пари за момента и за далечното бъдеще, както се очертава.Ами безпристрастна съм - всеки ден ми се налага да бъда, когато се налага да оценявам нечия друга работа, да давам оценки и да попълвам един тон протоколи. Не бих могла и да не бъда - има си критерии, които трябва да следвам, а не защото трябва да оценя работата на някой, с който съм работила преди, и ми е много симпатичен, и ще взема да му я завиша малко. Разликата е, че моето заплащане зависи от моята безпристрастна оценка и професионализъм, а на полицаите не зависи от тези фактори - много от тях няма да минат и задължителните изпити, които трябва да полагат - на тях заплата им се плаща всеки месец, независимо дали работат съвестно или не. Не съм казала, че имам само положителни качества, но какво общо имат отрицателните качества с професионализма? Ти си или такъв или не - средно положение няма. А какво общо има това с темата - с 50-то лева, които дъвчем?

Коментар

Malone написа:
                        Спирам, спирам ... прав си. Yellow_Flash_Colorz_PDT_37 Гледам ele да не ме обвини, че съм проЗ, затова се опитвам така леко "мазно" да се изразявам. Като политик малко ...Ele, приключваме темата, поне аз. Дано съм ти бил полезен, както и на останалите.
                        Може да си някой политик, знайш ли, да подпитваш какво искаме, пък после да ни го обещаеш.... Айде сега, моля, да напишеш на нормален език като ни глобят 50 лева несправедливо какво да правим.

Коментар

Отказвате да подпишете фиша.Имате право да не подпишете фиша по Закон.Ако иска да му посочите кой Закон, посочвате чл. 39, ал. 3 от Закона за административните нарушения и наказания:
                          Чл. 39. (1) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г., бр. 11 от 1998 г., бр. 25 от 2002 г.) За явно маловажни случаи на административни нарушения, установени при извършването им, овластените за това органи налагат на място, срещу квитанция, глоба до размера, предвиден в съответния закон или указ, но не повече от 10 лева.(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1983 г., изм., бр. 59 от 1992 г., бр. 110 от 1996 г., бр. 11 от 1998 г., бр. 25 от 2002 г.) За маловажни случаи на административни нарушения, установени при извършването им, когато това е предвидено в закон или указ, овластените контролни органи могат да налагат на местонарушението глоби в размер от 10 до 50 лв. За наложената глоба се издава фиш, който съдържа данни за самоличността на контролния орган и на нарушителя, мястото и времето на нарушението, нарушените разпоредби и размера на глобата. Фишът се подписва от контролния орган и от нарушителя, че е съгласен да плати глобата, и се изпраща на финансовия орган на съответната общинска администрация за изпълнение. На нарушителя се дава препис, за да може да заплати доброволно глобата.(3) (Предишна ал. 2, доп. - ДВ, бр. 28 от 1983 г.) Ако нарушителят оспори нарушението или откаже да плати глобата, за нарушението се съставя акт съгласно разпоредбите на този раздел.
                          От тук нататък контролния орган единствено може да ви състави акт. Ако знае как и ако има защо.Или да ви пусне, ако усеща, че няма да мине номера.Защо ви пише акт, трябва да го пише в акта. Най отдолу на акта не е нужно да пишете, че имате възражения или че нямате.Реално, дори и да ви принудят да напишете, че нямате възражения, това не е пречка в рамките на 3 дневния срок [работни, това е важно] да депозирате възражение по акта пред наказвашия орган, в случая КАТ [до Началника на КАТ].Депозирането става в КАТ, като искате входящ номер в деловодството.Не сте длъжни да възразите писмено веднага, на улицата.Закона ви дава право да го направите в рамките на 3 дена, за да сте спокойни и да имате време да обмислите възражението.Ако наказващия орган приеме възраженията ви за неоснователни ще ви бъде издадено Наказателно постановление. Разполагате със седем [работни] дни да го обжалвате. Обжалва се ПРЕД районния съд, но ЧРЕЗ наказващия орган.Разбирайте, пишете жалба срещу НП, адресирано до районния съд, но го депозирате пак в КАТ, пак задължително с входящ номер.Идеята е наказващия орган да се запознае с възраженията ви по НП, да комплектова преписката и да я изпрати в съда. За това той има също седемдневен срок от датата на депозирането на жалбата.След това, чакате насрочване на дело, за което би трябвало да бъдете уведомени от съда, писмено. Вие или довереника ви [адвоката, ако сте решили да ползвате адвокатски услуги].Вида на възраженията е без значение. Няма бланка, няма стереотип. Напечатано, на ръка, без значение.Има задължителни атрибути, като ... до кого е възражението, чрез кого се подава, точно срещу какво е възражението [номер и дата на акта или НП], вашите данни и адрес.Разбира се, силно препоръчително е да е написано четливо и грамотно.А ако е по мазничко, със юридически словоформи е още по добре. Показва, че не сте от гората, а имате поне малка юридическа грамотност.В общия случай делото отнема около 30 минути.
                          ele написа:
                          Може да си някой политик, знайш ли, да подпитваш какво искаме, пък после да ни го обещаеш....
                          Ele ... никой не може да ти даде толкова, колкото аз мога да ти обещая. Yellow_Flash_Colorz_PDT_06
                          www.cyxap.com

