@yuli_vn:Колега, в поста си си написал няколко тотални глупости. Оставям ти да си ги откриеш сам.П.П. Аз и рус (пра)Българин не съм виждал Ама сега всички славяни се наричат Българи. Не знам дали ще разбереш какво искам да кажа.Ако аз сега се наричам Българин, това не означава, че прадедите ми са били такива. Вероятно са били българи, вероятно славяни, вероятно траки, кумани, авари, готи, власи, латинци (франки), гърци, турци...или някаква смес от всички тях. Кой знае?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Закона за задължително изучаване на Български език в училища
Collapse
X
-
Това за Юндола го дадох като пример знам, че там са (помаци) но това което го разкзах е вярно и на мен не в начялото ми се стори много странно защото там съм ходил 3,4 години на почивка и хората са много отзивчиви но както на всякъде има черни овце.А за матурите аз не съм против дори съм правил матури.И от както Даниел Вълчев каза, че ще се върнат матурите винаги съм бил за, но има едно но същата година когато Д.Вълчев каза, че ще върне матурите беше много лошо за тези който бяха първи защото нямаше обявен материал дълго време върху който ще се полагат изпитите всичко беше много неясно.Fiat Bravo 1.4 12v Turbo Makaron
Коментар
-
Това кой какъв се чувства и какъв му е цвета на косата или колко семе лющи и какво пие или колко е културен няма никакво отноение за това какво ще се преподава в училищата.Има човека лична карта на която пише, че е български гражданин.В България: флага е: бяло, зелено, червено; герба е: изправен на два крака лъв химна е: "Мила Родино" най-разпространената религия е: православно християнство; азбуката е: кирилица; езика е: книжовен български; "Чл. 3. Официалният език в републиката е българският." (Източник: "Конституция на Република България", Обн., ДВ, бр. 56 от 13.07.1991 г., в сила от 13.07.1991г. Глава първа)http://www.online.bg/law/const/const1_b.htmи ако са появяват закони, които да улесняват променянето на тези неща - скоро официалните езици ще могат да станат два като в канада ... АЗ СЪМ АБСОЛЮТНО УБЕДЕН, че благодарение на този закон, които вече Е ГЛАСУВАН на първо четене (на 20-ти Март и Е ПРИЕТ без възражения, ще може в Юго-Източна България да има УЧИЛИЩА, в които СЕ ПРЕПОДАВА САМО ТУРСКИ ЕЗИК !!! И проблема не е, че ще се преподава турски, а проблема е, че няма да се преподава български, защото нищо няма да ги задължава.За това с гордост мога да заявя, че съм подписал петицията:http://bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.htmlА, ти, Българино, подписа ли петицията?
Коментар
-
niko_ymn написа:Това кой какъв се чувства и какъв му е цвета на косата или колко семе лющи и какво пие или колко е културен няма никакво отноение за това какво ще се преподава в училищата.Има човека лична карта на която пише, че е български гражданин.В България: флага е: бяло, зелено, червено; герба е: изправен на два крака лъв химна е: "Мила Родино" най-разпространената религия е: православно християнство; азбуката е: кирилица; езика е: книжовен български; "Чл. 3. Официалният език в републиката е българският." (Източник: "Конституция на Република България", Обн., ДВ, бр. 56 от 13.07.1991 г., в сила от 13.07.1991г. Глава първа)http://www.online.bg/law/const/const1_b.htmи ако са появяват закони, които да улесняват променянето на тези неща - скоро официалните езици ще могат да станат два като в канада ... АЗ СЪМ АБСОЛЮТНО УБЕДЕН, че благодарение на този закон, които вече Е ГЛАСУВАН на първо четене (на 20-ти Март и Е ПРИЕТ без възражения, ще може в Юго-Източна България да има УЧИЛИЩА, в които СЕ ПРЕПОДАВА САМО ТУРСКИ ЕЗИК !!! И проблема не е, че ще се преподава турски, а проблема е, че няма да се преподава български, защото нищо няма да ги задължава.За това с гордост мога да заявя, че съм подписал петицията:http://bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.htmlА, ти, Българино, подписа ли петицията?Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Аз бих искал да попитам коя национална телевизия на някоя държава в ЕС предава новини на друг език (в случая турски - БНТ1). В коя държава за основен език се учи друг, освен родния (в нашия случай български). В момента точно не мога да се сетя за друго нещо, но смятам, че точно тези две неща са достатъчно да отговоря на въпросите само с една дума - България. Не се хваля, повярвайте, но съм имал шанс да пътувам много в т.н. Европата. Е, не съм видял подобно нещо. С две ръце залагам на братска Германия, където дори съм живял. Дори и Австрия, където пък съм и учил. Има турци, сърби, хървати, босненци, араби, азиатци, цигани и какви ли не още. Немски! Или знаеш езика, или си аут. Просто нямаш шанс. Никой не го интересува кой откъде е. След като живеят в съответната държава, ще се съобразяват с всичко. Няма значение дали са емигранти, деца на емигранти, внуци и т.н. Може да знаят майчиния си език, но пък знаят и местния. А при нас... Tова е най-малкото, което може да се каже за скапаната ни държава, за която винаги съм се чудил защо съм ревал като малко дете и защо като стъпя на нея се чувствам най-хубаво. Малко ни трябва, за да се оправим. Но вместо да се върши работа от тези, които трябва да слагат вилката, се чудят колко, откъде и как да откраднат. Тези пък, които се опитват нещо да променят, се крият, не защото нямат идеи и не могат, а за да не загубят това, което получават. И като дойдем и ние - народа - е всичко е нарисувано. ЦИРК. По един или друг начин съм защитавал трибагреника, колкото и селски да звучи - бил съм се за това (разбира се, не със сабя, а с голи ръце), че съм българин и въпреки цялата бъркотия аз обичам България. И никога не ме било срам да кажа, че съм българин. Силно се надявам един децата ми да живеят в "Другата България".NOW: ???
Ex: Fiat Bravo 1.6 16V 05.2000 - CA 3978 ??
Ex: Fiat Bravo 1.2 16V 12.1999
Коментар
-
В почти всички европейски държави езиците на малцинствата имат ако не статут на втори официален език за цялата държава (като Шведския във Финландия), поне регионален официален статут.Включително и в държава като Германия (за която колегата по-горе писа - немски и нищо друго). Да, ама НЕ.В източните части на Германия има компактни славянски маси, малко известен в България народ, наречащи себе си "сорби". Езикът им е близък до полския и при известни приближения биха могли да минат за поляци.Та точно в тези райони, сорбският език има статут на официален, всички улични табели са изписани на двата езика, и държавните немски медии в района излъчват и на двата езика.За повече информация по въпроса - http://www.uoc.edu/euromosaic/web/do...i1/i1.htmlЗа останалите държави няма да говоря - мисля, че Германия е достатъчен пример. Все пак - германското малцинство в Италия (провинция Болцано Бозен (Зюдтирол)) позлва подобни права. германският е официален в провинцията.Унгарският език е официален в районите с компактно унгарско население в Сърбия (Воеводина), Румъния (Трансилвания) и Словакия (в окръзите Комарно и Дунайска стреда).Галисийският (португалски) е официален в областа Галисия в Испания, а Каталунският - в Каталуня. Същото е положението с баският в Страната на Баските.Във Франция са регионално официални езици като Корсикански, Бретонски и др.Държавните медии в Македония излъчват предавания на албански и сръбски.Дори в официално еднонационална Гърция, в района на Комотини в училищата се учи на турски.Далеч съм от мисълта, че турският трябва да е официален в България. Просто исках да покажа, че в цяла Европа, дори и в "най-расистките" държави (като Германия и Гърция), правата на малцинствата поне видимо се зачитат. Там никой не казва - германците да си ходят в Германия... дано сте ме разбрали правилно.Мнението ми беше в отговор на питането на svetkos_ малко по-горе.
Коментар
-
Immortal написа:В почти всички европейски държави езиците на малцинствата имат ако не статут на втори официален език за цялата държава (като Шведския във Финландия), поне регионален официален статут.Включително и в държава като Германия (за която колегата по-горе писа - немски и нищо друго). Да, ама НЕ.В източните части на Германия има компактни славянски маси, малко известен в България народ, наречащи себе си "сорби". Езикът им е близък до полския и при известни приближения биха могли да минат за поляци.Та точно в тези райони, сорбският език има статут на официален, всички улични табели са изписани на двата езика, и държавните немски медии в района излъчват и на двата езика.За повече информация по въпроса - http://www.uoc.edu/euromosaic/web/do...i1/i1.htmlЗа останалите държави няма да говоря - мисля, че Германия е достатъчен пример. Все пак - германското малцинство в Италия (провинция Болцано Бозен (Зюдтирол)) позлва подобни права. германският е официален в провинцията.Унгарският език е официален в районите с компактно унгарско население в Сърбия (Воеводина), Румъния (Трансилвания) и Словакия (в окръзите Комарно и Дунайска стреда).Галисийският (португалски) е официален в областа Галисия в Испания, а Каталунският - в Каталуня. Същото е положението с баският в Страната на Баските.Във Франция са регионално официални езици като Корсикански, Бретонски и др.Държавните медии в Македония излъчват предавания на албански и сръбски.Дори в официално еднонационална Гърция, в района на Комотини в училищата се учи на турски.Далеч съм от мисълта, че турският трябва да е официален в България. Просто исках да покажа, че в цяла Европа, дори и в "най-расистките" държави (като Германия и Гърция), правата на малцинствата поне видимо се зачитат. Там никой не казва - германците да си ходят в Германия... дано сте ме разбрали правилно.Мнението ми беше в отговор на питането на svetkos_ малко по-горе.NOW: ???
Коментар
-
Още малко информация (относно западните държавни телевизии)Държавната телевизия във Финландия (YLE) излъчва на Шведски - шведите във Финландия са само 6% - източник - http://finland.fi/netcomm/news/showa...diКуриоз - в островната провинция Оланд на Финландия официалният език е САМО Шведски.П.П. В Швейцария официалните езици са 4, а не 3 - немски, френски, италиански и реторомански.И най-интересното - сайтът на държавната телевизия ARD в Германия е освен на немски, на английски и забележете...турски език. Дали има емисии на турски незнам. http://www.tagesschau.de/haberler/index.html
Коментар
-
Immortal написа:Още малко информация (относно западните държавни телевизии)Държавната телевизия във Финландия (YLE) излъчва на Шведски - шведите във Финландия са само 6% - източник - http://finland.fi/netcomm/news/showa...diКуриоз - в островната провинция Оланд на Финландия официалният език е САМО Шведски.П.П. В Швейцария официалните езици са 4, а не 3 - немски, френски, италиански и реторомански.NOW: ???
