Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо коланът е задължителен? (Размисли от един блог)

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Immortal написа:
    snake написа:
    Хм, от размислите в темата разбирам, че държавата се грижи за своите поданици и затова ги глобява, когато рискуват собствения си живот и здраве. Бях останал с други впечатления, че за държавата "нет человека, нет проблемы" , както е казал класикът, но тази тема ми даде друг поглед върху нещата :D .
    Ооо, изпаднал си в изключителна заблуда. "Нет человека, нет проблема, нет денег". При политиците максимата е обратна - колкото повече хора, толкова повече гласоподаватели, толкова повече приходи" Повече агънца за стригане, повече вЪлна.Аз за момента проблема с държавата съм го решил радикално - каквото и когато тя на мене, това и тогава и аз на нея.България ми прилича на кулата в Пиза... Построена на нездрава почва, още от основите си е тръгнала накриво, опитват се да я коригират, но тя все пак върви на криво... Няма оправия, ако ще и самия Господ Бог да слезе да я оправя.
    Това имам и аз впредвид. Пуснал съм друга тема по този въпрос
    A17DTС/S
    Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

...

И така - понеже аз пуснах темата, да направя едно кратко обобщение, пък ако смятате за необходимо, размислите и страстите могат да продължат.Първото, което виждам е, че повечето хора възприемат темата като "За или против поставянето на колани" и разсъждават в тази насока. А същността на темата е "Трябва ли коланите да са задължителни, ако поставянето им засяга само нашата собствена безопасност". И налагащият се въпрос: "А наистина ли поставянето на коланите засяга единствено собствената ни безопасност?"Някои колеги изразиха своите аргументи "за" и "против" - намаляване на болничните разходи (не че те не са пак от нашия джоб), хвърчащи във или извън колата човешки тела, застрашаващи живота и здравето на другите и т.н. Мисля, че когато изказваме своето мнение и аргументи, всеки може да се замисли по-обстойно по въпроса и да намери истината за себе си (защото истината никога не може да бъде една за всички, освен ако не е някаква конкретна математична величина ).Малко кофти впечатление ми направиха някои нападки и обидни квалификации, от типа "тоя е много тъп, защото не разсъждава като мен" - включително и към автора на публикацията. Авторът е изразил своето мнение и своите възгледи по въпроса, и това че то се различава от нашето не означава, че той е тъпак, а ние - гении (както и обратното). Това е, което исках да кажа. Надявам се, че не съм обидил никого.
      Fiat Marea Weekend 1.9TD 100 SX '98
      Peugeot 308 1.6HDI 90кс 2008

Коментар

Re: ...

karloson написа:
        И така - понеже аз пуснах темата, да направя едно кратко обобщение, пък ако смятате за необходимо, размислите и страстите могат да продължат.Първото, което виждам е, че повечето хора възприемат темата като "За или против поставянето на колани" и разсъждават в тази насока. А същността на темата е "Трябва ли коланите да са задължителни, ако поставянето им засяга само нашата собствена безопасност". И налагащият се въпрос: "А наистина ли поставянето на коланите засяга единствено собствената ни безопасност?"Някои колеги изразиха своите аргументи "за" и "против" - намаляване на болничните разходи (не че те не са пак от нашия джоб), хвърчащи във или извън колата човешки тела, застрашаващи живота и здравето на другите и т.н. Мисля, че когато изказваме своето мнение и аргументи, всеки може да се замисли по-обстойно по въпроса и да намери истината за себе си (защото истината никога не може да бъде една за всички, освен ако не е някаква конкретна математична величина ).Малко кофти впечатление ми направиха някои нападки и обидни квалификации, от типа "тоя е много тъп, защото не разсъждава като мен" - включително и към автора на публикацията. Авторът е изразил своето мнение и своите възгледи по въпроса, и това че то се различава от нашето не означава, че той е тъпак, а ние - гении (както и обратното). Това е, което исках да кажа. Надявам се, че не съм обидил никого.
        Поздрави от мен за това мнение !
        Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Re: ...

karloson написа:
          ......Първото, което виждам е, че повечето хора възприемат темата като "За или против поставянето на колани" и разсъждават в тази насока. А същността на темата е "Трябва ли коланите да са задължителни, ако поставянето им засяга само нашата собствена безопасност". И налагащият се въпрос: "А наистина ли поставянето на коланите засяга единствено собствената ни безопасност?".......
          Това е от една друга тема:
          peho написа:
          Отказвам се. Явно много хора тук четат избирателно и като виждам как са разбрали написаното от мен ме хваща страх

Коментар

Какъв му е проблема на автора на темата, че да я пуска?!Ами ако някой се подведе по мненията за неслагане на колан и после излети през предното стъкло- на чия съвест ще е- за глупав ли ще го обявим.Точка- безсмислена тема. End. :D
            Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.

Коментар

KIMI, без да се обиждаш, но ти явно си един от хората, които не са схванали същината на темата. Никой не може да ти забрани да си слагаш колан, но трябва ли някой да те глобавя, че не го слагаш. Това, че някой ще изхвърчи през прозореца си е негов проблем - да е мислил. Ние мислим и си слагаме колани. Ако някой рискува моя и твоя живот - трябва да си понася наказанието и то СОЛЕНО.
              A17DTС/S

Коментар

Морски,ако някой излети през прозореца- не би искал нито ти нито аз да сме го подтикнали към каране без колан от някакъв форум нали? ДА! :D
                Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.

Коментар

Приятелю, продължаваш да не разбираш. Що не забраняват газовите уредби в автомобилите, като са толкова предпазливи за нашето здраве ? И къде прочете, че агетирам да не се слагат колани. АЗ СЪМ С КОЛАН, но не ми е работа да убеждавам и агитирам другия да е с колан. Все едно да ти давам акъл как да клецаш ( е..ш ) безопасно. Ако Държавичката ни е толкова задертена за моето и твоето здраве - да освободи някои лекарства в аптеките, а не да спира дори животоспасяващия инсулин. КАЗВАМ : Всеки решава сам сигурността си, но тогава, когато застрашава чужда сигурност - да си носи последствието и то солено.
                  A17DTС/S

Коментар

...

Цитат: "Какъв му е проблема на автора на темата, че да я пуска?! Ами ако някой се подведе по мненията за неслагане на колан и после излети през предното стъкло- на чия съвест ще е- за глупав ли ще го обявим.Точка- безсмислена тема. End. "Ако някой се подведе по темата и не си сложи колан, значи той е човек, който не мисли със собствената си глава и не е дорасъл до задълженията и отговорностите, които са необходими, за да бъде един човек шофьор. Ако форумът има чисто възпитателна цел, не трябва да има и такива теми като "Кой колко км/ч е вдигал с фиатката си" и прочее... Защото аз ще напиша, примерно, че съм вдигнал 200км/ч и утре някой ще се опита да вдигне толкова, но няма да съобрази, че гумите му са шушони или че пътят не го позволява и ще се пребие... Всеки прави своя избор и преценява своите възможности. Алпинистите се опитват да изкачат Еверест без кислородни маски - това, вероятно, е също толкова безсмислен риск както да не си сложиш колана в автомобила. Но никой не ги глобява, а ги възприемаме като герои. А и доколкото забелязвам, повечето писали по темата са "за" поставянето на коланите и ползата от тях. Така че няма опасност да подтикнем някого към обратното. Макар че темата всъщност е за нещо съвсем друго...

Коментар

ntodorov i karloson, абслолютно съм съгласен с вас. С вашите постове темата се изчерпва и който пак не разбира за какво става въпрос - не знам.
                      The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

ntodorov написа:
                        Приятелю, продължаваш да не разбираш. Що не забраняват газовите уредби в автомобилите, като са толкова предпазливи за нашето здраве ? И къде прочете, че агетирам да не се слагат колани. АЗ СЪМ С КОЛАН, но не ми е работа да убеждавам и агитирам другия да е с колан. Все едно да ти давам акъл как да клецаш ( е..ш ) безопасно. Ако Държавичката ни е толкова задертена за моето и твоето здраве - да освободи някои лекарства в аптеките, а не да спира дори животоспасяващия инсулин. КАЗВАМ : Всеки решава сам сигурността си, но тогава, когато застрашава чужда сигурност - да си носи последствието и то солено.
                        Бъркаш ги нещата много. Газовите, лекарствата и т.н. какво общо имат с коланите ?От едното някой депутат има далавера и затова е така. Защото, както казваш, ако са толковазагрижени за здравето ни, защо може да си купиш свободно цигари и алкохол които вредят доказано,а не може да си купиш аспирин или витамин без рецепта.Щото некой лапа от целата раота.Но...когато се млатнеш някъде с колата и теоретично, ако си бил с колан е нямало да ти стане нищо,но ти си бил без и се налага да ти направят животоспасяваща операция, която струва примерно 5000лв.кой мислиш ги дава тия пари. Държавата, която пък е изцяло назад от теб в тоя случай, щото тия пари нито ще ги върнеш,нито осигуровките ти я покриват. Хората за запад си имат статистики за тия работи и не случайно казват, чезагубите са милиони, явно ги разбират нещата повече от нас.Те автопроизводителите ще харчат милиони за да направят колите по-здрави (при удар имам предвид),ще ви слагат по 10 въздушни възглавници и ще подобряват коланите ей така, за собствен кеф.
                        Ex Fiat 126P
                        Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
                        Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
                        Alfa Romeo 147 1.6 TS
                        Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

...

Като стане въпрос за здравната ни система, започва да ми става лошо! Ако шофьорите, катастрофирали без колан са единствените, които я изсмукват финансово, с локум да ги почерпим!Ама това е съвсем друга тема, и то толкова обширна и печална, че хич не ми се започва... В този ред на мисли - би трябвало въпросът да се решава не чрез глоби, а чрез увеличаване на здравните осигуровки. Примерно: шофьорите плащат с 5% по-високи осигуровки, пушачите с 3%, хората с наднормено тегло Х%, алпинистите У% и т.н. И ако щеш си слагай колан, ако щещ ползвай кислородна маска, ако щеш се тъпчи със сланина и лук... Колкото винетните такси отиват за поддръжка на пътищата, толкова и здравните осигуровки отиват за собственото ни здраве. Производителите на автомобили поставят колани, възглавници и други обезопасителни средства, защото те са длъжни да осигурят безопасността им, доколкото това е възможно. Както някой прави стълбище и е длъжен да сложи парапет, пък който иска, може да се хвърли и през парапета... Ако автомобила ми е оборудван с въздушни възглавници, а аз ги изключа, ще ме глобят ли? Ако имам ABS и го изключа? Не знам как стои въпроса с тунинга - ако си "чипна" колата и тя от 100 коня стане 200 (примерно)? Загрижените за здравето ни са се втренчили в коланите и донякъде в гумите, сякаш това е единственото и най-важно нещо, от което зависи безопасността ни. Някой контролира ли , да кажем, какви болтове за джанти се внасят и продават? Утре ще си купя едни китайски ментета по 2 за лев и след това ще ме събират по пътното платно. Някой глобява ли за хилядите включени фарове за мъгла, голяма част от които саморъчно поставяни и сочещи в незнайни посоки? И кой ще ми каже как един изгнил Кадет с ей такива дупки в ламарината минава на технически преглед и то в КАТ, а не в някой сервиз?Независимо каква е ползата от поставянето на коланите, не мога да се съглася с твърдението, че ни задължават и глобяват за непоставянето им от грижа за сигурността и здравето ни! Просто още едно поточе за пълнене на държавната хазна - за да може политикът Х да си прави безсмислени разходки до Дубай или депутатът У да пътува през ден до другия край на България "за да се среща с избирателите си"...И все пак - когато шофирате или пътувате в автомобил, поставяйте предпазните си колани!!!

Коментар

Karloson i Style 34 - вие ме разбрахте какво искам да кажа и това ми стига. Повечето четат през редовете. Trace - ти пък къде намери разликите ? И тука вече ти ми кажи: - Кой си мислиш, че ги дава тези пари за моето лечение? Ти отиди някъде в БГ( да не дава господ) със здравната си осигуровка в болницата пък чакай някой да те пипне ( имам пример и подобно изживяване). Аз казвам- Държавата преиграва със заинтересоваността си за нас. Ще ни глобява за без колан, а ще остави майките на малките деца с диабет да се чудят кой път да хващат? Вникни в същността на това, което пиша. Нека Държавата направи това, което аз съм направил за нея - тогава да ме държи избирателно отговорен за здравето ми. В случая за личната безопасност с коланите е избирателна заинтересованост и механизъм в повече за да бъдем уязвими материално ( поне тези, които не мислят за здравето си колкото мене и тебе ) АЗ СЪМ С КОЛАН, ЗАЩОТО МИСЛЯ С ГЛАВАТА СИ, КОЙТО НЕ СЛАГА КОЛАН СИ Е ЗА НЕГОВА СМЕТКА - НЯМАМ ПРАВО ДА ГО СЪДЯ.Що се касае за газовите уредби мога да ти докажа, че там вече касае твоето и чуждото здраве. Оня ден видях табела с надпис на вход за подземен гараж, че е забранено използването му от коли с газови и метанови уредби, но това е написано от мислещи хора. Няма обаче такъв Закон в БГ, който да забранява подобно нещо. А, защо е опасно - се досещаш, но никой не те глобява за това, защото...стана дълго. Аз спирам до тук.СЛАГАЙТЕ КОЛАНИ. МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ.
                            A17DTС/S

Коментар

Няма да стигнем до едно мнение (не че трябва де).Не знам защо обвързвате нещата с това, че тук някой иска да лапа.Къде отивали винетните такси, защо нямало инсулин - ами хайде да вземем за пример Англия.И таксите си отиват по предназначение, и инсулин има да те заринат, ама коланите пак сазадължителни и има глоби за това.Първото търсене, без да задълбочавам показа това:http://iwatch-bg.blogspot.com/2008/07/blog-post_11.htmlhttp://www.crashbg.com/blog/word-statistic-crash-accidenthttp://news.ibox.bg/news/id_398384514"Ти отиди някъде в БГ( да не дава господ) със здравната си осигуровка в болницата пък чакай някой да те пипне"Ами ето случай, не е от катастрофа но все пак. Бабата падна и си счупи таза. Операцията струваше 3000лв.Осигуровките покриха около 1500лв. (1500 или 2000, вече не помня).Както и да е, аз имам предвид спешната медицинска помощ, която май не се заплаща, а не разни лечения и т.н.
                              Ex Fiat 126P
                              Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
                              Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
                              Alfa Romeo 147 1.6 TS
                              Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

Trace, не казваш нищо по-различно от това, което твърдя аз. Да съм казал някъде, че е по-добре да се трепят хората, като не си слагат коланите?Казвам, че Държавичката ни е псевдозаинтересована за нас. Ти сам даде пример за Англия: Има глоби, но има и грижа за хората, като цяло за тяхното здраве. Ти би ли се наел да кажеш глобата за несложения ти колан къде отива ? Би ли казал парите от пътните ни такси къде са? Кой ще глоби Държавата за лошите пътища и осеяните дупки? Или те не застрашават живота ни ? За да не се повтарям и за да съм по-ясен погледни една друга тема, която бях пуснал за Държавата и поданиците в Общи приказки. ПС: КОЛАНА Е ЛИЧЕН ИЗБОР, ЗАЩОТО ЖИВОТЪТ МИ НЕ Е ЗАСТРАШЕН САМО НА ПЪТЯ, ТОЙ ПО ПРЕЗУМПЦИЯ СИ Е ЗАСТРАШЕН В АВТОМОБИЛА И ИЗВЪН НЕГО. АЗ ЛИЧНО ИЗБИРАМ МАЛКО ПО-ГОЛЯМАТА СИГУРНОСТ С НЕГО. ЗА ДРУГИЯ НЕ ЗНАМ, ЗАЩОТО МОЖЕ ДА СЕ ЧУВСТВА ПО-СИГУРЕН БЕЗ НЕГО.
                                A17DTС/S

Коментар

Working...
                                X