Коментар

Ами всеки можеше да го цитира в другата тема ... направих го

Коментар

Malone, с повечето от нещата, които си казал съм абсолютно съгласен.Ако първият ти пост по темата беше без първия си абзац, щеше да е "чуден"! Както и да е. С Еле вече се разбрахте, както гледам...Последният ти пост е безценен, но навсякъде ти говориш за фишове. Не бе човек, аз говоря за актове и наказателни постановления.Аз не съм юрист и не ги разбирам много тези работи, макар че и на мен ми се налага от време на време да влизам в съда по разни дела с автомобили, пешеходци и т.н.Посочи ми (ни) съгласно кой закон, кой член и т.н., наказателно постановление, на което отдолу пише "Не подлежи на обжалване съгл. чл.189, ал.5 от ЗДвП" може да се обжалва.Това ще е ценно за нас. Предварително ти благодаря!

Коментар

Immortal написа:
                                Malone, с повечето от нещата, които си казал съм абсолютно съгласен.Ако първият ти пост по темата беше без първия си абзац, щеше да е "чуден"! Както и да е. С Еле вече се разбрахте, както гледам...Последният ти пост е безценен, но навсякъде ти говориш за фишове. Не бе човек, аз говоря за актове и наказателни постановления.Аз не съм юрист и не ги разбирам много тези работи, макар че и на мен ми се налага от време на време да влизам в съда по разни дела с автомобили, пешеходци и т.н.Посочи ми (ни) съгласно кой закон, кой член и т.н., наказателно постановление, на което отдолу пише "Не подлежи на обжалване съгл. чл.189, ал.5 от ЗДвП" може да се обжалва.Това ще е ценно за нас. Предварително ти благодаря!
                                Винаги съществува възможността да се жалите и да доказвате нещо по т.н. "Общ исков ред". Когато искаш да забавиш или да откажеш някого да търси правата си - обикновенно му казваш - търси си правата по Общия исков ред.На практика този ред е дълъг и бавен, доказването на много от фактите и обстоятелствата е трудно, за да не кажа невъзможно.Изобщо общия исков ред е "Грамофон свири, майка плаче"! В повечето случаи се ползва чл. 124 от новия ГПК (в стария беше чл. 97), който гласи следното: Чл. 124. (1) Всеки може да предяви иск, за да възстанови правото си, когато то е нарушено, или за да установи съществуването или несъществуването на едно правно отношение или на едно право, когато има интерес от това.(2) Може да се предяви иск за осъждане на ответника да изпълни повтарящи се задължения, дори тяхната изискуемост да настъпва след постановяване на решението.(3) Иск за пораждане, изменение или прекратяване на граждански правоотношения може да се предяви само в предвидените в закон случаи.(4) Може да се предяви иск за установяване истинността или неистинността на един документ. Иск за установяване съществуването или несъществуването на други факти с правно значение се допуска само в случаите, предвидени в закон.(5) Иск за установяване на престъпно обстоятелство от значение за едно гражданско правоотношение или за отмяна на влязло в сила решение се допуска в случаите, когато наказателно преследване не може да бъде възбудено или е прекратено на някое от основанията по чл. 24, ал. 1, т. 2 - 5 или е спряно на някое от основанията по чл. 25, т. 2 или чл. 26 от Наказателно-процесуалния кодекс, и в случаите, когато извършителят на деянието е останал неоткрит.
                                VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                                VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                                VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                                VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                                Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Working...
                                X