Коментар
-
ele написа:niko_ymn написа:Това кой какъв се чувства и какъв му е цвета на косата или колко семе лющи и какво пие или колко е културен няма никакво отноение за това какво ще се преподава в училищата.Има човека лична карта на която пише, че е български гражданин.В България: флага е: бяло, зелено, червено; герба е: изправен на два крака лъв химна е: "Мила Родино" най-разпространената религия е: православно християнство; азбуката е: кирилица; езика е: книжовен български; "Чл. 3. Официалният език в републиката е българският." (Източник: "Конституция на Република България", Обн., ДВ, бр. 56 от 13.07.1991 г., в сила от 13.07.1991г. Глава първа)http://www.online.bg/law/const/const1_b.htmи ако са появяват закони, които да улесняват променянето на тези неща - скоро официалните езици ще могат да станат два като в канада ... АЗ СЪМ АБСОЛЮТНО УБЕДЕН, че благодарение на този закон, които вече Е ГЛАСУВАН на първо четене (на 20-ти Март и Е ПРИЕТ без възражения, ще може в Юго-Източна България да има УЧИЛИЩА, в които СЕ ПРЕПОДАВА САМО ТУРСКИ ЕЗИК !!! И проблема не е, че ще се преподава турски, а проблема е, че няма да се преподава български, защото нищо няма да ги задължава.За това с гордост мога да заявя, че съм подписал петицията:http://bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.htmlА, ти, Българино, подписа ли петицията?Fiat Bravo 1.4 12v Turbo Makaron
Коментар
-
6ma7ka7a написа:Еле, не даваш правИлен пример -България и Турция имат доста дълбоки дразги в миналото.Не_знам дали знаеш, но през 1912г. доста Българи са изселени от сегашна Турция и то не по тяхна воля.Разказвали са_ми хора, коИто вече се починали, но са бягали и те от Турция (тогава е било България) (това не е вярно) и как са се гаврИли с тях, как Турски войници са убивали хора и то не са ги убивали, ами са ги изтезАвАли, режели СА ИМ и краката И ръцете, докато не умрАт в адски_ мъки.И ти ми даваш пример за България и Испания, но изглежа ти си говориш ей така колкото да има нещо.
Коментар
-
..
Я не се правете на ощипани моми.Някой от капацитетите които се изказват надълго и широко тук търсил ли е работа в турска фирма.Има ли представа как се подбират хората там.....не българи.Не може на човек да му дадеш нещо насила.Ако той не иска да се интегрира какво насила ли,с ятагана Европа не дава вече.Защо се притеснявате да кажете кой бърка нещата-ДПС.Между другото от моето родно село има убити с БЪЛГАРСКА униформа през Балканската война 12 турци.Редовно служещи и доста преди ДПС и ония техни намазани пехливани да ми носят вода от 99 кладенеца.
Коментар
-
Парламентарната група на ДПС е 34 човека. Парламента е 240 човека. Кажи ми, с какво са виновни ДПС. Май нашите тикви са си виновни.Не съм съгласен, че люпенето на семки (и хвърляне на боклук и т.н.) няма нищо общо. Ние живеем като ориенталци. Харесва ли ви или не - навиците на българския народ са ориенталски. Както вие влизате в една циганска махала и бърчите нос и ви е гнус и се чудите - абе как е възможна такава мръсотия, това не са хора а животни, така се чувства и европееца като стъпи в България. Изобщо не преувеличавам.В една друга тема един юнак питаше дали ще му се скапе колата от лошо гориво. Едвам се сдържах да го пратя да удари два шамара на учителката си по правопис.Питам тези ’патриоти’ какво направиха те за да я има българщината (освен боя с юмруци)? Дадохте ли пари на читалище за да купят народни носии за децата от групата за народни песни? Инициирахте ли училищно настоятелство в което да настоявате за ’час по България’? Дадохте ли пари за ремонт или построяване на църковен храм? Много е лесно да вееш знамена. Едни хора преди 120 години обаче вместо да веят знамена са строили университет. С пари от джоба си. Мислите че свободата от турско робство е спечелена от руснаците? Или от Априлското въстание? Или от опълченците? Може би те имат принос, но тях нямаше да ги има без оплютите сега чорбаджии, които са давали от джоба си и са строили храмове, училища, читалища, рискувайки главата си в буквалния смисъл. Преди да ме питате дали съм подписал някакво хвърчащо листче и едва ли не да ме определяте за небългарин, кажете ми - колко пари от джоба си дадохте през последната година за българщината? Или се задоволихте с гласни струни и юмруци?Кресльовци.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар