Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проточен бойлер - нужни са ми мнения и съвети...

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Проточен бойлер - нужни са ми мнения и съвети...

Ще изграждам малка баня на вилата и няма да има място за голям бойлер, за това съм се насочил към проточен, пък и с обемен няма как да се къпем по 8-10 човека един след друг... ще има едно изчакванеее Yellow_Flash_Colorz_PDT_05 Нужни са ми препоръки какво по точно (като параметри) да търся за нуждите си... Бойлера ще се използва един-два уикенда месечно, да кажем през летния и есенния сезон поне от 4-5 човека, инасталацията на вилата е стара, водата е много студена и със силно налягане, мека е...Чакам мнения на колеги с опит в проточните бойлери... препоръки за марка, модел, параметри и т.н.Благодаря.
    M-Benz E 250 TD 150hp
    M-Benz 200d 75 hp
    Peugeot Bipper 1,3 HDI много малко конски сили

От това което казваш, че инсталацията е стара, предполагам говориш за ел. инсталацията. В такъв случай може да си имаш проблем с електрически проточен бойлер, ако наистина е слаба инсталацията, няма да издържи.

Коментар

За марка - няма как да кажа. За вида обаче - с 2 ръце съм за газов проточен. Така хем няма да имаш ядове с тока, хем че може за мнооооого време да си къташ "топлото". Тук в нас сме на такова, като даже и с твърдата вода на Варна нямам никакви проблеми вече година. При положение, че сме и с дете и се къпе всяка вечер, а аз и жената сме жаби та киснем по поне половин час под душа средния разход ни е 1 бутилка от онези сините големите (мисля че са по 10кг пропан-бутан) за около 20 дни без да се скръндзаме. Самия бойлер има 2 степени на подаване на газ - слабо и силно, като сега е на слабо, защото налягането тук не е от най-високите и на силно направо завира водата в тръбите. Другото копче е за корекция на преминаващото количество вода за единица време, като и това влияе на температурата на водата. Водата се загрява до поне 70 градуса сега (не съм я мерил с точност), което обаче е напълно достатъчно и зиме и лете да си направя непрогледна мъгла в банята кат влеза да се жабясвам...Лошото му е, че цените им са по-височки в сравнение с нормалните токови... Но инвестицията си струва определеноДругото предложение е да се разтърсиш и да си намериш един от онези старите бойлери с дърва... Няколко пъти съм се къпал на такъв и изживяването е неописуемо

Коментар

И ние на вилата сме с проточен боилер. имаме го от8-9г. Български е произведен в Каварна, марката е "RELAX". 6kw монофазен,не може да стой под налягане(тоест спирателния кран трябва да се монтира преди входа на студената вода , а на изхода за топлата дидекно душслушалка). Преди 2г., за в къщи си купих същата марка, но 7kw. ,но може да му се монти кран на изхода за топлата вода (може да стой под налягане). Доволен см и от двата. Първия на вилата го ползваме за баня, а този в къщи съм го монтирал в кухнята. Препоръчвам ти втория ,по-мощен е а и може да стои под налягане. Все пак ако имаш трифазен ток можеш да помислиш и за по мощен
        FIAT Marea ex
        FIAT Cinquecento 0.9i.e.S ex
        Alfa Romeo 147 1.9 JTDm

Коментар

Знаеш ли си квадратурата на кабелите ?Имаш ли възможност да го вържеш на отделен бушон ?Аз също исках да си сложа в панелката , но поради спецификата на строителството реших да не рискувам да подпаля инсталацията.
          Brava 1.6 ELX

Коментар

bubachko написа:
            За марка - няма как да кажа. За вида обаче - с 2 ръце съм за газов проточен. Така хем няма да имаш ядове с тока, хем че може за мнооооого време да си къташ "топлото". Тук в нас сме на такова, като даже и с твърдата вода на Варна нямам никакви проблеми вече година. При положение, че сме и с дете и се къпе всяка вечер, а аз и жената сме жаби та киснем по поне половин час под душа средния разход ни е 1 бутилка от онези сините големите (мисля че са по 10кг пропан-бутан) за около 20 дни без да се скръндзаме. Самия бойлер има 2 степени на подаване на газ - слабо и силно, като сега е на слабо, защото налягането тук не е от най-високите и на силно направо завира водата в тръбите. Другото копче е за корекция на преминаващото количество вода за единица време, като и това влияе на температурата на водата. Водата се загрява до поне 70 градуса сега (не съм я мерил с точност), което обаче е напълно достатъчно и зиме и лете да си направя непрогледна мъгла в банята кат влеза да се жабясвам...Лошото му е, че цените им са по-височки в сравнение с нормалните токови... Но инвестицията си струва определеноДругото предложение е да се разтърсиш и да си намериш един от онези старите бойлери с дърва... Няколко пъти съм се къпал на такъв и изживяването е неописуемо
            Гласувам за газов бойлер. Аз ползвам такъв на "Дипломат" иначе вътре е испански . Мощноста му е 17.5 кв. така че имаш 10л. в минута вода с температура 80 градуса на пълна мощност :D Иначе има врътка за намаляване и усилване и ако го монтираш директно в банята можеш да си контролираш температурата на водата без да добавяш студена. При такъв монтаж в баня трябва да му вкараш въздух от вън с отвор в стената само под бойлера. Успех в избора.
            Фиат Мареа Уикенд 1.6 16В спортни валове , оригинален италиански софтуер,всмукателни колектори ф52, дросел ф68, генерация ф60,инжектори незнайни. Резултат - 16.670 сек 400м.

Коментар

за газов вече ти казаха,аз да кажа за такъв на ток!Хубави са,топлят,НО има едно голямо НО трябва да имаш инсталация с поне 4 квадрата кабел(сечение 4 мм) и нагоре,за да не подпалиш кабелите,отделно трябва бойлера да е на отделен предпазител(било то бушон или АП-автоматичен предпазител),който да е съобразен с високото натоварване! Така ,че помисли добре и се консултирай с човек който наистина разбира,за да дойде и да ти оправи инсталацията ,за да не запалиш вилата си!
              ex.Мареа ТД100

Коментар

Atanas71 написа:
                bubachko написа:
                Гласувам за газов бойлер. Аз ползвам такъв на "Дипломат" иначе вътре е испански . Мощноста му е 17.5 кв. така че имаш 10л. в минута вода с температура 80 градуса на пълна мощност :D Иначе има врътка за намаляване и усилване и ако го монтираш директно в банята можеш да си контролираш температурата на водата без да добавяш студена. При такъв монтаж в баня трябва да му вкараш въздух от вън с отвор в стената само под бойлера. Успех в избора.
                И от мен един глас за газов.Истински рай.Водата няма край,няма пад на напрежението,няма съобразяване ,че ти харчи много ток.Моят също е на Дипломат (испански) и се ползва 5 години.Винаги бих избрал газов такъв,пред електрически проточен.Иначе,ако искаш добър проточен бойлер се приготви за разход от 18 КВат/ч.Добрите проточни бойлери харчат толкова и дори е за предпочитане да имаш трифазен ток (поне в Германия са такива).Иначе подобни изпълнения,като РЕЛАКСА преди години са пълни измишльотини.Пусни водата,пък след това включи и ако забрави някой гост,че преди да спре водата трябва да изключи бойлера се стига до едни неприятни моменти...
                Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
                Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

Аз съм с проточен бойлер, но моя е трифазен - Сименс 21 киловата. Значи да ти кажа, понеже 1 година ни нямаше в къщата и точно тогава беше адския студ -21 градуса и серпентината на бойлера се спука и протече Та виждам че ще е на вила и зимата трябва да имаш предвид това нещо, или да източваш някак си водата за да няма като при мен - 200 лв. за нова серпентина. Нямам наблюдение над монофазните, предполагам ти към тях си се насочил. Само не знам щом е студена водата на вилата ти, дали ще я загрява както си трябва, особено зимата ако го ползваш.. Иначе вече осма година сме с проточен бойлер и кефа е голям - къпеш си се колкото си искаш, когато си искаш, само да има ток и вода Сега се сетих, по едно време имахме проблем с налягането на водата, ВиК-то имаха някакви запушвания по тръбите и в такива случаи бойлера сам си изключва нагревателя и става голяма шитня като не може да си го ползваш.

Коментар

Преди 6-7 г. си монтирах вкъщи български, електрически, проточен бойлер на мястото на 80-литровия. Не мога да ти кажа марката му, но мисля, че на предния му панел пише "Термолайн", в момента го има в "Технополис". Произвежда се в три варианта 5,7 и 9 Kw мах. мощност. Моят е 9 Kw и струваше тогава около 165 лв., а сега е с цена около 200 лв. Има три превключвателя за работа на 3,6 и 9 Kw, като максималния дебит е 8л/мин. с температура на водата около 37-38 градуса /нормална дори висока за къпане/. При намаляване на дебита водата може да достигне до 72 градуса при което термозащитата изключва. Захаранването е монофазно, но се препоръчва кабел със сечение 6мм2. Моят е свързан с 4мм2 и до сега нямам никакви проблеми. Предпасител от 35А не издържа, сложил съм 50А. Бойлерът е многоточков т.е. монтирайки го можеш да захраниш цялата инсталация - душ, мивка в банята, мивка в кухнята. Много съм доволен от бойлера, но трябва да имаш нормално ел. захранаване и когато някой се къпе да не се пуска вода от друг консуматор защото къпещият се започва да протестира бурно...Само за сведение - от няколко месеца не ползвам този бойлер, тъй като си прекарах газ и съм с газов котел комбиниран с проточен бойлер "Де дитрих". Не намирам особена разлика между него и електрическия - нито в сметките нито в начина на експлоатация. Дори газовия въпреки че има по-голям дебит по-бавно загрява и изисква по-силна струя вода иначе при по-малък дебит изключва.
                    Peugeot 301
                    Punto 1.9 JTD - на жената

Коментар

Working...
                    X