Колеги, смятам да ходя в Германия за доста време и искам да си взема и колата. Дали някой е запознат ,освен всички необходими документи , които се изискват и в България, там ще искат ли и нещо друго? Не успях да открия информация в немски сайтове, а тази в брошурите за чужденци е доста неясна.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
С кола в Германия
Collapse
X
-
В линка, който е дал Sev нещата са доре обяснени.Мисля си все пак, че ако отиваш за наистина дълъг срок (повече от година), дали няма да е по-добре да си направиш гражданска отговорност там. Ще ти е доста по-скъпо, но пък ще си спокоен, че ако нещо стане, няма да имаш кахъри. Българските застрахователи ще ти докарат от десет реки вода, само и само да не платят някакво по-сериозно обезщетение. А пострадалия германец едва ли ще иска да чака туткането на нашите застрахователи.Иначе според правилата на ЕС, ти в Германия не си чужденец. Ама само според правилата де, да не се помислиш за германец
Коментар
-
Щом ще ходиш в Германия за по-дълъг период, то има особености, които не са посочени в горния линк. Критерий тук е това дали ще имаш адресна регистрация. Предполагам да, пишеш, че отиваш за доста време. При това положение нямаш право да караш собствена кола в Германия с БГ регистрация. Дава ти се един разумен срок (мисля беше 6 месеца) и след това колата ти трябва да бъде регистрирана в Германия в града, в който имаш адресна регистрация. За тази цел ще ти трябва валиден немски технически преглед и платена немска ГО. Може и други неща да има, но не знам някой да минава по този път. Това , което правят всички на твое нясто е да прехвърлят колата на друг (родител, брат и т.н.) и да карат с пълномощно. Тогава проблеми няма да има. На практика може и да си караш с БГ номера, като колата е на твое име, но единствено като разчиташ на късмета, като те спрат полицаи, да не знаят за това правило. Не е невероятно, но все пак рискът е за твоя сметка.П.С. Ако си студент - проблеми няма, имаш право на собствена кола с чужда регистрация за времето на следването ти, дори и да имаш адресна регистрация в Германия.
Коментар
-
Immortal написа:Горните правила (cheruna) важат за чужденци, не за граждани на ЕС.Като го спре полицай, как аджеба ще разбере кога е влязъл в Германия?!?Може да каже, че е пристигнал преди седмица, никой не може да го барне за нищо.Съгласно правилата на ЕС, гражданите на ЕС не се тълкуват като чужди граждани.
Коментар
-
Re: С кола в Германия
ivelev написа:Колеги, смятам да ходя в Германия за доста време и искам да си взема и колата. Дали някой е запознат ,освен всички необходими документи , които се изискват и в България, там ще искат ли и нещо друго? Не успях да открия информация в немски сайтове, а тази в брошурите за чужденци е доста неясна.
Коментар
-
ivelev,Най-добрия вариант според мен е да си продадеш колата в България и с идването ти в Германия да си вземеш кола от тука и да я регистрираш в Германия.Това е вариант разбира се ако оставаш за дълго в Германия.Погледни колко пари ти покрива БГ застраховката Кола с Бг-регистрация в Германия можеш да караш не повече от 180 дена.След това трябва да и направиш технически преглед и да и извадиш документ за данъчното т.е. на какво ЕВРО отговаря и съответно какъв данък ще платиш тука.Цялата процедура е много скъпа и според мен не си заслужава.Застраховка в Германия на кола с чужда регистрация неможеш да направиш защото застраховките тука са валидни от деня на регистрацията на колата в Германия.Съгласно правилата на ЕС, гражданите на ЕС не се тълкуват като чужди граждани.Като го спре полицай, как аджеба ще разбере кога е влязъл в Германия?!?Fiat Coupe 20V Turbo & Audi A4 2.5TDI Quattro & Fiat Punto Evo
Сутрин вечер моторизъм,здрав и бодър организъм!
Коментар
-
не си мислете че тук сме толкова назад от вас :D шегувам сепокритията не са като в Германия, но са приемливиМинималния лимит на отговорност се определя от комисията за финансов надзор и за 2008 година лимита е следния: за имуществени щети до 200 000 лв, за не имуществени щети, където само едно лице е пострадало до 700 000 лв и в случаите на две или повече пострадали лица лимита е до 1 000 000 лева.
Коментар
-
След 6 месеца ако си с БГ номерата ще си имаш проблеми там! Докато учех в Германия, един приятел италиянец си пререгистрира пунтото с немски табели, защото и той беше студент в Германия и го бяха глобили. Така че ако ще караш колата, само 6 месеца. Също така може да те накарат да караш немските курсове за книжка наново!!! Аз бях точно така, след 6тия месец изкарах немска книжка, защото нашите тогава не важаха, БГ все още не беше в европейския съюз. И сега си имам и БГ и немска книжка Държа да подчертая че това е инфо от преди няколко години, сега може да е малко по-различно, но аз лично НЕ вярвам
Коментар
-
Много добре си помисли, колега, за това предложение да си купиш кола в Германия и да си караш с немски номера. Не знам защо са всички тия сложнотии, след като карайки колата, собственост на друг и имайки пълномощно, то всички проблеми са ти решени. Никой не споменава, но имай предвид, че немските ГО не са като българските. Като новопристигнал чужденец почваш от тарифата 130 %, което значи около 2 000 евро застраховка за първата година. И това е ГО, не Каско. Следващите години ще спадне драстично, ако нямаш ПТП-та, но дали си заслужава.... Ти си реши. Знаеш колко струва българската ГО.Не знам по каква линия заминаваш, но ако си студент, то може да си караш колата с БГ номера, докато си студент. За други статути - не знам.Не забравай стикера, за който ти писах, доста го контролират това в момента. П.С. За шофьорската книжка проблем нямаш, след като сме вече в ЕС. Не съм сигурем, но мисля, че имаше правило, според което след 6 месеца престой (или май една година....), трябва да отидеш в съответната служба и да си смениш книжката с немска. Няма изпити, такси, каквото и да е. Най-много някаква минимална такса за издаването на немската книжка. Но тъй като не знам като какъв заминаваш, не мога да съм сигурен какъв е твоя случай. Най-добре отиди и си питай в Zulassanugsstelle-то.
Коментар
-
Колега,първо уточни какво ще правиш там,за да ти дадем правилен съвет.1. В Германия трябва да си регистриран,независимо дали си на хотел,общежитие,квартира и т.н.2. Когато вече имаш някакъв статут там можеш да караш с българска книжка и не си длъжен да я сменяш с немска.Ако имаш такова желание ,то отиваш в ADAC и правиш Umschreibung.Плаща се около 40 евро,но ти взимат българската книжка и при всяко нарушение биваш вписван в централата във Фленсбург и ти отнемат точки по немското законодателство.3.Ако си студент имаш право да караш кола с БГ номера,но е препоръчително да бъде на името на някой роднина.4.Ако ще работиш там,то след 6 месец има вариант да те притиснат данъчните за укриване на данъци!5.Полза от това да си с БГ номера има голяма,защото:5.1. можеш да караш на газ,което при цена на бензина от 1,20 евро и 60 цента за газта си е доста на сметка.5.2. избягваш TÜV - Technische Überwachung или казано на нашенски технически преглед,който е доста сериозен.5.3. Избягваш застраховките в Германия,които не са никак малки.Както казаха колегите,задължително си вземи Grüne Plakette , за да нямаш проблеми.Имаи предвид,че ако решеш да регистрираш кола в германия и искаш да и сложиш АГУ,то нещата са доста сложни с озаконяването на уредбата там и минаването на TÜVBrava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005
Коментар
-
Здравейте,прочетох, че периода в който можем да си караме колата с БГ номера в Германия е 6 месеца от датата на адресната регистрация, нали така? Обаче, със съпруга купихме колата два месеца СЛЕД ТАЗИ ДАТА (след адресната регистрация) и следователно, ходихме до БГ за да я регистрираме, и след това пак се върнахме. Логично е, че тези 6 месеца да почват да текат от датата на покупката... Съпругът ми работи тука (има разрешение и адр.регистрация), но колата е на мое име. В този случай, пак ли важи същото правило - 6 месеца, независимо дали колата е на мое име или не? Знае ли някой, някакви други документи дали се изискват, примерно, някакви стикери или пълномощно че той може да кара моята кола??? Предварително благодаря :D
Коментар
-
Колежке,само гледайте да не ви погнат данъчните за укриване на данъци,защото точно схемата направена от вас( заедно със съпруга ви) цели неплащане на данъци в Германия. Законите ясно и красноречиво гласят,че след като живеете повече от 6 месеца в дадена страна,то тази страна ви е основното местожителство за дадената година.В тази страна трябва да си плащате данъците (общ доход) и т.н. Именно по тази причина срокът,който официално е разрешен да се кара дадена кола с чужди номера в Германия е 6 месеца. Имам доста познати,които пострадаха при каране на коли в Германия с БГ номера,но имам и доста такива,които до ден днешен си карат колите без проблеми.Всичко е въпрос на късмет.Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар