Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо коланът е задължителен? (Размисли от един блог)

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

trace написа:
    Няма да стигнем до едно мнение (не че трябва де).Не знам защо обвързвате нещата с това, че тук някой иска да лапа.Къде отивали винетните такси, защо нямало инсулин - ами хайде да вземем за пример Англия.И таксите си отиват по предназначение, и инсулин има да те заринат, ама коланите пак сазадължителни и има глоби за това.Първото търсене, без да задълбочавам показа това:http://iwatch-bg.blogspot.com/2008/07/blog-post_11.htmlhttp://www.crashbg.com/blog/word-statistic-crash-accidenthttp://news.ibox.bg/news/id_398384514"Ти отиди някъде в БГ( да не дава господ) със здравната си осигуровка в болницата пък чакай някой да те пипне"Ами ето случай, не е от катастрофа но все пак. Бабата падна и си счупи таза. Операцията струваше 3000лв.Осигуровките покриха около 1500лв. (1500 или 2000, вече не помня).Както и да е, аз имам предвид спешната медицинска помощ, която май не се заплаща, а не разни лечения и т.н.
    Trace, извинявай, не прочетох написаното за баба ти:Би ли ми казал, кой определи, че операцията на баба ти струва 3000 лв., а нейната осигуровка покрива 1500 лв. Схващаш ли за какво говоря? Ако вие не бяхте доплатили ( макар, че не знам защо ) щяха ли да оперират жената? По скоро - не.
    A17DTС/S
    Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

Аз предлагам всички, които са против употребата на предпазни колани да се съберат задружно на Аспарухов мост във Варна и дружно да направят един бънджи скок, но без бънджито - то все пак е едно осигурително въже, нищо повече... Задължително ще Ви се размине и плащането за скока - все пак клуб "Адреналин" взимат пари само за да ви осигурят безопасния скок. Но щом сте безсмърни - нищо няма да ви стане Ей, имаме една приказка: "Ум царува, ум робува, ум патки пасе"... Трябваше бългрският народ да си остане пастирски такъв, а не "интелектуалци" с интернет...
      Steliyan's Life!
      FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

jenshen73 написа:
        Аз предлагам всички, които са против употребата на предпазни колани да се съберат задружно на Аспарухов мост във Варна и дружно да направят един бънджи скок, но без бънджито - то все пак е едно осигурително въже, нищо повече... Задължително ще Ви се размине и плащането за скока - все пак клуб "Адреналин" взимат пари само за да ви осигурят безопасния скок. Но щом сте безсмърни - нищо няма да ви стане Ей, имаме една приказка: "Ум царува, ум робува, ум патки пасе"... Трябваше бългрският народ да си остане пастирски такъв, а не "интелектуалци" с интернет...
        Не видях някой да е против коланите ?ПС: Женшен, нали не мислиш, че като си сложиш колана ставаш безсмъртен ?
        A17DTС/S

Коментар

...

Само един въпрос имам към всички, но ми се иска да получа честни отговори: Колко от вас слагаха (редовно) колани, преди това да стане задължително (разбира се - които са били шофьори тогава) и колко от вас бяха купили специална седалка за детето си, преди тя да стане задължителна(за тези, които са имали деца тогава)?
          Fiat Marea Weekend 1.9TD 100 SX '98
          Peugeot 308 1.6HDI 90кс 2008

Коментар

Re: ...

karloson написа:
            Само един въпрос имам към всички, но ми се иска да получа честни отговори: Колко от вас слагаха (редовно) колани, преди това да стане задължително (разбира се - които са били шофьори тогава) и колко от вас бяха купили специална седалка за детето си, преди тя да стане задължителна(за тези, които са имали деца тогава)?
            За себе си: Слагах колан само, когато пътувах извън града.
            A17DTС/S

Коментар

ntodorov написа:
              Казвам, че Държавичката ни е псевдозаинтересована за нас. Ти сам даде пример за Англия: Има глоби, но има и грижа за хората, като цяло за тяхното здраве. Ти би ли се наел да кажеш глобата за несложения ти колан къде отива ? Би ли казал парите от пътните ни такси къде са? Кой ще глоби Държавата за лошите пътища и осеяните дупки? Или те не застрашават живота ни ? За да не се повтарям и за да съм по-ясен погледни една друга тема, която бях пуснал за Държавата и поданиците в Общи приказки.
              Темата е за коланите, а отговора е - загуби за икономиката. Трябва да гледаме глобално, а не само за България.Това че никой не прави нищо тук и гледа да открадне повече пари е друг въпрос.Тая държава отдавна съм я отписал и ако не бях с дете бих се изнесъл на момента.За бабата - то е ясно, че без да платиш няма операция. Което е по-лошо - в случая това значи, чене платиш ли, умираш. Но тук мисълта ми беше друга. Тези 1500лв. които ти покриват са ти осигуровките загоре-долу 10 години. Абе тоя пример много сложен ще стане и не ми се обяснява сега.А че държавата е насрана е така - жена ми си взе майчинските с 5 месеца закъснение. То не бяха лъжи, не бяха простотии, естествено вината накрая си беше тяхна. Евала, че и попаднахме на една добра служителка да оправи нещата.karloson: Никога не съм го слагал. После като стана задължително не можех да свикна с него. Сега пък ми е кофти ако съм без. Навик."Ако автомобила ми е оборудван с въздушни възглавници, а аз ги изключа, ще ме глобят ли? Ако имам ABS и го изключа?"За АБС-а - като караш според знаците няма да ти се наложи изобщо да ползваш АБС-а.За въздушната възглавница отговора е тук, на втора страница.http://trace.data.bg/p/files/downloa...chenie%203.jpg
              Ex Fiat 126P
              Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
              Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
              Alfa Romeo 147 1.6 TS
              Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

jenshen73 написа:
                Цитирай ми кой и къде е казал, че е против употребата на колан?!
                The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

Аз пък не мога да разбера защо въобще се дискутира такъв въпрос. Безумие е човек да предпочита да кара без колан, при положение, че той може да му спаси живота. Че аз и в маршрутка си слагам колана, след като седна отпред. До шофьора. В по-новите има тази опция. :D.
                  NOW: ???
                  Ex: Fiat Bravo 1.6 16V 05.2000 - CA 3978 ??
                  Ex: Fiat Bravo 1.2 16V 12.1999

Коментар

Re: ...

karloson написа:
                    Шофьор съм от 1990 година. От както шофирам, употребата на коланите винаги е била задължителна.Друг е въпроса, че глоби за неслагането им се налагаха кампанийно.Дори и в най-стария правилник (този от преди 1989 година) коланите трябваше да се поставят, в случай че автомобилът е оборудван с тях. Единствено ЗАЗ-ките фабрично нямаха колани.

Коментар

А бе имам някакви бегли спомени че Мосвич също май нямаха колани или поне някои от Тях понеже се сещам че баща Ми купи от "Мото техника" комплект колани и Го постави сам
                      Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
                      Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

Коментар

Изчетох малко от постовете по темата, но ми позволете да споделя моите наблюдения. Струва ми се, че около 80-90% от автомобилите се шофират с предпазни колани (без такситата). Това стана задължително и, защо според вас повечето водачи свикнаха да карат с предпазен колан? Първо имаше медийна кампания за това, какво се случва при катастрофа ма шофьори с колан и такива без и второ имаше сериозен контрол и глоби. В момента е задължително и водещите на задните седалки да са с колан. Колко от тях според вас ги изполват? Заради това, че някой не си върши работата и не контролира адекватно има толкова смъртни случаи на пътя всяка година. И ще се увеличават, като бройката на автомобилите. Аз карам с колан, защото ми е навик и се чувствам некомфотно, като не си го сложа, за вас не знам. Във всеки случай коланът и по-точно вграждането му в автомобил е измислено преди доста години въз основа на много тестове. Вярно е, че в единични случаи коланът може да има негативен ефект, но на фона на всички катастрофи той помага. Все едно да кажете, че въздушната възглавница е вредна!? Е, да... ако в скута ви има малко дете и стане ПТП това може да е фатално за него, но неслучайно за това има указания!
                        Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Личният ми опит в катастрофа е показал, че колана е най-голямата глупост която може да се сложи в кола За пътника до шофьора до някъде съм съгласен, но за шофьора НЕ. Тогава бях сложил колан както и сега слагам ЕДИНСТВЕНО заради глобата, като го защипвам така че си виси свободно и полза от него никаква, но пък не ми взимат 20лв на ръчичка за глупости. Дръпването от колана на шофьора към седелката силно огравичава неговите движения, а това че повечето хора се панират и пускат волана е за мен причината за неовладяването на колата в доста от случаите. Разбира се има си моменти когато няма овладяване и това е, както и паниката си е човешка черта и никой не е застрахован.За мен глобата за без колан трябва да е 10лв без точки и мисля че е приемливо. То май излиза по-евтино да караш пил отколкото без колан
                          Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
                          Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

Коментар

ilko-gd написа:
                            Личният ми опит в катастрофа е показал, че колана е най-голямата глупост която може да се сложи в кола
                            Тук вече стигнахме неподозирани висоти.Ти ръченица ли играеш, че коланът ти ограничава движенията?
                            like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

ilko-gd написа:
                              Личният ми опит в катастрофа е показал, че колана е най-голямата глупост която може да се сложи в кола
                              Колега ти направо отрече 30 40 години проучвания и доказани чрез опити резултати евала

Коментар

ilko-gd написа:
                                Мислех да не се обаждам, но не се сдържам... Как все се намира някой "специалист" да отрича нещо сътворено въз основа на многобройни проучвания и тестове на световни специалисти по безопасност на движението!?!? Странна порода сме българите, хей....
                                Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Working...
                                X