ОК ... обаче .. аз да питам ... сигурни ли сте, че става въпрос само за страни от ЕС ... ако си вкарам както съм решил от Кувейт кола над 170 коня ще трябва ли да плащам акциз ?
ОК ... обаче .. аз да питам ... сигурни ли сте, че става въпрос само за страни от ЕС ... ако си вкарам както съм решил от Кувейт кола над 170 коня ще трябва ли да плащам акциз ?
дам, определено
A big fan of 'Top Gear' and 'Foose design'
e30 forever!
Току що, чух по ТВ Европа по новините, че държавата щяла да връща не запомних точната сума но някъде към 120милиона лева на 17000 човека, на които им е взела за акциз. Този акциз бил съществувал през първите три години от членството ни в ЕС. Решението е наложено от Европейския съд след като бил разгледан казуса на някакъв Българин, който внесъл 8 годишно БМВ на 166000 км и платил повече акциз отколкото се плащал за чисто ново такова БМВ. За да си получите парите трябвало да подадете покана за доброволно плащане и сега вече били длъжни да Ви ги възстановят.
Точно събственик на внесено на старо 8 годишно БМВ на 166000 км, осъдил в Страсбург България, защото за чисто ново такова БМВ акциза бил по-малък. Сега държавата е задължена от Европейския съд да върне на ~17000 човека общо 120 милиона лева неправомерно събран акциз. Преди малко го чух това по новините по телевизията.
То хубаво ще им ги върнат парите на хората , но как ще се ядоса "държавата" Все ще измислят някакси начин веднага да си върнат 120-те милиона , че и да имат отгоре Дано са ми лоши прогнозите , но обикновенно така става ... А я да питам , колко от вас които искаха да се махне акциза си купиха тази година кола над 163 кс. , че на приказки лесно
Абе 120 милиона е събраната сума, но... (винаги има едно гадно "но", нали? ) ще се връща само раликата от акциза за стар автомобил и това за нов автомобил. Така че държавата няма да върне 120 милиона, а много по-малко. За моята кола например, ако се смята акциза като за нова кола (понеже акциза НЕ Е отпаднал), ще ми върнат евентуално не 14820лв., а 2690лв. Което е около 1/6 от платения акциз, което пък значи, че ще върнат доста по-малко от 120-те милиона. 20-30 максимум. И това е нещо де. Интересно е също така, че ако колата ти е с мощност 500kW ще имаш да довнасяш, а не да ти връщат. Понеже по старата схема дължиш 30,000лв., а по новата 34,000лв. Изобщо границата е около 500к.с. Над тази мощност си прецакан от новия закон.Но кухите журналисти отнова драскат разбрали-недоразбрали. Както преди пишеха "Отпада акциза за стари автомобили", а това всъщност НЕ ОЗНАЧАВА, че отпада акциза, а че отпада разделението акциз за нови автомобили - акциз за стари автомобили. Де факто сега акциза се смята само по тарифите за нови автомобили, което е седемстотин лева + 90 лв. за 1 kW за разликата над 120 kW. Ето затова още не се е заринало тука с "перки" по 300 коня на по 20 години. Понеже преди акциза им беше 13 хилки и малко, а сега е "само" около 10. Сега е същата работа "120 милиона неправомерно събран акциз ще връща държавата"... дрън-дрън... 120 милиона е събрания акциз от който само около 20-30 е събран неправомерно и само той ще бъде връщан.
Ichkin написа:
Ичкин, акциза не касае страната производител или от къде се внася колата. Тези неща касаят мито и ДДС. Акциза се дължи на всеки внесен автомобил над 120kW.
Коментар