Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Сайдинг"/Стиропор/Фибран/Каменна вата - кое?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Re: "Сайдинг"/Стиропор/Фибран/Каменна вата - кое?

ogi28b написа:
    а комшията отгоре се е насочил към Сайдинг с/у 29/м^2.
    Колега ilkor - както казах още в началото - комшията също ще прави изолация, и се е насочил към сайдинг. Обаче вече се е отказал, защото цените са над 50 лв/m^2, и е безсмислено. Май ще се спра на Фибран 4 или 5 см. Мисля че е по-добре от стиропора. За останалите материали какви са ви наблюденията? Предполагам отгоре с 2 ръце теракол работата заспива? Или да слагаме някакви по-специални мазилки, нанопор - самопочистваща се, глупости разни,... ?

Коментар

А бе някъде бях попаднал на топлопроводимостта на материала и стиропор го дават по-добър.По БДС и по европейски стандарти, оригиналната изолация за да отговаря на някакви сертификати и бла, бла, бла, трябва да се извършва от 5см стиропор.
      A20DTH ЖТД ама не баш
      1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Ако искаш да кажеш чче стиропорът е по-добър, по отношение на топлопроводимостта - да, по добре провежда топлина, тоест по-лош материал е за текущите цели. Целта е да се използва материал с максимално нисък коефициент на топлопроводимост, нали ? Ето и една сравнителна таблица: http://www.toploizolacia.eu/vidove%20izolacii.htm

Коментар

Е нали първото ти условие е с минимални средства да постигнеш максимален ефект.Значи 5см стиропор ти е варианта. 3см фибран ти идвад доста по скъпо.Да не говорим за 5см ... според мен не е оправдана разликата в цената ако и да е малко под добре като изолация.Един колега ми каза че фибранът се ползва изключително за фундаменти а стените (тухлените задължително) се облицоват със стиропор.http://toploizo.blogspot.com/ прочети това - изборът май не е само въпрос на вкус ...

Коментар

Законово нещата са уредени в Наредба 7 за топлосъхранение и икономия на енергия в сгради, от 15.12.2004, обн. ДВ бр.5/2005.В по-старата наредба имаше един текст, който гласеше, че дебелината на топло-изолационния слой не може да бъде по-малка от 5 см. В новата наредба (тази горната) този текст го няма, поради наличието на много по-ефективни от стиропора изолационни материали (фибранът е един от тях).

Коментар

Значи при мен е двойна работата.От вънка съм точно с тези материали на Баумит, както е дадено в линка -> http://toploizo.blogspot.com/От вътре съм с Фибран.Според "експертите" по този начин се получава възможно най-доброто топло изолиране на помещението.п.п. А аз се чудя и гледам, и не разбирам.Защо сега всички правят изолации, все едно за лятото, а преди зимата - да кажем през есента не се правят толкова?Според мен е по-добре да се изолираш за зимата от колкото за лятото.Вярно, че важи само за първия сезон размишлението ми, но като знам, че на хората докато не им опреш нож в гърлото не вадят пари, та за туй се чудя...Като видят, че идва зима по-биха извадили пари, от колкото като идва лято
              A20DTH ЖТД ама не баш
              1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
              Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Според мен сайдинга не е вариант. Сайдинг попринцип е самата повърхностна винилова облицовка. На КuKu изолацията реално е ватата, не самата облицовка. Ето, че пак опираме до въпроса какво има отдолу - кой е реалния изолатор. Ватата е добра, но скъпа. Най-удачно за твоя случай е 5см EPS (експандиран фасаден полистирол) Нанася се лепилно-шпакловъчна смес, мрежа, EPS, мрежа, от там на татък слагаш каквато искаш мазилка. Ето една снимка на стена преди мазилката (където имаме и шпакловка, грунд, фасаген, т.н.)
                Прикачени файлове
                Ex'Fiat Uno, Ex'Fiat Bravo GT, Ex'Fiat Punto HGT, Now-Fiat Bravo GT

Коментар

..

Преди няколко години единот строителните босове тук си облицова къщата с 10см стиропор.После на въпросите които възникнаха и тук отговаряше-нали не си мислите че не го го направих поради липса на пари :D :D .Между другото тук банките не отпускат оня прословут кредит енергийна ефективност ако изолацията не е поне 6см без приравняване между разните видове изолации.Аз съм също с 6см стиропор,мрежа,10дюбела на 1кв.м,влакнеста шпакловка,водоотблъскващ грунт,фасаген в цвета на блока и мисля едно от най-важните неща- 30см алуминиева козирка поставена с анкери през 30см и силикон между нея и зида.

Коментар

При мен преди 4-5 години се появи следният проблем:След слагане на алуминиева дограма се получи ужасен конденз на една от стените (външна без прозорци). В опит да мина по тънко сложих вътрешна изолация 5мм нещо от сорта на фибран - забравих как се казва но се продава на листове в кутии. Резултатът беше че влагата се премести на другата стена. И тогава реших да се справя кардинално с проблема чрез 5см стиропор отвън на целия апартамент. Стана много добре и резултатът беше поразяващ въпреки че блокът е тухлен и много комшии ми обясняваха че няма смисъл - но това беше доста преди бума на изолациите

Коментар

SokOtPraskova написа:
                      Най-удачно за твоя случай е 5см EPS (експандиран фасаден полистирол) Нанася се лепилно-шпакловъчна смес, мрежа, EPS, мрежа, от там на татък слагаш каквато искаш мазилка. Ето една снимка на стена преди мазилката (където имаме и шпакловка, грунд, фасаген, т.н.)
                      Аз тук имам няколко въпросчета. Защо е най-удачен този вариант? Защо се слагат тези две неща, които съм белязал в цитата?

Коментар

И аз се чудя защо наистина се слага мрежата отвътре, между стената и стиропора, както се вижда и на снимката на колежката?

Коментар

За лепило се ползва теракол - а защо се ползва - ами думата лепило го издава. :D Фибрана се лепи за стените (било то нова зидария или някаква мазилка) с Теракол, като повечето майстори препоръчват този на фирмата "Боро".Обикновенно се слагат и пластмасови дюбели - но при стабилна основа и съответното хубаво залепване - няма нужда и от тях дори... Но ако има мазилка - слагайте задължително, че да не падне новоположенато - заедно със старата мазилка.Мрежата служи за арматура по всяка вероятност - 99.99% съм сигурен без да съм учил за това. :D
                          VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                          VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                          VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                          VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                          Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

ogi28b написа:
                            И аз се чудя защо наистина се слага мрежата отвътре, между стената и стиропора, както се вижда и на снимката на колежката?
                            Предполагам,че се слага при не добра или ненадежна външна мазилка. Недей никога да правиш сметка за парите колко ще ти струва.Слагай най доброто независимо цената.Колкото и да струва,парите се връщат.Това е инвестиция в бъдещето.Най добрата изолация е каменната вата,но трябва да е с висока плътност и никой от нашите майстори не искат да работят с нея.Много е трудоемко и излиза скъпо.През 2005 год.имах възможност да наблюдавам как немците правят изолация на един панелен блок в источната част на Берлин.Изолационния материял беше каменна вата с дебелина 80 мм с размери на панела 1,0х0,5м.Правеше се на целия блок едновеменно.Такива изолации на парче като в БГ са непознати там и на никой не би му дошло на ум да го направи.През 2006 год си направих изолация на къщата и реших да приложа немския опит,но не с каменна вата,а с Неопор на BSSF също 80 mm.Не можах да намеря такава дебелина никъде.Не се ползвал у нас.Трябвало да се чака доставка.Едва успях да намеря 60 мм и с него я извърших.Ефекта е повече от очакван.Но с фибрана е също добре,но слагай колото може по дебел.За всичко останало даваш еднакви пари,недей да правиш икономии от дебелина.Успех.

Коментар

фибрана не е паропропусклив - т.е. задържа влагата в жилището и ако не се проветрява редовно - избива мухъл, по ръбове, зад гардероби и шкафове и няма отърване от не го после... а туй че 5 см. стириопор е = на 3 санта фибран са глупости на търкалета - ефекта е 5 към 4,3 някъде...аз съм с 5 санта стириопор... доволен съм. с колкот по-голяма плътност е - по- добре - минимум се работи с 18 кг. на куб.м.и препоръчвам едни лепила и спахловки на Стром 21 - ефтини са и са мноо пластични и леко се работи с тях...п.п. айде че жината ме вика
                              Fiat Punto 1.1-Синята птица
                              Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                              Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

kiro_of_the_day написа:
                                За лепило се ползва теракол - а защо се ползва - ами думата лепило го издава. :D Фибрана се лепи за стените (било то нова зидария или някаква мазилка) с Теракол, като повечето майстори препоръчват този на фирмата "Боро".Обикновенно се слагат и пластмасови дюбели - но при стабилна основа и съответното хубаво залепване - няма нужда и от тях дори... Но ако има мазилка - слагайте задължително, че да не падне новоположенато - заедно със старата мазилка.Мрежата служи за арматура по всяка вероятност - 99.99% съм сигурен без да съм учил за това. :D
                                Браво! А иначе най-удачен вариант, тъй като качество-ценово ще е добре. Фибрана бих го препоръчала за изолация за под... А наскоро обсъждахме с колега от Теразид, че имат нов продукт, с чието използване няма нужда от допълнително дюбелиране на EPS/Fibran, което се слага на мястото на лепилно-шпакловъчната смес, а и хубавото е, че има достатъчно дълго отворено време за работа..
                                Прикачени файлове
                                Ex'Fiat Uno, Ex'Fiat Bravo GT, Ex'Fiat Punto HGT, Now-Fiat Bravo GT

Коментар

Working...
                                X