Колеги, какви външни топлоизолации сте слагали, защото аз сега ще слагам, и един ми каза цена 35/м^2 за стиропор, а комшията отгоре се е насочил към Сайдинг с/у 29/м^2. Каменната вата най-вероятно е най-доброто решение, но цената е.... Сайдингът може ли да се "обърне" към прозорците? Трябва да може де... Кое ще е оптималното по отношение цена/характеристики ? Говорим за външна изолация на 7 етаж на запад-югозападна стена на панелен блок в София. За справка - в Софийското поле винаги е най-горещо, най-стуфдено, най-ветровито, най-дъждовно от запад-югозапад.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
"Сайдинг"/Стиропор/Фибран/Каменна вата - кое?
Collapse
X
-
Във Варна, в "Цветния квартал" където е сексуалната среща на всички ветрове сме сложили от 3 години стиропор 5см. Терасата си я правих сам със стиропор (EPS) от вън и със XPS от вътре след като сменихме дограмата. От моят личен опит - голям ефект - зимата без изолация в стая без отопление - 5 градуса вътрешна при -5 външна. След термоизолацията - температурата в неотопляемата стая не пада под 12 градуса, но замерено при външна -21 (-23 посреднощ). Ако ще слагаш тепърва изолация, съветът ми е - XPS (викат му и Фибран, но това е само марка, т.е. производител) минимум 3, а по-добре 4 или 5см. По-скъпо излиза, но термозагубите са минимални. И забрави песните, че панела диша - той не диша На термомостове, какъвто е панелът се слага само и единствено XPS. Колкото по-дебел, толкова по-добре. Параметри на жилището: ПАНЕЛ, С/З, етаж 8.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
jenshen73 написа:..... Ако ще слагаш тепърва изолация, съветът ми е - XPS (викат му и Фибран, но това е само марка, т.е. производител) минимум 3, а по-добре 4 или 5см. По-скъпо излиза, но термозагубите са минимални. И забрави песните, че панела диша - той не диша На термомостове, какъвто е панелът се слага само и единствено XPS. Колкото по-дебел, толкова по-добре. Параметри на жилището: ПАНЕЛ, С/З, етаж 8.
Коментар
-
Kuku написа:Оги, аз имам Сайдинг - не си прави такава изолация!НЕ защото не е добър, а защото е грозно за блок...Фибран
Коментар
-
Я да използвам тема за да вляза в час с технологиите - и на мен ми предстои такова нещо...Аз ще "обличам" измазана къща.Та значи онуй, на което му казват "сайдинг" не е ли само някаква пластмаса? Добре де, PVC да го кажем.И под тази пластмаса слага ли се нещо?Защото ако не се слага, мисля, че XPS-a просто няма как да не е по-ефективен като топлоизолация.Сега, кое е по-красиво не го коментирам - вкусове всякакви.На мен лично сайдинга (ако е това, което си мисля ) никак не ми харесва как изглежда.Прилича ми на... Къщичка LEGOI'm not totaly useless! I can be used as a bad example...
Коментар
-
При Сайдинга първо има дървена рамка за основа, върху нея се поставя вата 4-5см., върху ватата се поставя термоизолиращонещоси фолио и чак тогава каучуковите плоскоти, които пък имат 10 или 15 години гаранция, а ефекта определено е повече от добър, да не казвам и най-добър Кофтито е, че за блок е грозно и ще дразни дори собственика си докато за къща е много по-добре и в комбинация с хубави улуци, дограма и прочие, става много красиво.
Коментар
-
Аз два апартамента вече облицовах със стиропор. За съжаление по късно се оказаха чужди Доколкото знам 5см стиропор се равняват на 3см фибран така че със стиропора излиза по евтино.С фибран ми направиха само покрива на остъкления балкон защото е последен етаж и някой може да стъпи на него и да го смачка.Ако искаш максимален ефект при минимални раходи съветът ми е да говориш с комшиите ти отгоре и отдолу. Ако ги навиеш и те да облицоват получаваш няколко предимства- по ниска цена защото при голям обем можеш да се договаряш- по добра топлоизолация- по красиво е защото няма да го правят различни майстори за 3-те етажа
Коментар
-
Ogi, от 3 години живея в нова кооперация( тухла ). Изолирана е със стиропор 5 см, измазан със силиконова мазилка. Много съм доволен. Няма влага. На първа линия към морето съм. Зимата си подухва от там, но апартамента ( въпреки, че е нов ) е много топъл. Мисълта ми е , че стиропора е най-евтиния вариянт, а аз се убедих, че е и добър. Нещо като ФИАТ, цената и качествата му.A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
Аз също ще препоръчам екструдиран пенополистирол (XPS) (т.н.фибран).Вярно е, че 3 см XPS се равняват като топлоизолация на 5 cm EPS (стиропор), обаче стиропорът е много ронлив.Особено за къща, където хлапетата минавайки по улицата почват да я "човъркат" и да правят дупки (знам от опит).Отделно, че докато го поставяхме с един приятел на неговата къща, почти веднага врабчетата си издълбаха дупки по стряхата в стиропора (преди да сложим шпакловката отгоре).Ако си го слагаш сам на къща, цената излиза обаче далеч под това, което взимат "алпинистите". На този мой приятел му излезе по около 10 лв/кв.м.На мен ми предстои подобна операция, но твърдо - фибран. Ще си го слагам сам, изобщо не е сложна философия. (Обаче от високото ме е страх...)
Коментар
-
Сайдинг за къща - да,но за апартамент ... не !Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 200 hp Q-tronic + Alfa Romeo 156 1.9 JTD 1++ hp 2003,Inside Facelift. - Now.
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150 - The beautiful devil. - еx. // Stilo 1.9 JTD 1++ hp - еx
Вълкът е по-слаб от лъвът и от мечката, но никога не играе в цирка !!!
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар